Oldtajmer na struju iz garaže

G. VILA

31. 07. 2017. u 09:00

Олдтајмер на струју из гараже

Predrag Dabić sa svojim automobilom / Foto G. Vila

Ispunjava svetske ekološke standarde, a delo je ruku automehaničara Dva sata treba da se napune baterije i onda može da se vozi 80 kilometara

PRIJEDOR - Kada ne radi u svom auto-servisu, prijedorski automehaničar Predrag Dabić i dalje iz ruku ne ispušta alat, već radi na svojim privatnim "garažnim projektima". Tako je "osvanuo" njegov originalni automobil na struju, kojeg je napravio uz pomoć kolega s posla.

Ovaj veliki zaljubljenik svog zanata, prvi je u Srpskoj napravio ovakvo prevozno sredstvo, koje ispunjava sve svetske ekološke standarde. Nije dozvolio da njegov prvi automobil, stari i dobro očuvani "sitroen" iz 1982. godine, završi na auto-otpadu. On je svakog popodneva, kada mu se završi redovna smena, radio na ovom oldtajmeru, kako bi od njega napravio vozilo budućnosti.

- Volim uvek nešto da radim, uvek nešto smišljam, pa sam se tako dosetio i ovoga. Uz pomoć kolega, nastao je automobil na struju. Ugradili smo u njega ukupno 12 akumulatora, osam napred pod haubom, i četiri u kutiju, ispod donjeg dela auta. Dva sata treba da se napune baterije i onda može da se vozi 80 kilometara, bez punjenja. To možda nije mnogo, ali ćemo kasnije zameniti ove baterije mnogo jačim, kada uspemo da ga registrujemo, jer to kod nas, zasad, nije moguće - priča Predrag.

Ovo jedinstveno prevozno sredstvo ima iste karakteristike, kao i vozila na gorivo, kaže on, osim što "ide na struju", nema kvačilo, skoro se uopšte ne čuje i trenutno dostiže maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat. On i njegove kolege kažu da je isplativost ovog vozila višestruka, jer se potroši znatno manje novca, nego za kupovinu goriva.

- Nadam se da će se sve uskoro rešiti kako bih prema propisima mogao da registrujem ovo vozilo. U Evropi i svetu ova vozila su najcenjenija, jer čuvaju okolinu, za njih je parkiranje najčešće besplatno i zaista verujem da ćemo za nekih pet do deset godina svi da ih vozimo - priča vešti prijedorski automehaničar.


OD "FORDA" NAPRAVIO GLISER

PRE nekoliko godina, Predrag Dabić završio je svoje prvo "remek delo iz garaže". Od starog "forda" napravio je gliser, kojeg je od Sane rečnim putem dovezao do Beograda. Tako je sebi ispunio veliku dečačku želju, ali nije ni slutio da će biti sudbina da tamo odmah sretne kupca, koji nije želeo da propusti šansu da poseduje ovakav originalni čamac. Tako ga je Predrag prodao i vratio se kući kopnenim putem.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije