Vratolomije na stazama Kučaja

Z. RAŠIĆ

10. 10. 2016. u 15:23

Вратоломије на стазама Кучаја

"Šlajfovanje" u mestu

Na planinama kod Paraćina održana "Džipijada", učestvovalo šezdesetak vozača željnih avanture

U Buljanu i Sisevcu kod Paraćina u nedelju je završena tradicionalna "Džipijada", manifestacija koja je za vikend okupila vozače željne vratolomija planinskim stazama. Stigli su iz Golupca, Novog Pazara, Vranja, Knjaževca, Pančeva, Smederevske Palanke, Niša, sela Bare kod Požarevca i okoline... Subota je bila takmičarski dan, uveče su dodeljena priznanja, dok su u nedelju svi uživali u revijalnoj vožnji kroz nepristupačne staze južnog Kučaja. Uzbuđenje je bilo maksimalno, u skladu sa očekivanjima.

"Džipijada" je jedina manifestacija gde su uslovi bolji što su - gori. Domaćini, Džip klub "Buljane 4x4" imali su mnogo sreće jer je u petak lila kiša kao iz kabla, a vikend je bio sunčan. Dragan Milenković, glavni organizator i ujedno predsednik Saveta MZ Buljane, kaže da se ovog puta nisu mnogo pomučili oko staze, a sredstva im je obezbedila opština.

- Takmičenje je vožnja dvema stazama, hard i soft. Prva je veoma teška i obično je pripremimo tako što kopamo ogromne rupe i sipamo cisterne vode, da blata bude što više. Sad je kiša učinila svoje. Blata je bilo mnogo, a uslovi odlični - priča Dragan. - Soft staza je obična vožnja između traka i kočića. Meri se vreme u oba slučaja, a dužina je 700 i 400 metara. Pobednik je onaj ko najbrže stigne i pritom ne pokida traku i ne obori kočiće. Svako kidanje trake dodaje pet sekundi konačnom vremenu, a obaranje kočića 10.

Za razliku od prethodnih godina kada su trase bile na toliko nepristupačnim terenima da nije bilo publike, sada se do mesta takmičenja moglo doći putničkim kolima. Zato je bilo posmatrača koji su, sa strane, uživali u vratolomijama, a bilo je i roditelja sa decom.

Kolona džipova na stazi

Dragiša Adamović jedan je od učesnika iz Golupca na Dunavu. Došao je sa prijateljima i dovezli su četiri džipa. Ukupno osmoro članova posade.

TURISTIČKA VOŽNjA DOŽIVLjAJ je bila i turistička vožnja kroz južni Kučaj. Preko Grze, Sisevca, Brezovice... Saznajemo da ovim putem Buljane od vodopada Prskalo i Lisina u Despotovcu deli samo tridesetak kilometara. Put vratoloman, ali je doživljaj neopisiv.

- Staza je fantastična, a domaćini najbolji na svetu! Dolazimo jedni kod drugih da se družimo, a sve nas spaja ljubav prema vožnji u ekstremnim uslovima.

Svojim četvorociklom nastupio je i "perjanica" ATV kluba iz Isakova, Vladimir Krkić. On objašnjava da je teški četvorocikl nešto između motora i džipa, ali da pripada kategoriji motocikala.

- Ne može da parira džipu jer je manji i bez kabine. Zato je četvorocikl za vožnju kroz šumu i planinu, tamo gde ni džip ne može da se provuče. Ovde sam da bih se proveo sa prijateljima, objašnjava, dodajući da novi ATV, sa pogonom na sva četiri točka, košta 18.000 evra i proizvodi se u Kanadi. On se snašao i kupio polovni od prijatelja u Jagodini.

A džipijada je protekla baš kako je i trebalo. U zaglavljivanju u blatu i izvlačenju, nakon čega je odlazak kod servisera neophodan. Ko "pretekne" i uspe da plati popravku, doći će i naredne godine.

POBEDNIK IZ NOVOG PAZARA

Safet Muminović (na slici) iz Novog Pazara pobednik je ovogodišnjeg nadmetanja. On je za najkraće vreme prešao hard stazu. Dodeljene su i ostale nagrade, a zahvalnicu su dobili svi učesnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)