Istina o Nikoli Kalabiću

Ivan Miladinović

nedelja, 04. 06. 2017. u 14:00

Истина о Николи Калабићу

Nikola Kalabić za vreme rata

Šta je sve prethodilo hapšenju Draže Mihailovića, u januaru 1946. Ostaje dilema da li je komandant Gorske garde namakao omču na vrat Draži ili je ubijen. Tvrdi se da je lažni Kalabić 15 centimetara niži od pravog

SRBIJA je velika tajna. Koliko god ova konstatacija starog cinika, na prvi pogled, izgledala nategnuto i bila proizvod našeg kafanskog smisla za humor i dosetku, sve što se poslednjih desetak dana dešavalo, od donošenja presude o rehabilitaciji Nikole Kalabića, ipak govori o njenoj tačnosti. Gotovo da nema segmenta javnog života da se, s vremena na vreme, ne sapletemo o neku busiju tajne. Nije li ovo trenutak da se, po ko zna koji put, nanovo zapitamo ko su to čuvari naše prošlosti, koji su to centri moći i u ime koga, u svojim bunkerima, čuvaju dobar deo naše političke istorije?

Da su poštovana zakonska načela o otvaranju arhiva posle pedeset godina, najverovatnije odluka Višeg valjevskog suda ne bi izazvala ovakve burne rasprave i podele. Možda bi i presuda bila sasvim drugačija. I sam proces o rehabilitaciji kamandanta Gorske garde trajao bi mnogo kraće.

Sudija je prilikom donošenja presude, normalno, imao u vidu i pravnosnažne odluke o rehabilitaciji kneza Pavla Karađorđevića, Milana Horvatskog, Dragoljuba Draže Mihailovića...

Uvažio je svedočenja istoričara dr Bojana Dimitrijevića, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju, i publiciste Miloslava Samardžića, koji su potvrdili da u svojim istraživanjima nisu ustanovili na osnovu čega je Nikola Kalabić proglašen za narodnog neprijatelja ili ratnog zločinca. Uvažio je i izjavu Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca, da je Nikola ubijen na Bogojavljenje 1946. godine u pećini u kanjonu reke Gradac, u blizini Valjeva, gde se sa grupom najodanijih četnika krio od potere OZNA. Kada je pokušao da se probije iz obruča, pao je pokošen rafalom.

ALI, uvek nedostaje jedno "ali"... Zanimljivo je da u ovom procesu nema ni jednog jedinog dokumenta iz arhive obaveštajne zajednice Srbije. Nemoguće je da u njihovim depoima ne postoji građa koja bi definitivno rasvetlila slučaj Nikole Kalabića. U ovom postupku bilo je neophodno da se zatraže sva relevantna dokumenta koja su povezana sa ovim događajima iz 1946. Ovako smo, ko zna koji put, uleteli u dilemu - šta je zapravo istina? Ako ne znamo šta nam se dešavalo, nećemo znati ni kuda idemo.

Ko je uistinu bio Nikola Kalabić? Njegov životni put je više-manje poznat. Rođen je u Podnovlju kod Doboja, od oca Milana i majke Joke, koji se razvode posle Velikog rata. Otac, koji se ženio još tri puta, Nikolu je vodio sa sobom u mesta svog službovanja. U Beogradu je završio šest razreda gimnazije, a zatim upisao geodezijski odsek u srednjoj tehničkoj školi. Posle studija službovao je u Beogradu, potom u Aranđelovacu i, najzad, u Valjevu, gde je do početka rata radio u valjevskoj katastarskoj upravi. Bio je član sokolskih organizacija i sokolski instruktor, kao i aktivni pripadnik Udruženja četnika za čast i slobodu otadžbine Koste Pećanca. Odlikovan je 1936. godine Ordenom Jugoslovenske krune.

Kalabić sa sinom Milanom, ćerkom Mirjanom i suprugom Borkom

Posle nemačkog napada i rasula Jugoslovenske vojske, stupa u kontakt s vojvodom Kostom Pećancem i priključuje se njegovoj četničkoj organizaciji. Postaje njegov najpouzdaniji saradnik u čitavoj Srbiji i dobija zvanje cerskog valjevskog vojvode. Od septembra 1941, pa sve do maja 1945, kada je Jugoslovenska vojska u otadžbini doživela potpuni debakl na Zelengori, Kalabić je neprekidno bio uz Dražu Mihailovića i bespogovorno, ali i na najbolji način, izvršavao sva njegova naređenja.

