Glumac Sivog doma oprema prihvatilište za decu ulice

Sofija BABOVIĆ

sreda, 14. 12. 2016. u 13:17

Глумац Сивог дома опрема прихватилиште за децу улице

Š. M. u predstavi "Led"

U sutrašnjoj akciji “Minut do 12” u Ustanovi kulture "Palilula" učestvuje i štićenik popravne ustanove. Š. M. će izvesti monodramu “Led”, koju je napisao glumac Radoš Bajić

MENI je gluma stvarno promenila život, jer došao sam u popravni dom kao izgubljeni slučaj, a izlazim iz njega posle 27. decembra kao čovek koji ima mnoga interesovanja - svedoči, za “Novosti”, Š. M., štićenik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, koji će sutra učestvovati u humanitarnoj priredbi “Minut do dvanaest” u Ustanovi kulture Palilula na kojoj će se prikupljati novac za opremanje novog prostora Prihvatilišta za decu u Beogradu.

Cela ideja, koja će zaživeti sutra u podne, potekla je iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

- Pre manje od dve godine prisustvovao sam jubileju Prihvatilišta i video kakve su njihove potrebe - priča, za “Novosti”, Ivan Mijailović, upravnik VP doma. - Grad Beograd je u međuvremenu obezbedio izuzetan prostor za Prihvatilište od 1.000 kvadrata, a sada bi trebalo da nastavimo sa akcijom njegovog opremanja. Pozvali smo naše kolege iz Doma učenika srednje PTT škole, i tako je sve krenulo.

I deca iz Doma, kao i deca iz Prihvatilišta, učestvovaće u programu koji će biti u znaku Dramske sekcije Vaspitno-popravnog doma. Na sceni će se izvoditi monodrama Radoša Bajića “Led”, a u glavnoj ulozi biće štićenik Š. M. (22), iz Kraljeva.

- U kruševački dom sam došao 2012. zbog krađa i imovinskih delikata - svedoči Š. M., i dodaje da planira da se u budućnosti bavi glumom. - Tekst sam pripremao duže od tri meseca. Nije lako, jer treba da držim pažnju publike oko 50 minuta, ali nadam se da ću uspeti u tome. Mislim da nema lepšeg poziva od glume, kao ni od toga da radiš nešto dobro za drugog.

Š. M. već ima značajno glumačko iskustvo, jer je igrao Lazara Hrebeljanovića u predstavi “Kneževa večera”, i to u Kruševačkom pozorištu januara ove godine. “Led” je publika imala prilike da vidi sredinom novembra, kada je Dramska sekcija sakupljala novac za kupovinu laptop računara za slepu i slabovidu dece u osnovnim školama “Vasa Pelagić” u Padežu i “Vuk Karadžić” u Kruševcu.

- Dramska sekcija dugo postoji u domu, ali poslednjih godina nastupamo i van kruga ustanove - kaže Mijailović. - “Kneževa večera” nam je pomogla da opremimo senzornu sobu u Centru za osobe sa invaliditetom, a izvođenjem monodrame “Led” povezaćemo i tri institucije, gde, sticajem okolnosti, pristižu deca iz cele Srbije.Ivan Mijailović, upravnik VP doma

Nažalost, neki štićenici po izlasku iz doma završe baš u Prihvatilištu, jer nemaju drugog rešenja. Iz ženskog odeljenja nekadašnjeg “Sivog doma” put prestonice biće poslat i ručno izrađen nakit koji će se prodavati u okviru cele akcije.

STALNO POMAŽU

TRADICIJA humanosti u kruševačkoj ustanovi gde borave maloletnici koji su se sukobili sa zakonom nije mala. Osim što glume u dobrotvornim programima, štićenici VP doma učestvuju i u pošumljavanju goleti, čiste sneg na ulicama, uređuju institucije u gradu, a pomažu i staračkim domaćinstvima tokom zime u cepanju drva i čišćenju dvorišta.

POMOĆ

PODRŠKA humanitarnom projektu može da se pruži i uplatom sredstava u banci, i to za Zavod za vaspitanje dece i omladine, “Pobedi za decu” Prihvatilišta, Bulevar oslobođenja 219, 11000 Beograd. - Uplata za projekat “Pobedi za decu Prihvatilišta br.08-979” - broj računa 840-1421761-32.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije