Vlaga ugrožava stabilnost hrama Svetog Đorđa na Oplencu i potrebna je ozbiljna rekonstrukcija krova i temelja ovog značajnog objekta u čijim kriptama počiva šest srpskih vladara. Nejasna je, međutim, i sudbina drugih objekata i oko 140 hektara zemljišta koje je kralj Petar testamentom ostavio narodu.

Kako rešiti održavanje značajnog kompleksa i važnih kulturno-istorijskih spomenika na Oplencu, zasad je, kako tvrde u Topoli, nepoznanica. Reč je o zadužbini koju je kralj Petar Prvi Karađorđević ostavio narodu i potomcima "koji u njoj mogu da uživaju, ali ne i da je otuđe".


PROČITAJTE JOŠ:
Vojvođanske priče: Džejms Bond, a iz Titela

Imovinu Zadužbine, međutim, posle Drugog svetskog rata oduzela je država. Stanje je i sada (ne)rešeno. Naime, Zadužbina je pokrenula postupak za vraćanje imovine još 1993, ali je nakon višegodišnjeg sudskog postupka izgubila spor. Postupak je tenutno pred sudom u Strazburu.

- Krov na Crkvi Svetog Đorđa prokišnjava, vlaga ulazi u temelje i preti da ošteti i stabilnost hrama. Samo za podstavljanje skele, da bi se započela popravka krova, potrebno je oko 5.000 evra. Zadužbina nije u stanju da na adekvatan način sama brine o održavanju - kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i član Upravnog odbora Zadužbine.

Od celokupne imovine, trenutno je u vlasništvu Zadužbine još i kuća kralja Petra i 93 ara zemljišta.

Zato, smatraju u Topoli, zasad ne postoji dugoročan i siguran način održavanja desetak reprezentativnih objekata, među kojima su i kraljeva i kraljičina vila i drugi objekti, kao i oko 140 hektara zemljišta. Zadužbina to nije u stanju, jer joj je gotovo celokupna imovina oduzeta. Delimične prihode ima od prodaje ulaznica za svoje objekte i dotacija opštine Topola.

- Oplenac mnogi zovu srpskim Versajem. Kompleks na Oplencu u neku ruku to i jeste. Tu su značajni objekti, među njima Crkva Svetog Đorđa, gde počiva šest srpskih vladara, veliki park u kojem su stoletna stabla koje je i svojom rukom sadio kralj Petar, zatim muzej, vinogradi, više desetina hektara plodnog zemljišta - nabraja Dragan Jovanović.

On kaže da je Vlada Srbije ove godine budžetom predvidela novac za rekonstrukciju pojedinih objekata na Oplencu, ali zbog još nerešenog vlasništva taj novac stoji i ne može da se upotrebi.

- Skupštini Srbije smo podneli predlog da se za Oplenac usvoji poseban zakon, takozvani leks specijalis, kako bi se na pravi način brinulo o ovim dobrima - kaže Jovanović.


PROČITAJTE JOŠ:
Ginisov rekorder iz Sremske Mitrovice humanošću zaslužio ulicu

U Upravnom odboru zadužbine, osim njega su i vladika šumadijski Jovan, predstavnici vlade i Krunskog saveta.

Dragan Jovanović


DRAGOENO

CRKVA Svetog Đorđa je objekat od izuzetnog značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika. Upućeni kažu da samo jedan kvadratni centimetar mozaika u ovoj crkvi košta između 10 i 12 evra. Ukoliko bi došlo do oštećenja, šteta bi bila neprocenjiva.


NAPLATA ULAZA

POJEDINI građani se bune zašto se naplaćuje ulaz u Crkvu Svetog Đorđa. Jovanović kaže da je to jedan od načina da se prikupi novac za održavanje i dodaje da je sa tim upoznata i Eparhija šumadijska. Ali uveren je da bi trebalo da se naplaćuje ulaz na Oplenac, a ne u samu crkvu i da bude jeftiniji. Cena pojedinačne ulaznice sada za decu je 300, za odrasle 400 dinara, a za kolektivne posete 250 dinara.