KRUŠEVAČKI inovatori osvojili su zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija i inovativnih tehnologija "Arhimed" u Moskvi za jedinstvenu SMS vagu koja se koristi u pčelarstvu. Osim što su trijumfovali u kategoriji "informacioni, upravljački i navigacioni sistemi", naši stručnjaci vratili su se i sa srebrnom medaljom sa partnerskog inovacionog sajma "Nju tajm" u Sevastopolju i sa specijalnom nagradom za značajan doprinos u kreiranju inovacija Tehničkog fakulteta Državnog univerziteta Volga.

Mnogobrojna priznanja usledila su posle nekoliko godina razvijanja jedinstvenog uređaja za pčelare, koji odavno više nije samo vaga uz čiju pomoć pčelarima stižu informacije o prinosu meda.

- Prototip SMS vage nastao je 2011. godine, a treća verzija uređaja u upotrebi je nekoliko meseci - navodi, za "Novosti", master inženjer informacionih tehnologija Nikola Jovanović (36), inovator i nosilac malog patenta za SMS vagu. - Od ideje koja se rodila u razgovoru sa pčelarima, a moj otac je jedan od njih, do proizvoda koji imamo danas, SMS vaga je napredovala. Više od 10 funkcija, od 20 koliko ih ima, naša su inovacija. Želeli smo da dobijemo vagu koja se potpuno razlikuje od ostalih.

Naši sagovornici objašnjavaju da je ta vaga rezultat stalnog usavršavanja proizvoda.

- Suština je u tome da pomognemo pčelarima da se na najbolji mogući način bave ovom važnom privrednom granom i da u svakom trenutku od SMS vage dobiju preciznu sliku o dešavanjima u pčelinjaku, koji može biti udaljen stotine kilometara - ističe Aida Maslan (29), ekonomista kruševačke firme "Optikal" koja proizvodi SMS vage.

Uređaj kojim se na daljinu meri količina meda u košnici,foto Privatna arhiva

Primena ovog uređaja moguća je svuda gde postoji signal mobilne telefonije, a među originalnim elementima vage su, između ostalog, i merenje težine meda bez drvenih nastavaka u košnici i predviđanje prinosa u pčelinjaku na osnovu merenja težine s praćenjem otpuštanja vode iz meda tokom noći.

- Praćanje atmosferskih uslova donosi maksimalne prinose meda - pojašnjava nam Nikola. - Na primer, u kruševačkom kraju je upravo medio bagrem, pa se pčelari sele u Aleksandrovac. Već posle jednog dana mogu da znaju kakav je prinos meda u Župi i ukoliko, i pored povoljnog stanja u prirodi, paša bude slaba, iz SMS poruka zaključuju da pod hitno moraju da ponovo sele košnice.

foto Privatna arhiva

Izum Kruševljana može da zaštiti pčelara od krađe pčela i meda, a policiji da pomogne da locira lopova, jer pomoću GPS šalje link na "Guglovu" mapu i tačnu lokaciju. I ukoliko kradljivac pokuša da zameni SMS karticu u vagi, ona šalje vlasniku poruku da je ukradena i gde se nalazi.

- Instalirana je u 18 zemalja u Evropi, a imamo slučajeve da je pčelar u jednoj a da su njegove košnice u drugoj zemlji - ukoliko su različiti mobilni operateri, sa pčelama se "razgovara" u romingu - pričaju nam kroz šalu članovi nagrađenog tima.

foto Privatna arhiva

U ŽIRIJU 26

MEĐUNARODNI sajam "Arhimed" u Moskvi, na kome su predstavljene inovacije iz 15 zemalja, organizovali su rusko Ministarstvo odbrane, Ministarstvo industrije i trgovine Rusije, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Privredna komora Rusije, Inženjerska komora, Gradska uprava Moskve, kabinet predsednika Vladimira Putina i mnogi drugi. O najboljima u kategoriji u kojoj su pobedili Kruševljani odlučivao je internacionalni žiri od 26 članova kojem je predsedavao Jurij Baturin, poznati ruski kosmonaut.

foto Privatna arhiva

PRIZNANjA SA SVIH STRANA

TIM kreatora SMS vage koji čine Nikola Jovanović, Aida Maslan i Predrag Koturanović, vlasnik "Optikala", prethodnih godina osvojio je i treću nagradu na Šestom državnom pčelarskom sajmu u kategoriji inovacija, kao i drugu nagradu za najbolju tehnološku inovaciju Srbije. Sam aparat je jedini tog tipa zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.