Hitler naređuje: Zarobite Dražu

Ivan Miladinović

nedelja, 31. 07. 2016. u 12:30

Хитлер наређује: Заробите Дражу
Šta je napisao nemački general Aleksander Ler o ratu u Jugoslaviji. Od Prve planinske divizije firer zahtevao da po svaku cenu uhvati Mihailovića živog

SVEDOCI smo toga da je istorija kao nauka u socijalističkoj Jugoslaviji pola veka uporno istrajavala na krajnje pojednostavljenoj i ideološkoj predstavi naše prošlosti. Pojedini centri, ili bolje reći pojedinci, pogubljeni u ideološkim maglama i jednoumlju, i saučesnici u naučnim manipulacijama, još uvek se grčevito trude da sačuvaju stare ocene i procene o nekim, možda, i ključnim zbivanjima u našoj istoriji. Novootkrivena dokumenta koja demantuju njihova stanovišta kao da ih ne dodiruju. Rezultat toga je da srpski narod opet stoji na početnim pozicijama u bolnom i mukotrpnom procesu rekonstituisanja svoje državnosti kao i pre vek i po, kada je sve počelo. S tim što je danas, u uslovima dominacije globalističkog viđenja čovečanstva, mnogo teže da bar malčice ostanemo svoji. Dodatni problem predstavlja to što se mlađim istoričarima nimalo ne pomaže da dođu do istorijske građe koja čami u depoima raznih službi i institucija. Ono što osvežava pogled na taj period, uglavnom su dokumenti koji stižu iz stranih ili privatnih arhiva.

Godinama nam je servirana jedna naizgled bizarna priča o hapšenju nemačkog generala Lera, čoveka koji je bombardovao Beograd i vodio operacije "Vajs" i "Švarc" 1943. godine. Dalekih majskih dana 1945. godine, u završnim operacijama za oslobođenje zemlje, na teritoriju sićušne Slovenije slile su se silne vojske... Partizani, četnici, ustaše, belogardejci, Nemci...

U TOM opštem metežu odzvanjale su Titove reči izgovorene 26. maja 1945, u Ljubljani, na Kongresnom trgu:

- Mi smo zemlju očistili ne samo od nemačkih osvajača, nego i od domaćih izroda. Ruka pravde, ruka osvetnica našeg naroda, dostigla je već ogromnu većinu, a samo jedan mali deo uspeo je pobeći.

Dvanaest dana ranije, među pripadnicima Titove armije prostrujala je vest - zarobljen je Aleksander Ler, nemački general, komandant jugoistoka i zapovednik Armijske grupe E.

Ler sa nadimkom Saša rođen je 20. maja 1885. u Turnu Severinu, na Dunavu, prekoputa Kladova. Otac mu je bio Nemac, a majka pravoslavka. Odlično je govorio ruski, srpski, rumunski i mađarski jezik. Srednju školu završio je u Pančevu.

Sa grupom visokih nemačkih komandanata i zapovednika u Jugoslaviji, suđeno mu je od 5. do 13. februara 1947. pred Vojnim sudom Treće jugoslovenske armije. Kao ratni zločinac, osuđen je na smrt i streljan 26. februara 1947. u Beogradu.

Čekajući sudski proces, nemački general je u zatvoru napisao svoja sećanja o ratnim operacijama i svom boravku u Jugoslaviji od aprila 1941. do trenutka kada se našao u rukama partizana. Ovaj rukopis ima 180 stranica. Otkriven je pre desetak godina zahvaljujući pokojnom kolegi Draganu Vlahoviću, uredniku "Politike", "Intervjua", DEM-a, "Glasa javnosti"...

Ovaj novinar nemirnog i istraživačkog duha, Lerove memoare, da ih tako nazovemo, pronašao je u ličnoj biblioteci generala JNA u penziji Sredoja Uroševića. Vlahoviću je general Urošević rekao da je Lerov tekst dobio svojevremeno od Sekcije boraca Druge proleterske brigade kada je pripremao svoju monografiju o toj jedinici za štampu, koja je objavljena u dva izdanja.

