Na bombama - Srećan Uskrs ćirilicom!

Ivan Miladinović

09. 04. 2017. u 19:01

Savezničko bombardovanje, pri kraju rata, ostaje najveća misterija naše novije istorije. Beograd bio obogaljen, a nemački objekti ostali netaknuti

На бомбама - Срећан Ускрс ћирилицом!

Saveznici nisu štedeli centar Beograda

BESOMUČNO anglo-američko razaranje desetina srpskih i crnogorskih gradova, varoši i sela, započeto 20. oktobra 1943. a okončano 18. septembra 1944. godine, uoči Staljinove invazije na Srbiju, jedna je od najvećih misterija naše novije istorije. O ovoj velikoj vazdušnoj operaciji, koja je progutala živote hiljada nevinih ljudi, čak i tek rođenih, za Titovog života niko se nije usuđivao da kaže ni jednu jedinu reč. Niko to nije ozbiljnije pokušao da uradi ni posle njegove smrti, pa čak ni posle raspada Titove Jugoslavije.

Misterija kojom je ova akcija Engleza i Amerikanaca obavijena istrajava tako i do današnjih dana. Ključne karike te velike enigme potpuno su zamagljene. Još se pouzdano ne zna ni ko je tu operaciju zahtevao, a ko odobravao. Sve je to normalno činjeno pod firmom isterivanja Nemaca iz Srbije i Crne Gore, a ni danas se ne zna ni šta je bio pravi cilj ove invazije, ni kakvi su bili njeni pravi efekti. Još manje se zna zašto su Englezi i Amerikanci ovu operaciju izvodili "na poseban način". Zašto su Srbiju i Crnu Goru zasipali tepih-bombama, zašto su na našim gradovima i selima uvežbavali ono što će kasnije primenjivati na tvrđavama nacističkog režima Adolfa Hitlera u Nemačkoj?

TEK u poslednje vreme razvejane su neke od ovih enigmi. U Leskovcu, verovatno najvećoj žrtvi ove "pomoći" anglo-američkih "saveznika i oslobodilaca", organizovan je naučni skup, gde je ta tabu tema formalno načeta, ali pravi smisao i cilj ove operacije još nije otkriven. Veliki doprinos istorijskom pomaku ka otkrivanju pozadine ovog tragičnog čina za srpski narod dao je dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. NJegovom radu možemo da dodamo i poneki novinski tekst, ali sve to stvara utisak da se ta misterija i ne može do kraja rasvetliti.

Bilans višemesečnog anglo-američkog razaranja velikih gradova Srbije nikad niko nije ni pokušao da sačini, a kamoli da dostojno obeleži stratišta desetina hiljada nevinih žrtava. Međutim, jedna depeša Josipa Broza Tita, upućena 5. oktobra 1944. godine Glavnom štabu NOV i PO Srbije, polako razvejava istorijsku maglu o tome ko je naređivao bombardovanja srpskih i crnogorskih gradova.

TITO u ovoj depeši svoje poverenike u Srbiji najpre obaveštava da im u specijalnu misiju šalje engleskog majora DŽonija Hanikera, člana Britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu NOVJ, a onda im, od reči do reči, kaže: "Sve vaše želje u pogledu pomoći savezničkog vazduhoplovstva on će dostavljati Savezničkoj misiji pri Vrhovnom štabu NOVJ. Vrhovni štab će pak odlučiti da li će predloženi cilj da se bombarduje".

Titova depeša koja razvejava sve enigme

Ovaj dokument ukazuje na to da je sve te razorne akcije odobravao sam Tito. NJegovi izaslanici u Srbiji i Crnoj Gori prijavljivali su svoje želje, a on, verovatno sa još nekolicinom saradnika iz Vrhovnog štaba, odlučivao kad će one, biti realizovane, kako i s koliko aviona i bombi.

