Gimnazijalci iz Valjeva dobili nagradu u Francuskoj: Bez solunaca ne bi bilo ni nas

Goran Čvorović

16. 01. 2017. u 16:00

Priznanje na temu o Prvom svetskom ratu dobili Ana Simunić i Veljko Uskoković. Organizator manifestacije je Francusko udruženje starih ratnika

Гимназијалци из Ваљева добили награду у Француској: Без солунаца не би било ни нас

Delegacija Valjeva na prijemu u Parizu

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

UČENICI Valjevske gimnazije Anja Simunić i Veljko Uskoković nagrađeni su u Francuskoj za najbolje radove na temu o Prvom svetskom ratu, a priznanje im je uručeno proteklog vikenda na velikoj svečanosti u Gradskoj kući Pariza.

- To će nas još više podstaći da nastavimo da se interesujemo za istoriju našeg naroda i veze između Srbije i Francuske - kažu za “Novosti” jednim glasom Anja i Veljko.

Organizator čitave manifestacije bilo je francusko Nacionalno udruženje starih ratnika “Andre Mažino”, koje neguje uspomenu na Prvi svetski rat, a na čijem čelu je admiral Anri Lakaj, čiji su otac i ujak učestvovali u proboju Solunskog fronta i koji gaji posebno poštovanje prema srpskog narodu.

Udruženje svake godine organizuje studijska putovanja đaka na istorijska mesta i godišnju manifestaciju na kojoj se, posle toga, nagrađuju najbolji radovi, pisani na francuskom jeziku, s utiscima o posećenim svetilištima. Ove godine, pored 15 francuskih škola, učestvovali su i đaci iz Valjevske gimnazije.

- Ovo je prilika da osnažimo prijateljstvo naša dva naroda kovano u ratnim danima - istakao je admiral Lakaj za “Novosti”.

Anri Lakaj je posetio Srbiju povodom stogodišnjice Kolubarske bitke i tom prilikom obišao Valjevsku gimnaziju, gde su mu đaci priredili program na francuskom jeziku. Tako je sve počelo. Udruženje kojem predsedava organizovalo je posle toga putovanje naših đaka na Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu.

- Potresno je koliko je ljudi poginulo. Napisala sam da sam ponosna na svoj narod i na pretke koji su zaslužni za to što mi danas možemo da živimo - kaže Anja, učenica treće godine srednje škole, koja pohađa dvojezični smer, pa istoriju izučava na francuskom jeziku.

Veljko Uskoković i Ana Simunić

I Veljko, učenik druge godine, koji francuski jezik uči od 5. razreda, takođe je pisao u slavu poginulih srpskih vojnika, izražavajući divljenje prema onome što su učinili.

- Svakako ću nastaviti da učim francuski još više, kad vidim kako su nas primili u Parizu - kaže ovaj valjevski gimnazijalac, dok Anja dodaje da se već opredelila za studije francuskog jezika. Učenici Valjevske gimnazije Anja Simunić i Veljko Uskoković nagrađeni su u Francuskoj za najbolje radove na temu o Prvom svetskom ratu, a priznanje im je uručeno proteklog vikenda na velikoj svečanosti u Gradskoj kući Pariza.

VALJEVSKA BOLNICA

- IMAMO nameru da ove godine otvorimo stalnu postavku Valjevske bolnice, posvećenu stradanju vojnika tokom Kolubarske bitke. Ova poseta je prava prilika da još više produbimo veze s našim francuskim saveznicima iz Prvog svetskog rata - kaže gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, koji je predvodio delegaciju u Parizu.

Admiral Lakaj sa suprugom i nagrađenim gimnazijalcima

GOSTOPRIMSTVO DOMAĆINA

U našoj delegaciji, osim učenika, bili su i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić, nastavnica francuskog jezika Biljana Marinković i Snežana Urošević, koja predaje istoriju. Domaćini su im tokom četvorodnevnog boravka, koji se završava 16. januara, omogućili i zvanični obilazak niza znamenitosti, među kojima je i Vojno-memorijalni centar “Invalidi” gde je sahranjen Napoleon, a učestvovali su i na ceremoniji oživljavanja Večne vatre na Spomen-ploči neznanom junaku ispod Trijumfalne kapije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Небојша

16.01.2017. 16:37

Браво! Ови млади људи су нада за Србију! Да смо иоле при здравој памети, ударни термини на државним каналима би били њихови!

Гоца

16.01.2017. 16:40

Тако се воли своја земља и поправља лоше мишљење о Србима. Хвала децо.

sas

16.01.2017. 16:55

Bez Solunaca bi vas i nas bilo mnogo vise. Francuzi su Solunce postavili kao topovsko meso ispred sebe, vec koji su bili desetkovani prelaskom Albanije. PS: Slava Soluncima

Vladan - vladavina nežnošću

16.01.2017. 16:59

Lepo od Francuza. Hvala. Valjevskim gimnazijalcima sve čestitke.

Kolega lekar

16.01.2017. 18:08

- IMAMO nameru da ove godine otvorimo stalnu postavku Valjevske bolnice, posvećenu stradanju vojnika tokom Kolubarske bitke - kaže gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.Ovaj veseli gradonacelnik pojma nema da najvece stradanje u Valjevskoj bolnici nije vezano za "stradanja tokom Kolubarske bitke", vec posle nje, od epidemije tri tifusa.