Na Vidojevici niče novi dom za najveći teleskop

D. ZEČEVIĆ

01. 09. 2017. u 21:02

Na planini u blizini Prokuplja počinje da se sprema trajni paviljon, čija vrednost se procenjuje na 15 miliona dinara

На Видојевици ниче нови дом за највећи телескоп

Foto: Aleksa Ranđelović

Na Vidojevici, planini nadomak Prokuplja, u toku su radovi na izgradnji trajnog paviljona u kojem će biti smešten najsavremeniji teleskop u čitavom regionu, a koji je zvanično pušten u rad sredinom prošle godine.

Naime, kako objašnjavaju u lokalnoj samoupravi, dosadašnji montažni paviljon biće zamenjen objektom čija je vrednost predviđena na oko 15 miliona dinara a čiju će izgradnju, uključujući i dodatnih 100.000 evra za izgradnju kupole za teleskop, finansirati Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj.

- Za izvođenje radova na objektu angažovana je domaća firma dok će radove na kupoli izvesti italijanska kompanija -pojašnjavaju u beogradskoj opservatoriji čija je ispostava Visinska stanica na Vidojevici udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja.

U Astronomskoj opservatoriji u Beogradu se nadaju da će radovi na prokupačkoj opservatoriji biti gotovi do kraja godine u zavisnosti od vremenskih uslova.

U prokupačkoj opštini ističu da teleskop u vrednosti od milion evra, nazvan po našem poznatom naučniku Milutinu Milankoviću prečnika glavnog ogledala od 1,4 metra svrstava Opservatoriju na Vidojevici u jednu od vodećih u ovom delu Evrope.

Kontrola i nadzor odnosno posmatranje zvezda ovim teleskopom najsavremenijeg tipa, za čiju je kupovinu novac obezbedila Evropska komisija, moći će da se obavljaju preko interneta u određenim vremenskim intervalima.

Inače, kako su svojevremeno objasnili iz beogradske opservatorije, pomenuti teleskop znatno je veći od dosadašnjih i potpuno je automatizovan, zbog čega astronomi očekuju da će Visinska stanica na Vidojevici biti značajno mesto u svetskim razmerama kada je reč o astronomiji, ali i mesto poseta pre svega đačkih ekskurzija i naučno-istraživačke radove.

GDE JE NEBO NAJPODESNIJE

Pošto se posle višedecenijskih ispitivanja i traganja za novom lokacijom opservatorije u Srbiji, pored one u Beogradu, pokazalo da je nebo iznad Vidojevice najprozračnije i najpodesnije za astronomska istraživanja, izgradnja ovdašnje opservatorije započeta je 2005. godine.

A 2011. godine posle napravljene kupole na nadmorskoj visini od 1.105 metara postavljen je manji telskop prečnika 60 centimetara. On je sredinom prošle godine zamenjen najsavremenijim teleskopom koji će iz montažnog biti smešten u odgovarajući objekat.

Pročitajte još:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije