Zbog snega koji pada i izuzetno niskih temperatura mnogo je zavejanih sela i zaseoka u Srbiji. Putari su na terenu širom zemlje.

U selu Batuši od smrzavanja preminuo 79-godišnji Selimir Kuzmić koga je policija pronašla u snegu, bez znakova života, dva i po kilometra od kuće. Dve osobe stradale su na Kosmetu zbog niskih temperatura

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije angažovao je više od 250 vatrogasaca u akcijama spasavanja u kojima je do sada zbog snega i hladnoće evakuisano više od 130 osoba, izjavio je zamenik načelnika tog sektora Boban Stevanović.

Štab za vanredne situacije opštine Gadžin Han proglasio je danas zbog snega vanrednu situaciju na delu opštinske teritorije, u selima Gare i Ličje.

Zbog snežnih nanosa i niskih temperatura trenutno je najteža situacija na Pešteru, istoku, jugoistoku i delu zapadne Srbije.

"Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske", rekao je Stevanović navodeći da su iz smetova do sada izvučena 73 vozila.

Saobraćaj na važnijim magistralnim i regionalnim putevima odvija se otežano, a vozači posebnu pažnju treba da obrate na poledicu i led, saopštio je Auto-moto savez Srbije.


09:22 - STEVANOVIĆ: ZBOG SNEGA I HLADNOĆE EVAKUISANO VIŠE OD 130 OSOBA

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije angažovao je više od 250 vatrogasaca u akcijama spasavanja u kojima je do sada zbog snega i hladnoće evakuisano više od 130 osoba, izjavio je danas zamenik načelnika tog sektora Boban Stevanović.

Stevanović je za RTS kazao da je zbog snežnih nanosa i niskih temperatura trenutno najteža situacija na Pešteru, istoku, jugoistoku i delu zapadne Srbije.

"Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske", rekao je Stevanović navodeći da su iz smetova do sada izvučena 73 vozila.

On je kazao da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove na osnovu čijih procena će biti donete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i dodao da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

Upitan da li postoji opasnost od porasta vodostaja reka zbog topljena snega, Stevanović je kazao da se prate procene Hidrometeorološkog zavoda kao i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja snega.

09:52 - OBUSTAVLjEN TERETNI SAOBRAĆAJ PREKO IRIŠKOG VENCA

Saobraćaj za kamione preko Iriškog venca obustavljen je zbog snežnih nanosa, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Saobraćaj za kamione obustavljen je na deonici državnog puta I B reda broj 21.

Apeluje se na učesnike u saobraćaju da koriste zimske gume i lance, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu uslovima na putu.

10:03 - OTEŽAN SAOBRAĆAJ NA VAŽNIJIM PUTEVIMA, OPREZ ZBOG LEDA

Saobraćaj na važnijim magistralnim i regionalnim putevima odvija se otežano i bez zastoja, a vozači posebnu pažnju treba da obrate na poledicu i led, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Saobraćaj se usporeno odvija preko planinskih prevoja na području Timočke i Negotinske krajine preko Tresibabe, Čestobrodice i Popadije, na putevima na području Valjeva i zapadne Srbije.

AMSS je pozvao vozače da na području Peštera, Sjenice i Ivanjice koriste isključivo glavne magistralne i regionalne pravce.

"Putevi u nižim predelima su očišćeni u punoj svojoj širini, ali vozači moraju računati sa snegom kojeg mestimično ima između jednog i tri centimetra, dok u planinskim predelima snega ima na kolovozu i preko pet centimetara", piše u saopštenju.

Na snazi je zabrana saobraća kamionima sa prikolicom i šleperima uglavnom na putevima drugog i trećeg prioriteta u planinskim predelima Valjeva, Vranja, Niša, Kušumlije, Leskovca, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara i Kruševca.

10:24 - PLOVILA “OKOVANA” LEDOM NA ZAPADNOJ MORAVI

Brojna plovila “okovana” su ledom na Zapadnoj Moravi kod Kruševca, a vlasnicima i korisnicima naloženo je da preduzmu sve mere bezbednosti oko tih objekata, potvrđeno je „Novostima“.

- Putem Službi mesnih zajednica prosledili smo upozorenje Sektora za vanredne situacije, odnosno Vodoprivrednog preduzeća “Morava-Niš” koje je zaduženo za vode prvog reda kod nas, da može doći do zaleđenja vodotokova, tako da je neophodno da se bolje učvrste objekti, oslobode od leda i da se ukoliko zatreba, na vreme potraži pomoć – navodi za “Novosti” Dušan Todorović, zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije grada Kruševca i načelnik za opštu upravu, dodajući da su sve službe u pripravnosti.

U Ribočuvarskoj službi “Rasina” koja je zadužena za izviđanje voda kažu za “Novosti” da prema njihovim podacima oko 30 većih plovnih objekata duž Zapadne Morave i najmanje toliko manjih pontona može biti potencijalno ugroženo.

- Plovni objekti(skele,splavovi,čamci) moraju da se obezbede pre svega oslobađanjem od leda i ojačanim vezom, jer onda nisu deo većih santi koje prilikom otapanja mogu da ponesu nizvodno ceo objekat – upozorava Milan Milošević, načelčnik Ribočuvarske službe “Rasina”. - Mi smo imali ranije takvih situacija:od vodenice u Kukljinu, koja je 2012.godine nađena posle nekih 24 sata nekih 50 kilometara dalje, do splava u Jasici, koji smo iste godine morali da “lovimo” nasred reke.

Duž Zapadne Morave, kako se uverila ekipa “Novosti” pod snežnim pokrivačem su brojne skele, a među njima vrlo važne za lokalni živalj, skele u Beloj Vodi i u Kukljinu. U nekim mesnim zajednicama su se, kažu, na vreme pripremili za zimu.

- Privezali smo dobro i veću i manju skelu još pred novogodišnje praznike, sa prvim najavama mrazeva i lošeg vremena – napominje za “Novosti” Miloš Lukić, sekretar MZ Kukljin.-Redovno pratimo situaciju i led kako bi reagovali.

Pored splavova i manjih pontona, na Zapadnoj Moravi su za život gusto naseljenih sela od Kruševca do Trstenika, skele od ključnog značaja. Ljudi uglavnom žive na jednoj obali, dok im se plodne oranice nalaze na drugoj obali reke.

(S. BABOVIĆ)

10:50 - ZBOG PUCANjA CEVI DEO PROKUPLjA BEZ VODE

ZBOG PUCANjA CEVI DEO PROKUPLjA BEZ VODE

Niske temperture prouzrokovale su kvar na cevovodu i pumpnoj stanici "Grčki mlin" u Prokuplju, što je dovelo do nestanka vode u višoj zoni i stambenim zgradama u tom gradu, saopšteno je danas iz prokupačkog Komunalnog preduzeća.

Dežurna služba radila je noćas na otklanjanju kvara na temperaturi od minus 15 stepeni i kvar je delimično otklonjen, kazali su u komunalnom preduzeću.

Prema navodima iz komunalaca, očekuje se da tokom dana kvar u potpunosti bude saniran i da pijaću vodu dobiju svi delovi grada.

10:54 - GLAVNE ULICE U NOVOM SADU SU PROHODNE

Glavne ulice u Novom Sadu su prohodne, ali je saobraćaj usporen, saopštili su danas iz nadležnih službi.

Sneg u Novom Sadu neprestano pada od juče, a debljina snežnog pokrivača je oko deset centimetara.

Iz gradskog saobraćajnog preduzeća navode da je saobraćaj usporen i savetuju veliku opreznost svih prilikom vožnje.

Kako je navedeno, u sporednim ulicama u gradu sneg nije čišćen, ali je utaban i one su prohodne.

Iz zimske službe Gradskog zelenila ukupno 197 zaposlenih čisti ulice od snežnog pokrivača, a na terenu je i Zimska služba preduzeća "Put" koja je angažovala 35 vozila i 45 radnika.

11:05 - MINISTARSTVO: NA AUTOPUTEVIMA SAOBRAĆAJ SE ODVIJA NORMALNO

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da se saobraćaj na autoputevima i državnim putevima prvog prioriteta u Srbiji odvija normalno.

Zbog radova obustavljen je saobraćaja na mostu u Peckoj na putu Pričević-Pecka i preko reke Likodre u mestu Mojković.

Neprohodni su putni pravci Trgovište - Donji Stajevac - Radovnica - Bosilegrad, Trgovište - državna granica sa BJR Makedonijom (granični prelaz Kalovo), Odvraćenica - Preko Brdo, Kriva Feja - Gornja Ljubata - veza sa državnim putem II A 234.

