GOSPODIN je želeo da ode sa ljubavnicom na more. Naravno, da supruga ništa ne sazna. Napravili smo mu odličan alibi, dali detaljna uputstva. Već prvog dana njegovog letovanja, međutim, zove me kolega i govori: "Proveri 'Fejsbuk', onaj manijak kači slike s plaže." Do kraja zadatka, morali smo neprestano da budemo na vezi sa njim i da mu govorimo šta i kako sme da radi.

Ovako za "Novosti" priča Stevan Đokić, direktor "Detektivsko-bezbednosne agencije", trenutno jedine na Balkanu, koja pored svih ostalih uobičajenih usluga nudi i - "ljubavni alibi".

"Ukoliko ste od onih koji imaju i druge emotivne ili seksualne veze van braka, a vaš partner sumnja da ga varate, mi možemo da vam pomognemo. Pribavljamo alibi za neko veče ili dan kada bračni partner sumnja da je prevaren, ili možemo da pokrijemo i dan kada budete želeli to da učinite, kada planirate odmor ili vikend sa ljubavnicom, ili ljubavnikom. Da ne budete uhvaćeni! Imaćete lepo proveden vikend, a mi ćemo vas pokrivati i pripremiti alibi".

Poruku sa sajta beogradske detektivske agencije mnogi su, ispostavilo se, oduševljeno prihvatili, pa tim agenata ima pune ruke posla.

- Imamo mnogo klijenata koji sumnjaju da ih partneri varaju i angažuju nas da otkrijemo jesu li u pravu, ali poslednje vreme sve više, i žena i muškaraca, traže prikrivanje - priča Đokić. - Mnogo je teže raditi na prikrivanju preljube i pravljenju alibija, jer dosta toga zavisi od samog klijenta koji mora da se pridržava svega što mu kažemo. Ukoliko se pridržava, sve ide po planu, tada sve bude kako treba. Za svaki slučaj, uvek pored glavnog plana imamo minimum jedan rezervni plan. Među klijentima imamo i poznate ličnosti i političare, a cena se kreće od 500 do nekoliko hiljada evra.

Stevan Đokić

Kako naš sagovornik kaže, iako nikome ne sude, klijenta koji ima takve zahteve pre svega pitaju - "mora li tako".

- Uglavnom nas oni ubeđuju da se ta priča završava, da im je cilj da sačuvaju porodicu - kaže Đokić. - Podjednako nas angažuju i dame i jači pol. Žene su u ovim slučajevima mnogo bolji klijenti. Striktno se drže plana, rade tačno kako im kažemo i nema problema. Sa muškarcima je to malo teže. Imamo poziva i iz inostranstva, jer smo jedina agencija koja pruža ovakvu vrstu usluge na Balkanu, a verovatno i u Evropi.

Nedavno je ove detektive pozvao muž koji već neko vreme ima aferu, tražeći pomoć, jer je njegova žena nameravala da angažuje detektivsku agenciju da ga "ulovi".

- Uspeli smo da joj se nametnemo, pa smo formalno otkrivali preljubu za nju, a zapravo prikrivali supruga, ali tek pošto smo se uverili da je afera završena i da je sada veran - kaže naš sagovornik. - Na neki način, sačuvali smo im brak.

Uobičajeno mnogo posla ima i kada preljubu treba otkriti. Ponekad su saznanja šokantna.

- Supruga nas je angažovala, sumnjajući da je muž vara, i otkriće koje smo joj dokumentovali video-snimcima, potpuno ju je izbezumilo - priseća se nedavnog slučaja beogradski Džems Bond. - Nekoliko puta nedeljno, suprug je sa najboljim prijateljem odlazio na fudbal, a zatim bi igrali "soni" u kući naše klijentkinje. Zapravo, njih dvojica su bili u gej vezi i dok je supruga na spratu spavala, u dnevnoj sobi se dešavao "film". Za poslednjih nekoliko godina, imali smo bar desetak slučajeva gde smo utvrdili gej avanture.

U timu D. B. A. radi tridesetak zaposlenih i oko 300 saradnika. Među njima su i psiholozi, lekari, stručnjaci za razne oblasti - izvlačenja ljudi iz sekti, maloletnička delinkvencija, narkomanija, istrage povodom krađa u firmama... Kod otkrivanja neverstva, važan je psihološki profil klijenta koji sumnja. U zavisnosti od očekivane reakcije, ako se ustanovi da je bio u pravu, nekada, detektivi prikriju istinu, da bi izbegli drastične situacije.

SPASAVANjE BRAKOVA

Najdraže mi je kada uspemo da spasemo neki brak, porodicu održimo na okupu, neko dete izvučemo iz problema - kaže Đokić. - Pre nekoliko dana smo završili slučaj gde smo jednog mladića izvukli iz sekte. On je sada dobro, proces socijalizacije je u toku. Njegova porodica je zadovoljna, momak se polako vraća u realnost. U poslednje vreme najčešće nas i angažuju roditelji da bi proverili svoju decu. Zanima ih sa kime se druže, gde provode vreme, da li koriste drogu, da li se kockaju i slično.

OPASNA PARANOJA

PRELjUBA jeste čest problem, ali opasniji problem je i paranoja - tvrdi Stevan Đokić. - Ranije je važilo pravilo da su sumnjičave žene gotovo uvek bile u pravu, ali danas je sve više paranoje. Prosek je sada da oko 70 odsto supruga, koje zatraže našu pomoć, ima pravo kada misli da ih partner vara, a tek svaki drugi muškarac. Neosnovane sumnje, bezrazložno strahovanje da ih supružnik vara, iz godine u godinu sve su drastičnije i češće. Čak i kada ne pronađemo ništa, i dalje su nepoverljivi.