VAZDUŠNA kanonada Srbije je sistemski produžavana iz meseca u mesec, iako se od samog početka znalo da Nemci u Srbiji i Crnoj Gori "nemaju gotovo nikakve gubitke", a da je njen jedini efekat "na hiljade naših mrtvih ljudi". Ove poslednje reči napisaće Edvard Kardelj, čovek od velikog Titovog poverenja, u pismu Centralnom komitetu Komunističke partije Slovenije, 29. jula 1944. godine. Podsećajući svoje saradnike da je Glavni štab u Sloveniji tih dana "predlagao da se bombarduje LJubljana", Kardelj u ovom pismu ljutito kaže:

"Ne razumem koje vas potrebe teraju na to i u čiju korist bi bilo to bombardovanje. Nema sumnje da bi u LJubljani bilo na hiljade naših mrtvih ljudi, a neprijatelj ne bi pretrpeo gotovo nikakve gubitke. U TOME IMAMO ISKUSTVO IZ CELE JUGOSLAVIJE."

Na kraju ovog pisma, Kardelj je rukom dopisao nekoliko rečenica, uz molbu da se preda njegovoj supruzi Pepci Kardelj, kojima tvrdi: "BOMBARDOVANJE GRADOVA I UOPŠTE VEĆA BOMBARDOVANJA ODOBRAVA SAMO VRHOVNI ŠTAB."

U MEĐUVREMENU, dok Kardelj ne da da se bombarduje LJubljana, Englezi i Amerikanci, prema odluci Titovog Vrhovnog štaba, pored Niša, koji su razarali čak 15 puta, i Beograda, na koji su se obrušili 11 puta, istraumirali su i masakrirali praktično sve veće gradove i naselja po Srbiji i Crnoj Gori. Kraljevo su gađali šest puta, Podgoricu, Zemun i Alibunar četiri puta, Novi Sad tri puta, Smederevo, Nikšić, Ćupriju i Popovac kod Paraćina po dva puta.

Kakva je Titova i Kardeljeva uloga u bombardovanju 1944.

Na njihovoj meti našli su se i bespomoćni civili Sremske Mitrovice, Rume, Velikog Bečkereka, Kruševca, Peći, Kragujevca, Kovina, Pančeva, Velike Plane, Bijelog Polja, Prijepolja, Kuršumlije, Prokuplja, Vučja, Lebana, Grdelice, Podujeva, Raške, Stalaća, Mitrovice, Prištine, Novog Pazara, Podgorice, Nikšića...

SVE je počelo u sredu, 20. oktobra 1943. Časovnici pokazuju 13 časova i 3 minuta. Nebo je proključalo. U niskom letu, sa zaglušujućim motorima, Nišu se približava nekoliko desetina bombardera. S pomešanim osećanjima, lebdeći između straha i nade, Nišlije upiru poglede ka plavom svodu iznad grada. Samo koji sekund kasnije neverica prerasta u šok. Zaglušujući huk avionskih motora meša se sa potmulim eksplozijama, koje se čuju sa svih strana. Iz guste prašine, koja je prekrila ceo grad, čuju se samo vapaji. Niš će gotovo istovetnu sliku doživeti još 14 puta... Na ucveljeni Niš bačeno je nekoliko hiljada bombi, a 21. avgusta 1944. godine drugi po veličini grad Srbije potpuno je dokusuren.

I BEOGRAD je bio obogaljen, nemački objekti ostali su tamo gde su i bili. Nemački gubici u Beogradu bili su sto puta manji od žrtava nevinog civilnog stanovništva.

U jedanaest naleta na Beograd bolnice su pretvorene u ruševine. Razoreno je i prvo beogradsko porodilište i prekraćeni životi nekoliko porodilja sa tek rođenim bebama.

Srušene su Terazije, Srpsko narodno pozorište, oštećeni svi mostovi na Savi i Dunavu, prah i pepeo prekrio je desetine beogradskih ulica. Razorne "savezničke" bombe pogodile su Glavnu železničku stanicu, Palatu "Albanija", Poštu broj 2, Tehnički fakultet, Vajfertovu pivaru, Studentski dom... Samo u uskršnjem bombardovanju 16. aprila 1944. život je izgubilo oko 2.000 ljudi, žena i dece, teže i lakše je ranjeno oko 5.000 Beograđana.

Beograđani su bili preneraženi kada su na jednoj velikoj bombi, koja slučajno nije eksplodirala, otkrili poruku koju im šalju Englezi i Amerikanci i oni koji su odobrili njihovo suludo masakriranje. Na bombi je krupnim ćiriličkim slovima bila poruka: "Srećan Uskrs".

ZAPADNI "saveznici i oslobodioci" po porudžbini Koče Popovića i maršala Tita, krenuće i na Leskovac, koji je razoren više nego bilo koji grad na Balkanu. Dan pakla osvanuo je 6. septembra 1944. godine: "Ceo Leskovac kao da se digao u vihoru prašine, dima i ruševina..."

Pašino brdo posle bombardovanja ostalo u pepelu

Peko Dapčević se šifrovanom porukom javio svom vrhovnom komandantu 30. marta 1944. On je maršalu prijavio svoju želju:

"Treba tražiti da saveznici što prije bombarduju Nikšić!"

Nedelju dana kasnije, 7. i 8. aprila, Nikšić je sravnjen sa zemljom! U ovom gradu, koji je tada imao 5.000 stanovnika i oko 10.000 izbeglica, nastupio je pravi pakao.

U četiri naleta, engleske i američke bombe ubile su svakog šestog žitelja današnjeg glavnog grada Crne Gore. Nemačke žrtve bile su gotovo 200 puta manje od gubitaka nevinog civilnog stanovništva Podgorice.

KONSTATIN Koča Popović 21. jula predlaže Vrhovnom štabu na Visu šta sve anglo-američkim bombama treba gađati u Beogradu, Nišu, Niškoj Banji, Boru, Vranju, Vladičinom Hanu, Leskovcu, Vučju, Lebanu i Grdelici. Uz nekolicinu vojnih i privrednih objekata, spisak beogradskih meta je vrlo precizan: "Zahvatiti žensku učiteljsku školu i gimnaziju u Kraljice Natalije ulici, Narodnu skupštinu, ul. Kralja Aleksandra, pa Trgovačku akademiju, ul. Žorža Klemansoa pa Palatu "Albanija", pa školu Kralja Aleksandra na Topčiderskom brdu, pa jugozapadnu stranu groblja na Banovom brdu..."

Posle sistematske vazdušne invazije zapadnih "saveznika", koja je trajala od proleća do jeseni 1944. godine, ubrzo je usledila i klasična kopnena invazija na Srbiju. Staljin i Tito su na Srbiju uputili nekoliko stotina hiljada sovjetskih vojnika.

Tako je Srbija pala na kolena...


TITO TRAŽIO BOMBARDOVANJE

PRVI izveštaj o minimalnim nemačkim gubicima u bombardovanju Srbije šalje američki ambasador iz Grčke, 15. maja 1944. godine:

"Našim bombardovanjem jugoslovenskih civila, u jednom slučaju, kako je to Radio London objavio, bombardovanje je izvršeno na Titovo traženje, mi idemo naruku neprijatelju, a ne samo što to ogorčava jednog vrlo zaslužnog saveznika, nego otuđuje od nas narod koji bi želeo da se na našoj strani bori kada dođe veliki dan. Neameričko delo činimo mešanjem u jedan besni građanski rat i time odbijamo od sebe naše prijatelje".

U svojim memoarskim zapisima, general Maklin, govoreći o vazdušnoj kampanji u Srbiji, uopšte ne pominje ometanje nemačkog povlačenja iz Grčke, već piše o pomoći komunistima da "ponovo osvoje Srbiju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Чикаго

09.04.2017. 19:08

Нема ту мистерије. То је Тито наручио. А још ако се зна да је сви време уз Тита био и енглески обавештајац , ето разрешења мистерије

ranko75

10.04.2017. 11:01

@Чикаго - Englezi su tako krvnicki bombardovali i Pariz, hoces reci da je i De Gol narucio da mu rasture prestonicu?