Železnički saobraćaj na mreži pruga čiji je upravljač Infrastruktura železnice Srbije funkcioniše redovno, bez poremećaja i da nema značajnih smetnji u funkcionisanju zbog nepovoljnih vremenskim uslovima, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, robni železnički saobraćaj odvija se bez zastoja, ali su u stanicama Resnik i Niš zbog veoma niskih temperatura zaleđena dva voza, koji će u toku dana biti odleđeni i pokrenuti.

Sava, Tisa i Dunav i dalje nisu plovne.

Proglašena je redovna odbrana od leda na Dunavu od rkm 1275 do rkm 1215, kao i na sektoru od Golupca do Smedereva, na Savi od rkm 120 (Hrtkovci) do 210 (granice sa BiH) i na celom toku Tise.

11:07 - AERODROM NIKOLA TESLA: AVIO-SAOBRAĆAJ ODVIJA SE PREMA PLANIRANOM REDU LETENjA

AERODROM NIKOLA TESLA: AVIO-SAOBRAĆAJ ODVIJA SE PREMA PLANIRANOM REDU LETENjA

Avio-saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla odvija se prema planiranom redu letenja, a od 22.00 sinoć do 7.00 jutros svi letovi su realizovani, sa manjim zakašnjenjima.

Prema redu letenja, danas je planirano ukupno 127 sletanja i poletanja.

"Zimski štab Aerodrom Nikola Tesla Beograd angažovan je u punom sastavu kako bi omogućio neometano i sigurno odvijanje avio-saobraćaja", navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

11:13 - VANREDNA SITUACIJA U DELU OPŠTINE GADžIN HAN

Štab za vanredne situacije opštine Gadžin Han proglasio je danas zbog snega vanrednu situaciju na delu opštinske teritorije, u selima Gare i Ličje.

Predsednik opštine Saša Đorđević kazao je da je put do Gara zavejan, dok se do Ličja može doći kolima, ali su neprohodni putevi do seoskih mahala.

"Danas ćemo angažovati dodatnu mehanizaciju kako bi probili i te zavejane puteve. Jutros rano uspeli smo da probijemo put do sela Koprivnica", rekao je Đorđević.

On je kazao da je visina snega na području opštine Gadžin Han oko pola metra.

"To nije mnogo, ali su putarima mnogo problema zadali snežni nanosi. Na deonicama koje su duge i po 500 metara visina smetova premašuje dva metra", kazao je predsednik opštine.

Đorđević je naveo da su u protekla četiri dana zaposleni u opštinskoj Direkciji za izgradnju uspeli da probiju puteve do svih sela, osim Gare i mahale u Ličju.

"U stalnom smo kontaktu sa žiteljima tih sela. Ukoliko meštanima bude potrebna pomoć lekara ili namirnice, naći ćemo način da im to obezbedimo dok se putari ne probiju do njih", rekao je Đorđević.

11:39 - OBUSTAVLjEN SAOBRAĆAJ NA DELU IBARSKE MAGISTRALE ZBOG UDESA

OBUSTAVLjEN SAOBRAĆAJ NA DELU IBARSKE MAGISTRALE ZBOG UDESA

Deonica Ibarske magistrale od Ćelija do Županjca zatvorena je zbog saobraćajne nezgode, saopštili su danas "Putevi Srbije".

Kako se navodi, saobraćaj je obustavljen na državnom putu I B reda broj 22.

To javno preduzeće je pozvalo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

12:20 - AERODROM U NIŠU NIJE ZATVOREN, LETOVI PO PLANIRANOM REDU

AERODROM U NIŠU NIJE ZATVOREN, LETOVI PO PLANIRANOM REDU

Saobraćaj na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu odvija se bez zastoja, po zimskom redu letenja, potvrdila je portparolka javnog preduzeća Aerodrom "Niš" Ivanka Stanisavljević.

Ona je demantovala navode da je aerodrom zatvoren zbog snega na pisti.

"Avioni nisu saobraćali samo 6. januara zbog složenih meteroloških uslova. Letovi iz Memingema i Ajndhovena su toga dana bili preusmereni na beogradski aerodrom, a let iz Bratislave bio je otkazan", kazala je Stanisavljević.

Avioni iz Niša do devet evropskih gradova na kojima lete kompanije "Viz er" i "Rajaner" ovih dana su stopostotno popunjeni, istakli su u Aerodromu "Niš".

