Veštačka inteligencija transformiše ili uništava društvo

Beta

23. 10. 2016. u 23:15

Univerzitet Kembridž upravo je otvorio svoj prvi centar posvećen veštačkoj inteligenciji (VI) uz pomoć profesora Stivena Hokinga. Kompjuteri imaju sposobnost da prevaziđu ljudsku inteligenciju

Вештачка интелигенција трансформише или уништава друштво

Stiven Hoking

Univerzitet Kembridž upravo je otvorio svoj prvi centar posvećen veštačkoj inteligenciji (VI) uz pomoć profesora Stivena Hokinga, koji je gostima rekao da kompjuteri imaju sposobnost da „prevaziđu“ ljudsku inteligenciju.

„Verujem da ne postoji velika razlika između onog što se može postići biološkim mozgom i što može da postigne kompjuter“, rekao je Hoking. Najpoznatiji svetski fizičar izjavio je da bi VI mogla da dovede do ozbiljne opasnosti pri stvaranju snažnog autonomnog oružja. Hoking je takođe upozorio da bi ono moglo i da se upotrebi za ugnjetavanje i kontrolu masa i ukoliko čovečanstvo ne nauči kako da se nosi sa mogućim rizicima, a to bi moglo da dovede i do uništenja civilizacije. Međutim, nije sve tako crno, jer je kosmolog opisao zdravu sliku tehnologije, tvrdeći da bi on mogla da pomogne da se iskorene siromaštvo i bolesti.

​„Mnogo vremena provodimo proučavajući istoriju koja je, budimo realni, uglavnom istorija gluposti. Tako da je dobrodošla promena da ljudi umesto toga uče budućnost inteligencije“, rekao je Hoking na otvaranju Leverhalm Centra za budućnost inteligencije na Univerzitetu u Kembridžu.

„Potencijalne koristi od stvaranja inteligencije su ogromne… sa alatima ove nove tehnološke revolucije bićemo u stanju da poništimo neke loše stvari koje smo naneli prirodi poslednjom — industrijalizacijom. I sigurno ćemo stremiti ka konačnom iskorenjivanju bolesti i siromaštva. Svaki aspekt našeg života biće transformisan. Ukratko, uspeh u stvaranju VI mogao bi da bude najveći događaj u istoriji naše civilizacije.“

Hoking smatra da ne postoji razlika između onog što se može postići ljudskim mozgom i veštačkom inteligencijom. U stvari, VI bi mogla da baci u senku i nadmaši ljudsku inteligenciju. On je naveo za primer automobila bez vozača i rekao da je potrebno da se sprovede više istraživanja u oblasti VI.
(Izvor: sputniknews.com)
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

D.P.

24.10.2016. 08:15

Švedjani nemaju pojma o prošlosti, oni ulažu samo u budućnost. Zato su i najrazvijeniji!