Zašto Srbi ne slave Božić u decembru

Ivan Miladinović

08. 01. 2017. u 09:11

Reformisani kalendar Milutina Milankovića i dalje zaboravljen. Milankovićev julijanski kalendar usvojen 1923. godine najtačniji u istoriji. SPC predložila Milankovićev kalendar, a nastavila da koristi julijanski

Зашто Срби не славе Божић у децембру

Učesnici Svepravoslavnog kongresa u Carigradu

OD početka ljudske civilizacije do najnovijih vremena, svakodnevni čovekov život gotovo je nezamisliv bez kalendara. Još od najranijih vremena postojala je potreba za određivanjem godišnjih doba, kišnih sezona, vreme setve, uzgoja, rasta i žetve najvažnijih useva za prehranu i raznih drugih aktivnosti. Možemo li, bar za trenutak, da zamislimo danas život bez kalendara u složenim industrijskim sistemima proizvodnje? Ili, recimo isto tako, politički i religiozni život.

Kalendar je, najjednostavnije rečeno, nastao kao potreba ljudi da znaju svoje mesto u vremenu. Sve velike rane civilizacije imale su svoj kalendar. Oni su nastajali u odnosu na kretanja Meseca, Sunca, a ponekad i Venere. Preovlađujuća je podela na lunarne kalendare (islamski, stari rimski i mnogo antičkih kalendara), lunisolarne (gde se uporedo posmatra kretanje Meseca i Sunca, kao u jevrejskom i kineskom kalendaru) i solarne, poput gregorijanskog i julijanskog kalendara.

U hrišćanskom delu sveta, kome i mi pripadamo, već vekovima funkcionišu ova dva poslednje pomenuta kalendara - gregorijanski i julijanski. Prvi je na istorijsku scenu stupio julijanski kalendar koji je uveo rimski car Julije Cezar 45. godine pre nove ere, koji je kasnije nazvan po njemu, a pod uticajem grčke kraljice Egipta, Kleopatre VII Filopator, čija je prestonica bila Aleksandrija, a po matematičkom obrascu astronoma iz tog grada, Sosigena.

Prema julijanskom kalendaru godina traje 365 dana, ali je svaka četvrta godina prestupna i iznosi 366 dana. Iz Sosigenovog obrasca proizilazi da je dužina godine 365,25 dana ili 365 dana i 6 časova. Problem sa svim kalendarima je što period okretanja Zemlje oko Sunca traje 365,242199 dana. Prvi je do ove cifre došao arapski naučnik i pesnik Omar Hajam oko 1073. godine. Tako julijanska kalendarska godina ima višak od oko 11 minuta, što se sabira kako godine prolaze. Kao kod lošeg sata, kalendar kasni za stvarnim stanjem i datumi se sve manje poklapaju sa položajem Zemlje u odnosu na Sunce. Ova razlika rasla je jedan dan posle svakih 128 godina ili tri dana za 400 godina.

RIMSKO carstvo propada pet vekova posle uvođenja julijanskog kalendara, ali novonastala hrišćanska crkva nastavlja da koristi taj kalendar. Crkvi je bilo veoma značajno tačno utvrđivanje dana najvažnijeg praznika Uskrsa. Prvi ekumenski sabor u Nikeji je 325. godine odlučio da se Uskrs slavi u nedelju, prvu posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici. Greška koju je pravio julijanski kalendar je pomerala ravnodnevicu, a time i vreme Uskrsa i ostalih praznika.

* Knjiga Maksima Trpkovića

Reformom julijanskog kalendara 1582. godine postignuto je maksimalno približavanje dužina kalendarske godine prirodnoj, astronomskoj godini. Ona traje prosečno 365,24218967 dana, a srednja gregorijanska godina 365,2425 dana. Greška koju pravi gregorijanski kalendar je 26 sekundi godišnje, umesto ranijih 11 minuta i 14 sekundi.

Petnaest vekova posle usvajanja julijanskog kalendara, papa Grgur XIII, donosi odluku da posle četvrtka, 4. oktobra, sutradan jednostavno osvane petak, 15. oktobar. Time je iz julijanskog kalendara izostavljena nagomilana razlika koja je u tom trenutku iznosila čitavih 10 dana. Da bi se kalendar usaglasio sa dužinom tropske godine, u papinoj odluci je pisalo da će svaka četvrta godina biti prestupna.


DRUGI SVEŠTENIČKI BRAK U vreme stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u crkvenoj štampi objavljivani su tekstovi u kojima se zahtevala reforma kalendara, uvođenje u crkvu narodnog jezika, skraćenje postova i bogosluženja, uvođenje drugog svešteničkog braka, učešće nižeg klera u sastavu Sinoda i Sabora, nošenje civilnog odela, mogućnost da se i oženjeni sveštenici biraju za episkope, ulazak sveštenika u Arhijerejski sabor... Među autorima tekstva prednjačio je bogoslov i kasniji ministar vera dr Voja Janjić.

Neke katoličke zemlje - Italija, Španija, Portugalija i Poljska, odmah su uvele taj novi, gregorijanski kalendar i u svetovnu, građansku upotrebu - sa datumom od 15. oktobra 1582. godine. Ostale zapadne države uvodiće dosta docnije novi kalendar.

PRAVOSLAVNA crkva i države kao Rusija, Jermenija, Grčka, Bugarska, Rumunija, Srbija, Crna Gora i druge, pridržavale su se starog julijanskog kalendara, koji je stalno uvećavao grešku od jednog dana na svakih 128 godina.

U drugoj polovini XIX veka, nekolicina srpskih intelektualaca počinje da se bavi problemom julijanskog kalendara. Prvi je počeo Zaharije Stevanović Orfelin, koji je 1783. godine u Beču izdao knjigu "Večni kalendar", a završio Milutin Milanković reformom julijanskog kalendara koji je i zvanično usvojen na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine. Međutim, između ove dvojice živeo je i delovao još jedan značajan naučnik, danas gotovo zaboravljen koji se više nego uspešno bavio reformom kalendara. Bio je to Maksim Trpković, rođen 1864. godine u selu Orlanci u Makedoniji, u pekarskoj porodici koja se ubrzo preselila u Beograd. Tu se Maksim školovao i postao veoma cenjen gimnazijski profesor matematike i fizike. NJegova istraživanja su krunisana 1900. godine kada je objavio rad "Reforma kalendara". Glavno Trpkovićevo zapaženje je bilo da ukoliko se oduzme sedam dana, u toku 900 julijanskih godina, dobija se, u proseku, greška od samo dve sekunde u odnosu na pravu godinu.

POČETKOM dvadesetog veka, naročito posle Velikog rata u Evropi, pa i u Srbiji, počinju da se osećaju neki novi vetrovi, bude se reformatorski duhovi skoro u svim oblastima društvenog života. U državnim upravama, u vancrkvenoj primeni, Bugarska (1916), Rusija (1918), Jugoslavija (1919), Grčka (1924) i Rumunija, napuštaju julijanski kalendar. U novoformiranoj Kraljevini SHS (Jugoslavija) od 28. januara 1919. uvedeno je računanje vremena po gregorijanskom kalendaru. Pravoslavna crkva ostala je na starom kalendaru. Zbog raskoraka u kalendarima hrišćanskih crkava, svi veliki verski praznici slavljeni su dva puta. To je po mišljenju mnogih savremenika pa i samog kralja Aleksandra Karađorđevića, unosilo kulturnu pometnju i donosilo veliku štetu u ekonomiji.

Istovremeno sa otvaranjem polemike o kalendarskom pitanju u novoj Kraljevini, iz Atine i Vaseljenske patrijaršije u Carigradu stiže inicijativa da se pravoslavne crkve dogovore o promeni crkvenog kalendara. Izveštači iz Carigrada su javljali da je vaseljenski patrijarh pozdravio ideje za usvajanje zapadnog gregorijanskog kalendara za sve civilne potrebe i da je voljan da crkva stane iza države u ovoj stvari.

* Milutin Milanković

Svi ovi događaji inspirišu ministra vera LJubu Jovanovića da pozove velikog naučnika Milutina Milankovića, u to vreme već poznatog i u širim evropskim krugovima, i predočio mu inicijativu za promenu kalendara, poteklu od vaseljenskog patrijarha Meletija IV. Profesor Milanković je prionuo na posao, prikupio je svu raspoloživu građu, brižljivo proučio zapažanja Maksima Trpkovića, i reformisani julijanski kalendar, najtačniji u istoriji, bio je spreman za prezentaciju na Svepravoslavnom kongresu, koji je bio održan u Carigradu od 10. maja do 8. juna 1923.

