Draža kao tragični junak

Ivan MILADINOVIĆ

nedelja, 22. 01. 2017. u 12:01

Дража као трагични јунак

General Dragoljub Mihailović

Malo poznati detalji iz života kontroverznog generala Dragoljuba Mihailovića. Bio je najodlikovaniji, ali i najsatanizovaniji oficir

GENERAL Dragoljub Draža Mihailović bio je i ostao jedan od najkontroverznijih, a istovremeno i najtragičnijih ličnosti novije, ne samo srpske, odnosno jugoslovenske, već i evropske istorije. Njegov životni opus istovremeno podseća na sve ono što smo kao nacionalni kolektivitet preživeli, a možda još preživljavamo u ovom sumornom modernom dobu koje nam ni najmanje nije naklonjeno. Gotovo pola veka njegova sudbina, iz ideoloških i sebičnih razloga ratnog pobednika, koji je pisao svoju istoriju, predstavljala je najveću tajnu bivše Jugoslavije.

Tajna njegove likvidacije, i mesta gde je pokopan, preživela je Josipa Broza i njegovu partiju i državu.

Svako čeprkanje po toj misteriji kao da povređuje osećanja bezgrešnosti onih koji i dalje misle da je postojanija istina koja se propisuje, a ne koja se istražuje i utvrđuje. A takvih je danas mnogo i u stručnim (istorijskim), i u političkim, kao i u gotovo svim krugovima javnih delatnika.

DRAŽA Mihailović bio je najodlikovaniji ali i najsatanizovaniji oficir koji je obukao uniformu od formiranja savremene Srbije. Kroz čitavu jednu epohu tretiran je kao veći izdajnik Srpstva i od Vuka Brankovića.

Šta je sedam decenija naspram šest vekova, rekli bi cinici, pošto, nažalost, naša istoriografija nije raščistila ni sve detalje oko navodnog Vukovog izdajstva. Možda bi primer i razjašnjenje njihovih sudbina mogao da bude korak naše istorije u novo sagledavanje ko smo, šta smo bili i činili i šta nam je činiti.

Dragoljub Mihailović je 14. aprila po starom, a to znači 27. aprila po ovom nasušnom gregorijanskom kalendaru 1893, rođen u Ivanjici. U varošici u koju su državni činovnici, učitelji, praktikanti, slati po kazni.

Otac Mijailo je bio sreski pisar, a majka Cmiljana domaćica. Prezivali su se Mijajilovići. U Požarevačkom arhivu mogu da se pronađu podaci da je otac Mijajilo bio rodom iz tog grada, iz porodice papudžije Milosava i domaćice Ekaterine.

Draža kao potporučnik na Solunskom frontu

Tih godina kada je rođen junak ove naše priče u Srbiji dolazi do masovne transkripcije starih imena pa njegov otac postaje Mihailo, a majka Smiljana. I prezime se menja. Postaju Mihailovići.

MIHAILOVIĆ je rano postao siroče. Bez oca je ostao sa navršene dve godine, bez majke kad je imao sedam godina. Jedan od stričeva, veterinarski major Vladimir Mihailović, doveo siročiće, Dragoljuba i njegove dve sestre Jelicu i Milicu, u svoj dom u Beogradu, u Studeničkoj ulici, koja danas nosi ime Svetozara Markovića. Stric Vlajko, kako su ga od milošte zvali, umire kad je Dragoljub navršio deset godina. Bez sestre Milice ostaje kad je napunio 12 godina. O deci se starala Vlajkova majka, Dražina baba po ocu, Stanica.

U osnovnoj školi imao je sve petice izuzev pevanja i gimnastike, iz kojih je bio "vrlo dobar". Draža Mihailović je 1910. sa vrlo dobrim uspehom, primernim vladanjem i pohvalom da je izuzetno vredan, završio Treću mušku gimnaziju na Vračaru, u kojoj mu je jedan od školskih drugova bio srpski knez Pavle Karađorđević.

SAVREMENOG čitaoca, pogotovo one koji sa simpatijama gledaju na astralne znake, verovatno zanima horoskop čoveka koji je imao tako stradalnu sudbinu. Rođen je u znaku Bika. U Dražinom horoskopskom znaku rođeni su Salvador Dali, Petar Iljič Čajkovski, Sigmund Frojd, Vilijam Šekspir, Karl Marks, Hari Truman, Vladimir Iljič Lenjin, Ivo Andrić, Marija Terezija, Adolf Hitler, prorok Muhamed. I, naravno, Mihailovićeva zla kob, Josip Broz Tito.

