MLADI naučnik Miloš Nikolić (30), kojem su lekari u Srbiji osporavali potrebu za transplantacijom, u AKH klinici u Beču dobio je srce donora. Transplantacija je, kako su Miloševi prijatelji objavili na fejsbuk-stranici "Srce za Milošev osmeh" obavljena 27. oktobra.

- Dragi prijatelji, veliko nam je zadovoljstvo da sa vama podelimo lepu vest da je Milošu izvršena transplantacija srca. On je sada pod jakim sedativima, pored njega je majka i svi su veoma srećni zbog uspešno izvršene intervencije. Oporavak će zahtevati izvesno vreme i strpljenje svih. Hvala prijateljima, kolegama, Udruženju "Daj mi ruku" i svima koji su se odazvali i pomogli kada je bilo najneophodnije! Zahvaljujući vama, život je pobedio! Nadamo se Miloševom brzom oporavku - naveli su Miloševi prijatelji na društvenoj mreži.

Oni su posredstvom Udruženja "Daj mi ruku", akciju za prikupljanje novca kako bi Miloš otišao na transplantaciju srca u inostranstvo pokrenuli pre godinu dana. Sve je, međutim, dovedeno pod znak pitanja kada je profesor dr Miljko Ristić, koordinator za transplantacije Ministarstva zdravlja, prošle godine u decembru u javnost izneo "mišljenje konzilijuma sastavljenog od 15 kardiologa i kardiohirurga Kliničkog centra Srbije da Milošu nije potrebno srce donora". On je tada tvrdio je da detaljnim pregledima ustanovljeno da Miloševo srce radi sa 30 odsto snage, a ne sa 15 kako je konstatovao Milošev lekar dr Arsen Ristić. Kako se konzilijum pozvao na činjenicu da se transplantacija radi kad srce kuca sa manje od 25 odsto kapaciteta, zaključeno je da Miloš tada nije bio kandidat za presađivanje srca i da će, možda, nekad biti, a možda i ne.

Miloš, uz podršku majke Nade i prijatelja, nije prestao da se bori za novu šansu. On je sa majkom 27. januara otputovao u Beč, kako bi čuli drugo mišljenje. Dan kasnije je stavljen na listu za transplantaciju, ali je ubrzo skinut uz obrazloženje da "sa srpskim državljanstvom listing preko Eurotransplanta nije moguć". Tek kada su date administrativne garancije, Miloš je vraćen na listu za transplantaciju.

MINISTARSTVO GARANTOVALO

DA BI lekari AKH klinike Miloša stavili na listu za transplantaciju tražene su garancije Ministarstva zdravlja Srbije i KCS da će dodatni troškovi biti plaćeni ukoliko bude komplikacija. Ministarstvo zdravlja je dalo tražene garancije. Transplantacija srca u Beču košta oko 80.000 evra, ali sa bolničkim troškovima račun dostiže i do 120.000, pod uslovom da nema velikih komplikacija posle presađivanja organa.