Pekari Škole sa domom za decu sa posebnim potrebama i oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini ponosni su što pripremaju hleb, pecivo i kolače za svoje drugare. U školskoj radionici oni uz pomoć glavne kuvarice, svakodnevno pripremaju obroke za 120 đaka, koji hvale njihovo umeće.

Pekarski smer u ovoj školi trenutno pohađa 18 đaka, koji vole posao kojim se bave, a posebno im gode pohvale njihovih drugara.

Darko Milanović iz Milive kod Despotovca, đak treće godine, najviše voli da pravi kolače i burek. Veoma je srećan što je naučio sve da sprema, jer je, kaže, pre nego što je došao u ovu školu umeo samo da isprži jaja. Njegova sestra Dragana, koja pohađa drugu godinu, još nije sve savladala, ali će to uspeti do kraja školovanja. Njih dvoje planiraju da rade u privatnoj pekari, a potom da otvore vlastitu pekaru u Despotovcu.

- Ja sam na prvoj godini, pa mi još teško ide oblikovanje hleba - kaže Dimitrije Dimitrijević iz Velike Plane, koji će se po završetku školovanja zaposliti u privatnoj pekari. - Najviše volim da pravim kroasan sa eurokremom, jer to najviše volim da jedem.

Njegov vršnjak Vladan Paunović iz Ćuprije kaže da je pravljenje testa savladao za dva meseca, ali pošto se u školi koristi mesilica, svoje umeće još uvek nije isprobao kod kuće. Kada bude bio siguran u sebe, kaže, obradovaće roditelje, jer će da im napravi neku poslasticu. Od iduće školske godine njemu će se pridružiti brat Tomislav i sestra Tijana, koji će takođe učiti za pekare.


LAKO DO POSLA

- Pekarska struka je deficitarno zanimanje, ali nedostaju obrazovani kadrovi. Samo naša i škola u Nišu imaju opremljene pekarske radionice. Prednost za naše đake je i to što mogu da nađu posao u svakoj firmi koja se bavi preradom hrane - kaže Olivera Vujičić, nastavnica poljoprivredne grupe predmeta na prehrambenoj struci.