Neobični profesor veronauke: Bliži Isusu uz Dilana

Danko Novović

subota, 15. 04. 2017. u 20:15

Необични професор веронауке: Ближи Исусу уз Дилана
Darko Radovanović uči đake zemunske gimnazije. Na časovima omladinu učim hrišćanskim vrednostima, ali i kritičkom duhu

U PROSVETI je tek pet godina, a netipičnim nastavnim metodama postao je jedan od omiljenih nastavnika u Gimnaziji "Sveti Sava". Oprobani recept preneo je i u Zemunsku gimnaziju, gde trenutno radi. Gitarom i usnom harmonikom đacima približava bluz i rokenrol, a živim diskusijama i debatama animira i one najmanje zainteresovane. Veroučitelj Darko Radovanović kroz muziku, humanitarne akcije i interaktivnu nastavu kod učenika budi ljubav prema svom predmetu, podstičući svevremene vrednosti i istraživački duh.

Reportera "Novosti" u biblioteci ove škole dočekalo je odeljenje IV/2, "naoružano" osmesima, dvema gitarama i udaraljkama. Usledio je koncert domaćih i stranih hitova, koje su učenici horski pevali. Ova neformalna muzička druženja samo su "začin" modernom načinu rada, uz koji je lakše "svariti" i suvoparne lekcije. Na časovima neretko analiziraju savremenu umetnost, a filmske klasike tumače kroz duhovnu i sociološku prizmu. Kako tvrde, ovakav pristup podstiče kreativnost.

- Škola ne treba da nam pruža samo informacije, već i životni stav i pristup učenju i razvoju - kaže Aleksandar Mandić, jedan od učenika. Na to se nadovezuje njegov drug Jug Krstajić:

- Ovde razgovaramo o suštinskim stvarima, stičemo praktično znanje koje nije enciklopedijsko, spoznajemo stvari koje inače ne bismo.

Nastavnik đacima ukazuje na to da prevodi i moderna tumačenja starih spisa, uključujući i Sveto pismo, često sakrivaju pravi smisao. Podstiče ih da uzimaju u obzir kulturološki kontekst u kom su dela nastala.

PRVI U GRADU IZ VERONAUKE
Zabava i učenje mogu ići ruku pod ruku, a to potvrđuje prvo mesto na gradskom takmičenju iz veronauke koje je ekipa Zemunske gimnazije osvojila pre nepune dve nedelje. Pobednici su dobili nagradno putovanje u manastire Žiču i Studenicu. - Želimo da dođemo kao gosti i prijatelji, da budemo na bogosluženju i upoznamo monahe - kaže nastavnik Radovanović

- Učim ih hrišćanskim vrednostima, ali i kritičkom duhu, tako da ne podlegnu ni najvećim autoritetima. Na nama je, kao profesorima, da pokrenemo velike i ozbiljne teme, da im pokažemo koliko su važne, a život će ih sam odvesti promišljanju srcem i umom.

Lekciju o štetnosti predrasuda učenici su dobili na primeru novopečenog nobelovca Boba Dilana.

- Profesorka srpskog jezika i književnosti i ja pokrenuli smo debatu o opravdanosti uručenja Nobelove nagrade kantri muzičaru - priča nastavnik. - Analizirali smo i razmatrali Dilanova dela, sve do trenutka kada je jedan đak, pročitavši naglas tekst poslednje pesme, izjavio: "Znate, nije ovo loše, ali ne može da se poredi sa Ivom Andrićem". Na oduševljenje celog odeljenja, otkrio sam mu da je, potpisan imenom američkog kantautora, na papiru bio "podmetnuti" epilog Andrićevog dela "Eks ponto".

Na pitanje planiraju li da upišu Bogoslovski ili Filozofski fakultet, nekolicina maturanata odgovara potvrdno. Profesor Darko ih pak ohrabruje da buduće zanimanje biraju oslobođeni bilo čijeg pritiska.

- Profesija i poziv jesu važni, ali dobri ljudi su neophodni svuda, šta god da upišete i završite.

Kako dodaje, smeta mu izraz intelektualna elita i ne postavlja pred svoje đake imperativ da postanu njen deo. Više ceni duhovnu elitu, ljude kojima će se u budućnosti ponositi.


AKCIJE

Na inicijativu učenika, u poslednje tri godine organizovano je desetak akcija. Prvi humanitarni koncert održan je 2014. godine, a prikupljena sredstva namenjena su žrtvama majskih poplava.

- Nekoliko puta smo išli u starački dom i Dom za nezbrinutu decu - kaže profesorka Perović. - Sa mališanima smo pravili skulpture od gline, svirali i pevali, a za Novu godinu poklonili smo im i muzičku mini-liniju. Priredili smo i dva koncerta za učenike lošeg materijalnog stanja, a nedavno smo učestvovali u akciji čišćenja Zemunskog parka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Читалац

15.04.2017. 21:24

Свако поштовање, мада ја мислим да интелектјалне елите нема без духовне.А духовност се може различито схватати, али не и негирати.

suncica

15.04.2017. 22:01

Neobicno me nadahnjuju vanserijski ljudi, kao sto je to Darko Radovanovic. Svaka cast !

Miro Markovic

16.04.2017. 00:48

Vera je deo naseg svakidasnjeg zivota. Radjamo se, vencavamo se molitve, i umireno uz molitve Bogu. To ne mozemo da odstranimo. Pokusali su to komunisti, pa znamo kako su oni zavrsili. Ima mnogo u ovom svetu sto mi ne mozemo da razumemo, jer nas um nije napravljem da sve razume a jos teze da prihvati. Mi ne mozemo da shvatimo beskrajnost nebeskog prostora a njemu zivimo. Mi ne znamo kada je sve pocelo a jos manje znamo kada ce sve da se zavrsi. Samo to Bog zna. Mi znamo veoma malo.