12:30 - U ŠAPCU PUTEVI PROHODNI, SAOBRAĆAJ OTEŽAN

Nove snežne padavine otežavaju saobraćaj u Šapcu. Mehanizacija za čišćenje snega intervenisala je noćas u selima, i prema rečima nadležnih u gradskoj Službi za puteve, posao se nastavlja po prestanku snežnih padavina. Opštinski putevi na području grada Šapca su prohodni, saobraćaj je otežan, a autobusi, uz kraća kašnjenja, saobraćaju po redu vožnje. Linija je skraćena jedino u Bukoru, gde autobusi saobraćaju do centra sela.

Na gradskim ulicama angažovane su tri ekipe za čišćenje snega.

12:41 - NASTAVA ODLOŽENA U BLACU, BABUŠNICI I DIMITROVGRADU

NASTAVA ODLOŽENA U BLACU, BABUŠNICI I DIMITROVGRADU

Nastava u školama na području Nišavskog okruga počela je jutros na vreme, dok u školske klupe nisu seli učenici u opštinama Blace, Babušnica i Dimitrovgrad, izjavio je rukovdilac Školske uprave u Nišu Dragan Gejo.

"U tim opštinama na snazi je vanredna situacija. Opština Blace danas bi trebalo da je ukine, a u tom slučaju nastava bi sutra počela", rekao je Gejo.

Nastava nije počela u opštinama Dimitrovgrad, Babušnica, Žabari, Mionica, Medveđa, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Sjenice, Štrce, Gnjilane, Gora, Ivanjica, kao i ni u gradu Novom Pazaru. Gde se sve ne održavaju časovi pročitajte OVDE.

12:42 - VODE VOJVODINE: TISA I BANATSKI VODOTOCI POTPUNO PREKRIVENI LEDOM

Tisa i banatski vodotoci potpuno su prekriveni ledom, dok ga na Savi i Dunavu ima dosta, ali ne stvara zastoj u protoku, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Odbrana od poplava i zagušenja ledom je na ukupno 813 kilometara toka Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.

Na Dunavu kod Novog Sada priobalni led zauzima 50 odsto površine između mostova, a na deonici od Hrtkovaca do Jarka na reci Savi, u zoni ušća Bosuta u Savu i kod sela Jamena, led je stao - "formiran je ledostaj", piše u saopštenju.

Debljina leda na Dunavu je od pet do deset, a na Savi do 15 centimetara.

Vode Vojvodine su najavile da će u slučaju potrebe angažovati "adekvatna plovila za razbijanje ledenih santi", kako ne bi došlo do zagušenja na Dunavu i Savi.

13:12 - KAMIONI PONOVO MOGU PREKO IRIŠKOG VENCA

Teretni saobraćaj preko Iriškog venca normalizovan je posle višečasovnog prekida izazvanog snežnim nanosima, saopštili su danas "Putevi Srbije".

Saobraćaj je bio obustavljen na državnom putu I-B reda broj 21, Ruma-Novi Sad.


* Foto: Darko Dozet

14:35 - PRODUŽEN RASPUST ZA UČENIKE IZ OPŠTINE ŠTRPCE

Raspust za sve učenike u opštini Štrpce na Kosovu biće produžen do ponedeljka, 16. januara, zbog snega i niskih temperatura, a u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, potvrđeno je danas. Zbog snega i niskih temperatura, novogodišni raspust za oko 1.500 učenika osnovnih i srednjih škola u Sirinićkoj Župi produžen je za još nekoliko dana.

14:47 - EPS: STABILANO SNABDEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

Snabdevanje električnom energijom u Srbiji je stabilno i svi sistemi Elektroprivrede Srbije (EPS) normalno funkcionišu uprkos mećavi i ledenom talasu, saopštio je danas EPS.

Zbog temperature koja u Srbiji već nedelju dana ne prelazi nula stepeni Celzijusa povećana je potrošnja električne energije za grejanje.

EPS je juče isporučio 136,8 miliona kilovat-sati električne energije građanima i privredi, što je za 18 odsto više od proseka za ovo doba godine.

Procene su da će potrošnja i danas biti na istom nivou.

"EPS je preduzeo sve mere da se obezbedi kontinuirana proizvodnja uglja i električne energije i u teškim zimskim uslovima. Spremni su i planovi aktivnosti i u najkraćem mogućem roku otklanjaju se svi prekidi u snabdevanju, do kojih uglavnom dolazi na teško pristupačnim planinskim područjima", piše u saopštenju.

Dodaje se da je broj korisnika koji je tokom dana imao prekide u snabdevanju manji od 0,0005 procenata od ukupnog broja kupca.

Foto D.Dozet

Proizvodnja uglja na kolubarskim i kostolačkim kopovima je stabilna a, kako navodi EPS, nema problema ni u proizvodnji električne energije u termo i hidroelektranama.

14:50 - U TRGOVIŠTU PROHODNA POLOVINA PUTEVA

Predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić izjavio je danas da je u toj opštini od snega očišćena oko polovina puteva.

U ponedeljak, kada je Opština proglasila vanrednu situaciju, dve trećine teritorije bilo je neprohodno zbog smetova koji su dostizali visinu i od tri metra.

Krstić je izjavio da se mehanizacija za čišćenje puteva šale po pozivima građana i da se daje prioritet putevima gde je potrebna dostava lekova ili hitna pomoć.

"Putevi do svih većih mesta su raščišćeni i spojeni sa magistralom tako da komunikacija polako kreće. Neraščišćeni su putevi do najudaljenijih mesta gde su i najveći nanosi snega. Očekujem da do petka, ako ne bude novih padavina, putevi do svih mesta budu očišćeni i prohodni za vozila", kazao je Krstić.

"Do sada nismo imali životne ugroženosti građana. Imamo slučajeva da su nekim domaćinstvima nestale zalihe hrane ili da su potrebni lekovi. Opština je obezbedila 100 paketa suve hrane koja se deli ugroženim domaćinstvima, kao i novčanu pomoć za nabavku drva za ogrev", rekao je Krstić.

15:05 - HILjADU DOMAĆINSTAVA GUČE I OKOLINE BEZ VODE

Oko hiljadu domaćinstava Guče i šest okolnih sela drugi dan je bez vode zbog pucanja vodovodnih cevi, rečeno je danas u lokalnoj samoupravi Lučana, kojoj pripada Guča.
Bez vode su Guča i sela Krstac, Dragačica, Turica, Veses, Vranjica i Puhovo.

Glavna vodovodna cev koja je pukla u utorak, zamenjena je juče, ali pukla je druga čija je zamena u toku.

15:14 - MUŠKARAC PREMINUO OD SMRZAVANjA

U selu Batuši kod Požarevca od smrzavanja preminuo 79-godišnji Selimir Kuzmić koga je policija juče pronašla u snegu, bez znakova života, dva i po kilometra od kuće, javlja RTS.

15:53 - MUP: EVAKUISANO 139 LjUDI I 73 VOZILA

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije do sada su iz smetova spasili tri osobe, dok su evakuisali 139 građana i 73 vozila, saopšteno je danas.

Kako se navodi, u svim intervencijama od 6. januara angažovan je 271 pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 116 vozila, 7 posebnih vozila i 12 motornih sanki.

"Na teritoriji Srbije državni putevi prvog, drugog i trećeg prioriteta su prohodni", navodi se u saopštenju.

U Srbiji je na snazi vanredna situacija u 13 opština - Ivanjici, Dimitrovgradu, Crnoj Travi, Trgovištu, Blacu, Medveđi, Sjenici, Vranju, Vranjskoj Banji, Vladičinom Hanu, kao i delu opština Gadžin Han, Vlasotince, Nova Varoš i Tutin.

16:44 - SKRAĆENA NASTAVA U ŠKOLAMA SMEDEREVSKE PALANKE

U osnovnim i srednjim školama u Smederevskoj Palanci zbog niskih temperatura i hladnih učionica časovi će narednih dana biti skraćeni na 30 minuta, odlučio je danas aktiv direktora škola.

Navodi se da će časovi biti skraćeni u četvrtak, petak i ponedeljak - 12, 13 i 16. januara.

Učenici viših razreda četiri osnovne škole u Palanci i jedne u selu Selevac pohađaće nastavu samo pre podne, dok će učenici nižih razreda pohađati nastavu popodne.

16:55 - DVE OSOBE PREMINULE NA KOSMETU

Na Kosovu je dvoje ljudi umrlo od ledenih temperatura. Policija je danas pronašla telo beskućnika koji je najverovatnije preminuo od hipotermije. Temperature se spuštaju do -25 stepeni i česte su nestašice električne energije. Meteorolozi upozoravaju da su ovo najhladnije temperature od 1963. godine.

17:39 - NIJEDAN LET NIJE OTKAZAN, NITI SU AVIONI IZ BEOGRADA KASNILI

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić izjavio je danas da je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" otvoren za avio-saobraćaj i da nije bilo otkazivanja letva, niti kašnjenja, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije.

On je rekao da nijedan let sa beogradskog aerodroma nije otkazan zbog vremenskih uslova još od 2014. godine.

"I u ovako teškim uslovima bilo je samo manjih zakašnjenja zbog aerodroma sa kojih su avioni dolazili, ili su morali da čekaju u Beogradu na poletanje kako bi se na odredišnim aerodromima obezbedili uslovi", rekao je Ilić posle posete Zimskom štabu Aerodroma i razgledanja najsavremenije platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona.


Sve operativne službe Aerodroma neprekidno su angažovane kako bi se aviosaobraćaj odvijao bezbedno i sigurno, uz pružanje efikasne usluge putnicima i komfor dok borave na aerodromu, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ako dođe do kašnjenja nekog aviona u odlasku iz Beograda, Aerodrom "Nikola Tesla", na zahtev aviokompanije, organizuje obezbeđivanje obroka i osveženja za putnike.

17:45 - UKLONjENA PLOVILA KOJA SU UDARILA U MOST BOGOJEVO-ERDUT

Rumunska barža i šlep koji su se otkačili sa sidrišta Luke Bogojevo na Dunavu i zaustavili kod mosta Bogojevo-Erdut, uklonjeni su s plovnog puta i premešteni na bezbednu lokaciju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.


Uklanjanjem barže i šlepa sprečeno je stvaranje još većeg ledenog čepa na tom delu Dunava.


U saopštenju se dodaje da je akcijom nadležnih službi izbegnuta opasnost da led koji Dunav nosi, pokida sajle kojima su šlep i barža bili privezani za stub mosta, što bi ugrozilo čamce privezane nizvodno od mosta.


Šlep i barža su u noći između nedelje i ponedeljka udarili u most Bogojevo.


Narednih dana istragom će se utvrditi odgovornost za taj slučaj, saopštilo je Ministarstvo.

17:49 - POMOĆ ZA NAJUGROŽENIJA SEOSKA DOMAĆINSTVA U IVANjICI

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zatražilo je od Direkcije za robne rezerve da se u što kraćem roku pripremi stočnahrana kao pomoć najugroženijim seoskim domaćinstvima opštine Ivanjica.


Usled vanrednog stanja koje je u ovom području izazvao visoki snežni pokrivač, opština Ivanjica obratila se za pomoć Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako bi se obezbedila hrana za oko 4000 ugroženih grla goveda.


Stočna hrana bi na molbu nadležnih u opštini Ivanjica, pre svega bila upućena mesnim zajednicama Brusnik, Ostatija, Devići, Pridvorica, Srednja Reka, Kušići, Brezova, Močioci i Osonica, koje su u ovom trenutku najugroženije, a gde živi najveći broj stanovnika koji se bavi stočarstvom.


U Opštini Ivanjica je u utorak, proglašeno vanredno stanje zbog problema koje je sneg izazvao u višim predelima opštine i nemogućnosti da se pročiste svi lokalni i nekategorisani putevi.

19:23 - FOTO: VODOPAD POD LEDOM

NISKE temperature u Resavi, sa živom u termometru ispod minus 20 stepni, potpuno su ledom okovale reku Resavu u Svilajncu, kao i vodopad Veliki buk, u prirodnom dobru Lisine na Beljanici.Meštani sela Strmosten svedoče o tome kako je vodopad bio ovako okovan ledom i pre sedam godina, a reka Resava je, kao i ovog januara, bila pod ledom u februaru 2011. godine.
(G. M. Z.)

19:49 - AMSS: ZBOG SNEGA I POLEDICE NEOPHODNA OPREZNA VOŽNjA I ZIMSKA OPREMA

Saobraćaj u Srbiji večeras se odvija usporeno zbog mestimičnog snega i poledice tako da je neophodna izuzetno oprezna vožnja i zimska oprema na vozilima, saopštio je večeras Auto-moto savez Srbije (AMSS).

U višim predelima je neophodno obratiti više pažnje u vožnji i zbog pet do deset centimetara snega na kolovozu, a u nižim delovima zemlje na raskvašene kolovoze s mestimičnim snegom, dodao je AMSS.

Zimski uslovi očekuju vozače na putevima na području Nove Varoši, Priboja, Valjeva, Užica, Ivanjice, Sjenice, Kuršumlije, Novog Pazara, Pirota, Dimitrovgrada, kao i na svim putevim Timočke i Negotinske krajine.

I Putevi Srbije savetovali su vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze veoma oprezno i pažljivo. Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice pa iz tog javnog preduzeća apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu.