Zašto Tito nije dobio Nobelovu nagradu

Ivan Miladinović

05. 02. 2017. u 19:03

Pozadina kandidature Josipa Broza za najvrednije svetsko priznanje. Iako se lobiralo na sve strane, od pet članova Komiteta samo dva bila za

Зашто Тито није добио Нобелову награду

POSLEDNJI dan 1972. godine. Crna Gora u ekstazi. A kako i ne bi bila kad novu, 1973. godinu kod njih, u Miločeru, u novosagrađenom hotelu "Maestral" dočekuje naš najveći sin naroda i narodnosti, drug Tito sa suprugom Jovankom. Realizatori, kamermani i tonci Televizije Titograd spremaju se za zadatak života. NJima je pripala čast da snime i razašalju ostalim studijima tradicionalnu novogodišnju poruku predsednika Jugoslavije.

Vitke devojke i kršni momci iz Kulturno-umetničkog društva "Mirko Srzentić", uvežbavaju poslednji put živu piramidu, koja simbolizuje Lovćen. U sobama hotela "Avala", u obližnjoj Budvi, pripremaju se za nastup pred maršalom velika imena estrade Nada Knežević, Dubravka Nešović, Tereza Kesovija, Miro Ungar. S njima je i Mija Aleksić, glumac,komičar, koji ima zadatak da razgali srca druga Tita i drugarice Jovanke, i, naravno, najvišim rukovodiocima Crne Gore.

I dok su domaćini još jednom uvežbavali zagorsku pesmu "Vrtičeki spiju, a šume mučiju, naj moja popevka zvoni", koja je morala da bude otpevana nadomak ponoći, na drugom kraju zemlje, u Beogradu, na Trgu Marksa i Engelsa broj 13, u zdanju Savezne skupštine, zbivala se neuobičajena aktivnost. I to samo nekoliko sati pre dolaska novog leta, u vreme kada su na licama već praštale petarde. Otvoren je bio samo jedan od sedam ulaza iz Kosovske ulice kroz koje se moglo doći do unutrašnjosti. Na okupu je bilo celo skupštinsko rukovodstvo, predvođeno predsednikom Mijalkom Todorovićem i potpredsednikom dr Gustavom Vlahovom. Tu su bili i tadašnji direktori "Politike" i "Borbe", Miodrag Lazarević i Slobodan Glumac.

OBJAŠNJENJE za ovaj neobičan skup u neobično vreme ubrzo je stiglo. Iz Skupštine Jugoslavije što pre i neodložno mora da krene predlog da se drugu Josipu Brozu Titu dodeli Nobelova nagrada za mir. Podeljeni su zadaci, saopštena imena onih koji će pisati predlog i prateći tekst obrazloženja predloga.

Te noći u "Maestralu" je veselo. Tito naročito. Ostaje do ranih jutarnjih sati. Ispraćaju ga pesmom "Jovano, Jovanke"... Ta 1973. godina koju je dočekao razdragan, po svemu sudeći, doneće mu veliko razočarenje.

Ubrzo, 26. januara, predsednik Savezne skupštine Jugoslavije Mijalko Todorović šalje Komitetu norveškog parlamenta u Oslo tekst predloga da se jugoslovenskom predsedniku Titu dodeli Nobelova nagrada za mir za 1973. godinu. Uz tekst predloga je 200 stranica obrazloženja da je Josip Broz dostojan tako visokog priznanja. Obrazloženje je imalo četiri poglavlja: 1. Tito u inostranim izvorima; 2. Titova pisma i izjave; 3. Dokumenti Titove spoljne politike; i 4. Hronika Titovih poseta i susreta s državnicima sveta.

Citirane su izjave o Titu mnogih uglednih ljudi, koji su obeležili svoje vreme. Naravno, Vinston Čerčil pre svih. Zatim, Žan-Pol Sartr, DŽavaharlal Nehru, pa Robert Kenedi, Aldo Moro, potom čuveni američki novinari C. L. Sulcberger i Volter Lipman, Čarli Čaplin, Ču En-Laj i papa Pavle VI.

Čim je odlučeno da se Tito kandiduje, pojavio se jedan problemčić: ko će biti predlagač i ko će potpisati predlog za dodelu najvećeg svetskog priznanja. Jedan federalni rukovodilac predlaže da ga potpiše - svih dvadeset miliona Jugoslovena! Rato Dugonjić je tražio da potpisnice budu skupštine svih šest republika, a Ali Šukrija je predlagao i pokrajine. Međutim, prijatelji iz Norveške, koji su bili uključeni u ovu akciju, savetovali su da se to ne čini. Pravila Nobelovog komiteta su jasna: "kvalifikovani predlagači kandidata za prestižnu nagradu su članovi vlade, poslanici i funkcioneri parlamenta, zatim dosadašnji laureati, profesori univerziteta, i to samo iz oblasti prava, filozofije, istorije, a onda i međunarodne organizacije vezane za mir, ali kao kolektivi, ne i njihovi rukovodioci".

VREMENA za čekanje nije bilo, krenulo se odmah u akciju. Budžeti u ambasada su drastično uvećani. Lobiralo se na sve strane. Napravljen je plan da se dobijaju podrške značajnih ljudi, naročito u skandinavskim zemljama.

Kako se lobiralo u inostranstvu, tako je bilo i kod kuće. Prvi na udaru je bio naš jedini nobelovac - Ivo Andrić. Podrške kandidatima od dobitnika ovog prestižnog priznanja imale su posebnu težinu. Andrić je pristao, na molbu svog zemljaka i zaštitnika prvih godina posle rata Rodoljuba Čolakovića, da se lično obrati Komitetu za dodelu Nobelove nagrade za mir u Oslu - pismom i potpisom. U Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti nalaze se tri skice, s dosta prepravki, dopuna i izostavljanja... I Miroslav Krleža se odazvao ovom pozivu. U njegovoj zaostavštini pronađeno je i njegovo pismo Nobelovom komitetu...

Patrijarh German i Josip Broz

Savezna i republičke verske komisije započinje veliku lobističku akciju kod verskih zajednica i upućuju pismo svim konfesijama u Jugoslaviji. Bio je to, zapravo, predlog teksta podrške da se predsedniku Titu dodeli Nobelova nagrada za mir. Poglavarima crkvi preostalo je samo da ga potpišu. Muslimanska verska zajednica i predstavnici Reformatorske i Evangelističke crkve pokazale punu lojalnost državi i čoveku koji je bio na njenom čelu.

U Sinodu Srpske pravoslavne crkve očito nisu tako mislili. I pored obećanja da će ukoliko daju podršku Titu moći da nastave izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, patrijarh German nije dozvolio da se ovaj predlog uvrsti u dnevni red na Svetom arhijerejskom saboru 30. maja 1973. godine. Pravoslavna crkva nije htela da podrži vladaoca u čijem vremenu je iskusila najteži period svoje istorije.

ISTOVETAN predlog koji je upućen patrijarhu Germanu stigao je i na Kaptol u Zagrebu, nadbiskupu Franji Kuhariću. Čelnik Katoličke crkve Hrvatske bez kolebanja odbija da stavi svoj potpis na tekstu podrške Josipu Brozu. U izveštaju hrvatske republičke Verske komisije piše: "Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić ostao je dosljedan u svojem negativnom držanju i dao je do znanja da sa svoje strane ne želi dati podršku, uz napomenu da bi to značilo politizirati Crkvu".

Ali, Kuharić povlači novi potez i nudi dogovor državi. On traži uslugu za uslugu. Ako država rehabilituje Stepinca, njen čelnik će dobiti podršku u trci za Nobelovu nagradu. Kako je ovo, tih sedamdesetih godina prošlog veka, bilo nemoguće, 9. aprila 1973. na Kaptolu zaključuju "da biskupi Jugoslavije takvu podršku ne mogu dati, jer bi to bilo njihovo politiziranje, odnosno miješanje Crkve u politiku".

Emisari koji su se razmileli po svetu, da lobiraju za Tita, sve češće javljaju centrali u Beogradu - šanse da se domogne Nobelove nagrade su neznatne, takoreći nikakve! Objašnjenje je bilo kratko: on je komunista!

Ni najpedantniji istraživači života i dela Josipa Broza nisu uspeli da pronađu trag čija je ideja da se on kandiduje za Nobelovu nagradu za mir. Postoji zapis Vladimira Dedijera da mu je engleski filozof Bertrand Rasel, i sam dobitnik Nobelove nagrade 1950. godine, rekao "da se nosio mišlju da predloži Tita". Ko god da je to uradio, nije mogao da izabere gori trenutak za kandidovanje jugoslovenskog predsednika Tita za Nobelovu nagradu za mir od te, 1973. godine.

Ivo Andrić na dodeli prestižne nagrade

To je godina kojoj je prethodio najpre Titov obračun sa maspokom u Hrvatskoj, a potom sa liberalima u Srbiji. Bilo je to vreme zabrana novina, knjiga, filmova, izložbi... Bilo je to vreme progona uspešnih privrednika, intelektualaca, profesora univerziteta...

