Uklanjanje tetovaža: Sliku tvoju - skidam

B. CARANOVIĆ

utorak, 14. 02. 2017. u 19:04

Уклањање тетоважа: Слику твоју - скидам

Uklanjanje tetovaže laserom u "Holivud bjuti lajnu"

Kad tetovaže postanu teret, jedini “lek” je da se izblede laserom ili da se zajedno sa kožom uklone - hirurški. Neki brišu asocijaciju na osobu, drugima je crtež na telu smetnja za posao. Dame češće žele da se oslobode tetovaža

MAJSTORE, tetovirao sam davno ženino ime na ruci, vidiš piše Ljubinka - pokazuje sredovečni muškarac mišicu leve ruke vlasniku salona za tetoviranje. - Razveo sam se, ne mogu više očima da je vidim, ali mi je i dalje na ruci. Zato mi ispod dopiši tekst, da bude - "Ljubinka dumre".

Ova priča, stara decenijama, odavno je urbana legenda, a da li su junaci realni likovi, niko ne zna. Ipak, mnogo je i danas onih koji dele sudbinu glavnog junaka ove priče, koji su se uverili da je lakše istetovirati se nego tetovažu ukloniti.

Uporedo sa salonima gde se koža oslikava, rade i kozmetičari koji laserima skidaju stare, prevaziđene i “priče” koje su im dosadile, više nisu u modi ili bude bolne uspomene. A oni koji bi da izbrišu svaki trag nekadašnje uspomene odlaze i pod hirurški nož.

Po rečima prof. Milana Jovanovića iz Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pacijenti se za uklanjanje tetovaža odlučuju isključivo iz dva razloga - jer žele da izbrišu svaki trag koji ih na nešto ili nekog asocira, ili im je slika na koži smetnja pri zaposlenju.

- Dame uglavnom prednjače u oba slučaje - kaže prof. Jovanović. - Nije im važno što će ostati ožiljak, koliki će biti, da li će boleti, koliko će trajati oporavak, već grčevito žele da uklone nemilu asocijaciju. Imao sam veliki broj stjuardesa, kojima su tetovaže na vratu i drugim vidljivim delovima tela smetale da se zaposle. Posao, odnosno smetnja pri zaposlenju je drugi razlog zašto kod nas dolaze na ovaj zahvat, kao i svi slučajevi kada se to radi zbog drugih, odnosno pritiska okoline.

Kako naš sagovornik kaže, u ovoj klinici ne koristi se laser, već dve vrste hirurškog skidanja tetovaža - dermoabrazija, ili brušenje kože i ekscizija kože, otklanjanje kože na kojoj se nalazi tetovaža.

- Brušenje kože je moguće samo kod plitkih tetovaža, gde pigmenti nisu utisnuti u dublje slojeve kože - kaže naš sagovornik. - Kada su boje duboko utisnute u kožu, jedini način je potpuno uklanjanje kože. Tada taj deo mora ili da se rekonstruiše, “zakrpi” drugim parčetom kože, što je veoma upadljivo, ili da se napravi ožiljak.

Imena i slike voljenih najčešće su razlozi zašto se neko odlučuje da ide pod nož ili pod laser. Ali, po rečima kozmetičarke Sabine Gavrilović, skidaju se i tetovaže koje su dosadile, simboli koji su u nekom trenutku bili moderni pa više nisu i jer su nepoželjne za nove poslove.

- Bilo je i situacija da mladi urade tetovažu, a kada ih roditelji otkriju, odmah ih šalju na uklanjanje - priča naša sagovornica. - Najviše posla imamao tokom leta, kada je sezona godišnjih odmora i tada nam traže uklanjanje tetovaža koje će se videti kada se skinu u kupaće kostime. Laser će uspešnije da izbledi manje tetovaže, plitke i slabijeg pigmenta.

Po rečima Bobana Gajića, majstora tetovaža iz Beograda, mnogo je lakše, jeftinije i manje bolno prepraviti tetovažu, nego je “spaljivati” laserom.

- Dame su mi draže mušterije, jer su njihovi razlozi za tetoviranje dublji, za razliku od muškaraca kojima je tatu često modni detalj, dodatak poput kačketa ili naočara - kaže Gajić. - Žene imaju čak manju potrebu da prekriju ime bivšeg muškarca, dok će jači pol, čim nađe novu devojku, odmah doleteti u salon da se ime bivše prekrije. A osim imena i portreta bivših voljenih, pokrivao sam i prevaziđene modne trendove, simbole stranačke ili kriminalne pripadnosti. Modni frikovi najviše imaju potrebu za promenom.

Ranije su, kako kaže, aktuelni bili zmajevi, orlovi zmije, a danas je hit ispisivanje tekstova, u vezi s porodicom, životom, a manje religioznih sadržaja. Dosta se rade i rukavi, tetoviranje cele ruke od ramena do zgloba. Tetovaža je, kako dodaje, mnogo puta rešenje da se prekriju opekotine ili ožiljci.

Lakše se istetovirati nego tetovažu ukloniti


DUGOTRAJAN OPORAVAK

Koliko će uklanjanje biti uspešno, zavisi od pigmenta i mesta na kom je tetovaža, a ne samo od lasera - kaže Sabina Gavrilović. - Za uklanjanje tetovaže potrebno je od tri do 10 tretmana, između kojih mora da prođe osam do 12 nedelja, da bi se koža oporavila. Postoji opasnost od opekotina i ožiljaka i pre nego što počnemo da radimo, ne znamo ni koliko su boje duboko utisnute u kožu, koliko su jake i koju površinu kože pokrivaju.

Ožiljke na telu muškarci često prekrivaju zanimljivim tetovažama

BOLjE TATU NEGO LASER

Tehnika laserom nije dugo zastupljna kod nas i još nisam upoznao mušteriju kojoj je laserom uklonjena tetovaža, a da je koža na tom mestu ponovo ista kao pre - kaže Boban Gajić. - Često ne može da se ukloni potpuno, već se samo ublaži i izbledi, a opekotine ili potpuno uništavanje pigmenta na tom mestu su uobičajena pojava. Mnogo je lepše da se neželjena tetovaža prekrije novom, premaskira i učini zanimljivijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Кипераш

14.02.2017. 20:27

Ја сам о овоме размишљао док сам гледао својевремено тетовиране уличне боксере и робијаше, а задњих 20-ак, година, гледам ове ново напаљене, и Богу хвала, што сам одолео овом искушењу...