DELEGACIJU Srpske pravoslavne crkve su vodili mitropolit crnogorsko-primorski Gavrilo Dožić, docnije patrijarh srpski (od 1938), i profesor nebeske mehanike Milutin Milanković. Srpska delegacija predložila je svoj reformisani kalendar. Kongres je reformi kalendara posvetio šest plenarnih sednica i šest komisijskih. Devet članova je učestvovalo u sesijama: šest episkopa, jedan arhimandrit i tri laika.

Na ovaj kongres nisu došli predstavnici Ruske pravoslavne crkve, koji su trpeli komunistički teror u SSSR-u, Bugarska pravoslavna crkva zbog raskola sa Vaseljenskom patrijaršijom, kao i predstavnici Antiohijske, Aleksandrijske i Jerusalimske patrijaršije.

Kalendar Milutina Milankovića, po kome je razlika između stvarne godine i kalendarske samo dve sekunde, što je deset puta preciznije od gregorijanskog kalendara, jednoglasno je prihvaćen. Patrijarh Meletija IV šalje specijalnu zahvalnicu Milutinu Milankoviću, ali nažalost, ova odluka se nije sprovela do kraja. Nov kalendar prihvataju Carigradska, Aleksandrijska i Antiohijske patrijaršija, Grčka, Rumunska, Poljska pravoslavna i Bugarska crkva.

Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve septembra 1923. u Sremskim Karlovcima usvojio je u principu novi kalendar, ali je sprovođenje odloženo za vreme "kada reformisani kalendar prihvate i primene i sve ostale pravoslavne crkve". I to principijelno prihvatanje traje do danas.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (63)

Marko

08.01.2017. 10:13

@sv.antiekumenion - Nikada ne reci nikad. Kada bi Ruska crkva promenila kalendar, morala bi i SPC. Inače, crkva će svakako morati da promeni kalendar kad tad, jer će posle nekoliko stotina godina po ovom pogrešnom julijanskom kalendaru Božić pasti u sred leta.

Учен Србин православац

10.01.2017. 15:20

@sv.antiekumenion - Може у Аустралији да буде шта хоће - то нема везе. Празници се рачунају по месту дешавања, а то је у овом случају северна хемисфера.

Zoran

08.01.2017. 09:52

Naravno da ga slave, po našem Julijanskom kalendaru i naš Bozić je 25.12.Druga je stvar sto smo u upotrebu uveli i usvojili Gregorijanski kalendar pa ispada da je i Božić 07.01.

Ns

08.01.2017. 09:56

Ja ću se 7 januara Bozića i 6 maja Djurdjevdana drzati dok postojim.Nadam se da će se toga držati i naša crkva dok je sveta i veka.

Фрфљави

08.01.2017. 10:09

За ове који се куну у стари календар? Реците ми када славите рођендан? Рођендан ваше деце? Шта пише у сведочанствима? Колико сте неупућени, па то је страшно!

Gospava

08.01.2017. 11:32

@Фрфљави - Sta se javljas kad nista ne razumes? Kakvo ti je ovo sakato poredjenje koje nema veze s logikom?!

Kad Kinezi slave rođendane

08.01.2017. 11:38

@Фрфљави - pa, opet, imaju kinesku novu godinu... Trećina čovečanstva. Sad ti nama reci, ko je neupućen?

mm

08.01.2017. 12:11

@Фрфљави - a što je neko neupućen ako se ne slaže sa tobom? takav stav je baš nehrišćanski

Учен Србин православац

09.01.2017. 23:21

@Фрфљави - 1+1=2. Земља није равна. Јулиански календар је лош. То није демократија, нити постоје компромиси, то су чињенице. Само они који имају неке аргументе могу да се не слажу, а такви се не појављују, јер нема аргумената - овде ни један једини није изнешен. Само негодовања и минуси због погрешно заснованих, ирационалних емоција.

Учен Србин православац

10.01.2017. 02:02

@Фрфљави - @Kad Kinezi slave rođendane: Они имају СВОЈ календар, па са њим могу да раде шта пожеле. И ми имамо наше календаре, али Јулиански (који црвка користи) НИЈЕ ни српски ни хришћански. Није наш. Погрешан је. Људи немају појма који је датум по њему, нити када су им рођендани ни славе. Многи неби знали да одговоре на та питања и да им се да шта год пожеле а инсистирају на употреби истог.

Учен Србин православац

09.01.2017. 01:11

@MRMila - А јеси стари римљанин који забрањује хришћанство? Од њих ти потиче календар. Друго, већ како Марко рече, ово има везе са здравим разумом. Нема "хришћанског" календара. И на крају, "католички" значи "саборни". Ми православци то ЈЕСМО. Оно што нисмо је "римокатолици".

Pravoslavc

08.01.2017. 10:18

Zaista je Isus Hrist bio u pravu kad je reko, ne boj se malo stado moje, ja sam sa vama. Svi su prešli na neke novotarije i gluposti, ostaše samo Srbi i Rusi.

Marko

08.01.2017. 13:18

@Pravoslavc - Jeste Isus Hrist je rekao koristite neispravan kalendar Julija Cezara jer Milankovicev koje prikazuje realno vreme je novotarija...

Misko

08.01.2017. 10:18

Zato što su zatucani i polupismeni, a udba koristi crkvu kako bi dalje zatupljivala i pljačkala naciju.

ObicnaBaba

08.01.2017. 11:19

@Misko - Trebalo mi je 70 godina da razumem da je UDBA (koja zna sve i vidi sve) bila glavna prepreka porobljavanju socijalistickih zemalja od zapadnih kapitalista koji se ne pridrzavaju ni svetovnih ni bozijih zakona u apokalipticnom gazenju svih prepreka radi veceg profita. Zato su potrosene milijarde da se socijalizam unisti. U moje vreme takmicili smo se ko je bolji djak,danas mojim unucima nabijaju komplekse oni koji zive u dvorcima a diplome ce lako kupiti ili zavrsiti neke 'koledze' na zapadu.

Cile2

08.01.2017. 10:20

slavili bi pa slavili i Badnji dan i Bozic ja sam licno da se slavi po julijanskom kalendaru kao sav normalan svet

delboy

08.01.2017. 11:20

@Cile2 - Da malo bolje procitas shvatio bi da sav "normalan svet" ne slavi po julijanskom vec po gregorijanskom a nasa crkva racuna vreme po starom julijanskom kalendaru koji kasni. Oni koji slave Bozic sedmog januara slave po julijanskom kalendaru a oni koji slave 25 decembra slave po novom gregorijanskom kalendaru. Milutin Milankovic je napravio kalendar koji je jos tacniji od novog gregorijanskog kalendara ali iako ga nasa crkva prihvatila 1925 od tada pa do danas nije jos pocela da ga primenjuje.

mimo sveta

08.01.2017. 12:24

@Bre - Hehehehe i 1.3 milijarde Kineza su mimo sveta jer imaju svoju Novi godinu i svoj kalendar. Isto i Jevreji, Arapi...

Учен Србин православац

08.01.2017. 21:06

@Bre - Баш тако. Имају СВОЈУ нову годину. А затупљени срби и црква славе ни српску ни хришћанску него старо-римску; не своју сопствену.

Igorgor

08.01.2017. 10:43

Malo logike. To znaci da ce se u nekoj dalekoj buducnosti pravoslavni bozic slaviti leti i bice sve dalji od katolickog. (ako se izuzme globalno zagrevanje i propast civilizacije :) ) To mu dodje kao kad namestas svoj rodjendan za vikend :) , pa ti je nebitno koji je tacno dan, nedelju dana pre ili posle sasvim svejedno. :))))

Sredoje

08.01.2017. 11:29

@Igorgor - U pravu si, bas to znaci. Pa sta? I u Australiji slave Bozic u sred leta, uprkos tome sto su prihvatili gregorijansku novotariju.

Marko

08.01.2017. 11:09

Nije tacno da ne slavimo Bozic u decembru. Naprotiv. SPC slavi Bozic u decembru, jer je po julijanskom kalendaru 25 decembar, tacno 7 januara po kalendaru koji koristimo svakog dana.

sasa

08.01.2017. 12:24

@Marko - Zasto najstarija hriscanska drzava slavi Bozic i Bogojavljanje 6.januara, mislim na Jermeniju.Ako je do tradicije oni su ipak najstarija a i apostolska drzava sa kontinuitetom unistavana od Mongola ,Turaka ,Egipcana mnogo gore razorena i smanjena u odnosu na sve druge drzave.

Pa promenili smo

08.01.2017. 11:39

@Petar - Država. Zašto bi i crkva, i šta to tebi smeta. Pokrij se ušima i ćuti, kad ništa ne razumeš.

Andrej Kulundzic

08.01.2017. 11:27

Drugim recima... mi smo (M.Milankovic) napravili novi,najsavrseniji kalendar, koji sve pravoslavne crkve sada koriste. Ali ne i SPC jer cekamo Ruse. Tuzno, smesno...

DUNGA

08.01.2017. 11:30

 svi mi krščani (katolici,praoslavci, grkokatolici....) svi imamo jednu te istu vjeru, koristimo sveto pismo, bibliju, idemo u crkve, krstimo se, krizmamo, vjenčajemo, primamo bolesnička pomazanja....a razlike koje nas dijele napravio je čovjek, običan smrtnik. znači razlike postoje ali vjera je jedna, pravi vjernik te razlike neće ni primjetiti dok onaj koji sebe naziva vjernikom a to nije taj će viditi samo različitost

aca

08.01.2017. 12:31

@DUNGA - Gresis, kod pravoslavaca ne postoji krizmanje. Vera jeste jedna i Hrist je bio jedan, ali su su razlike vremenom postale velike. Licno mislim da je pravoslavna crkva ostala mnogo bliza izvornom hriscanstvu, dok se kod katolika dosta toga promenilo (pitanje filokve, ucenja o bezgresnom zacecu Bogorodice, Papske suprmeacije, ucenja o purgatorijumu itd.) Mnoge od tih novotarija na zalost ulaze u sustinu vere. Mada, verovatno to sve mora biti tako da bi se ispunilo ono sto nam sledi.

darko

08.01.2017. 13:44

@DUNGA - Gresis brate. Kod katolika krizmanje kod nas pravoslavaca miropomazenje. Mi pravoslavni to odmah odradimo kada se krstimo u crkvi dakle pravoslavci miropomazuju dijecu odmah nakon svete tajne krstenja dok katoloci to ne rade odmah nego miropomazuju (krizmaju) 7-8 godina poslije. Ne smatraju se potpuno krstenim dok se ne krizmaju dok god nas pravoslavnih to se odmah obavi prilikom krstenja tj. miropomazujemo se ili krizmamo..

aca

08.01.2017. 13:54

@DUNGA - Ovima sto lupaju minuse samo da kazem da se ja u crkvi kojoj sam se krstio (pravoslavnoj) nisam krizmao, niti planiram da se krizmam. Isto tako u simbolu vere crkve u kojoj sam se krstio pise: "...(Verujem) i u Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od OCA ishodi"....a kod katolika se to malo razlikuje? ili gresim?

aca

08.01.2017. 14:31

@DUNGA - bas tako kao sto si rekao. kod nas je to sve jedan obred, a ne dva. Iz tog razloga se ni crkveno vencanje pripadnika katolicke i pravoslavne crkve nije moguce . Dakle razlika postoji.

elevterios

08.01.2017. 17:00

@DUNGA - O,da,moguće je!Da li znaš koliko pravoslavnih sveštenika ima za ženu rimokatolkinju?

MM

08.01.2017. 12:17

a kao da je važno i kao da su bitni razlozi. toliko dugo ga slavimo na ovaj način, zašto sad i to moramo da promenimo? u svemu živom smo se promenili i priklonili ostatku sveta i u svemu smo veći katolici od pape, sad nam i kalendar ne valja. e meni je ok, pa nek je i pogrešan. pa valjda možemo da imamo nešto i svoje, šta to ikome smeta na ovom svetu, pa nek je i 100 puta pogrešno, naše je. šta ćemo sledeće da promenimo da se učepimo, malo li smo se spustili..kao da je sad to neki smrtni problem

Radoje

08.01.2017. 12:24

2101 godine Bozic ce se laviti 8.januara.Razlika izmedju kalendara ce se uvecati za jos jedan tan tako da ce biti 14 dana razlike.Isus Hristos je najvaznija licnost rodjena na zemlji i smesno je da se datum rodjenja pomera.Po kalendaru koji se sada koristi mislim na gregorijanski za dve hiljade godina Bozic ce se slaviti 26.decembra,dakle i njihov kalendar je netacan.Jedino Milankovicev kalendar ce ostati nepromenjen za sledecih nekoliko desetina hiljada godina.

Vlad

08.01.2017. 13:53

Kao i uvek, politika, ovoga puta crkvena, se umešala i unazadila napredak civilizacije. Naš čovek je uradio najtačniji kalendar u istoriji civilizacije, ali ga mi ne usvajamo zbog Ruske pravoslavne crkve.Voleo bi da znam razlog Rusa, ali da ne počnu opet sa onom pričom o vernicima koje za njih još jedino kalendar veže.Jedana od najvećih tekovina civilizacije je upravo kalendar, to svi moraju da shvate!

to svi moraju da shvate

08.01.2017. 15:27

@Vlad - Oće, oće, aha. Ajd blago nama malo u Kinu, Indiju, Bliski Istok i tako redom, pa pokušaj da prosipaš ta NVO sviranja.

Учен Србин православац

08.01.2017. 16:08

Укратко: 1. Јулиански календар направљен је пре хришћанства, од оних који су Христа послали на крст. Нема везе ни са Србијом. 2. Није тачан. 3. Званични календар је важан не само за религију (нпр. пољопривреду), и мора бити тачан. 4. Већина и даље не зна разлику између календара, а овај текст ту не помаже, чак и греши. Грешка јулианског календара се исправља управо променом да НИЈЕ свака четврта година преступна. 5. НЕМА разлога да црква не прихвати тачан календар, само ЛАЖУ себе и друге да има.

од оних који су Христа послали на крст

08.01.2017. 20:01

@Учен Србин православац - E to su uradili Jevreji, a oni nisu izmislili Julijanski kalendar, njihov je mnogo stariji.

Ilija Gromovnik

08.01.2017. 20:12

@Учен Србин православац - Ja uvek zagrmim tačno po Julijanskom kalendaru.

Sredoje

08.01.2017. 21:25

@Учен Србин православац - Учио. учио па преучио. Славио, славио па преправославио. Нека ти је са срећом.

Branislav

08.01.2017. 21:00

za slavljenje praznika tacnost kalendara je nebitna..jednostavno u pitanju je nesto sto traje vekovima..pa ako bi prihvatili gregorijanski kalendar morali bi i datume krsnih slava da menjamo..zato meni ovaj kalendar odgovara a ko bi hteo da menja neka slavi Bozic sa sokcima, Grcima i Rumunima..

Учен Србин православац

09.01.2017. 03:34

Још нешто за размишљање за оне који мисле да треба задржати лош анти-хришћански Јулиански календар - проучите правила одређивања датума Ускрса - зависе и од почетка пролећа (пролећне равнодневнице), а ми то погрешно рачунамо по том лошем календару. Значи негде мора да пукне јер не ваља. Или правила морају да се промене или календар, или инат (а онда није важно). Боље је да за све користимо тачан календар па да не буде забуне. Пола људи који се не слажу су и даље убеђени да је Божић 7. јануара.

Gospava

09.01.2017. 09:57

@Учен Србин православац - Ako ti je dosadno i nemas sta da radis, radi malo na sebi. Ima tu posla i previse.

Учен Србин православац

09.01.2017. 14:40

@Учен Србин православац - Ја сам овде зато што ми је стало да се грешка исправи а *имам* шта да кажем на ОВУ тему. Ти видим, немаш, па скрећеш тему и само хоћеш да вређаш. Ни ЈЕДАН једини аргуменат нико није могао да изнесе да се задржи погрешан календар, само се изражава неуко и инатско негодовање и вређање.

Rus

09.01.2017. 21:01

Текст Људмиле Перепјолкине који убедљиво доказује да је Јулијански календар тачнији од календара папе Грегора: https://svetosavlje.org/gregorijanska-reforma-kao-sredstvo-papske-ekspanzije/?pismo=cir

Учен Србин православац

10.01.2017. 06:11

@Rus - Јулиански календар није тачнији. Али ми можемо да користимо и наш, рецимо Миланковићев. Он јесте.

Учен Србин православац

11.01.2017. 15:18

@Rus - Ја дадох детаље и аргументе више пута али нису објављени. Иако је тачно да је Јулиански календар ближи "сидеричкој" години, остало је искривљено. Нити је тај календар "козмички" (насупрот "геоцентричном", ни један ни други назив нису прикладни) нити су хришћански празници релативни у односу на Земљину орбиту око Сунца већ у односу на дешавања на Земљи, годишња доба и равнодневнице, а то подразумева "тропску" годину од које је Јулиански календар далеко. Може много више да се напише о томе.

alfa...!

11.01.2017. 18:00

Zašto srbi ne slave Božić u decembru,glupo pitanje,zato što SPC upotrebljava Julijanski kalendar.................