Za radost punog dečjeg osmeha

Milena MARKOVIĆ

03. 01. 2017. u 16:46

За радост пуног дечјег  осмеха

Pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja, Foto Igor Marinković

Institut za rehabilitaciju "Selters" u novu godinu ušao sa potpuno obnovljenim odeljenjem za mališane. Ceo sprat u novom ruhu

SREĆNA vam, draga deco, Nova godina. Ušli smo u ovu, 2017. sa nadom da će radost vašeg osmeha biti potpuna. Da ćete vi, maleni, sputani bolešću zakoračiti u lepše, vedrije jutro. Vi na to imate pravo, a mi, zadatak i obavezu da vam svim svojim snagama i znanjem u tome pomognemo.

Tako su počeli novi sati ove godine u Institutu za rehabilitaciju, tačnije u delu ove ustanove, u "Seltersu" koji je posle više decenija potpuno obnovio dečje odeljenje u ovoj lekovitoj banji. Ceo sprat je zablistao novim ruhom, novim pristupom u lečenju najmlađih pacijenata. Petnaest komfornih, dvokrevetnih soba, najstručnije medicinsko i drugo osoblje, uz lekovitost odavno poznatog lečilišta - od ove godine pulsiraće za mališane i njihove brigom zaokupljene roditelje.

Ova lepa vest i dovela nas je u "Selters", u Mladenovac, nadomak Beograda. I svakog ko zna i ko će tek saznati koliko je dragoceno zdravlje deteta, ova vest ne može da ne obraduje.

Na tom, u novom ruhu dečjeg odeljenja dočekali su nas maleni, njihovi roditelji, medicinsko osoblje... Niko ne krije radost. Ali se i ne hvale. Mi beležimo reči direktora Instituta, primarijusa dr Snežane Kostić, dok u objektivu foto-reportera nastaju slike novog i lepšeg "Seltersa"... Sobe prepune igračaka, u trpezariji njihovi crteži, poruke... kompjuteri i osmesi. Osmesi su najlepši. Dečji osmesi.

- Kod nas se ambulantno, ali i stacionarno, zbrinjava najosetljivija patologija dečjeg uzrasta pod brigom lekara supspecijalista dečje fizikalne medicine i rehabilitacije - kazuje dr Kostić. - U komfornim dvokrevetnim sobama, a svaka ima svoje kupatilo, televizor, internet, zbrinjavaćemo po tridesetoro mališana. Oni imaju svoju posebnu salu za vežbe u kojima, sa njima, rade dodatno edukovani viši fizioterapeuti, koji su savladali brojne složene tehnike rada sa ovom decom. Kroz igru i posebno pažljiv pristup, nadamo se da ćemo postizati, kao i do sada, dobre rezultate. Naša je želja da ovo odeljenje bude simbol "Seltersa".

Dečji radovi ispisani na tabli

Dr Snežana Kostić govori nam, potom, da će se ovde rehabilitovati ne samo deca sa neurološkim dijagnozama i deca sa bolestima respiratornog sistema, kao i ona sa povredama i prelomima za šta već imaju neophodne preduslove prostora, opreme i kadra, koji čini multidisciplinarni tim - novi pravilnik o upućivanju na stacionarnu rehabilitaciju (stupio na snagu u septembru protekle godine) predviđa i oporavak dece sa onkološkim problemima.

- Zaista smo spremni da i decu sa najtežim oboljenjima pridignemo i oporavimo - kaže dr Kostić. - I, ovde niko nema ni trunku dileme da u tome nećemo i uspeti. Pravo da vam kažem, obnavljanje dečjeg odeljenja za nas je u Institutu velika stvar.

Nije naodmet kazati, mada to ne ističu zaposleni ove ugledne kuće, da su se upravo oni ponajviše odrekli od sopstvene dobiti, kako bi dečje odeljenje zablistalo novim ruhom u novoj godini. Ali, to nije sve. Završnica prethodne godine dobila je novi smisao kada su se ovdašnji neimari upisali u knjigu novog kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite, ulažući i u renoviranje delova smeštajnih kapaciteta, gde se leče najteži pacijenti, kao i dela terapijskih blokova. Upisali su u knjigu dosadašnjih uspeha i kupovinu nove medicinske i tehničke opreme, obnovu kotlarnice i zdanja koja su podignuta sedamdesetih i osamdesetih godina - prošlog veka.

Jedna od dečjih soba

- Našu pažnju smo fokusirali ka rehabilitaciji teških pacijenata - govore naši domaćini. - U "Seltersu" imamo tri stotine kreveta, manje smo se razvijali, kako da kažem, u komercijalnom delu... Kako se vremena menjaju i u eri vladavine tržišne ekonomije, i mi imamo potrebu da deo kapaciteta ustupimo pacijentima koji sami plaćaju, ali, kojima takođe pružamo vrhunsku uslugu. Sav taj prihod usmeravamo da unapredimo uslove i rad. To je naš novi zamajac, a najjači i najuzvišeniji je da deca u ovom novom odeljenju imaju sve što je potrebno za njihov novi, sigurniji korak.

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

- PRATEĆI stare, istovremeno i moderne trendove i potrebe savremenog čoveka za brigom o sopstvenom zdravlju i mi se razvijamo kao zdravstvena ustanova u tom smislu - kaže dr Snežana Kostić. - Potreba za primarnom prevencijom zdravlja je kod nas prepoznata, ali još nedovoljno razvijena. Naš čovek, često, ode lekaru kad je već ozbiljno bolestan. Mi, zato, na svim nivoima moramo da podižemo svest stanovništva: bolje je sprečiti nego lečiti. Savremeni čovek nije svestan koliko je izložen stresu, kao jednom od najvažnijih faktora rizika za sve bolesti. A, jedan od načina podizanja nivoa svesti je i upoznavanje sa mogućnostima naših banjskih lečilišta.

Dr Snežana Kostić

VRHUNSKI USLOVI

KADA nas posetite, u leto ove godine, uverićete se koliko smo toga još ovde uradili - napominje dr Kostić. - Završili smo bazen na otvorenom, veliki i dečji bazen. Gotov je i projekat dečjeg irališta i sportskih terena. Cilj nam je da naša ustanova doprinese i zdravstvenom turizmu. Za to imamo vrhunske uslove, uz već poznatu lekovitost "Selters" vode i peloida. Blagodetna je, ovde, i blaga umereno kontinentalna klima, sa velikim brojem sunčanih dana i obilnim isparenjima eteričnih ulja iz četinara, koji okružuju banju, ali i sa obližnjeg šumskog prostranstva Kosmaja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Željko

04.01.2017. 19:09

Proveo sam dva meseca u Seltersu tokom 2015 godine i uz pomoć sjajnih ljudi, pre svega fizioterapeuta, a naravno i lakara, za dva mesec stao na svoje noge. Hvala im beskonačno na tome, a nadam se da će sva ova deca koja nažalost dođu u Selters biti potpuno oporavljena u što kraćem roku.