Draža sa sestrom Jelicom, babom Stanicom i strinom

Draža, koji će na početku Drugog rata poštedeti život Titu, a ovaj ga na kraju tog istog rata osudio na smrt, prvi put će se sa njim sučeliti početkom avgusta 1914. u Cerskoj bici. U tom Velikom ratu Draža je kao komandir čete Drinske divizije bio uspešniji od Josipa Broza, komandira izviđačke čete 25. domobranske divizije 42. vražje divizije austrougarske "Kaznene ekspedicije" na Srbiju. Sa svojim ratnim drugovima, dva puta ga je naterao na odstupanje preko Drine. Dobio je i više odlikovanje od Broza. Draža je dobio zlatnu medalju za hrabrost za "umešno rukovanje četom" i zasluge u odbrani srpskih položaja i zauzimanju Valjeva, a Broz srebrnu medalju za hrabrost za izviđanje srpskih položaja i nanošenje teških gubitaka srpskoj vojsci i civilnom stanovništvu zapadne Srbije.

POSLE sedmogodišnjeg ratovanja i dva visoka odlikovanja, u jesen 1919, poručnik Mihailović je postao vodnik Kraljeve garde, u kojoj se zadržao samo četiri meseca. Zbog solidarisanja sa jednim svojim klasnim drugom, koji je u kafani "Sloboda" u Masarikovoj ulici u centru Beograda na dočeku nove 1920. godine nazdravljao Maksimu Gorkom, ruskom filozofu Plehanovu i Lenjinovim boljševicima, kažnjen je sa 15 dana zatvora i prekomandovan u Skoplje.

Neće ovo vreme provedeno u apsani biti i jedino. U jesen 1939. pukovnik Mihailović je zaglavio mesec dana zatvora zbog kritike zastarele strategije odbrane Jugoslavije, oštre kritike jugoslovenskog režima i ukazivanja na "sve jači uticaj Berlina i Rima na Hrvate i Slovence" i na "petokolonašku aktivnost folksdojčera i ustaša u Hrvatskoj". U elaboratu o stanju u jugoslovenskoj armiji piše da "ovako formirana vojska ide u propast i rasulo" i da se "iz vojske moraju izbaciti austrijski oficiri", hrvatske i slovenačke nacionalnosti koji su primljeni u jugoslovensku vojsku.

Draža sa američkim oficirima 1944. godine

OKTOBRA 1940. pukovnik Mihailović je ponovo osuđen na mesec dana zatvora, ovog puta zbog toga što je na prijemu u britanskom poslanstvu u Beogradu održao "harangerski govor protiv nacističke Nemačke". Uprava Udruženja jugoslovenskih podoficira tražila je da mu se oduzme čin i da se najuri iz vojske. Nemački poslanik u Beogradu Viktor fon Heren lično je uputio protest vladi Kraljevine Jugoslavije. Kazna od 30 dana zatvora doneta je da bi se Nemcima stavilo do znanja da Mihailovićeve reči izgovorene na njihov račun "ne izražavaju mišljenja zvaničnih jugoslovenskih krugova".

OVAKVI istupi jednog iskusnog obaveštajnog oficira nisu bili slučajni. Postoji više istorijskih izvora koji nagoveštavaju da je Mihailović sarađivao sa sovjetskim službama. Još kao niži obaveštajni oficir vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dvadesetih godina prošlog veka imao je prve kontakte sa sovjetskim službama. Tada su ti susreti imali uobičajnu saradnju obaveštajaca, ali nisu prekidani ni docnijih godina.

Međutim, ozbiljna saradnja počinje tek posle dolaska Hitlera na vlast. Ali, nije on bio klasičan špijun, agent, u običnom smislu te reči. Podrazumeva se da pukovnik Draža kao veliki nacionalista i monarhista, samom ideološkom odrednicom, nije mogao da radi za obaveštajnu službu jedne komunističke zemlje. Ali, uvek ono ali, kao iskusni obaveštajni oficir, shvatio je da je komunistički Sovjetski Savez, "crvena Rusija", jedina sila koja se može suprotstaviti nemačkom uticaju i agresiji na Balkan, to jest Jugoslaviju. I ponudio je svoje usluge...

KADA je aprila 1941. saznao za kapitulaciju Jugoslavije, pukovnik Mihailović je na planini Ozren kod Doboja rekao: "Ja tu kapitulaciju ne priznajem. Živ se Nemcima neću predati. Nemačka mora da izgubi ovaj rat. Ovakva heterogena vojska kakva je bila naša, nije bila sposobna ni za kakvu borbu... Ovo nije bio rat, ovo je bila zabuna. Mi ćemo se organizovati i povesti gerilsku borbu protiv okupatora."

Draža u zatvoru jula 1946.

Globalna nadolazeća ratna i poratna zbivanja su više- -manje poznata. Osim za one s početka ovog teksta koji i dalje misle da je postojanija istina koja se propisuje. I naravno, osim Dražinog groba koji su Tito i njegovi saradnici tako sakrili da se ni danas ne zna gde je.

I nikako ne bi trebalo zaboraviti Dražine reči koje je izgovorio na kraju životnog puta:

- Mnogo sam hteo, mnogo započeo, ali svetski vihor razneo je mene i moj rad.


PRVI SUSRET DRAŽE I VOJVODE ĐUJIĆA

KADA je voz sa posmrtnim ostacima kralja Aleksandra, posle atentata u Marselju, krenuo za Beograd, sveštenik Momčilo Đujić, budući četnički komandant iz Drugog svetskog rata, određen je da bdi pored kovčega. Bilo je predviđeno da se staje na svim većim stanicama i zadržava deset ili dvadeset minuta, zavisno od toga koliko naroda ima.

O ovom vozu, bez voznog reda, ostalo je Đujićevo svedočenje:

- Pred ulazak u dalmatinsko Kosovo, pozvao me je komandant voza, oficir srednjeg rasta, sa neobičnim okruglim cvikerima, inače potpukovnik po činu. Bio je to moj prvi susret sa mojim budućim komandantom i komandantom jugoslovenske vojske u otadžbini, Dragoslavom Dražom Mihailovićem. Njega je zanimalo koliko ovde ima Srba. Rekao sam mu da moja parohija ima 18 sela i samo tri hrvatske porodice. U dalmatinskom Kosovu dočekala nas je masa naroda.Bilo je više od deset hiljada ljudi. Draža je odlučio da se ovde stoji pola sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Ђура Змај

22.01.2017. 12:20

А амерички обавештајац који је током рата шпартао Србијом истиче да је Дражу откачио онај Енглез што је добио шамарчину у Београду, звани Черчил, убедивши и Рузвелта да се окрену брату Титу.!? Данас, иако је рехабилитован нема спомен плоче на Дому Гарде у Топчидеру где му је пресуђено од поданика аустроугарског каплара.!? Али зато стоји плоча на којој пише да је у њему одржан конгрес КПЈ.!?

Nije tako.

23.01.2017. 00:29

@Ђура Змај - Kao saveznici smo morali da ratujemo sa neprijateljem. Draza je ocistio Srbiju od komunaca koji su onda presli u NDH, tu prihvatili izbegle od ustaskog noza, pravili carke sa Nemcima, za to dobijali oruzije i Tito kao nagradu za to posle dobio presto. Da je tako Draza uradio on bi dobio izbegle, a ne Tito, i oruzije od saveznika za bitke sa Nemcima koji ne bi mogli zbog toga da uzimaju po Srbiji "100 za jednog". Draza je pogresno cuvao Srbe ali je mnoge ipak sacuvao. Hvala mu za to.

Београд

23.01.2017. 09:54

@Ђура Змај - Чудну си ти историју учио. Кажеш Тито прихватао избегле од усташког ножа, па у хрватској правио чарке са Немцима? Никад чуо нисам да су Немци стрељали 100 хрвата за 1 убијеног Немца, а обрнуто је на жалост било! Олош Тито је водио борбу против немаца у Србији, док су хрвати на миру и срећни 4 године убијали Србе у концентрационим логорима. Један од тих логора, Јасеновац, је наставио да ради још 6 месеци након што се рат завршио

Утеривач

22.01.2017. 12:40

Најзад чињенице и без оцена, хвалоспева и пресуда написана животна прича! Српска историја је препуна не "црних" или "белих" ликова ни "позитивних " или "негативних" већ "сивих", о којима вероватно никада неће постојати јасан историјски суд и став већ само гомила неспорних чињеница које по правилу саме себи противрече. Није наш "проналазак" али смо бројно мали а имамо их превише! Ми никада немамо хладну главу да рационално без емоција то прихватимо и наставимо да живимо у данашњем времену!

Ајд здраво

23.01.2017. 00:05

@Утеривач - Имамо ми, роде мој, много хладних и паметних глава али ти неће да се баве професионално него кафанском политиком, па препуштају народ да га воде незналице с коца и конопца, дошљаке питајбога одаклен су и ко су али су се нагурали из разних вукојебина у главни град, па у скупштину, па нами свима заврат. Е ти немају хладну али добро срачунату тинтару да се нагомилају новца док нас јашу, а после их брига за нас ко за месец.

Босанац

22.01.2017. 13:19

Знао је Тито ко је био Дража, и колико је штитио народ. Док се један борио на страни аустрије и усташа други је штитио свој народ. Срби у овом дијелу источне Босне добро знају улогу Дражину у II свјетском рату. Сам комунистички систем убиством овог човјека убијо је један дио сваког од нас. Самим тим што не знамо гдје су му кости осуђени смо на неистину и лаж! Слава ти Дражо и хвала!

Goran

22.01.2017. 14:05

Dokle god ima i jedan Srbin kome je osoba neutvrdjenog porekla, koja se ceo zivot borila protiv srpskog naroda, koja je Srbima nanela zla skoro koliko i njegov brat pavelic, bliza od srpskog djenerala Mihailovica koji se ceo zivot borio i stradao za srpski narod, nama spasa nema.

Aleksandar

22.01.2017. 14:39

Drazu su americki i francuski predsednici Truman i De Gol odlikovali najvisim ordenjem svojih zemalja zbog spasavanja preko 500 saveznickih pilota u operaciji Haljard (Halyard Mission). Takodje, Nemci su i za Tita i za Drazu objavili postere da su trazeni zivi ili mrtvi. Sve ovo je dokaz da Mihajlovicev pokret - koji je bio prvi pokret otpora u okupiranoj Evropi - mora i treba da dobije status pokreta otpora kakav je bio i partizanski. Najtuzniji je gradjanski rat izmedju ta dva pokreta otpora.

MUDRI Knez Pavle

22.01.2017. 16:39

@Коста Мушицки - Najmudriji Srbin je bio Knez Pavle koji je mudrom politikom uspeo da obezbedi neutralnost za Kraljevinu Jugoslaviju i srpski narod !! Da nisu britanski agenti izvršili PUČ 27.marta 1941., ne bi bilo genocida nad Srbima, dolaska komunista na vlast 1945., ustava 1974., raspada države na štetu Srba, bombardovanja 1999., lopovske privatizacije posle 2000. !!

niko neznanovic

13.03.2017. 21:24

@Коста Мушицки - Dok se Tito sa svojim partizanima lomio po bosanskim planinama i borio protiv fasista,dotle je Draza sa svojim cetnicima jeo ovcetinu i pio rujno vino,cekajuci da mu neko drugi izbori slobodu.

Мома

22.01.2017. 16:38

ЦИА каже следеће: Иза субверзивне делатности против Драже у току Рата стоје Енглески обавештајци, иначе касније познати и као комунисти, Џемс Клугман и Ким Филби. Дакле јесу Енглези али издајници.

Чикаго

22.01.2017. 17:14

Генерал Дража је војну академију завршио у Француској, на Сорбони, заједно са Шарл Де Голом. Зато Шарл Де Гол никада није хтео да дође у југославију, јер је знао добро ко је највећи убица Срба - Тито. И да тај усташа тито не да није завршио високе војне школе него је био битанга и пропалица

s.mijailović

22.01.2017. 17:28

pardon,kako se ne zna ko je ubio čiču?krcun s tri metka u drazu a pre čiče i dragog jovanovica.postoji jedan covek po imenu milijan,koji je pred smrt sve ispricao,jer nije mogao s tim u grob!familijo pocivaj u miru!draža je bio to što ste gore napoisali,al iznad svega je bio jugosloven,vođen idejom vuka karadžića i gavrila principa!tačno je i da su neki njegovi odredi,koje nije mogao da kontroliše,pravili zulum nad srbima,i zato postoje svedoci.srbi se nikad neće opametiti!

Mandalov

22.01.2017. 22:52

Velicate Drazu, a ljutite se kad hrvati velicaju stepinca, pavelica, artukovica i barisica.

Београд

23.01.2017. 00:37

@Mandalov - На твоју велику жалост, историју не заборављамо. У хрватској је било више од 30 логора за Србе где је убијено око милион и по Срба!! Јел било можда у Србији логора за хрвате ?? Знамо да ти је тешко, али ово је тел почетак откривања истине о геноциду над Србима у 1 и 2 светском рату! Тек ће народ у Србији да сазна праву истину.

vedrana xx

23.01.2017. 00:48

@Mandalov - Nemoj da ti pada na pamet da praviš bilo kakve paralele između Draže i ova četiri antihrista, zločinca, koljača...

Zoran1

23.01.2017. 03:06

@Mandalov - Stepinac je podrzavao satanski ritual u jasenovcu kada su zrtvovali Hriscane a Draza nije, tu je razlika. Kako li ce Stepinac pokusati da se opravda pred Isusom na sudnjem danu?

Tomina

23.01.2017. 05:13

@Mandalov - Navedena imena pojedinaca uporedjivati sa imenom Draze Mihailovica,notorna je glupost. Jer, pomenuti su bili zlocinci, dok je Draza bio castansrpski oficir. Istina, i Draza je isto kao i gore pomenuti, proglasen ratnimzlocincem, ali iz sasvim drugih razloga od pomenutih.

Makedonac

22.01.2017. 23:07

Ej , braco Srbi, odredite se jednom zauvek bre, je li Draza vas heroj ili izdajnik. Ako je heroj, zasto ste ga Vi SRBI ubili, ubijen je u sred Beograda , a ne u Berovo ili Strumic ili u recimi Sentilj . Ubili ste ga Vi SRBi, a ne Siptari ili ustase Sudili ste mu u sred Beograda i tamo ga pogubili. Zasto sad za njim prolivate krokodilske suze Sto ste bre tako licemerni i dvolicni. Kazete Tito ga ubio.Pa ako vam ga Tito ubio , sto ste mu pesme pevali i trcali od Surcina do dedinja da musamomahnete

Чикаго

23.01.2017. 00:34

@Makedonac - Југословенски македонац, имаш ти много веће бриге него да гледаш у наше двориште. Једино Бивша југословенска република македонија и Сомалија нису урадиле попис становништва у задњих 10 година. Страх вас да се пребројите, да не видите да вас има колико и шиптара. Владу без шиптара не можете да саставите. Ајде југословенски македонац кад дођеш у наше цркве у Чикаго онда глумиш да си нам брат. Поцепаће вас бугари и шиптари на пола, само полако

Милојко Урошевић

23.01.2017. 01:28

@Makedonac - Дражу су убили Броз и комунисти,не Срби. Броза је на власт у Београд довела Црвена Армија,кроз Србију никад не би прошао.Исти су од Старе Србије,спрчкали државу,где сте ви бугараши опљачкали,побили,протерали силне Србе.Совјетски научници су од 4-5 варијанти србског дијалеката,склепали језик што даљи од србског. После вам комунисти отворише и цркву,да славите издају вере.Да сте ви људи,било би вас и у Егејској и Пирејској Македонији,не би признали Косово,и не би вас тртили Шипци..

vedrana xx

23.01.2017. 00:55

Za mene je general Mihajlović pojam patriote i Srbina, čoveka od časti i karaktera. Nisu komunisti džaba uradili sve što je (bilo) u njihovoj moći da se nikad ne sazna gde je pokojnik sahranjen.

Boris

23.01.2017. 01:49

Najstrasnije je da hrvatski monstrum koji toliko zla uradio Srbima,stotine hiljada Srpskih porodica zavio u crno i dalje mirno pociva na Dedinju.Dok ludi Srpski narod ne srusi kucu cveca i ne podigne na tom mestu spomenik kompleks nevinim zrtvama uzasnog komunistickog terora,Srbiji nece biti bolje.Pod hitno raspisati peticiju da se kuca cveca srusi.

Утеривач

23.01.2017. 17:38

@deus - Па није им ни Дража баш "остао дужан" , Нити је Титио био "љубичица" нити је Дража био "светитељ" . После равно 70 година ми Срби се још делимо према прошлости ! Судије се баве историјом, историчари политиком а политичари ... транзиционим богаћењем углавнонм! Када се пробудимо нећемо бити власници ни сопствене одеће! А ви и даље певајте о партизанима и четницима!

dragan

24.01.2017. 11:38

Fasisti su napadali i ubijali drugi narod a komunisti su ubijali svoj narod zato su valjda i vece patriote

Srboljub

01.08.2018. 19:02

Tragično je da pošteni oficir iz Velikog rata postane komandant snaga koje sarađuju sa okupatorom.