Stvaraju čuda sa 3D štampačem

Ivana MIĆEVIĆ

18. 12. 2016. u 22:28

Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu postao poznat u Evropi po najnovijoj tehnologiji. Mašina "rađa" ljudske implantate, ali i delove za automobile...

Ствараjу чуда сa 3Д штампачeм

Proizvode izrađuju od plastike i metala

KUK, zubni implantat, složeni deo za mašinu, prototip za automobilsku industriju - sve to, uz pomoć 3D štampača, prave u laboratoriji "3D impuls" Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Ova institucija ima najbolju opremu za 3D štampu u ovom delu Evrope, a iz fondova EU sada je dobila dodatnih skoro pola miliona evra da sve svoje znanje podeli s privredom, tako što će napraviti nešto poput Vikipedije, ali samo za trodimenzionalnu štampu.

Od Nove godine počinje njihov četvorogodišnji projekat u kome će, s jezika nauke, ovaj proces, koji predstavlja budućnost industrije, da prevedu na rečnik razumljiv inženjerima i studentima. Sve to znanje biće besplatno za korisnike.

A od 2012. godine, kada su iz evropskih fondova dobili prvi milion evra, nabavili su savremene štampače, primenili najsavremeniju tehnologiju i, od 2013. do sada, odštampali 450 različitih delova, alata i prototipa.

- Prototipe izrađujemo za "audi", "lamborgini", "fišer", izvozimo u Veliku Britaniju, sarađujemo s firmama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sve kompanije iz Srbije kojima je potrebna 3D štampa obraćaju se upravo nama - objašnjava, za "Novosti", dr Snežana Ćirić Kostić, osnivač i rukovodilac laboratorije. - U velikim svetskim kompanijama već se koristi 3D štampa, a naša ideja je da to omogućimo i malim i srednjim preduzećima iz celog sveta, tako što ćemo im ustupiti sva raspoloživa znanja. Za taj projekat dobili smo sredstva od EU.

3D štampa, objašnjava naša sagovornica, dovela je do nove industrijske revolucije. Ona menja način razmišljanja, jer više nema ograničenja u izradi. Sve može da se napravi. Velike i bogate zemlje trodimenzionalnu štampu, objašnjava, već koriste za izradu gotovih delova u avio-industriji, u auto-industriji ili u medicini. Manje zemlje, poput naše, izrađuju prototipe, specifične delove za industriju ili složene alate.

Antička statua Posejdona

- Ova tehnologija nam omogućava i da uradimo proizvode koji su prilagođeni pojedincu. Mi skeniramo deo tela i uradimo isti takav implantat, koji odgovara samo tom jednom čoveku - priča dr Snežana Ćirić Kostić. - Zašto bismo svi imali istu četkicu za zube, kada svako može da ima specifičnu, prema skeniranom modelu sopstvenih zuba i vilice. Cena je zanemarljivo veća za individualnu nego za masovnu proizvodnju, i zato govorimo o industrijskoj revoluciji koja menja modele poslovanja.

Svoje proizvode izrađuju od plastike i metala. U njihovoj galeriji, osim mašinskih delova, nalaze se i prava umetnička remek-dela - složeni trodimenzionalni oblici koji standardnim metodama ne bi mogli da budu izrađeni. Odštampali su i kopiju antičke statue Posejdona, identičnu originalu. Upravo u konzervaciji ova tehnologija ima veliku primenu, jer se na antičkim građevinama mogu skenirati postojeći i lako dodati delovi koji nedostaju.

Svi protipi razvijeni u njihovoj laboratoriji, objašnjava naša sagovornica, rađeni su besplatno i razvijani uglavnom s malim i srednjim preduzećima. Još jedna prednost toga što rade u odnosu na klasičnu proizvodnju jeste to što sve može da bude napravljeno u kratkim rokovima.

Na novom projektu, za koji su dobili tačno 468.000 evra, imaju i saradnike - Univerzitet u Bolonji, i tri inovativne kompanije iz BiH, Hrvatske i Italije.

Osnivač Snežana Ćirić Kostić

KUĆE ZA DAN

KINESKA kompanija "Vinsun" odštampala je 2014. godine deset kuća za samo 24 časa, a potom su, prvi u svetu, uspeli prošle godine da odštampaju višespratnice. U Dubaiju je letos, za 17 dana, odštampana prva poslovna zgrada. Futuristički objekat "gradilo" je samo 17 radnika, a to su uspeli uz pomoć džinovskog štampača.


HRANA I LJUDSKI ORGANI

NASA je prva pokrenula istraživanja štampanja hrane za potrebe posade Međunarodne svemirske stanice. Ovakva hrana već može da se proba, ali je zasad skupa, a proizvodnja spora. Ali najveća revolucija očekuje se u štampanju ljudskih organa od biološkog materijala. Do sada su rađeni implantati umesto kostiju, a sada se već razvijaju unutrašnji organi pravljeni od "živog", biološkog materijala.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Košava

18.12.2016. 22:51

Lepo je pročitati da se neki državni fakultet u Srbiji ponaša u skladu sa savremenim trendovima...

lazo

29.05.2017. 13:52

Jedva cekam kada ce proizvoditi srce i bubrege za siru masu. Bice mnogo jeftiniji. Naravno, ljudi nece morati da rizikuju zivot jer nece biti donora. Produzice se znacajno ljudski zivot. Ako ste pusac, za jedno 20 cete moci sebi da zamenite pluca.