Pecali ribu, a pravili čvarke

S. BAJIĆ

ponedeljak, 12. 12. 2016. u 13:09

Пецали рибу, а правили чварке

Pecarolši pred start takmičenja

U Novom Bečeju, na desnoj obali Tise, održano u svetu jedinstveno takmičenje u pecanju manića.Više od 1.000 znatiželjnika uživalo u zimskom ribolovu, svinjokolju, specijalitetima...

ZIMSKI ribolov, uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj. I sve to na desnoj obali Tise, na njenom 63. kilometru toka kroz Srbiju, odmah prekoputa Novog Bečeja, koji je smešten s banatske strane. Tu su se minulog vikenda okupili pecaroši, majstori u pripremanju specijaliteta, kao i gurmani i ljudi željni dobre zabave u zimu.

Više od 1.000 znatiželjnika uživalo je u špecijama kulinara, "vulkan" čvarcima, svinjskom paprikašu, kobasicama iz Slovačke, ribljoj čorbi, krompirači, ražnjićima, i gledalo takmičenja u sportskom ribolovu, vojvođanskom višeboju...

- Evo, još malo pa će Nova godina, i većina ribolovaca odložila je svoj pecaroški pribor. A ovde kod nas kao da je sezona u punom jeku - kaže Dragan Vukotić, organizator ove manifestacije. - I sve to zahvaljujući ribi fenomenu naših voda - maniću (Lota lota na latinskom), iz porodice bakalara, koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Ima li lepšeg načina za strastvene ribolovce da zaokruže sezonu? Ovde se stiču nova prijateljstva uz ribolovačke priče, naše običaje, tamburaše, trubače...

Na jedinstvenom takmičenju u svetu pobedio je Đoko Grabež, iz Crvenke, koji je upecao tri i po kilograma manića, dok je najveću ribu uhvatila Ljubinka Petrović, iz Obrenovca. Ona je upecala manića teškog 1,15 kilograma.

- Volim da pecam, ali i da učestvujem na takmičenjima. Drago mi je što me je krenulo sa udicom pa sam pobedio - kaže Grabež. - Manifestacija je sjajna jer imamo priliku i da zimi "zabacimo" i okupimo se na druženju.


Svinjski but spreman za roštilj

Uporedo s takmičenjem u pecanju, na obali se odvijala i manifestacija vojvođanskog svinjokolja, s prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjskih specijaliteta. I sve to uz domaću rakiju i vino. Tu su bili i specijalni gosti iz Slovačke, iz mesta Nove Zamke, gde se održava festival kobasica.

- U Srbiji je sjajno, obožavamo ovakve manifestacije. Zato smo se odlučili da učestvujemo i pokažemo šta mi možemo da ponudimo - kaže Ladislav Baranji, majstor kulinarstva iz Slovačke.


Ljubinka Petrović je bacila udicu u hladnu Tisu

ZADOVOLjNI

DIREKTOR Turističke organizacije Novi Bečej Saša Dujin ističe zadovoljstvo meštana koji se priključuju gostima iz zemlje i inostranstva i doprinose popularizaciji sportskog ribolova, ali i druženja.

- Reč je o delu obale Tise koji nije afirmisan, a tu je smešten i kamp sa još uvek nelegelizovanim ribarskim kućicama. Nadam se da bi do početka letnje sezone moglo mnogo toga da se uradi i da imamo još jedan deo za naše gosti - kaže Dujin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Аврам

12.12.2016. 16:08

Време је божићнег поста а сада да иоле верујемо у бога и знамо неки ред и традицију небисмо требали да правимо било какве организоване свечаности где се припрема месо.Али овај народ је одавно окренуо леђа богу и традицији.Није ни чудо што смо овако пропали.

Plant

13.12.2016. 10:41

@Аврам - Da znamo za neki red i da znamo za moral ne bismo pravili bilo kakve svecenosti gde se priprema meso, bilo da je Bozic ili ne. Te zivotinje su ziva bica koja osecaju bol, strah, ljubav, patnju bas kao i ljudi. Da je Bog hteo da zivotinje sluze da bi se ljudi njima hranili ne bi ih napravio tako da pate, strahuju, vole svoju decu i osecaju bol kada ih kolju. Dosta je bilo ubijanja zivotinja. Vreme je da evoluiramo.