Ruben

10.04.2017. 18:12

@Чикаго - "Englezi su tako krvnicki bombardovali i Pariz" kakve gluposti boze dragi ; prvo sigurno nikada nisi posetio Pariz ; da jesi video bi divan grad besprekorno sacuvane arhitekture - od srednjovekovnog gotskog stila do Art-decoa tridesetih godina, i tu i tamo pokoje fasade sa tragovima malokalibarske municije ulicnih borbi avgusta 44 ; vi svakodnevno - i uporno - na ovom forumu potvrdjujete da su najgluplji i najmanje prosveceni Srbi oni sa crvenom petokrakom ; ali to smo vec znali

ranko75

18.04.2017. 02:43

@Чикаго - Nemoj mi pricati ja tu istoriju znam i to iz francuskih izvora, Pariz je bio obnovljen, ali su ga englezi bombardovali krvnicki jer su francuze uvek dozivljavali kao konkurente i neprijatelje, i oni bolje od ikoga umeju da naprave pakosti. Isto tako su ameri i englezi krvnicki bombardovali Drezden, on jeste nemacki, ona jeste kriva za rat, ali bio je vec kraj rata pa nije bas moralo, nego je to osveta.

поштено говорећи

09.04.2017. 19:16

сад ће титоисти да запјене, како си ишли на море...

dragan

09.04.2017. 19:26

svaka cast za tekst.Nadam se da ce se ovaj narod jednom osvestiti i shvatiti kakvo zlo nam je naneo najveci sin naseg naroda a i njegovi kompanjoni

sinisa

09.04.2017. 19:34

I tako ovo niko ne uzima za ozbiljno da je Tito i komunisti radili protiv Srba i da im istorija treba suditi,a istoricari koji po svoj prilici do sada drzase glave u pesku izadju i javno kazu istinu.

Slavimir Stanisavljevic

09.04.2017. 19:43

Tek sada shvatam šta je bio cilj ovih bombardovanja, komunisti su želeli da se narod okrene protiv američkih i britanskih saveznika i stane na njihovu i stranu Sovjetskog Saveza! Kako bi to rekao Makijaveli, cilj opravdava sredstva, pa je Titu i drugovima bilo potpuno prihvatljivo da se do njega stigne preko leševa hiljada Srba.

iz glave

10.04.2017. 18:31

@Slavimir Stanisavljevic - Mošo Pijade 1942, zasedanje avnoja : Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo.Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

Dr

09.04.2017. 19:44

Najcrnje od svega sto su amerikanci to naplatili u zlatnim polugama koje je kraljevina cuvala u Sad. Kad su komunisti trazili zlato nazad oni su vratili manji deo i rekli mora da se plati bombardovaje koje ste trazili.

ranko75

10.04.2017. 11:11

@Dr - Ne izmisljaj istoriju sopstvene proizvodnje.ona je loseg kvaliteta.Jugoslavija nije oterala zlato u SAD, niti nas je bombardovala SAD, da bi mogla tako da kaze,nego su oterali u Veliku Britaniju, a to da nisu vratili zlato,pogotovo pod izgovorom da su njime naplatili bombardovanje je cisto tvoja fantazija, a odobravaju je oni kojima se svidja. Izgleda duhovito, samo sto nije istinito.

Ruben

10.04.2017. 18:07

@Dr - niko ne izmislja ; anglosaksonci zlato nebi vratili ni tako ni tako ; a ovo im je bio odlican izgovor koji je tvoj bog-makro mirno prihvatio posto nikada nije trazio detalje o zlatu koje anglosaksonci nisu vratili ; smatrajuci da njihova pomoc za njegovo ustolicavanje kao kralja-makroa u Bg barem toliko i vredi ; i bio je u pravu

Шумадинац

17.04.2017. 02:22

@Dr - Не измишља он историју, већ је ти сакриваш. Већи део државних златних резерви је Краљевина Југославија још раније пребацила у Велику Британију, предосећајући шта ће се догодити.Касније, када је Хитлер кренуо на Велику Британију, добар део тог злата из Лондона пребачен је у Сједињене државе. Након тога се догодило управо ово о чему је писао Dr.Све је то лако проверљиво, доктор ништа није измислио.

ranko75

18.04.2017. 02:39

@Dr - Kada je proverljivo, navedi izvor gde to pise. Ako nemas izvor, znaci izmisljate.Kraljeva svita je odnela zlato da bi cela vlada mogla dugo da zivi u Londonu, a sto nije vraceno, pa nisu ludi ako se ne mogu oni vratiti,da ostanu tamo bez para.Iz londona da su zlato prebacili u SAD ne verujem, ali ako vi znate navedite gde to pise.Ali jos vaznije navedite gde pise da su englezi ili SAD naplatili bombardovanje iz toga zlata.To su izmisljotine kao i one o poreklu Tita.

ranko75

18.04.2017. 02:46

@Dr - Nikada nije niko zvanicno odgovorio da je naplaceno bombardovanje iz zlata, to su izmisljotine, ako tvrdite da jeste navedite izvore, a ne svoju fantaziju.

