Strah od Uneska zaustavio zidanje Stupova

M. N.

19. 09. 2016. u 16:41

I pored ogromne želje vernika, ni ovog leta nisu nastavljeni radovi na velikim kulama manastira Đurđevi stupovi. Stručnjaci tvrde da ne mogu da budu obnovljene u punoj visini

Страх од Унеска зауставио зидање Ступова

Zidanje kula manastira čeka bolje dane

UPRKOS ogromnoj želji vernika u Raškoj oblasti, celoj Srbiji i dijaspori da se nastavi zidanje visokih kula-stupova na manastiru Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbini Stefana Nemanje iz 12. veka i svetskom kulturnom dobru pod zaštitom Uneska, ni ove godine na kulama, nekada simbolu Nemanjine moći, nije bilo nikakvih radova. A ako je suditi po saopštenju koje je tokom leta stiglo iz Ministarstva kulture, obnova ove svetinje, koja traje decenijama, neće uskoro biti krunisana završetkom "stupova" po kojima je manastir u srednjem veku dobio ime.

U saopštenju Ministarstva se navodi da radovi na Crkvi Svetog Đorđa nisu zaustavljeni i da za nastavak radova ima novca, ali da zidanje kula nije u planu. Takođe se navodi da je dinamikom i predviđenim planom u potpunosti izvršena dugogodišnja obnova i prezentacija hrama zasnovana na pouzdanim istorijskim i materijalnim podacima. Celokupna obnova hrama, sa rekonstrukcijom kula, nije naučno utemeljena i ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi kule bile obnovljene u punoj visini - ističe se u saopštenju pres-službe Ministarstva kulture, u kome se još dodaje:

"Obnovom kula bez pouzdanih činjenica o visini i načinu oblikovanja njihovog završetka bio bi materijalizovan jedan hipotetički izgled koji bi sadašnju dokumentarnost pažljivo restauriranih kula zamenio nečijom predstavom o njima, što je u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture. Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske prirodne i kulturne baštine obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano na Svetsku listu i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti", objašnjavaju iz Ministarstva kulture.


"KRNJI" STUPOVI

Vernici u Raškoj oblasti, i ne samo vernici, smatraju, međutim, da će Đurđevi stupovi bez kula (stupova) ostati "krnji" i da neće biti onakvi kakvi ih je Stefan Nemanja sagradio i ostavi svojim potomcima. Uz napomenu da se, ipak, ne treba zamerati Unesku, mnogi u ovom kraju veruju da će se potruditi da saznaju kako je svetinja autentično izgledala i da će radovi na kulama biti nastavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Lida Vikovic

19.09.2016. 17:53

Ne veruju moje oci,svest,mozak,na sta cemo jos pristati .Za sta,po koju cenu?!Potpuno samoporicanje.

Di

19.09.2016. 18:03

Naravno da ne treba dozvoliti bilo kakvu izmjenu. Poslije toga bi nam na Kosovu izmjenili svaku crkvu i manastir i ne bi im mogli nista ni reci. Ne znam kome ovako nesto i pada na pamet!?

Pera

19.09.2016. 19:19

Ako smo u manastiru Tvrdos instalirali PVC stolariju, onda i na Stupovima mozemo odfrlje 20 metara da dignem kule.

bljak

19.09.2016. 20:05

zasto nisam iznenadjen?U stvari, ocekivao sam ovako nesto u trenutku kada je najveca kulturna manifestacija u Srbiji gay parada i par zurki rock muzike uz pivo a skoro svi muzeji zatvoreni! Ovo se zove kulturni genocid!Ali, cekali smo i na dizanje hrama Svetog Save, cekacemo i na Stupove!!!!!

nije valjda

19.09.2016. 20:11

Sta briga unesco ona stvar za DJURDJEVE STUPOVE samo blokîraju obnovu , o sto nisu stitili sve nase Srbske manastire i srkve u KOSUVU I METOHIJI....????????????????

Kepresh

19.09.2016. 20:58

@nije valjda - Pa zar ti stvarno mislis da UNESCO ista pouzdano zna o planiranoj obnovi direktno ovog spomenika?!?! Principijelni stav UNESKA je jasan i vrlo pozitivan: ne sme se praviti diznilend (rekonstrukcija ofrlje i na osnovu 100% pretpostavki jer to predstavlja falsifikat istorije! Djurdjevi Stupovi ne spadaju u ovu kategoriju! Moguce je, ili bi bilo, rekonstruisati kule da nasi tzv. "eksperti" to ne miniraju kod UNESKA braneci svoje profesionalne naucno-prestizne feude!!!!

Kepresh

19.09.2016. 21:04

@nije valjda - Takodje ne znam da li je iko primetio (pogledajte sliku fasade) koliko je diletantski i kriminalno izvrsena obnova zapadne fasade! Pogledajte stupce levo i desno koji se zavrsavaju u slepo i koliko fali kordonski venac (inace regularno rekonstruisan na kupoli) kao i Nemanjin ktitorski natpis u luneti portala (postoje fragmenti)! Takodje jos jedno pitanje! Ako su vec kule "problematicne" (ne znam zasto?) nigde se ne kaze da je juzna pevnica problematicna a ostavljena je nezavrsena!?!?!

није јасно

19.09.2016. 23:37

Ваљда се зна како си изгледале типичне куле у то време, вероватно их није било у бројним варијацијама ... Како се зна за куполу у средини, а не зна се за куле около ње? И, све около цркве је изнова подигнуто, како је могуће да се знало за околне просторије, а не зна се за куле. А подигнуте су и нове, савремене зграде у порти ... Је ли заштићена целина, или само црква. Кад сам ја био тамо прошле године, сама цркве има стаклена врата (!) с јужне стране !?! Нешто ту није веродостојно ...

звоник не може а минарет може

20.09.2016. 17:31

Ступови не могу а Ферхадија може?!