Rusi osmislili sistem za uništavanje asteroida nuklearnom eksplozijom

Beta

20. 12. 2016. u 23:07

Sistem se može napraviti za sedam godina i sastojao bi se od satelita za osmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centr

Руси осмислили систем за уништавање астероида нуклеарном експлозијом

Ilustracija

MOSKVA - Ruski centar za planetarnu zaštitu osmislio je sistem za zaštitu Zemlje od asteroida pomoću nuklearne eksplozije koji bi koštao 5,6 milijardi dolara, rekao je danas direktor tog centra Anatolij Zajcev.

Zajcev je predstavio projekat na naučno-tehnološkoj konferenciji u Moskvi, prenela je agencija Tass.

Sistem se može napraviti za sedam godina i sastojao bi se od satelita za osmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centra, rekao je Zajcev.

U prvoj fazi, prema projektu, bila bi lansirane četiri svemirske letelice - dve za nadzor i dve za presretanje, što bi koštalo oko 1,3 milijarde dolara. Gradnja infrastrukture na Zemlji bi koštalo još jednu milijardu dolara.

Ako bi bili otkriveni opasni asteroidi koji bi mogli naneti veliku štetu na Zemlji, sateliti za osmatranje bi bili poslati ka njemu da odrede putanju, veličinu, masu i druge osobine. Posle toga bi bila poslate letelice s nuklearnim punjenjem da ga unište ili skrenu s putanje.

Razvoj opreme za osmatranje svemira, odnosno dve satelitske opservatorije i četiri letelice za osmatranje, koštao bi još 1,4 milijarde dolara, dok bi predloženo povećanje satelita za presretanje za još tri letelice, koštalo oko 1,8 milijardi dolara, navodi Tass.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

баунти

21.12.2016. 01:23

Амерички пројекат, исти такав, би коштао 4000 милијарди долара, и "не би баш служио" за уништавање опасних астероида... ;)

Opaki

21.12.2016. 01:49

Nije to nista, ja sam gledao film u kom jedan americki strucnjak za rusenje zgrada uz pomoc eksploziva, putuje na mesec i tamo postavlja nuklearnu bombu da se mesec ne srusi na zemlju itd. Ne znam ime filma, ali preporucujem ga svima

deki iz sremcice

21.12.2016. 10:03

tanka celijska opna koja stiti zemljinu atmosferu je veoma funkcionalna sa svim zastitnim mehanizmima .....to je sta mislite cije delo?