Gedza"astronaut"

09.04.2017. 19:48

@ Na bombama -"Srecan Uskrs" - Cirilicom!!! Edvard Kardelj nije dozvolio bombardovanje Slovenackih gradova, Tito nije dozvolio bombardovanje Zagreba i ostalih hrvatskih gradova,ali je zato Koca Popovic odredjivao lokacije i kordinate objekata u Beogradu,koje je trebalo da se unistite. A za Crnu Goru,Milovan DjilasDok je Niksic goreo u plamenu, komunisti(partizani ) su igrali kolo izvan garada i pevali:neka vide sad cetnici na cijoj su strani saveznici!!!

Ivan Zgrozeni

09.04.2017. 19:51

Ne znam zasto se cudite zbog ovoga. Tokom Drugog svetskog rata u nasim krajevima je vodjen pre svega gradjanski rat. Cilj komunista je bio da osvoje vlast i uspostave "diktaturu proletarijata". U te svrhe su koristili i usluge saveznika na obe strane, Anglosaksone i Sovjete. Srbi su bili izmedju cekica i nakovnja.

KnezMihailo

09.04.2017. 19:53

U ovom bombardovanju je život izgubilo više ljudi nego u nemačkom bombardovanju aprila 1941. a "saveznici" ni nemački bicikl pogodili nisu. A još je bilo na Uskrs?! Srbija, koja je bila na strani saveznika u oba svetska rata, bila je bombardovana "tepih bombama" a jedino su srpski i nemački gradovi bombardovani "tepih bombama" a naše komšije, koje su u oba rata bili na pogrešnoj strani...u njihovim gradovima ni čaša nije polomljena. Na ovo treba svaki normalan Srbin da se zamisli.

Vladimir

09.04.2017. 19:53

Zna to cela Srbija samo je lobotomirana sada pa nije u stanju to da vidi.Jos uvek je zaslepljna Titovim "zlatnim vremenima".Tito i njegova ekipa su zapoceli unistavanje Srbije sto su kasnije nastavili proterivanjem crnogoraca iz Metohije,dodavanjem velikog "M",ustavom iz '71,i nazalost to unistavanje ide po planu.Nikad nama Zapad ni u kom obliku nece biti prijatelj samo mi to nismo u stanju da vidimo.

MAJA

09.04.2017. 20:15

Velika je sramota za Srpski narod,da Tito,koji zatro i zavio u crno vise stotina hiljada Srpskih porodica,mirno pociva u Beogradu,Srpskoj prestonici.Kucu cveca treba pod hitno srusiti i podici veliki spomenik kompleks svim nevinim zrtvama uzasnog komunistickog terora.

Zeljko

09.04.2017. 20:40

To je taj Tito kome se i danas klanjaju.Pobio je desetine hiljada Srba i Ysrbi mu se(neki)i danas klanjaju.Gradio je,radilo se......a oko sto hiljada nevino ubijenih,nisu bitni.Kao i sve dugove koje mi i danas vraćamo.

Утеривач

09.04.2017. 23:27

@Zeljko - У факсимилу који је приказан и који је потписао Броз не пише ово што пише у тексту! Дакле траже се "жеље " локалних команданата а Коча Поповиће је био рођени београђанин и врло је подржаао опозицију почетком 90 тих ! Ако се не варам. На крају сва та "савезничка бомбардовања" су извршена када се већ назирао крај рата и Југославија подељена "фифти - фифти" између черчика и Стаљина па се ваљда рачунало да се СССР-у оставља срушени део! Дугови које помињеш су настали после 2000. провери мало!

Zurkolomac

14.05.2017. 20:42

Uzaludne su sve istine i dokumenti. Mutavi Srbi i dalje kukaju za titom i jugoslavijom. I to ce raditi sve do konacne propasti i nestanka sa lica Zemlje...