Ljubičevski vitezovi bez mane i straha

D. NOVAKOVIĆ

04. 09. 2016. u 19:45

Љубичевски витезови без мане и страха

Proslavu su uveličale i dame u narodnim nošnjama

U Požarevcu u nedelju završena popularna manifestacija konjičkog sporta. Na hipodromu su se takmičili za nagradni fond koji je mnogo veći nego lane

LjUBIČEVSKE konjičke trke", održane tokom vikenda u Požarevcu, po pedeset treći put, imale su međunarodni karakter, jer su među učesnicima bila i grla iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Hrvatske. Trke su ove godine bile primamljive za domaće i strane učesnike, jer je fond za novčane nagrade povećan sa prošlogodišnjih pet, na 7,3 miliona dinara. U dvodnevnom takmičarskom programu, pred oko 12.000 gledalaca na gradskom hipodromu, održane su kasačke i galopske trke, ljubičevski višeboj i takmičenja u preskakanju prepona i u daljinskom jahanju.

U kasačkoj trci "Resava" prvo mesto osvojilo je grlo Fire Rock, sa vozačem na sulkama Dejanom Katanićem, dok su u trci "Mlava", takođe kasačkoj, pobedili Miodrag Pantić i grlo Cear de Luna. Vozač Dejan Katanić i grlo Ivan Turgenjev bili su najbolji u u kasačkoj trci "Dunav", dok su Ivan Mukić i grlo San Rio trijumfovali u kasačkoj trci "Morava". Ove trke vozile su se na stazama dužine 1.600 i 2.200 metara.

U galopskoj trci "Mihailovac" pobedilo je grlo Emporio In, kojeg je jahao džokej Saša Glogovac. U trci "Vojvoda Milivoje Živanović", takođe galopskoj, prvo je kroz cilj prošlo grlo Toring Hill i njegov džokej Tiko Vujević. U disciplini daljinsko jahanje "Đeneral Ilija Gojković", na trasi dugoj 40 kilometara, za prvo mesto izborila se Marija Pejić iz Bosne i Hercegovine, dok je utakmicu u preskakanju prepona "Knjeginja Ljubica" osvojio jahač Zeneto Tonev iz Bugarske.

Damjan Živković ima tek 20 meseci, a već jaše na konju

ERGELA I HIPODROM

Požarevac je postao poznat po konjima zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću, koji je u ovom gradu osnovao ergelu "Ljubičevo" 1853. godine. Četiri decenije kasnije izgrađen je i hipodrom, na kome su 1893. godine održane prve konjičke trke. Za pobednike Zemljoradničke, Varoške, Podoficirske i Pobedne zemljoradničke trke, nagrade su iznosile od 20 do 300 dinara.

Jahač je uspešno preskočio prepreku

ULAZNICE

Kao i svake godine, ulaznice na gradski hipodrom u subotu se nisu naplaćivale, pa je bila velika navala da bi se zauzelo što bolje mesto. Drugog takmičarskog dana ulaznice za bočne tribine koštale su 300, a za centralnu tribinu 1.000 dinara.

Zanimljiva je bila i galopska trka

************************************************************************************************************

MARKO MILENKOVIĆ NOVI "LjUBIČEVSKI VITEZ"

U završnici "Ljubičevskih konjičkih igara", za novog "Ljubičevskog viteza" proglašen je mladi Marko Milenković (26) iz Požarevca, koji je ubedljivo trijumfovao na svom grlu “Nevil”. On je u finalu u disciplinama seča sabljom, kurirsko jahanje i gađanje kopljem, strelom i topuzom, osvojio maksimalnih 15 poena, koliko je osvojio i u polufinalu, pa je zbog toga važio za glavnog favorita. Isti broj poena Marko je osvojio i 2014. godine, kada je prvi put postao pobednik i osvojio sve simpatije publike.

Osim novčane nagrade od 550.000 dinara i pobedničkog pehara, Marko je dobio viteški plašt i sablju, sa ugraviranim natpisom "Ne vadi me bez razloga, ne vraćaj me bez časti", koje mu je uručio gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović. -Ne pobeđujem često, ali kad pobedim, to je sa maksimalih 15 poena. Zaista je bilo teško, jer je konkurencija ove godine bila veoma jaka - rekao je vidno zadovoljni Marko koji je, inače, zaposlen kao radni jahač na gradskom hipodromu, gde redovno i uporno usvršava svoje jahačke veštine.

Osim "Ljubičevskog višeboja", u nedelju su održana finala i za galopere i kasače. Najjača galopska trka bila je "Kup Ljubičeva", trenutno najskuplja u Srbiji jer je njen nagradni fond čak dva miliona dinara. Na stazi dugoj 2.400 metra, u ovoj trci pobedili su grlo Rhodesien Storm i džokej Andrea Fele, kojima je pripala novčana nagrada u iznosu od milion dinara. U galopskoj trci “Kostolac”, na 1.400 metara, najbolji je bio Željko Ilić na “Topazu”, kome sleduje 300.000 dinara. Za pobednika najjače kasačke trke “Knez Mihailo” proglašeni su grlo Joel Cortina i vozač na sulkama Branko Skenderović, koji su osvojili 360.000 dinara.

FINALISTI

U polufinalu je bilo 12 višebojaca, a u finale se plasiralo njih osam: Marko Milenković, Ivan Stanković, Slađan Mladenović, Mališa Vujčić, Davorin Živković Zoran Bejta, Boban Janićijević i Nenad Anđelić.

VIŠEBOJ
„Ljubičevski višeboj” jedinstven je u zemlji, jer se održava samo u Požarevcu. U njemu mogu da učestvuju isključivo konjanici sa područja ovog grada, i to oni koji imaju sopstvene, ili koriste konje Konjičkog društva “Knez Mihailo”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije