Đaci pisali na vosku

Mihajlo LUKOVIĆ

15. 10. 2016. u 17:32

Meštani šumadijskog Čumića odlučili da očuvaju zgradu najstarije seoske škole u Srbiji. Originalni objekat iz 1792. godine centralni deo budućeg obrazovnog etno-sela. U kompleksu "Protina kuća" i četiri kačare

Ђаци писали на воску

Najstarija: "Protina kuća" iz 1792. godine u dvorištu OŠ u Čumiću

ISTORIJA srpske pismenosti u praksi se uči u školi "Prota Stevan Popović" u šumadijskom selu Čumić, između Kragujevca i Topole. Meštani Čumića, đaci i nastavnici ove škole napravili su svojevrsno etno-selo u kom centralno mesto zauzima "Protina kuća", najstarija seoska školska zgrada u Srbiji, izgrađena davne 1792. godine.

Cilj je da kroz projekat obrazovnog turizma, sadašnje generacije đaka vide i nauče kako je počinjala pismenost na ovim prostorima, ali i saznaju deo istorije Šumadije i Srbije.

Kuća, ujedno i prva školska zgrada, izgrađena pre više od 220 godina, renovirana je i postavljena u dvorište nove škole koju sada pohađa 136 đaka i koja nosi ime prote i prvog seoskog učitelja Stevana Popovića. Oko "Protine kuće" postavljeni su i drugi objekti sa školskim priborom i pokućstvom koji svedoče o prošlim vremenima. Tu će se od proleća redovno odvijati posebna nastava o narodnoj tradiciji, počecima srpske pismenosti, umetnosti...

- Jedini smo u Šumadiji koji i na ovaj način edukuju đake - kaže direktor škole Aleksandar Jovanović. - Iako kompletan projekat još nije gotov, pojedine škole iz Kragujevca i drugih gradova već dovode svoje đake da vide i posete ovo etno-selo. Očekujemo da će do proleća sve biti završeno onako kako smo mi to zamislili.

Ideja da se očuva prva školska zgrada u Srbiji potekla je od meštana ovog živopisnog šumadijskog sela, poznatog i po vrednim domaćinima, proizvođačima i izvoznicima kvalitetnog voća. Pomogli su svi, ne samo sadašnji žitelji Čumića, već i mnogi poreklom iz ovog kraja razasuti svuda po svetu. Osnovali su zavičajno udruženje "Čumićani" i počeli gradnju obrazovnog etno-sela.

- Želimo da očuvamo i mladima pokažemo važan deo istorije, ne samo školstva u Srbiji, već i narodnu tradiciju, običaje, da oživimo slike iz davnih vremena, stvaralaštvo naših predaka - kažu Čumićani.

U ovom prostoru se nalazi replika voštane tablice na kojoj su se nekada pisala i učila slova i brojevi. Ona se "brisala" tako što se vosak otopi i premaže preko drvene podloge.

Ključni deo ovog etno-kompleksa je "Protina kuća", kao i četiri kačare koje su pretvorene u ambijentalne učionice. U planu je postavljanje još nekoliko sličnih, starinskih građevina, poput ambara, mlekare, kleta - posebne sobe za mladence.

- Tu će učenici iz raznih gradova i mesta izvoditi obrazovne programe - od krasnopisa i pisanja na voštanim tablicama, slikanja na panjevima lipe, pa do izrade tradicionalnih muzičkih instrumenata od šaše (lista kukuruza), frulice ili piska od vrbe i drugih nastavnih aktivnosti - pričaju nastavnici ove škole.

Inače, originalna zgrada prve seoske škole u Srbiji do prošle godine bila je u privatnom vlasništvu. Porodica Slaviše Rakića, iz ovog sela, taj objekat je dobila u nasledstvo. Kada se rodila ideja da se očuva prva školska zgrada u Srbiji i ožive sećanja na taj deo istorije, poklonili su je seoskoj školi i svim đacima.

* Prva voštana tabla


PROTA

Prota Stevan Popović došao je u ovo selo iz Iriga. Tu su mu zahvalni Čumićani napravili kuću, a on im je uzvratio tako što je odmah u njoj počeo da opismenjava decu iz ovog kraja. Škola nikada nije prestajala s radom, čak ni u vreme buna i ratova.


ODLIKOVANI SRETENJSKIM ORDENOM

Ukazom predsednika Srbije, OŠ "Prota Stevan Popović" prošle godine je dobila veliko priznanje - Sretenjski orden drugog stepena za izuzetne zasluge za Republiku Srbiju u oblasti prosvete. To priznanje se čuva na najznačajnijem mestu u prostorijama ove škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije