NA rafu ga nema već četiri godine, ali je još u sećanju većine građana Srbije. Pamte ga po čepu koji izleće, ako ne češće, a ono makar leteći u susret Novoj godini. Pojedinima će se pružiti prilika da i slaveći dolazak 2017. godine nazdrave baš uz prepoznatljivi šmek "miliona". Stečajni dužnik "Navip" oglasio je prodaju dela svoje imovine, a u njoj se, između ostalog, našlo čak 5.818 boca crvenog, 46.027 buteljki belog i još 27.910 litara "rinfuznog" čuvenog domaćeg penušca. Procenjena vrednost je 300 dinara po komadu, za flaširane, i svega 45 dinara za litar šampanjca u rinfuzi.

U zemunskim pogonima "Navipa" u ponedeljak su svi koji rade mogli da se smeste u jednu kancelariju. Nekolicini bivših radnica društvo su pravile i kolege koje su pristigle da završe posao oko stečaja. Oni i portiri čuvaju imovinu jednog od najvećih proizvođača vina nekadašnje Jugoslavije.

Na javnom nadmetanju, zakazanom za 26. decembar, naći će se i servisno-magacinski prostor, montažna perionica, pomoćna zgrada, portirnica, šupa, nekoliko vozila, ali i "brendi", "pelinkovac", destilati višnje, jabuke, kruške, nove i korišćene boce... Prodaje se i nadzemni podrum pića.

- Ovo su tankovi zapremine od 24.500 do 550.000 litara - pokazuje nam tehnolog Aleksandra dok obilazimo krug fabrike. - Na drugom kraju dvorišta je tank od 750.000 litara. Teško je za njih naći kupca. Nema u Srbiji sada proizvođača koji ima tolike kapacitete. Za 550.000 litara vina treba vam milion kilograma grožđa.

BROJKE* 30 miliona evra je dostigaodug "Navipa"
* 21,7 miliona evra je procenjenavrednost firme
* 300 radnika je dočekalo stečaj 2012.

Na šampanjac su u "Navipu" naročito ponosni. Kažu, nije to onaj koji se danas mahom prodaje.

- On je nastao dvostrukom fermentacijom, prirodnim putem - ističe tehnolog. - Posle prve fermentacije, u vino se dodaje šećer i kvasac i tako se stvara ugljen-dioksid, zbog kog su penušci omiljeni. Na tržištu, međutim, imate i vina u koja se samo ubrizgava ugljen-dioksid i tako se dobija gaziranost.

Iako je u magacinu naslagano i više od 50.000 flaša šampanjca, objašnjavaju nam da to, ipak, nisu značajne količine.

- Problem je što je to jednokratna isporuka. Nema kontinuiteta, tako da to verovatno neće biti interesantno trgovinskim lancima - čuli smo od Vasilja Vasiljevića, stečajnog upravnika "Navipa". - Ovlašćene laboratorije su ispitale i utvrdile da su pića ispravna i upotrebljiva. Stečaj "Navipa" je 2012. godine dočekalo oko 300 radnika. U početku je nastavljena proizvodnja, ali sa svega 10 do 15 odsto, a to nije bilo održivo. D

ugovi su dostigli 30 miliona evra. "Navip" ima veliku imovinu, ali je ona, kada nije u funkciji, veliki trošak. Podrumi su u najboljem stanju i oni su interesantni kupcima. Veliki deo vinograda, skoro 90 odsto, zapušten je. Krećemo polako u njihovo obnavljanje. Trudićemo se da što bolje unovčimo imovinu i namirimo poverioce. Najveći je Agrobanka, slede država, radnici i dobavljači.


NA LICITACIJI VINjAK IZ BAČVE

NA licitaciji će biti i 55,70 litara rinfuznog vinjaka pohranjenog u staroj drvenoj bačvi. Procenjena vrednost je 450 dinara po litru, ali kupca čekaju i naknadni troškovi. Morao bi da plati akcizu, jer je reč o gotovom proizvodu, a ona za ovo piće iznosi oko 110 dinara po litru. Nude se i likeri, a akciza na njih dostiže i 200 dinara po litru. Na vina se ovaj namet ne plaća, pa bi kupac morao da izmiri samo porez na dodatu vrednost. Akciza ne pogađa ni zalihe alkohola koje još nisu gotov proizvod, već sirovina.