SVETSKE agencije javljaju iz Osla, 16. oktobra, da je Nobelova nagrada za mir u 1973. godini pripala Henriju Kisindžeru i Le Duk Tou. Kisindžer kao specijalni savetnik američkog predsednika Ričarda Niksona, a potom i državni sekretar SAD, i Le Duk Tou kao član Politbiroa Partije radnika Vijetnama, posle dugih i teških pregovora uspeli su da 24. januara 1973, u Parizu, sklope mir i okončaju najkrvaviji sukob posle Drugog svetskog rata. U Beogradu muk. Ostaje uteha da je za Tita glasalo dva člana žirija, a za dvojicu protiv kandidata trojica.

Ali ovo nije kraj priče. Le Duk To šalje pismo Komitetu u kome kaže odbija da primi Nobelovu nagradu za mir i da se odriče novčanog dela priznanja. Papir koji su on i Kisindžer potpisali pokazaće se bezvrednim.


UTEHA STIŽE IZ INDIJE

DOK se u Beogradu s nestrpljenjm očekivala vest da će Nobelova nagrada za mir, za 1973. godinu, biti dodeljena Josipu Brozu, iz indijske prestonice NJu Delhija stigla je vest da je on postao laureat priznanja koje je nosilo ime dugogodišnjeg predsednika Indije i jednog od osnivača pokreta nesvrstanih, Pandita DŽavaharlala Nehrua (1889-1964). I gle čuda, i ova nagrada se dodeljivala za unapređenje svetskog mira i zbližavanje među narodima. Ustanovljena je 1966. godine. Indijski žiri je bio jednoglasan u odluci da ona pripadne jugoslovenskom predsedniku Titu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Andra Loncaric Emigrant

05.02.2017. 19:48

- Stvarno ste smesni.?- Zar je jedan anti-demokrata, komunisticki diktataor trebao doboti Nobelovu Nagradu? Pa rezim tog coveka poubijao je odmah posle 1945 godine 70 000 ljudi samo u Srbiji. Najmanje toliko ih je jos prosklo kroz zatvore i radne logore. Zaar posle Golog otoka, imamo sta vise reci o tom diktatoru?Nazalost u Srbiji i dan danas mnogi misle daje Broz bio pozitivna licnost?Ko je pristalica demokratije i slobode nemoze nista pozitivni misliti o Brozu i njegovoj diktaturi.

naranca

06.02.2017. 01:09

@Andra Loncaric Emigrant - @andraloncaricemigrant Demokratije koja ide okolo I pali ubija I pljacka u ime demokratije?Koja izmislja nacije(Nation building) da bi mogla da izaziva gradjanske ratove? Slobode koja gomila trupe na Ruskoj granici zbog odbrane od Ruske agresije koja ne postoji.A posto je napad najbolja odbrana.....Ko god je ne Hriscanin nego iole covek ne moze da bude pristalica te demos&sloboda 666.

repus

05.02.2017. 19:53

nije mogao dobiti nobela zbog genocidnog stave prema srbima I izvozom oružja zemljama koje su imale diktatore I koje su tim oružjem ubijale sopstveni narod to je se onda dobro znalo ali mi smo živeli u bajci službi ondašnje sfrj koja je to krila od naroda

naranca

06.02.2017. 17:12

@repus - Izvozom oruzija!!!!!!Sva sreca pa je samo on to radio u Svetu.On I gen Zagorec:). A Obama nije.''Da ubijaju svoje ljude''.A ici okolo I ubijati tudje ljude je sasvim u redu ?Jel da?Taj ''Nobel''Pravi I prodaje oruzije!

Igor

05.02.2017. 19:54

Ne daj Boze da jeste , tog zlotvora stavljati u isti kos sa Andricem i potencijalno Teslom....

Tonci

05.02.2017. 20:11

Zar se uopce moze i pomisliti da jedan komunisticki diktator dobije Nobelovu nagradu? Tito je ratni zlocinac, dao je poubijati na hiljade ljudi. Tko ga je predlozio? Ulizice i poltroni da bi uzicarili polozaje, ljudi bez morala kao sto je bio i on.

naranca

06.02.2017. 17:23

@Tonci - @tonci A moraldzije kao tvoj Tudjman koji prognase 250 000 ljudi kao u Bibliji isto ne dobi Nobela za mir.Veruj me ali sam jako iznenadjen.Znajuci ''medjunarodnu zajednicu''..........

Dragan Popović

05.02.2017. 20:11

Mnogo veći zlikovci i hohštapleri od Broza dobili su Nobelovu nagradu za mir. Navešću samo neke: Obama, Vizel, Ahtisari, Gor, ... Mogli su da je daju i njemu. Nije on veci ološ od njih.

kataklinger

05.02.2017. 23:12

@Dragan Popović - to je zadnjih 20-25 godina, kad je ta nagrada izgubila svaki smisao. pa cak je i Jaser Arafat, terorista dobio nobela za mir. to mu dodje isto kao kad bi je 2022. dobio onaj Bagdadi.

Albert Švajcer

05.02.2017. 21:51

@My way - Bravar? Takozvana Majka Tereza je bila nepismena pa je i pored toga dobila Nobelovu nagradu.

zaliv.NET

05.02.2017. 22:54

@My way - @Albert Švajcer....da ali za sta da je dobije? Zbog likvidacije Draze Mihailovica i na hiljade rodoljuba koji su se borili protiv fasista ali nisu bili komunisti? Zbog sakrivanja istine u Jasenovcu? Zbog uvodjenja dve pokrajine u Srbiji? Zbog stvaranja CG I MK pravoslavne crkve? Zbog cega zapravo?

naranca

06.02.2017. 10:57

@My way - @zalivnet zbog pobede nad snagama zla I mraka I njihovim slugernjama..Zbog uvodjena drustva socijalne pravde.Najbolje varijante komunizma koja ce se vratiti.Zbog opismenjavanja I eliminacije Tuberkuloze I Malarije!Zbog skidanja feredza po Bosni.Zbog sigurnosti,mira I stabilnog prosperteta.Zbog organizovanja pokreta nesvrstanosti I davanju ponosa bivsim robovima.Zbog uloge medijatora izmedju ludog zapada I istoka.Zbog mog bezbriznog detinjstva.Eto zato

alfa...!

06.02.2017. 18:44

@My way - Gospodine Albert Švajcer,u potpunosti se slažem sa vama,Nobelova nagrada se ne dodljuje na osnovu obrazovanja već radi zasluga dotične osobe............

Dragan Popović

06.02.2017. 19:28

@My way - @zaliv.NET, moj komentar se odnosio samo na obrazovanje a ne na opravdanost nagrađivanja Broza. Ne priznajem nikome da više od mene mrzi Broza, njegov razbojničko-komunistički ološ i njihove šlihtare. Vaspitavan sam od malih nogu da poštujem pokojnog generala Mihajlovića, njegove saborce, delo, plemenitu misiju i viziju Srbije kao suverene, slobodne, demokratske, ekonomski i u svakom drugom pogledu razvijene države umesto ovog zla danas i još većeg od početka WW2 do danas.

naranca

07.02.2017. 12:38

@My way - @draganppovic Ej bre Pope Cica nije bio za Srbiju on je bio Jugoslovenska vojska u otadzbini.Drugo brate upoznao sam I jedne I druge u originalu.Veruj mi isti su.Jedan je to narod.Sto me navodi na zakljucak(mozda pogresan) da bi bilo isto ili mozda jos gore da je Draza pobedio.Ne zaboravi da su jedino u Rusiji I Srbiji planule autohtone komunisticke revolucije!Sto nisu kod ''Nobela''?Jer su Svedjani imali drustvo socijane pravde.Nesto slicno kao nas Socijalizam samo malo desno.

Никола

05.02.2017. 20:23

У оно време, 1973. се причало, да Нобелову награду није добио због неколико стотина хиљада људи убијених без суђења 1945. То је био одлучујући разлог за комисију .

naranca

06.02.2017. 01:00

@Никола - @nikola Pa nije bilo bez sudjenja.Komesar bi nabrojao sta je doticni uradio, rekao ''U ime naroda'' I bum. Jel trebao da osnuje Haski tribunal pod ''Stukama''?

Апсурд

06.02.2017. 08:58

@Никола - Никола: "неколико стотина хиљада људи убијених без суђења 1945" ?? Овде по теби није ни било преживели после 1945.?

alfa...!

06.02.2017. 18:40

@Neso - Kao državljanin jeste bio jugosloven,po nacionalnosti hrvat,to su dva različita pojma.Ima ljudi koji su se deklarisali kao nacija jugosloven,to je potpuno izmišljena stvar,kako može biti jugosloven po nacionalnosti kad je to geografski pojam..................

naranca

06.02.2017. 19:48

@Neso - @alfa A Amerikanci????? Nisu nacija???????????????????????????????

naranca

06.02.2017. 17:03

Taj ''Nobel'' inace proizvodi I prodaje oruzije I explosive za ubijanje,ratovanje I razaranje.