Bufalo Bil zarađivao i u Srbiji

Slavoljub Marković

07. 05. 2017. u 17:14

Kako je legendarna ličnost Divljeg zapada pre više od sto godina posetio i naše krajeve. Cirkus u Kikindi, Velikom Bečkereku, Vršcu i Pančevu. U cirkusu nastupali i Bik Koji Sedi, Divlji Bil Hikok i Kalamiti DŽejn

Буфало Бил зарађивао и у Србији

Bufalo Bil, ikona američkog Divljeg zapada

IKONA američkog Divljeg zapada, čuveni jahač poštanske službe "Poni ekspres", tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca i profesionalni lovac na bizone, Vilijam Frederik Kodi veliku popularnost stekao je zahvaljujući svojim stvarnim podvizima. Popularnost je ubrzo unovčio, i to uz pomoć revije kaubojskih veština pod nazivom "Divlji zapad", svojevrsnog putujućeg cirkusa s kojim je krstario Evropom od 1884. do 1907. godine.

Ovo je priča o čuvenom Bufalo Bilu, i manje-više uglavnom je poznata. Ali nije poznat onaj deo o tome kako je dojahao do Srbije. Početkom 20. veka, tačnije 1906, gostovao je u Kikindi, Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu), Vršcu i Pančevu, gde su Beograđani činili većinu publike.

CIRKUS Bufala Bila je 6. jula 1906. razapeo svoje ogromne šatre u Velikom Bečkereku, o čemu svedoči plakat sačuvan i do naših dana, ali i isečak iz tadašnjih novina koje pišu o velikom interesovanju koje je vladalo za ovaj događaj.

- Šator u kojem se odigravala predstava bukvalno je bio okupiran masom - zabeleženo je u tekstu novinara koji je živopisno opisivao vrućinu, veliku prašinu i ljude koji su psovali jer im se lepila za oznojena lica i tela.

- Publika je sedela na drvenim daskama, ali većina je uglavnom čučala i negodovala zbog skupe ulaznice, za čiju cenu se moglo kupiti 14 kilograma hleba, 10 litara vina, ili jedna muška košulja. Sve dok spektakularna predstava nije počela...

A onda su počele da se nižu razne tačke, da defiluju živopisno obučeni kauboji, polunagi Indijanci išarani ratničkim bojama, bilo je tu i Engleza, Kozaka, Kineza, samuraja, Arapa, da bi se na kraju pojavio lično Bufalo Bil i izazvao ovacije.

JEDAN pančevački hroničar beleži da je publiku najviše zadivila "prava bitka" između Indijanaca i kauboja, u kojoj se pucalo iz pištolja i odapinjane su strele, "ali nijedna nije pala na publiku". Posebnu atrakciju predstavljali su i divlji konji, kojih je bilo čak oko petsto.

- To nije cirkus, to je etnološki kolorit koji fascinira u svojoj raskoši - pisao je zadivljeni novinar lokalnog lista Wohenbllat u svom članku posle predstave.

I zaista, dugo posle odlaska cirkuske trupe, u gradu se pričalo samo o ovom događaju, koji je za samo jedan dan izmenio jednolični kolorit Velikog Bečkereka, a posetiocima ostao u trajnom sećanju.

Predstave cirkusa Bufala Bila svuda su izazivale veliko interesovanje

Bufalo Bil je u to vreme bio jedan od najpopularnijih ljudi na svetu, a u njegovom cirkusu nastupali su i legendarni poglavica Bik Koji Sedi, Divlji Bil Hikok i Kalamiti DŽejn. Posebnu atrakciju predstavljala je Eni Oukli, jedan od najboljih strelaca Divljeg zapada, koja je demonstrirala svoje umeće tako što je iz "vinčesterke" pucala u kartu za igranje bačenu u vazduh. Na kraju svog nastupa skidala je pepeo sa cigare koju je njen muž držao u zubima.

Ostalo je zabeleženo i kako je uoči jednog nastupa u Nemačkoj imala visoku temperaturu i Bufalo Bil joj je zabranio da izvodi tačku jer su joj se ruke tresle, ali na nagovor muža ipak je pucala, i sve je bilo u redu... I kada se frenetični aplauz publike stišao, Bufalo Bil je, po navici, zaboravivši da je En bolesna, pitao da li neko iz publike želi da stavi cigaru u usta i stane na mesto njenog muža. Javio se jedan gledalac - tek krunisani car Nemačke Vilhelm Drugi! En Oukli je i njemu metkom presekla tompus u zubima... Inače, među onima koji su gledali Bufala Bila bili su i kraljica Viktorija, papa Lav XIII i mnogi drugi vladari, političari i znamenite onovremene ličnosti.

Bufalo Bil i slavni indijanski poglavica Bik Koji Sedi

OSTALA je u pamćenju i predstava na donjoj utrini u Pančevu, za koju je tamošnji hroničar rekao da je bila nešto dotad neviđeno i nezabeleženo.

- Navešću samo jednu tačku: borbu Indijanaca na konjima. Ona je izvedena tako da smo svi zanemeli. Konji su jurišali, strele letele na sve strane, ali nijedna nije pala na publiku. Bengalska vatra je osvetljavala arenu. Izgledalo je kao da ceo cirkus, sa izvođačima i publikom - gori. To je bilo za nas neviđeno čudo. Na kraju predstave izašla je grupa od oko 30 pajaca koji su počeli da se valjaju i izvode vesele bravure - zapisano je tada.

Bufalo Bil je sa 23 godine postao junak petparačkih romana, a sa 26 već je igrao samog sebe u pozorišnim predstavama. Kupio je veliki ranč u Nebraski, imao je i hotel, a umro je u Denveru pre tačno jednog veka, 1917. godine.

STRUJA

CIRKUS je imao generator i svoju električnu energiju, bio je osvetljen sa tri velika električna motora, što je bila dodatna senzacija, jer u ono vreme naši gradovi gde je gostovao još nisu imali električno osvetljenje, već su ulice osvetljavali ulični fenjeri. Večernja predstava je počinjala u 19, a završavala se oko 23 časa. Kako je koja grupa završavala program, pakovala je opremu, tovarila konje i punila prikolice, pa je cirkus odmah po završetku predstave kretao dalje, što je za publiku predstavljalo čudo od organizacije.

Razglednica koja prikazuje defile cirkusa u Bečkereku 1906. godine

PREPORUKA BRATU PISCU

U ISTORIJSKOM arhivu u Zrenjaninu čuva se i razglednica koju je poznatom književniku Todoru Manojloviću poslao njegov brat Ivan. Todor je u to vreme studirao prava u Temišvaru, a brat ga je obavestio da je u Bečkereku bio Bufalo i da ga treba pogledati:

"Slatki Todoš! Danas je kod nas bio Bufalo. Vredno je da se pogleda. Daklem, idi na mesto od jedne forinte, jer tu se najbolje vidi. Kad je kod vas u Temišvaru?"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije