UPRKOS ogromnoj želji vernika u Raškoj oblasti, celoj Srbiji i dijaspori da se nastavi zidanje visokih kula-stupova na manastiru Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbini Stefana Nemanje iz 12. veka i svetskom kulturnom dobru pod zaštitom Uneska, ni ove godine na kulama, nekada simbolu Nemanjine moći, nije bilo nikakvih radova. A ako je suditi po saopštenju koje je tokom leta stiglo iz Ministarstva kulture, obnova ove svetinje, koja traje decenijama, neće uskoro biti krunisana završetkom "stupova" po kojima je manastir u srednjem veku dobio ime.

U saopštenju Ministarstva se navodi da radovi na Crkvi Svetog Đorđa nisu zaustavljeni i da za nastavak radova ima novca, ali da zidanje kula nije u planu. Takođe se navodi da je dinamikom i predviđenim planom u potpunosti izvršena dugogodišnja obnova i prezentacija hrama zasnovana na pouzdanim istorijskim i materijalnim podacima. Celokupna obnova hrama, sa rekonstrukcijom kula, nije naučno utemeljena i ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi kule bile obnovljene u punoj visini - ističe se u saopštenju pres-službe Ministarstva kulture, u kome se još dodaje:

"Obnovom kula bez pouzdanih činjenica o visini i načinu oblikovanja njihovog završetka bio bi materijalizovan jedan hipotetički izgled koji bi sadašnju dokumentarnost pažljivo restauriranih kula zamenio nečijom predstavom o njima, što je u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture. Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske prirodne i kulturne baštine obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano na Svetsku listu i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti", objašnjavaju iz Ministarstva kulture.


"KRNjI" STUPOVI

Vernici u Raškoj oblasti, i ne samo vernici, smatraju, međutim, da će Đurđevi stupovi bez kula (stupova) ostati "krnji" i da neće biti onakvi kakvi ih je Stefan Nemanja sagradio i ostavi svojim potomcima. Uz napomenu da se, ipak, ne treba zamerati Unesku, mnogi u ovom kraju veruju da će se potruditi da saznaju kako je svetinja autentično izgledala i da će radovi na kulama biti nastavljeni.