Titova blamaža usred Vašingtona

Ivan Miladinović

20. 11. 2016. u 18:15

Титова бламажа усред Вашингтонa

Broz u Americi

Obaveštajci američke agencije CIA o vojnoj i ekonomskoj pomoći Jugoslaviji. Krajem prošlog veka objavljeno je da su SAD i još neke zapadne zemlje uložile u Jugoslaviju čak oko sto milijardi dolara

OKTOBAR 1971. godine. Žutilo ovladalo Maksimirskom šumom. "Hrvatsko proleće" vri i ne obazire se na jesen. Na zboru na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kome je prisustvovalo više od hiljadu studenata, dr Hrvoje Šošić, saradnik zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, predložio je da se Hrvatska konstituiše kao suverena država i da zatraži prijem u Ujedinjene nacije:

- Formirajmo Narodnu banku, imenujmo odmah njenog guvernera i pošaljimo ga u Vašington po kredite.

I predsednik zagrebačkih studenata Dražen Budiša ponavlja zahtev za prijem Hrvatske u Ujedinjene nacije, ali ide i korak dalje:

- Mi mislimo da je Hrvatskoj mjesto u Ujedinjenim narodima. Uostalom, to pravo mogu da ostvare i ostale nacije u Jugoslaviji.

Tražio je puni suverenitet Hrvatske i demontiranje zajedničke vojske:

- Država bez vojske nije država.

Tih dana i Izvršni odbor Matice hrvatske zahteva da JNA promeni naziv u Oružane snage SFRJ, da regruti služe vojsku u svojoj republici, a da komandni jezik u svakoj republici bude jezik većinskog naroda. Predlagano je i da Jugoslavija promeni ime u Savez jugoslovenskih socijalističkih samoupravnih republika - SJSSR, i da se za glavni grad Jugoslavije proglasi Novi Beograd.

JOSIP Broz Tito, dok se ovo dešavalo po Zagrebu, nalazio se u zvaničnoj poseti SAD, na poziv predsednika DŽimija Kartera. U izveštaju CIA o ovoj poseti piše da se Tito, kad je pročitao ovu vest, povukao u svoju hotelsku sobu u NJujorku, po kojoj je tumarao nekoliko sati.

Povodom ove informacije doživeo je i javnu blamažu na konferenciji za medije u vašingtonskom Klubu nacionalne štampe kada mu je jedan novinar rekao:

- Vi pričate o nekoj ulozi Jugoslavije u svetu a Jugoslavija vam se raspada, evo, Hrvati traže prijem u Ujedinjene nacije.

Tito je ostao bez teksta. Oporaviće se tek nekoliko meseci kasnije, kada će sredinom decembra u Zagrebu, po pisanju "Vjesnika", samouvereno komentarisati zahtev za prijem Hrvatske u Ujedinjene nacije:

- Baš će oni dugo počekati da to uzmu. (Buran aplauz.) Ja mislim da će se prije Sava okrenuti natrag i poteći prema Triglavu. (Smijeh i snažan aplauz.)

Jedan od podzemnih aerodroma izgrađenih od pomoći Amerike

Spomenuto zapažanje CIA zapravo je jedan od dokumenata iz zbirke sistematizovanih američkih obaveštajnih izveštaja o Jugoslaviji, od Titovog raskida sa Staljinom 1948. do 1990. i raspada Jugoslavije, koje je Nacionalni obaveštajni savet SAD objavio početkom ovog veka.

POJAVA ovih dokumenata otkriva i sve dileme koje su se javljale u Vašingtonu oko nezavisnog položaja Jugoslavije i o tome kako se, u nadolazećem vremenu, formirao odnos prema tom pitanju. Dokumenti predstavljaju procene i zaključke najboljih stručnjaka iz redova obaveštajne zajednice SAD u to vreme.

Vratimo se Brozovom boravku u Vašingtonu i susretu s predsednikom Karterom, 10. oktobra 1971, u Ovalnoj sobi Bele kuće. NJihov razgovor, koji je trajao od 10 do 11 sati pre podne, u ovoj zbirci je detaljno opisan. Sastanak je počeo pomenutom konferencijom za novinare:

"Predsednik Tito je rekao da mu je postavljeno mnogo pitanja u pres-klubu i da je u odgovoru rekao predstavnicima štampe sve što misli, iako to možda nije sve zadovoljilo. Na to je predsednik SAD rekao da je predsednik Tito zaista veoma vešto odgovarao na pitanja, a da odgovori koji bi zadovoljili sve ne bi bili dobri, jer oni obično ne kazuju ništa."

Sudeći po ovom dokumentu, Tito je iskoristio ovu priliku da Karteru prenese stavove Brežnjeva da ukoliko bi se osigurala bezbednost u Evropi, Sovjetski Savez bi bio spreman da se složi sa ukidanjem oba bloka i sklapanjem raznih aranžmana među evropskim zemljama. Predsednik Tito je dalje rekao da su ga takve Brežnjevljeve opaske iznenadile jer je ranije Sovjetski Savez bio veoma žilav i otporan kad je reč o takvom pitanju.

Ovaj poprilično iskren ton u razgovoru dvojice predsednika nije bio nimalo slučajan. To je bila posledica dvodecenijske saradnje i ogromne vojne i ekonomske pomoći koja je sa one strane Atlantika stizala u Jugoslaviju. Posle raskida Jugoslavije i Sovjetskog Saveza 1948, SAD su odlučile da naoružaju jugoslovensku armiju u slučaju eventualnog sovjetskog napada. Naravno, istovremeno raste i interesovanje američkih službi za sve što se dešava u zemlji Južnih Slovena i njenog druga Tita.

Josip Broz i DŽimi Karter

ZAPRAVO, sve je počelo u jesen 1950, kada je Titov obaveštajac Vladimir Velebit u Vašingtonu dobio pozitivan odgovor na pitanje da li bi američka vlada isporučila oružje jugoslovenskoj vojsci. Velebit istog časa depešom obaveštava najviše državno rukovodstvo i odmah biva pozvan u Beograd, na konsultacije. Koča Popović i Ivan Gošnjak dobili su zadatak da sastave listu oružja.

U naredne tri godine Jugoslavija je od Amerikanaca i Engleza dobila 292 klipna, 192 mlazna, 20 transportnih, 22 mlazna izviđačka i 43 nadzvučna aviona.

Stiglo je i 1.120 bestrzajnih i 715 samohodnih topova, oko hiljadu protivavionskih topova, pet hiljada bazuka, 918 tenkova, 565 oklopnih automobila, 2.500 protivavionskih mitraljeza, 34.000 automata, 4.387 radio-uređaja, 545 agregata, 24 pokretne radionice veze, hiljade brodskih topova i mitraljeza, bacača raketa, protivpodmorničkih dubinskih mina, radara, bombi, stotine hiljada najrazličitijih granata.

U ZBIRCI dokumenata o Jugoslaviji nalazi se i Memorandum izvršnog oficira OCB od 6. maja 1954. godine s napomenom "najviša tajna" u kome piše:

"Vojna pomoć SAD Jugoslaviji nastavlja se i u ovom periodu i dostiže ukupan iznos od 745,9 miliona dolara u okviru programa i 356,8 miliona dolara isporučene robe od kada je program započet u fiskalnoj 1951. godini. Pomoć od početka fiskalne 1953. namenjena je opremanju i povećanju borbene efikasnosti osam pešadijskih divizija i pružanju podrške jedinicama ljubljanske armijske oblasti; 11 vazdušnih eskadrila, od kojih devet eskadrila lovaca bombardera, i 13 borbenih malih plovila. Planovi za fiskalnu 1955. su obezbeđenje dalje podrške za iste formacije, plus moguća dodatna pomoć za kopnene i vazduhoplovne formacije i još dva pomorska plovila."

Američka vojna misija u Beogradu, koja je zvanično brojala 124 predstavnika, usred Beograda vodila je kartoteku za oko 6.500 jugoslovenskih vojnih starešina.

Te godine, kada su počeli pregovori o pristupanju Jugoslavije američkom Programu pomoći za zajedničku odbranu, u Parizu su se sreli Koča Popovića i general Dvajt Ajzenhauer. Amerikanac je bio direktan:

- Da li bi se Jugoslovenska armija, zasnovana na komunističkom sistemu, borila protiv Sovjetskog Saveza na strani zapadne alijanse?

- Doktrinarna pozicija ne bi nikako bila prepreka da se Jugoslovenska armija odupre agresiji zajedno sa zapadnoevropskim vojnicima - odgovorio je Koča Popović.

Devedesetih godina prošlog veka objavljeno je nekoliko različitih podataka o tome koliko su SAD i druge vodeće zapadne zemlje uložile u održavanje Titove Jugoslavije. Prema jednom izvoru, bilo je reči o osamdesetak, a prema drugom o 102 milijarde dolara, prema paritetu vrednosti američkog dolara iz 1988. godine.

Međutim, to je bio samo deo strane pomoći koja se slivala u Jugoslaviju. Kada je 1956. godine došlo do pomirenja i kada je Nikita Hruščov doleteo na noge Josipu Brozu, Sovjeti su oprostili kompletan dug od 822 miliona rubalja.


CIA PROCENJUJE KO SU BROZOVI NASLEDNICI

Omiljena tema američkih obaveštajaca je bila ko će naslediti Tita. U jednom izveštaju iz 1954. godine posle suđenja Đilasu piše: "U slučaju smrti najverovatnije je da će nastati dvostruka vladavina Kardelj-Ranković uz podršku Centralnog komiteta. Ranković i Kardelj već godinama čvrsto stoje rame uz rame sa Titom iznad ostalih u partijskoj hijerarhiji."

Posle pada Rankovića u aktuelnom obaveštajnom nedeljnom izveštaju Direktorata CIA stoji:

"U ovom trenutku ne postoji na sceni nijedna ličnost koja bi mogla uskočiti na mesto Rankovića i eventualno preuzeti funkciju Tita ukoliko bi on umro ili se povukao. Edvard Kardelj, Slovenac i pokretač mnogih liberalnih reformi u Jugoslaviji od 1952, po rangu se svrstava odmah iza Tita. Međutim, njemu nedostaju politička baza i potrebna harizma da bi mogao da preuzme funkciju koju Tito obavlja zahvaljujući svom autoritetu. Veljko Vlahović je popularan u partiji i smatra se istaknutim ideologom, ali kao Crnogorac takođe nema bazu u vlasti koja bi mu garantovala najvišu funkciju. Mijalko Todorović, iako Srbin s korenima u najvećoj jugoslovenskoj republici, novajlija je na funkciji koju obavlja, pa ne bi mogao da se smatra eventualnim zamenikom za Tita. Uspon Koče Popovića na položaj potpredsednika pruža mu takođe izvesne mogućnosti. Međutim, iako sposoban i obdaren, on je daleko od toga da može da ima političku težinu na opštenacionalnoj sceni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Nemanja Vlahović

20.11.2016. 18:38

Jadnici, James Carter bio je predsednik SAD od 1977. godine. U ovom periodu predsednik SAD bio je Richard Nixon.

predrag

20.11.2016. 18:47

Koji crni Dzimi Karter 1971.Tad je tamo bio Nikson .Karter je bio od 76 do 80 i trebao je doci na Titovu sahranu ali nije zbog upada Homeinija u ambasadu u Teheranu vec je poslao majku. Dosao naknadno da posjeti grob.Domaćin mu je bio (mislim ) Cvijetin Mijatović Njih dvojica su se provezli kabrioletom kroz Beograd sjedeći NE NA sicevima već na platnenom krovu.Zvuci danas kao SF. Inče sve moje poštovanje i prema predsjedniku Niksonu.

I'm not Shtef I am Serb

20.11.2016. 18:59

Ovo je dobar odgovor onima koji stalno ponavljaju kako je JNA bila nekakva sila u svetu. Culi ste sve, a sad svi zajedno zasucite rukave i pocnite da radite, mislim na sve ljude iz YU drzave.

Suverena

20.11.2016. 19:05

Lazi, lazi.. .da su ameri financirali, ne bi bombardovali! To nema smisla! Pa nismo mi tako glup narod... i zanmo ko je ko.

Mile

20.11.2016. 21:15

@Suverena - Pomagali su Jugoslaviju dok je postojala opasnost od Sovjetskog Saveza. Amerikanci su bombardovali Srbiju (nakon sto se Sovjetski Savez raspao).

Зоран из Шумадије

20.11.2016. 19:07

Која будалаштина од текста. Картер је изабран за председника УСА 1976 године. 1971 године председник је био Ричард Никсон.

chovekoliki

20.11.2016. 19:16

Frapantno neznanje novinara! Godine 1971. (u vreme Maspoka) Tito se nije nikako mogao susresti sa američkim predsednikom Karterom, jer je on postao predsednik 20. januara 1977, i mandat mu je trajao do istog datuna 1981. (drugi mandat nije dobio zbog poznate Talačke krize). U vreme Maspoka, predsednik SAD bio je Ričard Nikson, koji je prekinuo drugi mandat 1974. zbog afere Votergejt (nasledio ga Karterov prethodnik Džerald Ford). Ne morate objaviti ovaj komentar, bruka je, ali je nosite!

Утеривач

20.11.2016. 19:37

@chovekoliki - chovekoliki : Толико су поуздане и информације у тексту, а није први пут ....

Steva

20.11.2016. 22:27

@chovekoliki - @Uterivac: Nepouzdane informacije, kazete ,,a nije prvi put....,, slazem se. Ali, za ovakve neistine bi svakako trebalo neko da odgovara. Ili nas smatraju budalama, neznalicama, da ne upotrebim neku tezu rec.

Jovandeka

20.11.2016. 19:17

Ostavite se više istorije i Broza,a dajte malo o vučiću.Broz je bio svemoguć,sve je učinio da narod živi u blagostanju.Eto rekoste da je nabavio da ameri u Jugu finansiraju 100 milijardi dolara.A vučić po izveštaju onog agenta o finasiranju klintonovici dave 2 miliona srpske love da ga primi Obama.Koliko je samo Broz donio milijardi iu Libije,Iraka,Sirije;Egipta.Napravio je državu blagostanja,kojoj je i EU zavidila.Kad će ovi vladari otvoriti makar jednu srpsku fabriku.Srbi rade za strance,kao r

andrej

20.11.2016. 19:31

Karter nije bio predsednik SAD 1971. Ako tekst ne prati osnovne cinjenice - ne vidim zasto ostatak teksta moze biti cinjenicno verodostojan.

haha

20.11.2016. 19:44

lol, morali ste ubaciti nekako te mrske vam Hrvate unutra i time ste se gadno izblamirali.

Branko

20.11.2016. 19:51

Zanimljiv dopis g.Miladinovića. Ko se izblamirao pitanje je sad? Autor dopisa ili Broz. Pročitah dopis, tražih poantu, ne nađoh je. Zaključak, običan elektronski pamflet. Ni glave ni repa. Izdvajam poslednji deo, izveštaj Deriktorata CIA. Sve bejaše tako kako je napisano, od Leke do Koče . Administratori, vi ste na potezu.

Утеривач

20.11.2016. 19:56

Узгред СФРЈ 1953. године није имала надзвучни авион! У Југославији, на авиону F-86E сејбр, први је летео брже од брзине звука, у понирању, 31. јула 1955. године, пуковник (касније генерал) пилот Никола Лекић, "Сејбр" је купљен од Канаде и касније од Британије и Грчке. Какав је бре ово каламбур од дезинформација!?

Nostalgičar

20.11.2016. 20:00

Lepših vremena ne beše a vi pišite o zlu koje nam napraviše žuti ugasivši sve banke i komplet privredu!!!Pišite o Dinkiću,Boži derikoži,Vuku Draškoviću...mante se neproverenih priča.Priča koje sluša kao pekmez!

deda

20.11.2016. 21:47

@Nostalgičar - Drzava je toliko slozen element da se stanje u istoj ne moze meriti danasnjicom, pa cak ni decenijom ili decenijama. To sto je tad bilo tako "lepo" nam je danas ili neposredno juce podarilo ljude koje ste nabrojali. Bez Broza ne bi bilo ni njih. Nakon drugog sv rata smo se odrekli demokratije, a oni koji su je nasledili su se postarali da nam postane potpuno strana i pitanje je da li ce se ikad vise ukoreniti kod nas.

Dedin pratilac

22.11.2016. 22:47

@Nostalgičar - Po tvojoj logici i oštroumnosti, sv.Sava i patrijarh Pavle krivi su što se raspala srpska država i što se dobar deo visokig sveštenstva SPC prepustio materijalnom bogaćenju i porocima! Da nije bilo sv.Save i patrijarha Pavla "ne bi bilo ni njih"! A kada to beše demokratije u Srbiji pa smo je se "nakon drugog sv rata odrekli"!? Od sve složenosti države, ipak, deda, nisi ništa razumeo. Ipak, uz dede ide i pratilac alchajmer. Zato ne zameram previše.

вук

20.11.2016. 20:09

Никсон је, а не Картер, био председник САД 1971. године, тј. у време усташког дивљања у такозваној ср хрватској, еуфемистичко-мимикријски названог ''маспок''.

leban

21.11.2016. 07:07

@вук - POLOVNA ISTINA , napisana bez ikakvog smisla ! Pa šta ako su Hrvati Tražili svoju državu ! Tražio je i TEKSAS pa i ALJASKA , Katalalonija , Baskija i tako dalje ! Dali su danas sammostalne i SUVERENE ! MALO MORGEN !

istina

20.11.2016. 20:31

Gluposti i neistine, bas kao sto pisete pogresno o Dzimi Karterovoj godini predsednickog mandata tako ovo sve o Titu kao da nas nema zivih koji znamo mnogo vise nego neki novinarcici amateri u svom poslu. Bas nas briga sta je bio Tito, mozete ga proglasiti i marsovcem ali ovde jos dugo necemo imati coveka koji je vukao mudru politiku i od ruine uzdigao SFRJ na zavidnom nivou. Zato su je zapadne azdaje unistile. A njihovi pijuni Tudjman, Izmetbegovic nisu dzabe bili u "gajbi" dok je vladao Tito

.

21.11.2016. 00:13

@istina - sta je to mudro? Sto je ukinuo sve sto su Srbi velikim zrtvama izvojevali od ustanaka do II rata?

Ruben

21.11.2016. 11:38

@istina - Mudro? Labudovo? Strasan neki drzavnik koji gradi zatvor sa tudjim novcem ; ali domace zivotinje vole kad pada sa neba direktno u kljun ; to je prava stvar ; zavrnuti rukave? znojiti se? koristiti inteligenciju, napor darovitost? niej predvidjeno u programu KPJ

Ogromna ukidanja

21.11.2016. 13:42

@istina - "Velika žrtva" bio je običan srpski narod, koga su srpski vladari, od Nemanjića do Karađorđevića tretirali kao potrošni materijal i tegleću marvu. Taj "žrtvovani" srpski narod je doživeo ekonomski, socijalni, kulturni, prosvetni i svakki drugi procvat za vreme Titove Jugoslavije. Tito je "ukinuo" običnom srpskom narodu: fizičko istrebljenje, volove i drveno ralo, kuće pletare, luč, lojanice,petrolejke, ognjište, vračare i nadrilekare, robovski rad i eksploataciju, i vladare tirane! Malo li je?

Srpski Kolumbo

22.11.2016. 18:27

@istina - Vidi bre ovoga pametnjakovića, iliti "Kolumba"! Da nije tebe nebih ni znao da su sve u SFRJ, od gradova do fabrika, autoputeva, hidro i termo centrala, bolnica, škola..., gradili Nemci i drugi strani nadničari, a da je za to vreme naša raja, po "programu KPJ" leškarila i ladila m..a! Pre SFRJ i rada po "programu KPJ" svi srpski državnici su, sve zavrćući rukave, znojeći se, koristeći ineligenciji i darovitost, sebe obogotvorili, u zlato okovali a narod učinili bedom i robovima!

Bugi

20.11.2016. 20:31

Jedini predsednik kome je ceo svet dosao na sahranu.I komunisti i kapitalisti i muslimani i hriscani i jevreji i bude kao i carevi,kraljevi i kraljice,svrstani i nesvrstani.To govori samo za sebe.Mnogi od nas ce biti sretni ako nam rodjena deca dodju na sahranu.

Никола

20.11.2016. 20:42

Сећам се ТВ снимка доласка Никсона на загребачки аеродром септ. 1971. Поред сваког овлаш пролази, дође до академика Ива Супека, држи руку и држи и причају. И. Супек је био предвиђен за председника, Броз више није био потребан - тако су мислили. И Супек је склоњен на пар месеци у Лондон, да нема крваве руке када буде ћишћење (план је био да се изврше масовне ликвидације, што је био поновљен план Шпегеља 1991). Срби по Лици су спавали по сеницима и изван села те јесени у многим селима.