Da li je Nikola Kalabić namakao omču na vrat Draži, namamivši ga u klopku specijalnog odreda tajne policije OZNA, ili je ubijen januara 1946, pre hvatanja Draže Mihailovića? Istoričar Venceslav Glišić, koji je među prvim naučnim radnicima ukazivao i na antifašistički karakter pokreta sa Ravne gore i iznosio dokumenta iz nemačkih arhiva, o okupatorskim hapšenjima i streljanjima pripadnika četnika Draže Mihailovića, publikovao je razgovor sa Aleksandrom Lekom Rankovićem, koji je obavljen maja 1974. godine.

- Ja sam došao na ideju za igru sa Dražom, a Krcun je bio izvođač same akcije hvatanja. Kada smo razbili četnike Predraga Rakovića oko Čačka, zaplenili smo njihovu radio-stanicu preko koje smo uspostavili vezu sa Dražom. Cilj nam je bio da ga zadržimo u zemlji, da ne pobegne u inostranstvo. To smo radili uz pomoć jednog četničkog radiotelegrafiste koji je znao šifru za kontakt sa Dražom. Ta veza je trajala sve dok Draža nije izgubio radio-stanicu. Kada smo se dokopali Nikole Kalabića, došao sam na ideju da ga upotrebimo kako bismo doprli do Draže. Mi smo mogli da ga likvidiramo, ali zbog Zapada hteli smo ga živog, da mu javno sudimo. Jedno vreme smo ga čak štitili, kako ga ne bi uništili naša milicija i KNOJ - govorio je Ranković.

DRAŽA ZAROBIO NIKOLU

U TREĆEM tomu knjige "Srbija 1914-1944", Vasa Kazamirović tvrdi da je Kalabić na Ravnu goru zapravo stigao kao zarobljenik:

- Jednog dana, iznenada, bio je opkoljen (Kalabić), prisiljen da se preda sa svojim ljudstvom i, potom, sproveden u selo Brajiće, pod Ravnom gorom, i dalje do Draže Mihailovića i Dragiše Vasića. Pisalo mu se crno, i najcrnje...

Jer, ko je tih prvih dana postojanja Mihailovićeve vojne organizacije uz primenu sile bio doveden na Ravnu goru, taj se odatle živ nije vraćao. Ali sve se ipak po Kalabića najbolje završilo, jednim delom i zato što je Kalabićev otac bio poznanik Draže Mihailovića, ali pre svega zato što je on odmah ponudio svoje usluge ravnogorcima, izjavljujući spremnost da se stavi pod njihovu komandu i da se zakune na vernost do svog poslednjeg časa, do groba - napisao je Kazamirović.

ZATO je, ukazivao je Aleksandar Ranković, bio potreban Kalabić, ali ga je, kako je naglašavao, trebalo prethodno psihički slomiti, kako bi pristao da odigra ulogu.

- Trebalo je i da procenimo da li se u njega možemo pouzdati. Krcun i ja razgovarali smo sa njim nekoliko puta. Morali smo da pojedemo tri pileta dok nije pristao. U tim razgovorima obećao sam mu život ukoliko uhvatimo Dražu. Ni uz pomoć Kalabića nismo lako došli do Draže, iako smo bar približno locirali teren gde se krije. Početkom marta 1946. stezao se obruč oko njega. Svakodnevno su me, i to po nekoliko puta, obaveštavali telegramima iz Dobruna o razvoju akcije - govorio je Ranković. - U početku se mislilo da ga krije sveštenik u selu Štrpce, dok preko Kalabića nismo otkrili pouzdanog Dražinog čoveka koji je grupu OZNA predviđenu za hvatanje odveo do samog Draže. Kalabić je ispunio obećanje, i ja sam održao reč. Promenili smo mu identitet i uputili ga da živi u, za njega nepoznatoj sredini, Vojvodini, gde su se naseljavali kolonisti. Međutim, izveštavali su me da je on nastavio da pije, da se i dalje bahato ponašao. Prvi put sam ga zaštitio, ali kada su mi drugi put javili da može da "provali" tajnu, digao sam ruke od njega, i Svetislav Stefanović Ćeća naredio je da se Kalabić likvidira.

Malo drugačiju priču ispričao je i Slobodan Krstić Uča, ondašnji major OZNA, odnosno UDBA, pre dvadesetak godina u "Dugi". On je rekao da je Nikola Kalabić jedno vreme živeo u Beogradu, u Kosovskoj ulici broj 43, pod stalnom prismotrom OZNA.

- A onda je donesena odluka da se on liši života pre početka suđenja Draži Mihailoviću. To je učinjeno u Kosovskoj ulici. Iznenada mu je namaknuta omča na vrat... - svedočio je Uča.

Kalabić sa oficirima OZNA; Falsifikat

SEM Krstića, očevici su navodno bili Mile Milatović i Vladan Bojanić. Na pitanje da li je Draža saznao za Kalabićevu izdaju, odgovorio je: "Verujem da nije!"

I Dražin islednik Josip Malović ostavio je zanimljivo svedočenje. On je tvrdio da se Draža kod njega raspitivao da li je Kalabić živ. I tom prilikom je rekao: "Ono žandarsko đubre! Znate li da je Kalabićev otac 1923. godine u Nikšiću ubio Šćepana Mijuškovića. Suđeno mu je zbog toga. Kakav otac, takav sin!" (Kalabićev otac Milan bio je bliski saradnik generala Milana Nedića. Streljali su ga Nemci 1942. godine kao britanskog agenta i poverenika Draže Mihailovića.)

Miloslav Samardžić, publicista iz Kragujevca, autor knjige "Istina o Kalabiću", posle dugodišnjeg istraživanja tvrdi da je Kalabić koji je učestvovao u hvatanju Draže zapravo njegov dvojnik. Fotografije na kojima navodno Kalabić pozira u martu 1946. s pripadnicima OZNA koji su učestvovali u operaciji "Draža" uporedio je sa tri portreta na kojima je Nikola Kalabić snimljen 1935, 1943. i 1944. godine. Te snimke dao je na analizu ovlašćenom sudskom veštaku-morfologu Lazaru Cvejiću koji je utvrdio da Kalabić iz 1946. ima drugačiji oblik glave, obrva, očiju i baze korena nosa od Kalabića na starijim fotografijama. Konačni zaključak veštaka glasi da osoba na fotografiji iz 1946. uopšte nije Nikola Kalabić!

Tu istrazi nije bio kraj. Na osnovu fotografija je utvrđeno da je lažni Kalabić visok 166 centimetara, a pravi Kalabić je bio visok 180 centimetra. Matematika je egzaktna nauka, a rešavanje direktne proporcije jednostavno, tvrdi Samardžić.

I istorija je egzaktna nauka. Ona je na potezu. I, naravno, čuvari naše prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (105)

Vukasin.dragojlovic

04.06.2017. 14:24

a ko da otvori dosijee kada su sinovi tih zlikovaca jos na odgovornim mestima i jos nas lazu

naranca

04.06.2017. 19:54

@Vukasin.dragojlovic - @vukasindragojlovic A kad ce cetnici da otvore svoje dosijee???????Ili cemo morati da slusamo bajke od raznoraznih nezavisnih Ljoticevaca:)Tj njihovih legendarno objektivnih I demokratskih sinova;)

Djole

04.06.2017. 14:24

Potomci komunistickih zlocinaca drze kljuceve srpske istorije! Nisu oni glupi da ogole i iznesu istinu o grozomornoj ulozi njihovih oceva i djedova u unistenju srpskog naroda! Pametnom dovoljno.

Pera

04.06.2017. 16:48

@Djole - Djole, pa komunisti nisu na vlasti od 2000. - te. Aj smisli deki epski deseterac o Kalabiću, kao o Kraljeviću Marku, ako uistini zanš šta je bio u istoriji.

zola

04.06.2017. 18:07

@Djole - Dragi Pero, Djole je u pravu.Nema u Srbiji vlasti i državnih i drugih funkcija , a da ti ljudi koji je čine nisu potomci : oficira DB-a, vojske, policije, sinovi i kćeri visokih i onih mali nižih komunističkih funkcionera. Malo je izuzetaka koji to nisu. Zato nikada i nisu pristali na lustraciju , na otvaranje dosijea. Duboko smo podeljeni na one koji su potomci crvenih i one koji to nisu. Možemo se prepucavati, vikati jedni na druge ali to su činjenice i istina koju kao društvo ne priznasmo.

Београд

04.06.2017. 18:09

@Djole - Аха, само ти мисли да комунисти нису на власти од 2.000 године. Зашто се онда маузолеј оног зликовца Тита не изведе из Србије ? Зашто још увек постоји аутономија Војводине? Распитај се ко су били дедови већине Српских политичара? Партизани и комунисти. Србија је од 1941 окупирана земља и то још увек траје

Francesco

04.06.2017. 19:25

@Djole - Zola, Djole, priznajte svoju nesposobnost i nesposobnost svojih ideoloških vođa da Srbiju učinite boljom zemljom.

realni

04.06.2017. 19:32

@Djole - zola,kratko i sažeto si sve rekao.za pametnog i pismenog sve rečeno,a ćoravm namigivati i sakatog čepati je isto.

zola

04.06.2017. 20:42

@Djole - O naranca pa vi ste svrstani ("Otvoricemo dosijee...."). Možemo da polemišemo ali....glupo je jer ja ne pripadam ni jednoj od ponuđenih strana.

zola

04.06.2017. 20:47

@Djole - O mojoj nesposobnosti mogu da polemišu oni koji me poznaju. Ideoloških vođa nemam, jer nemam ni ideologije. Srećan sam zato što nikada nisam pripadao komunističkoj partiji, kao i niko od moje porodice.

Pera

04.06.2017. 23:20

@Djole - ,,Beograd,, Ti i tvoji istomišljenici trebalo bi da stavite prst na čelo i da dozvolite da ,,mauzolej,,Tita bude turistička atrakcija. Da se zaposli još koji beogradjanin Tito je mnogo više cenjen i poznat u svetu nego svi tvoji istomišljenici i simpatije zajedno. A drugo nerazumem zašto ti smeta autonomija Vojvodine? Naziv datira veoma, veoma dugo i za taj naziv je mnogo krvi proliveno i u njoj žive složno mnogo nacija, ali to tebi očito smeta.

Pera

04.06.2017. 23:40

@Djole - Dragi zola, normalno je da su na vlasti ljudi koji su ostali u Srbiji, a nisu svetske pobegulje. O kakvoj lustraciji pišeš? O ljudima čije su ruke krvave od krvi nevinih Srba. Ubijenih pod dejstvom velike količine alkohola i jagnjetine.

Pera

04.06.2017. 23:44

@Djole - zola nemoram da te poznajem lično. Dovoljno je dve tri rečenice da napišeš pa da se vidi koliko si ideološki zaslepljen mržnjom.

naranca

05.06.2017. 11:28

@Djole - @zola Pa ako su cetnici isti kao njhov ''Princ'' onda su komunisti bolji.Ne placa nista ,zivi drzavi na grbaci I povremeno nas blamira.

naranca

05.06.2017. 22:08

@Djole - ''Cvetala mi lipa I topola.Gde se secu Draza I Nikola......''

Ruben

04.06.2017. 18:59

@Obrad Lipovac - kad crvenoustaska hulja vise nema monopol brutalne sile da prouzrokuje smrt svog ideoloskog protivnika onda priziva bar bar onu simbolicnu u vidu stecaja.

Birokrata

04.06.2017. 14:34

komunisti su toliko zla naneli srpskom narodu da se to nece ispraviti ni za 200 godina. Ne ponovilo se.

Francesco

04.06.2017. 19:22

@Birokrata - Sve i da jesu, Srbija se za 200 godina neće oporaviti samo i isključivo zbog nesposobnosti onih koji se od 1991. nazivaju "oslobodicima" i "velikim Srbima".

Pelle

04.06.2017. 23:34

@Birokrata - ,,Birokrata,, Ti ,,komunisti,, kako ih nazivaš u periodu od 46. do 90.-te stvorili su svetske industrijske gigante i zapošljavali milione ljudi. A tvoji ,,oslobodioci,, su za tili šas sve uništili i upropastili i pokrali.

Pelle

04.06.2017. 14:58

Zahvaljujem redakciji što je bar delimično osvelila famu o Kalabiću. Savaka čast svima, ali po mom dubokom ubedjenju iskaz koji je Ranković dao je istina. Sve ostalo su mitovi kao o Marku Kraljeviću

zola

04.06.2017. 17:00

@Pelle - Drug Marko ( A R) je inače odneo puno istina sa sobom, pa i istino o Kalabiću, kao i istine o Brozu , protiv koga se nikada nije pobunio. Zašto mu onda verovati!?

zola

04.06.2017. 20:51

@Pelle - naranca, ja samo pišem o crvenima. Oni su na kraju krajeva pobednici, pisali su istoriju, nisu je pisali četnici u dalekoj Australiji, Kanadi, Americi...

zola

04.06.2017. 20:55

@Pelle - Komunisti, odnosno njihovi potomci još uvek drmaju, a četnika nigde nema ( osim: Australija, Kanada, Amerika) pa oni u tom smislu i na način na koji vi hoćete da okrenete celu priču ( tipično komunistički) nisu tema mojih komentara.

Pelle

04.06.2017. 23:28

@Pelle - ,,zola,,Zašto bih verovao četnicima u kako ti pišeš Australiji, Kanadi i Americi? Zašto verovati pobeguljama? Verovati nekoj istini koji uz velike količine alkohola prepričavaju. Pa i Marka Kraljevića u epskim pesmama predstavljaju kao heroja, a istorijske činjenice govore da je bio turski vazal. Tako je i ta tvoja istina u Australiji, Kanadi i Americi

Francesco

04.06.2017. 19:21

@Zoran - Da je sreće da je zemlja komunista, bila bi ovoi zemlja i po. Ovako pošto je zemlja onih koji ideološka ili verska načela još od proboja dunavskog limesa menjaju po potrebi novčanika tu smo gde smo. Takva je većina stanovnika ove zemlje, zato joj napretka i nema.

naranca

04.06.2017. 19:44

@Zoran - @Zoran Pa s obzirom da su nam demokrate rasturile drzavu, nalozili gradjanski rat 90 tih I dirktno bombardovali 1999 I nije nam tako lose.Sve sto imamo je nase.Nismo isli po svetu I krali I ubijali svetsku sirotinju da bi nama bilo bolje.

Simke

06.11.2019. 04:14

@Zoran - Nikola Kalabic je umro prirodnom smrcu u Subotici, Vojvodina kao star covek,nije ubijen,toliko o njemu.

Ivan Zgrozeni

04.06.2017. 15:31

Ne razumem u cemu je kontroverza. Sud je mogao doneti jedinu mogucu odluku. Nikola Kalabic nije bio osudjivan. Ako Vulin, Stefanovic i Dacic misle da to nije pravo neka krive svoje ideoloske uzore koji su uveli diktaturu proletarijata i ukinuli pravnu drzavu. Obzirom da ratni zlocini nikada ne zastarevaju, odrzite sudjenje sada ali ovoga puta sa odbranom, pred porotom odabranom od nepristrasnih gradjana i sa pravom zalbe. Kalabic se borio protiv komunistickog bezakonja.

naranca

05.06.2017. 00:07

@Ivan Zgrozeni - @ivanz'' Kalabic se borio protiv komunistickog bezakonja.'' Tacno. U vremenu od 1941-1945

svani zoro u srbiji konacno *

04.06.2017. 15:46

Komunisticko fasisticke sotone urlaju i dizu galamu oko Kalabica nebili prikrivali i dalje GENOCID nad srbijancima kada su iz tamnih vrleti upali u srbiju i okupirali je 44- na krilima ruskih tenkova i do 56- poubijali preko 600.000- srbijanaca po sumama ciju imovinu su potom pootimali. Po evropskim izvestajima stadioni obilica,partizana i ratno ostrvo su najvece masovne grobnice u evropi srbijanaca sa kojima ce srbija morati da se suoci.

naranca

05.06.2017. 00:22

@svani zoro u srbiji konacno * - @svanizoro Dragi nas sahisto prvo nauci da nema Srbijanaca nego da su Svi SRBI.Ili to nisu.

svani zoro u srbiji konacno *

05.06.2017. 16:18

@svani zoro u srbiji konacno * - naranca@,Ti koji su prvi put culi da su srbi kad su presli drinu i prvi put se prekrstili sada po beogradu trube kako su veliki SRBI,kao prvo treba procitati Vuka nije zabranjeno koji zbog geografske odrednice upotrebljava naziv SRBIJANCI a i pesma svilen konac lepo zvuci.Mozemo se zvati isto svi kao srbi kada se prvo objasnimo i kada priznate i izvinite se za genocid koji ste kao dodjosi 44-56 napravili nad srbijancima,nad sopstvenim narodom u ime komunistickih sotona,ali to prvo mora da se dog

alfa...!

05.06.2017. 16:40

@svani zoro u srbiji konacno * - Srbijanci su srbi u Srbiji,a postoje i drugi srbi,kao što su bosanski srbi,hrvatski srbi,slovenski (slovenački) srbi i tako dalje da ne nabrajam...........

naranca

05.06.2017. 17:40

@svani zoro u srbiji konacno * - @Alfa Ti Hrvatijanac nemoj da se javljas da ti ne bih poslao Bosancijance I Albanijance

naranca

05.06.2017. 17:44

@svani zoro u srbiji konacno * - @svanizore Dobro bre zar vi Hrvati nemate svoje demokratske I slobodne medije, nego stalno visite po nasima.Imate I temu Agrkomerc.

alfa...!

06.06.2017. 19:15

@svani zoro u srbiji konacno * - Pričaš gluposti,ja nemam nikakve veze sa Hrvatskom..........

osecina vlasic

04.06.2017. 16:13

Apsolutno mi je nebitno da li je ovaj izdao Mihailovica - bitna su mi svedocenja jos uvek zivih svedoka koji kazu da je ovaj ljudski otpad, rakijom razjedenog mozga, licno krvavio ruke.

Sd

04.06.2017. 16:24

Dodajte i klanje popa Isakovica u selu Banja kod Arandjelovca. Zaklali su ga na raskrsnici u centru sela, zbog carapa i jaja koje je dobijao od seljana i ravnopravno ih delio partizanima i cetnicima. Na pocetku rata Kalabic je dolazio kod Isakovica gde su igrali sah i druzili se.

naranca

05.06.2017. 17:38

@Sd - Cekaj bre kako?-----''Na pocetku rata Kalabic je dolazio kod Isakovica gde su igrali sah i druzili se.''---Pa zar cetnici nisu tada naveliko napadali Nemce I ginuli kao Spartanci???????????????????

Pera kojot genije

24.08.2018. 10:32

@Sd - To je onaj pocetak rata dok komunisti jos imaju dogovor sa nacistima o ne napadanju ( Molotov-Ribentrop ). Da nacisti nisu napali SSSR nebi komunnisti ispalili metak. Branili ste vi SSSR a ne Srbiju-Jugoslaviju zato o kolaboraciji nemojte da pametujete.

Marko

04.06.2017. 16:42

Svi su bili zločinci u 2.sv. ratu , Draža nije imao dobre veze poput Pavelića koji je ostavio vojsku i pobjegao kroz štakorske kanale... tito i njegova banda su ispali najmudriji i što sad koga briga koliko kalabić ima cm...on jeste izdajnik roda svoga, pavelić je izdao hrvatsku 41. da je hitler imao boljeg saveznika od talijana šugava demokracija nebi sad namećala norme dok im u dvorištu gaze dijecu i ostavljaju bombe...

zola

04.06.2017. 16:54

Istorija uopšte nije egzaktna nauka, kao matematika recimo. Puno se mutilo oko istorijskih činjenica, muvalo ,kuvalo, prekrajalo ... Kako je kome odgovaralo. Naročito su to radili crveni

KOMUNISTI kao JANIČARI

04.06.2017. 18:06

Na slici nije N.Kalabić koji je bio viši za 15-cm !! Ništa ne verujem komunistima koji su se ODREKLI nacije i vere !! Oni su moderni JANIČARI !!

naranca

05.06.2017. 00:05

@KOMUNISTI kao JANIČARI - @kkomunistikao...........A ko su moderni Turci?

Arcibald Rajs

04.06.2017. 19:01

Srbi ce uvek biti ono sto su od uvek bili lazovi jos od Kosova pa do danas. Uvek su nam drugi bili krivi,komunisti, Turci, 'urci a mi kao Crvenkapica zalutala u sumi. Malo morgen. Sami smo sebi krivi jer sami sebe lazemo. Ispasce jos da su Draza Mihajlovic, Kalabic i ostala cetnicka bulumenta bili narodni heroji. Sve je to banda koja je najvise poklala sopstveni narod. Posle njih su stigli losi komunisti a kasnije glodari pod komunistickim plastom i eto dans vidite i sami ko nas pljacka.

...

04.06.2017. 19:21

Dokle cemo vise da se delimo na partizane i cetnike? Malo nam je spoljnih neprijatelja nego jos moramo i medjusobno da se mrzimo i ubijamo? Siptari i Hrvati se ne dele nego nas uvek u jedinstvu napadaju a mi se branimo sa jednom polovinom stanovnistva, a druga drzi predavanje o cetnicima i pratizanima, stoji sa strane i gleda muke svog naroda. Takav pristup nam nikad nista nece doneti dobro.

Србин

05.06.2017. 10:27

@... - Спољни фактор је и подгревао, подржао једну фракцјиу (комунисте) наспрам другу (легалну војску Краљевине) да би довели до уништења изнутра, па је на жалост природно да и данас постоји подела потомака истих.

Francesco

04.06.2017. 19:25

Istina? Još jedna? Pa koliko ih to ima? Izgleda dok ne naprave jednu po ukusu nove "istorije".

Nikola

04.06.2017. 21:22

@Francesco - Malo se bolje obavesti pa onda pisi.Koliko komunisti imaju verzija o hvatanju djenerala Draze i o "izdaji" Nikole Kalabica?Ovde jedno prica Rankovic a drugu pricu ovaj Uca.Dogovorite se vec jednom a ne da pricate 5 razlicitih prici.Nikola Kalabic je veliki junak, vitez i ponos Srbije.

Marks I Englez

04.06.2017. 19:28

Ljudi izmisljaju lekove protiv raka i side, salju druge u svemir, napreduju u obrazovanju, a mi i dalje trabunjamo o cetnicima i partizanima! Od stalnog vracanja u proslost nema niceg pozitivnog.Krenimo malo napred i unapredimo se kako bi nam buducnost bila bolja.

.

04.06.2017. 22:27

@Mirce - interesantno za razmisliti: SFRJ umrla; Tito umro; Nemacka ostala sila; kako nije u toj SFRJ bio narod slobodan, tako nije ni sada... Pomalo vam je otrcan ovaj fazon?

naranca

05.06.2017. 00:00

@Mirce - .@nas narod nije slobodan al zato je Grcki slobodan a uskoro ce I Italijanski da bude slobodan,pa Spanski I Irski........E vidis to je novi nemacki fazon.U stvari stari ali u novom pakovanju.

naranca

05.06.2017. 17:55

@Mirce - '.@Interesantno je razmisliti da ti automatski povezujes fasizam sa Nemackom:)

floyd

04.06.2017. 19:45

Све док се не отворе архиве и не каже права истина, неће овај народ напредовати.Комунисти су извели класну револуцију, побили своју евентуалну опозицију, уништили стару класу и интелигенцију, фризирали историју, вратили нас један век уназак и направили раздор унутар српског народа! Дошли су у крви на власт и сишли такође у крви са власти. Друга генерација тих фанатика, Туђман, Милошевић, Кучан итд, су разбили ту наказну творевину. Трећа генерација им је сада на власти, али се не зову комунисти!!

tutankawa

04.06.2017. 23:07

@floyd - Slažem se sa većim delom, ali koje to više arhive da se otvore !? Gde to ima!? Ko to čuva ? TO mi Srbi samo volimo da mistifikujemo. Ono što se imalo, sve je to već obelodanjeno. Sigurno je samo da se nikad neće saznati prava istina, nažalost !

Francesco

05.06.2017. 00:06

@floyd - Ako je neko u istoriji Srbije uništio svoju inteligenciju i tzv "staru klasu" (ma šta to značilo) to su bili Karađorđevići. Brisanje sećanja na Obrenoviće je činjenica koja je unazadila Srbiju ne (samo) po ekonomskom planu već joj je nepovratno uništila diplomatski ugled u Evropi i svetu. U odnosu na karađorđevićevske čiste, komunističke su bile nedeljni piknik. Vindzori su bar iskusni sa tim akcijama...

naranca

05.06.2017. 17:31

@floyd - @francesko Tebi su Apis.Tankosic,Arandjelovic Vindzori????????O cemu ti to?

Crnogorac

04.06.2017. 19:57

Jedno je sigurno. Gibanicari, koji su umeli jedino da tuku rakiju u debelom hladu, bili su razbijeni od strane partizanskih jedinica. Njihov poraz je logican i pravedan kraj.

.

04.06.2017. 22:24

@Crnogorac - kao sto su austro-ugari pred Veliki rat prikazali nas kao "svinjare" itd i sl... Ili ameri-EU devedesetih kao zlikovce, koljace, ubice... Tako su i komunisti Jugoslovensku Vojsku u Otadzbini prikazali kao gibanicare. Logicno je sto ti toliko volis komuniste, jer su pobili skoro sve cestito u Crnoj Gori i uzdigli sljam... A ti verovatno pripadas ovoj uzdignutoj rasi...

ranko75

18.06.2017. 22:02

@Crnogorac - Na partizane je bilo 7 ofanziva.Gde su ofanzive na cetnike,sto nema barem jedna? Na Tita je bio desant na Drvard da bi ga uhvatili.Zasto nije bio neki desant da Drazu hvataju?Partizani su vodili bitku za ranjenike na Neretvi jer su spasavali 2500 ranjenika.Gde je cetnicka bitka za ranjenike i gde su njenih 2500 ranjenika na jednom mestu?Kada ste se tako hrabro borili protiv nemaca zastoCercil presta da vam pomaze?A zasto odoste za Blajburg preko Zagreba sa ustasama i ne sacekaste oslobodjenje?

Crnogorac

04.06.2017. 19:59

Kako da ne prija jarost potomaka pobegulja, kapitulanata i kvislinga...Shvatite, mocna partizanska vojska je ocistila zemlju 1944. i vasi sudovi ne mogu da promene cinjenicu poraza!

Nikola

04.06.2017. 21:18

@Crnogorac - "Mocna partiznaska vojska".Koji grad je oslobodila ta" mocna partizanska vojska" od nemaca u Srbiji do 1944?Sta je ta "mocna partizanska vojska" radila po crnoj gori,a narocito 1942. godine?Sto nisu napali nemce odmah po dolasku nemaca nego su cekali nekoliko meseci i pili kafu i caj sa nemackim vojnicima?Vasi sudovi su na smrt osudili na hiljade nevinih ljudi sada bi trebalo da se javno sudi vama koji i dalje pricate gluposti i lazete.Crnogorce su i stvorili komunisti pre rata su bili Srbi.

.

04.06.2017. 22:19

@Crnogorac - opaska "mocna partizanska vojska je ocistila zemlju 1944.", nije ta "mocna vojska", nego Crvena armija i saveznicko bombardovanje... A o talijanima, ustasama i domobranima, koji su se presvukli... o tome drugom prilikom

naranca

05.06.2017. 00:03

@Crnogorac - .@ sto si zaboravio Cetnike I njihova oslobadjanja: BGD,ZG,Skoplje,Berlin London,Bleburg......

naranca

05.06.2017. 17:51

@Crnogorac - @nikola Rusi su bili jos gori oni su potpisali Pakt o nenapadanju sa Hitlerom,zar ne?

ranko75

18.06.2017. 21:54

@Crnogorac - Mocna partizanska vojska je drzala prikovane za sebe 51 diviziju sto nemacku, a sto njihovih satelita, koje nisu mogli da posalju na SSSR a Velika Britanija i SAD su drzali negde toliko isto koliko Titovi partizani.

Jelka

30.10.2017. 14:47

@Crnogorac - Ima. Ima i spomenik koji svedoči tome. U februaru 1943. kod Herceg Novog, u noći, razbili su jedan svetionik.

naranca

04.06.2017. 22:11

Otprilike je ovako :Titova istina ima 10 % lazi a Cetnicka istina ima 90 % lazi.Ne treba verovati ni jednima ni drugima 100%.

Nuclear Vlasta

04.06.2017. 22:19

И беше једна песмица.... : „Тито стреља, Дража коље, ј*бем ли га где је боље“.

naranca

05.06.2017. 11:30

@Nuclear Vlasta - @nuclear ''pa ti vidi sta je bolje''-----Ondasnji narod nije bio tako vulgaran kao ove nove demokratske generacije.

Nuclear Vlasta

05.06.2017. 16:42

@Nuclear Vlasta - Српски језик има тачне и адекватне речи за стави и појаве и одсликава их онакве кајве јесу, ништа овде није вулгарно. Песмицу сам чуо (и запамтио) од свог деде (1915-2007). Истина је понекад горка, зар не?!

vlado pljevlja

05.06.2017. 18:38

Treba svi da pogledaju jedan stari dobri Jugoslovenski film i poslije njega će sve dileme po ovom pitanju biti razriješene.Film se zove "Klopka za Generala".

naranca

05.06.2017. 22:21

@vlado pljevlja - @vladopljevlja E lepi .Malo je problematicno I logicki nezgodno da donosis krajnje zakljucke o istorijskim licnostima I dogadjajima, po filmovima.Mada film nije los.Mislim da glumi Bekim Fehmiju.

ISTINOM do POMIRENJA

11.06.2017. 10:51

Đeneral Mihailović i Kalabić su prvi gerilci koji su napali nacističku vojsku , u vreme kada su jugokomunisti sarađivali sa nacistima po Sporazumu Molotov -Ribentrop iz 1939. i SporazumBudak -Pijade iz 1935. Kasnije su ravnogorci sarađivali sa svima, u cilju borbe za BIOLOŠKI OPSTANAK srpskog naroda , koji je bio ugrožen zbog genocidnog nacizma susednih naroda i suludih aktivnosti domaćih komunista (100 za 1)!! Majka kada brani decu, ne može da učini krivično delo !!

NEUTRALNOST a ne rat

15.06.2017. 21:43

@ISTINOM do POMIRENJA - Eeee da smo bili pametni i da smo 1941. poslušali MUDROG Kneza Pavla i ostali NEUTRALNI, i da nije bilo PUČa 27.marta, ne bi bilo ni bombardovanja, ni NDH, ni genocida, niti građanskog rata u Srbiji, niti bi komunisti 1944. uz pomoć tenkova SSSR osvoji vlast, niti bi bilo ustava 1974. i raspada države 1991. na štetu Srba, ni bombardovanja 1999. ni lopovske privatizacije,...

ranko75

18.06.2017. 21:50

@ISTINOM do POMIRENJA - To sto pises uopste nije istina.Da smo postupili kako su hteli cetnici, a to znaci cucali u zapecku i cekali da nas oslobode velike sile,onda bi nas oslobodio SSSR kao madjare,cehe, slovake,bugare,rumune i onda bi bio upravo taj sistem koji je bio u istocnim zemljama. SSSR bi izgubio ne 960 boraca 1944 nego jedno milion do dva vise, ali bi komandovali oni pa bi imao komunizam staljinskog tipa u poredjenju sa kojim je nas komunizam decja sala.

Srboljub

23.08.2018. 14:43

Sada istina o Kalabiću, sledi "istina" o Nediću, pa Ljotiću. Tamo će "istina" o Paveliću, Artukoviću, Luburiću. Predlažem da naučni gigant Milosav Samardžić da svetski doprinos istorijskoj nauci otkrivanjem novih istina o Hitleru, Musoliniju, Geringu... Srećne države su odavno raskrstile sa istinama, oplakali žrtve, osudili zločince i kolaboraciniste, ali mi sami sebe osuđujemo na večno životarenje u prošlosti.

boki

26.08.2018. 19:04

Sramota cime se bavi sud u Valjevu. To je kao da neki seoski sud u Nemackoj rehabilituje redom sve od Himlera do Hitlera.

Samir

28.08.2018. 20:17

Deo sa laznim Kalabicem je najbolji, OZNA ima lažnog Kalabića koji je skoro 20 cm niži od pravog i to prođe i niko ne primeti lažnjaka, ovo je gore od sage o džemsku bondu...