Japanka doktorira na srpskom turbo-folku!

B. CARANOVIĆ - J. MATIJEVIĆ

16. 04. 2017. u 10:19

Muzikolog Fumi Uehata braniće u Osaki disertaciju na temu srpske novokomponovane muzike. Srbiju zavolela preko narodne muzike, a Ceca, Seka i Viki su joj omiljene pevačice

Јапанка докторира на српском турбо-фолку!

Fumi na jednoj od prezentacija srpskog folka

ZA nju - srpski narodnjaci su zakon. Ceca, Seka, Viki, i naravno DŽej, kvalitetni su muzičari, a njihovi hitovi i pesme drugih novokomponovanih izvođača prijatne su, zabavne i privlačne kompozicije. Toliko da ih je izabrala za temu svog doktorata! I to možda ne bi čudilo da "borac za pravdu srpskih narodnjaka" nije muzikolog Fumi Uehata (37) iz Japana i da ovu doktorsku disertaciju ne brani na Univerzitetu u Osaki.

U Srbiju je došla studentskom razmenom pre 14 godina. Do 2006. godine studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živeći u studentskom domu na Zvezdari, gde su se, kako kaže, često pravile žurke, prvi put je čula najneobičniji zvuk do tada - naše narodnjake.

- U početku mi se nije mnogo dopala, ali kada sam se vratila u Japan, rodnu Osaku, nedostajalo mi je sve što je karakteristično za Srbiju i počela sam puno da slušam narodnu muziku - priča Uehata. - Ima nekoliko pesama koje baš volim - "Beograd" od Cece Ražnatović, "Mahinalno" od Viki Miljković, "Tako mlada" od Tanje Savić i "Crno i zlatno" od Seke Aleksić...

Pamti Fumi, kako kaže, neobičnu situaciju, na početku studija u Beoradu.

- Na novogodišnju žurku išla sam sa prijateljicama koje su izričito govorile da ne slušaju narodnjake, ali kada je na žurki puštena Cecina pesma, sve su listom počele da je pevaju zajedno i znale su svaku reč - priseća se naša sagovornica. - Bila sam iznenađena, jer je takva situacija nezamisliva u Japanu. Mnogo više, međutim, počela sam da razmišljam o toj muzici prilikom pisanja kratkog rada za studije. Sve više me je privlačio taj zvuk i shvatila sam, bez dvoumljenja, da je to vrsta muzike koju bih proučavala kao temu doktorskih studija.

JAPANSKA ENKA - I mi u Japanu imamo etno-muziku, Enku - kaže Fumi. - Elementi naše stare narodne muzike koriste se u smislu skale, teksta i vizuelne prezentacije. Nažalost, enka muziku u Japanu više slušaju stari nego mladi. Za razliku od toga, srpska narodna muzika je upravo mejnstrim, popularna muzika u Srbiji, naročito stvarana muzika za mlade. Zato je prirodno da se vašoj novokomponovanoj muzici ponekad prilagođavaju provokativni tekstovi i svetski vizuelni trendovi.

Završila je osnovne i magistarske studije pri katedri za opšte umetnosti i katedri za muzikologiju. Posle godina provedenih u Japanu, Fumi je pre tri godine dobila državnu stipendiju Japana za doktorske studije i na njenu veliku radost ponovo se obrela u Beogradu.

- Znala sam dobro kakve su u javnosti i među kritičarima "ocene" i izlaganja o narodnoj muzici, ali ovi kritičari nisu ni slušali ljude iz te muzičke industrije, ni pevačice, ni aranžere, ni kompozitore - tvrdi naša sagovornica. - Niti su objasnili, na primer, šta stvaraoci te vrste muzike i kulture misle o svojoj muzici i s kakvim ciljem je kreiraju. Zato sam htela da proučavam tu muziku, sa sasvim novog aspekta, bez negativnog stava koji o njoj imaju ne samo kritičari, već i većina ljudi.

Tema njene disertacije glasi: "Studija o reprezentaciji i recepciji muzičkog izražavanja narodnog identiteta u pop-folk muzici u Srbiji". Krajem ove godine braniće doktorski rad na Osaka univerzitetu u Japanu.

- Ja sam Srbiju zavolela preko muzike. Divim se tome što imate tako bogatu muzičku kulturu, bez obzira na to da li su kompozicije stare ili nove - kaže naša sagovornica.

- Mnogo je onih koji kritikuju ovakvu vrstu muzike kao nekvalitetnu, ali u tim kritičnim vidovima postoji dominantno, ali već zastarelo razmatranje o kulturi i umetnosti. Po njoj - što starije ili jednostavnije, to vrednije. Nema smisla da se kvalitet savremene narodne muzike ocenjuje i razmatra sa takvog stanovišta. Važno je priznati da sve vrste muzike imaju različite vrednosti i kulturne pozadine. Ako neko ima takav pristup muzici, može se razonoditi i uživati u lepotama svih vrsta muzike.

Ranije je više slušala srpski rok, pop i hip-hop, naročito "S vremena na vreme" i "Smak", ali inače, kako Fumi priča, sluša narodnu muziku i često obrati pažnju kako se trend i stil menjaju, kakvi uticaji stižu iz drugih zemalja i muzičkih žanrova.

- U Japanu, nažalost, nema posebnog kluba i mesta gde se može čuti srpska novokomponovana narodna muzika - kaže Fumi. - Imamo prilike da gledamo srpske filmove u kojima se čuje narodna muzika i da uživamo u retkim koncertima, uglavnom trubača. Srbija mi mnogo nedostaje, pa se radujem jer će mi državna stipendija trajati još tri godine i često ću dolaziti. U međuvremenu, kad god imam prezentacije na međunarodnim konferencijama ili na fakultetu, koristim srpske novokomponovane i narodne pesme. U tim prilikama, uvek dobijem pozitivne reakcije od kolega koji prvi put slušaju vašu narodnu muziku.

"RUSE KOSE" U OSAKI

- ZAJEDNO sa još nekoliko Japanaca proučavam pop-folk u balkanskim zemljama - priča naša sagovornica. - Ovaj projekat je počeo pre četiri godine. Uskoro ćemo objaviti i jedinstvenu knjigu o toj muzici u Japanu. Pisala sam deo posvećen srpskoj narodnoj muzici. U okviru tog projekta, pre nekoliko meseci, održan je međunarodni skup na Univerzitetu u Osaki. Došlo je mnogo naučnika sa Balkana i Srbije. Naš gost bila je profesorka iz Beograda Iva Nenić. Zajedno smo pevale Cecin "Beograd" i oduševile druge učesnike. Sa kolegom iz Japana, otpevala sam "Kradem ti se u večeri rane" i "Ruse kose curo imaš".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Mile

16.04.2017. 10:33

Etno , narodna i turbo folk nikako ne smeju da budu izjednačavani muzički pravci.

Robb Wessely

16.04.2017. 10:51

Upropastićemo svet, a onda će treći svetski i sravniće nas atomkom. Na njoj će neki amer ispisati „Mahi, mahi, mahinalno“.

Kant

16.04.2017. 10:52

Sve je to super ali u turbo folku, kao i u "obicnom" folku nema ni m od srpske muzike. Ima prakticno svega i svacega osim srpske muzike. najvise je romsko-orijentalnog, zatim grcko-turskog uticaja, zapadnajckog tehno i pop komercijalnog zvuke. Ranije je bilo dosta, a zadnjih godina znatno manje italijanske kancone i latino zvuka. BTW simpaticna japanka.

naranca

17.04.2017. 00:29

@Kant - A kakva je muzika Gorana Bregovica.Nego cemo kao Hrvati da pevamo dzez i bluz kao da smo crnci iz Alabame.Jos na onom odvratnom hrvatsko americkom akcentu.Uzas.

naranca

17.04.2017. 10:22

@Skywalker - DZet set je bogato drustvo kojel leti okolo privatnim avionima.

Dr No

16.04.2017. 11:49

Srpska folk muzika je jedino kulturno nacionalno muzicko nasledje koje kao nacija imamo koje se naslanja na korene srpske vizantijske muzike u skalama i ornamentici. Naravno da tu ima mnogo gluposti i treša ali je to jedino sto nas karakteriše,inace bi imali tu zapadnjacku muziku kao da je nasa....Ako se ne budemo stideli muzike necemo se stideti ni nacije i nacionalnog.

Suverena

16.04.2017. 12:51

Е, да дâ Бог да цео свет учи србски језик који јесте база и санскрита и свих језика света.

Ja

16.04.2017. 12:57

Isto smo pljuvali i Šabana Bajramovica, a kad su ga hrvatski muzičari pozvali da mu budu pratnja na EXITu, (Sex pistols na 2. bini) onda hvalospevi sa svih strana. Ne bi zlato videli da nam stranci ne ukažu: Pupin,Tesla, Andrić, Nole,Teodosic,Kolarov...

Александар

16.04.2017. 13:54

Видиш пријатељу шта школа учини од девојке, а могла је лепо да буде певаљка, кад толико воли, али то није фино, то није фино! А сад озбиљно, српска етно музика типа музике, браће Теофилиовића затим гусле и слично је оно наше што требамо чувати а не турбо фолк музику, то је један ГМО хибрид у музици који се треба искоренити.

naranca

17.04.2017. 00:02

@Александар - Gusle pa to je djubre kao rap i hip hop.To treba iskoreniti

zaliv.NET

16.04.2017. 14:19

Изучавају феномен људске глупости...да им се никад не деси нешто слично!

naranca

17.04.2017. 00:07

@zaliv.NET - Yodleiiiihihihi............................................To je tebi bolje.

Dare

16.04.2017. 14:58

Iz doktorata ce se mnogo saznati o sundu i tresu u Srbiji...valjda to niko jos nije pisao na takav nacin pa ce joj biti lako 2..3 hiljade strana da napise

Marko

16.04.2017. 15:13

Slatka Japančica ali bolje da me katanom ubola nego što promoviše turban folk :( Doktorka, treba da me lečiš a ne da ubijaš...porfavor :(

naranca

17.04.2017. 00:48

@Marko - Ona je doktorka muzike a ne medicine.Bahe ,fuga ti je pregolema.

kicholin

17.04.2017. 12:54

@kicholin - uopste nisam duhovit,vec vrlo ozbiljan...zar treba da promovise sund vas polupismenih???

naranca

16.04.2017. 23:52

Ja ga ne volim ali je mnogima pomogao da zaborave rat, nemastinu ,patnju.Tako da ima terapeutsku komponentu. Uostalom Rap i Hip hop je jos gore djubre a nasi snobovi mu se klanjaju

naranca

17.04.2017. 00:09

Cecin ''Beograd'' je vanvremensko remek delo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kicholin

17.04.2017. 12:58

@naranca - cecin beograd himna primitivnih i zatucanih ljudi koji su se dovukli u bg...

dragan963

17.04.2017. 00:41

Lepo kaže devojka:"" На новогодишњу журку ишла сам са пријатељицама које су изричито говориле да не слушају народњаке, али када је на журки пуштена Цецина песма, све су листом почеле да је певају заједно и знале су сваку реч - присећа се наша саговорница..."Takvi su i ovi komentatori

naranca

17.04.2017. 00:56

Eto recepta da japanskim turbofolkom Fumi priblzi mladima,Japana stare japanske narodne pesme.

iz glave

17.04.2017. 13:42

s obzorom da nam isključivo Nušićevi junaci nam čine elitu ( niko od njih nije ni svestan, a i da jeste ne bi se bar zastideo) i nije tako loše... zaboravljamo, ismejavamo i izobličavamo naše divove iz prebogate baštine, setimo ih se samo ako neko od naše bivše braće pokuša da ga prisvoji da bi se otimali i svađali, a niko nema volje, vere i snage da upija njihova večna dela