MIŠO

20.11.2016. 20:45

Broz je završio svoju ulogu koja mu je bila namenjena od Vatikana i Zapada.Kraj života mu se primicao a sa tim i njegove Titanije kad je već likvidirao Krcuna i smenio Rankovića dobio je odrešene ruke da izglasa amandamane 1970 i ustav 1974 godine sa kojim je okončana Titanija koja je samo ostala geografski da postoji do njegove smrti.Očito po ovom tekstu se da naslutiti da je Broz bio čovek sa više lica.A pravo lice mu je bilo agent Zapada i Vatikana.

Narodna majka

21.11.2016. 13:29

@MIŠO - Šta god pisali, pričali i laprdali antikomunisti, nacionalisti i titomrzci, on se upisao zlatnim slovima u istoriju svih bivših jugoslovenskih naroda kao narodna majka! Njegova "druga lica" nastaju kao potreba poraženih i novih vladara, da sakriju svoju nesposobnost, pohlepu i pljačku, i odvrate narod od razmišljanja o svom jadu i bedi u koji su ga doveli.

zox

20.11.2016. 23:01

Uzasan propust. Karter 1971. god. nije predsednik SAD-a...to je postao 20.01.77. Sramota od informacije.

Seviljski Berberin

21.11.2016. 13:22

@MILAN - Verovatno čekaš "restituciju"!? Tako mišljenje o Titu imaju samo oni što su se na suvo brijali ili trčali "Blajburški maraton"!

ranko75

21.11.2016. 18:40

@MILAN - Apsolutno se ne slazem sa tobom! Zlocincu ne dolaze na sahranu onakvi ljudi. Kada podjete da pisete ovakve bljuvotine o Titu, isto je kao da vas gledam kako pokusavate da stignete peske na mesec skakanjem uvis.Jedina ozbiljna zamerka Titu je sto je urusio drzavnost Srbije i u raspadu SFRJ smo najgore prosli. Medjutim u tome nije samo on kriv,nego u velikoj meri i nasi srpski politicari kojima je jedina briga bila da misle o Srbiji,dok je Titu bila vazna svaka republika samo sa stanoviste celine.

Dragan

04.12.2016. 23:35

@MILAN - Cinjenica je da su nakon Titove smrti ne samo Srpski,nego svi nacionalni lideri u bivsim republikama vodili brigu samo o svojim interesima.Kako da Srbi vode brigu o npr. Hrvatima a oni se stavili na stranu albanskih iredentista koji su silovali i ubijali srpske civile?

MarkoBgd

21.11.2016. 00:13

Šarl de Gol se u par navrata sastajao sa Josipm ali se nikad nije rukovao sa tim. Nakon Drugog rata i nekih brljotina komunističkih vlasti Jugoslavije. čuveni francuski genral i narodni vođa ( inače srbofil) se zarekao "Tom banditu nikada neću pružiti ruku!" i obećanje je održao

Zato što je podržavao

21.11.2016. 08:35

@MarkoBgd - pravednu borbu za osobođenje Alžira i drugih francuskih kolonija...

Naš francuz

21.11.2016. 13:18

@MarkoBgd - Pošto si tako detaljno upoznat sa De Golovim rečima i postupcima, navedi nam tačno kada su se desili tih "par navrata" susreti Tita sa njim i "obećanje", kao i izvor tvojih tvrdnji.!? Verovatno si stajao De Golu izaleđa, pa ti neće biti problem da to dokumentuješ. Inače, De Gol je imao veoma jake motive da mrzi Tita, jer mu je Tito, preko nesvrstanih i direktnom pomoći Alžiru i ostalim kolonijama, pomrsio račune i isterao francuze iz kolonija. Po svemu sudeći, i ti si naš "francuz"!

ranko75

21.11.2016. 08:52

Tito se je ponasao dostojanstveno,nikada nije rekao da SAD,zapad,SSSR,pa cak i nesvrstani nemaju alternativu,on je spreman uvek da nadje alternativu ako treba a ne da se preda,kao danasnji.Znaci on toliku pomoc dobi,a ne ljubi ih na jedno mesto kao danasnji,koji ljube dzabe.Nas bombardovalo NATO, a nasi potpisali sraman sporazum sa NATO,Tito to nikada ne bi uradio,niti bi dozvolio parade pedera.Imajuci ovakve nesposobne politicare neumesno je traziti mane Titu koji je bio 100 puta sposobniji.

Деки

21.11.2016. 13:52

Све док се не објаве потпуне и јасне чињенице,Срби ће бити дубоко подељени и међусобно завађени.Свако ко је иоле паметан,не би требало да гаји илузије о врхунским способностима поменутог аустроугарског каплара,јер то што је он тада радио,то данас сигурно не би могао.Хитлер му је дошао као кец на десет,приликом отимања власти,Стаљин као џокер у придобијању америчке наклоности.Изазивао је Немачке одмазде на тлу Србије,да би се потом лажно приказао као ослободилац!

Legionarsko nasleđe

22.11.2016. 18:13

@Деки - Pokušaj da uporediš dostupne "činjenice" o sposobnosti "austrougarskog kaplara" sa "činjenicama" o sposobnosti francuskog legionara! Kako to da francuskom legionaru, i njegovom nasledniku, ništa i niko nije "došao kao kec na deset"!? Francuskom legionaru, kao i svim srpskim vladarima pre njega, jedino je sam narod "došao kao kec na deset" pa su ga dobro osedlali i osamarili. Zbog tih vladara i danas na Malti Srbe smatraju tuberkuloznim, i jedino Srbi mogu dobiti posao kada donesu snimak pluća!

vegas

21.11.2016. 14:20

FNRJ/SFRJ je bila veštačka država na silu spojenih nespojivih naroda i onih između kojih je uvek bilo zle krvi, komunistička monarhija koja je postojala i opstajala samo zbog jednog čoveka i jedne ideologije laži i prevare koja je samo kratko mogla da traje. Ta država je trebalo da se zove TITOSLAVIJA ili jednostavnije TITANIK. Titova smrt je za SFRJ bila ono što je bio Titanikov udarac u ledeni breg - početak raspada našeg broda (države), loma i potonuća, sa dosta žrtava.

Bugi

21.11.2016. 19:26

@vegas - Vegas,da te pitam nesto.Jesi li ti pao na Mars ili si pao sa njega.Toliko mrzhje u par recenica nisam odavno procitao.Da mi je znati u kom selu si pohadjao vecernju skolu.

Kursadžija kandidat

22.11.2016. 18:00

@vegas - Nije "vegas" išao u pravu "večernju školu", nego se doškolovao na literaturi, predavanjima i kursevima koje su organizovali "Blajburški maratonci". Sa ovakvim komentarima, ovaj "kursadžija" verovatno nastoji da se kandiduje za "Krunski savet", a pri tome zaboravlja je upravo kralj napravio tu "veštačku državu". Međutim, nije isključeno da i neće postati "krunoslav", jer i oni koji žestoko napadaju stvaranje Jugoslavije, sede u "Krunskom savetu" onoga čiji je predak stvorio tu "veštačku državu"!

Srpski Kon Tiki

22.11.2016. 21:42

@vegas - @vegas.To što je nešto "veštačko" ne mora da znači da nije dobro! Šta kažeš, recimo, za veštačku oplodnju, veštačko osemenjavanje, vešđtačko đubrivo, hibridizaciju, veštačku vilicu, naočare, pejsmekere...!? I "veštačke" države mogu biti uspešne(USA, GB, EU...). I SFRJ je bila veoma uspešna, obezbedila 50 god.mira i napredka, narod nikada u istoriji nije imao.Na tom "Titaniku" narod je bio u 1,klasi! Do tada, posebno srpski narod bio je davljenik ili na "Kon Tikiju" kao i sada.

ranko75

21.11.2016. 18:56

Novinaru nemoj izmisljati i pisati o Karteru kao predsedniku koji to nije bio 1971.Kako te nije sramota da izmisljas?To je uvreda za citaoce i sramota za ove novine.Ti ces da nadjes Titu blamiranje,koji nisi sposoban ni da izmislis dogadjaj da lici na istinu.Bolje pisi kako se nasi blamiraju potpisujuci sramni sporazum sa NATO,provodeci parade pedera,i dajuci im za to pare iz budzeta dok penzioneri ne dobijaju penzije.Pisi kako se blamira onaj koji kaze da EU nema alternative i ne da referendum.