OVOG dokumenta nažalost nije bilo u arhivama, gde mu je, inače, mesto. Ko je i zašto želeo da sakrije svedočenje nemačkog komandanta? Šta je sve to na 180 stranica napisao Aleksander Ler dok je u jugoslovenskom zatvoru 1945-1947. godine čekao suđenje i izvršenje presude?

Aleksander Ler piše: "Mene su zarobili Englezi u ratnim operacijama u maju 1945. i potom me izručili partizanskim snagama."

I eto prvog razloga da se sakrije njegova ispovest. Decenijama se vrh Titove vojske kitio tuđim perjem i decenijama su obmanjivali javnost i istoričare da su oružane snage Narodnooslobodilačke vojske baš bile te koje su zarobile okupatorskog generala.

Naš general JNA Milan Basta napisao je knjigu "Rat je završen sedam dana kasnije" i čitavo jedno poglavlje posvetio Lerovom zarobljavanju. Engleze, naravno, ne spominje, ali je s ponosom govorio da čuva pištolj ovog nemačkog zapovednika kao ratni trofej. Predgovor knjizi napisao je, takođe general, Aleksadar Apostolovaski, koji je u JNA vodio sektor za moralno-političko vaspitanje. I on, u nekoliko rečenica, s ponosom ističe podvig i zarobljavanje najvažnijeg Nemca u toku rata u Jugoslaviji. Toliko o moralu...

KLjUČNI razlog zbog čega je ovaj dokument bio daleko od očiju javnosti i istoričara se verovatno krije u Lerovoj rečenici:

"Naš osnovni zadatak bio je, po Hitlerovom najstrožem naređenju u vojnim operacijama 1943. godine (Neretva - Sutjeska), hvatanje živog generala Draže Mihailovića i 35.000 četnika: za to su angažovane italijanske, ustaško-domobranske, nemačke, bugarske jedinice..." - ispisuje Aleksander Ler.

U traganju za što potpunijom istinom o zbivanjima na jugoslovenskom prostoru 1941-1945, ova tvrdnja čoveka koji je komandovao operacijama "Vajs I i II" (vajs na nemačkom znači belo), koja je vođena protiv partizana, i "Švarc" (na nemačkom crno), koja je bila usmerena protiv četnika Draže Mihailovića, baca sasvim novo svetlo na taj deo istorijskih događanja. Doktrinarnim Brozovim partijskim i naučnim pulenima to svakako nije odgovaralo.

O OPERACIJI "Švarc" i akciji hvatanja generala Mihailovića Ler piše da su njegove jedinice dobile informaciju da je četnički vođa sa svojim štabom u Kolašinu.

"Prva planinska divizija dobila je od firera specijalnu zapovest da po svaku cenu, i bez obzira na smetnje koje čine Italijani, zarobi Mihailovića.

"Prva planinska divizija prodrla je bez zadržavanja u Kolašin, i u istom već zatekla italijanske posade - očigledno već poduže tu - sa prisutnim komandantom divizije, gde je uskoro zatim stigao i komandant korpusa.

"Mihailović sa štabom je već bio nestao. Ipak, uspeli su da u varoši pronađu i zarobe Đurišića. Oko toga je izbio spor. Italijani su opkolili grupu kuća gde se nalazio nemački štab divizije sa malom trupom i Đurišićem, i na položaje postavili mitraljeze i jaku pešadiju, pa, kako izgleda, i brdsku artiljeriju.

"Posle burnih pregovora i pošto je uspelo da se Đurišić sanitetskim automobilom izvuče iz okruženja i potom avionom tipa 'štorh' prebaci van područja italijanskih trupa, stanje se smirilo... Uskoro se potom utvrdilo da je samo Prva planinska divizija imala zarobljenih četnika. Njihov broj iznosio je nekoliko stotina. Sve ostale propustili su Italijani kroz svoje linije prema jugu."

Citiranjem ovih najzanimljivijih delova Lerovog svedočenja, svakako podrazumeva i pitanje da li je njegovo pisanije prožeto jednom crtom osvetništva prema pobednicima u ratu, ili su pak pobednici, kao i svi pobednici uostalom, bezočno falsifikovali noviju istoriju. A mudri Englezi su davno upozorili: "Narod koji ne zna svoju istoriju, moraće da je ponavlja." Da smo češće imali ovu izreku na umu, ne bismo dozvolili da u poslednjem krvavom grotlu balkanske istorije devedesetih godina niknu nove krstače širom Krajine, Republike Srpske i Kosova i Metohije.

LER HOĆE DA OTCEPI AUSTRIJU

O PREPLITANjU sudbina Draže Mihailovića i Aleksandra Lera govori još jedan dokument koji je 70 godina čuvan u strogoj tajnosti u Britaniji, a u Beograd je stigao iz njihovog Nacionalnog arhiva. To su prepiska britanskih diplomata i njihovog ministarstva spoljnih poslova, zapisnici sa suđenja Mihailoviću i izveštaji engleskih obaveštajaca o tome kako se on držao na suđenju. Najzanimljiviji delovi u dopisu diplomate Džordža Klatona odnose se na Dražine pregovore sa generalom Aleksandrom Lerom.

Draža je na suđenju rekao da se u martu ili aprilu 1945. godine sreo se sa Štekerom, predstavnikom Hermana Nojbahera, visokog činovnika Ministarstva inostranih poslova Trećeg rajha. Šteker mu je preneo ponudu generala Lera da se trupe pod njegovom komandom podele i otcepe Austriju od Nemačke. Od Mihailovića se očekivalo da tu ponudu prenese saveznicima.

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini rekao je tada da nije u prilici da prenese ponudu jer su Nemci provalili sve šifre njegove vojske. Međutim, Draža je o ovom susretu obavestio američkog pukovnika Roberta Makdauela, koji je bio u njegovom štabu.

Komentari (56)

zaliv.co

31.07.2016. 12:43

Najvece zlo koje je zadesilo Srbe i Srbiju je zapravo komunizam koji je unistio Srbiju vise nego Turci za 345god okupacije. Dakle zlo koje je medju Srbe doveo jedan Hrvat Tito je podjednako ako ne i gore od ustasluka koje je NDH vrsio nad Srbima. Ustase su ubijale Srbe, i Tito je ubijao Srbe, ali ono sto je Tito uradio je da je unistio buducnost Srbije.

GRU

31.07.2016. 12:59

@zaliv.co - Za srpski narod komunisti i ustaše su isto, to se vidi iz sporazuma koji su potpisali Pijade i Budak u S.Mitrovici 1935.godine!

Mladjo

31.07.2016. 13:37

@zaliv.co - Blago Srbima, Tito ih unistio pa sad niko nemora da radi. Kakvi smo mi to ljudi, uvjek kriv neko is proslosti, pa ko da nas izvuce iz siromastva.

Утеривач

31.07.2016. 13:52

@zaliv.co - zaliv.co: Комунисти су с Филипом Филиповићем победили у Београду на изборима када није било ни Тита нити М.Пијаде.Није се то догодило због "мржње према Србима" већ због "лепог" живота Срба у краљевини с Пашићем и Крађођевићима од чије политике се никада нисмо билошки опоравили. За Д Михаиловићем је у листу "Ново време" децембра 1941. је објављена потерница на 200 000 дин. "због сарадње с комунистима" и оружане побуне. Међутим Д.М. је после 1941 "погрешно одиграо" и изгубио ...дешава се

zaliv.co

31.07.2016. 14:25

@zaliv.co - @Утеривач, iz prilozenog da se zakljuciti da veoma slabo poznajete prilike iz tog vremena. Vodite se onim cemu vas je naucio Titov propagandni program. Tito se prkljucio cetnicima a ne obrnuto kako vi kazete jer je Tito sa komunistima u to vreme predstavljao manjinu medju Srbima koji su se borili protiv fasista, drugi narodi su bili zastupljeni u tragovima kad je rec o partizanima ili cetnicima. I recite mi molim vas da li je Draza Mihailovic uveo pokrajnine u Srbiji?

Sloba

31.07.2016. 14:48

@zaliv.co - Za vreme Tita je obican narod najbolje ziveo. Partija je vodila antisrpsu politiku da bi se sacuvala Jugoslavija, ali ko je stvorio tu monstruoznu drzavu nije bio ni Tito ni srpski komunisti. Stvorila ju je nezasita srpska monarhija.

Стварно и могуће

01.08.2016. 09:24

@zaliv.co - zaliv.co: Није тешко да се нађе сведочење Јосипа Броза из 50тих година у коме изричито каже како је њему и још неким активистима КПЈ 1941. четнички поп набавио пропуснице . У истом сведочењу Тито каже како је у Ужицу и околини било доста четника и код којих је јасно било непријтељство према Немцима. И никада нико није оспорио (ни комунисти) да је у 1941. било сарадње ова два покрета али тврдња да се "Тито прикључио четницима" је потпуна бесмислица. Заиста, одакле вам такве апсурдне тврдње?

naranca

01.08.2016. 11:35

@zaliv.co - Nema ga. Ali zato pitajte cetnike koji su iako slabo obrazovani strucnjaci za tajna dokumenta KPJ i Kominterne koje niko nije video.

Lune

06.08.2016. 23:53

@zaliv.co - Hm,hmmm..Janko Jankovic, policijski sluzbenik, postao je narodni heroj,upravo zbog "cetnickih tajnih dokumenata",planova za klanje Srba..i dojavljivao Komunistima, mnogo zivota je spasao od Drazinih- cetnickih krvoloka i nekakvog popa Mace,koljaca, kanonizovanog u svetca,uz novu vasu istoriju 2005.goine, znaci kucaj pop Maca

Влада

03.11.2016. 19:21

@zaliv.co - Jugoslavija koja se stvorena 1918. god (SHS) i Jugoslavija koja je napravljena 1945-te se ne mogu porediti jer su prava Srba u prvoj znatno bila veca i nije nam se kao narodu nametalo da smo prakticno okupatori na svojoj pradedovini. Sto se tice nezasite srpske monarhije donekle se mogu sloziti jer je bilo bolje da smo pravili drzavu koja nam je nudjena Londonskim ugovorom nego Kraljevinu SHS ( ono sto je vojvoda Zivojin Misic predlagao Kralju Aleksandru). Francuzi su zeleli SHS.

Lune

06.08.2016. 23:40

@Никола - Hm,hmm..mestani sela Vranic, Srbi, uporno pokusavaju da ga shvate,kako ih je sa decom ukolevki klao "za dobrobit atacestvija", ali ne ide,groblje,spomen dom i crkva im to nedozvoljava da sami sebe lazu !

Pop Đujić

31.07.2016. 13:25

Slava i hvala srpskom heroju i vođi trećeg srpskog ustanka đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću!

Petar

31.07.2016. 13:33

Sve to je dokaz da je istorija jedna fleksibilna nauka, i da je sve tacno i nista nije tacno. Neko je rekao: Povest je ono sto se desilo, a istorija ono sto je napisano da se desilo. A to ne mora da bude isto...

Ako su ga Italijani propustili

31.07.2016. 14:27

znači da su četnici sarađivali sa okupatorom, u ovom slučaju Italijanima... a posle su ih, sve zajedno, pohvatali u Sloveniji, znači opet s okupatorima i to svih fela...

Петлићи

31.07.2016. 15:14

@Ako su ga Italijani propustili - Ух, Италијани су баш били велики ратници и жељни ратовања! Кад год су могли, они су избегавали озбиљније сукобе, поготову кад се противник повлачио. И обично су морали Немци да се укључе, као и тада у Колашину.

Alex

31.07.2016. 15:11

Nove priče o tome ko je bio Draža su obična šarena laža.Izdajnik jednom ostaje izdajnik zauvek.Hrvati peru svoju istoriju pa je izgleda zgodna prilika i za Srbe.

GRU

31.07.2016. 16:14

@Alex - Pročitaj malo o pregovorima u Zagrebu 1943. koje su vodili Velebit , Popović i Đilas sa Hitlerovim poslanikom u NDH Zigfridom Kašeom i generalom Glezom fon Horstenauom.

zaliv.co

31.07.2016. 17:38

@Alex - @Alex, vi zivite u lazima. Tito je izdao Srbe, umesto da im se zahvali jer je medju njih dosao da nadje borce...pobegao sa prostora gde vecinu naroda cine Hrvati i dosao medju Srbe da ih posvadja. Dakle taj Tito umesto posle rata da se zahvali Srbima sta je on uradio, likvidirao rodoljube koji su se borili protiv fasista samo zato sto su se borili uz Mihailovica, uveo dve pokrajine, onemogucio Srbima da se ujedine, uveo nove pravoslavne crkve kako bi podelio narod i jos stosta...

naranca

01.08.2016. 11:43

@Alex - gru Pa da.Sve te borbe,diverzije ,pogibije bezanja i ofanzive padaju u senku zbog tih PREGOVORA.Normalno to ihizjednacuje sa cetnicima koji su isto pregovarali.)

St. Ilija gromovnik

31.07.2016. 15:44

Uspeli su da likvidiraju Drazu, ali ni dan danas, ne polazi im za rukom da likvidiranju strategiju naseg gena. I opet da vratim temu, na ono stoputa receno. Jedino miroljubiv covek moze da dostize nevidljive bariere i u isto vreme na tom mestu da stvara jednostavnije, lepse, boljeg kvaliteta i funkcionalnije..

milan

31.07.2016. 16:09

Na kraju ce ispasti da je doticni Srbiju oslobodio od Nemaca.Drazu dizemo u nebesa a sa druge strane nam isti takvi hrvatski zlocinci smetaju.

Драган Станковић

31.07.2016. 16:51

@milan - Г. Милане. Данас постоје многобројни примарни историјски извори па се можете и сами уверити ко је шта радио током Другог светског рата. Комунистичка мантра о "подједнаким кривицама", коју ви овде понављате, нема никакве везе ни са историјом ни са истином. Такође можете бар прочитати на Википедији кратку биографију г. Михајловића па ћете се и сами уверити о каквом се часном официру и српском патриоти ради. Онда Вероватно не бисте ни написали свој коментар.

Утеривач

31.07.2016. 23:14

@milan - Господине Драгане, на тој истој Википедији је могло да се прочита и како је "Вук Караџић експонент великосрпске поробљивачке политке" Да ли је то "историјски извор" којем може да се верује? Данас покушава да се уради са историјом управо оно за шта се оптужују комуинисти и да се поново напише "пригодна" историја (не знам у чијем интересу).Метод " сви су у праву само су комунисти злочинци" је просто неприхватљив и због неспорних чињеница и због "гурања под тепих" свакг неповољног доказа!

Lune

06.08.2016. 23:36

@milan - Hm,hmm..to je zastarela "teorija"..nadmasila je "teorija novog doba", cetnikoljupca Miloslava Samardzica,akademika Dusana Mihajlovica, da je Vuk Kradzic bio prvi komunista, rasrbljivao Srbe,nesto slicno tvrde i za Dositeja Obradovica.

MIŠO

31.07.2016. 16:22

Italijanima da je stalo do ratovanja ne bi kapitulirali i pali pod ropstvo Nemaca oni su sušta suprotnost i za vreme ratovanja nisu registrovani neki zločini od strane njih prema Srbima kao od strane Hrvata i Nemaca.

padre

31.07.2016. 17:36

@Slaviša, Smederevo - Pa kome čemo drugome da verujemo, nego nacistićkom generalu!Ovo ti dolazi kao ono kad dokon pop krsti što stigne!

Hisar 008

31.07.2016. 17:07

Još jedna nepotvrđena priča koja nemože sprati saradnju sa fašistima i koja je namenjena lakovernim čitaocima.

Mlstefanovic

31.07.2016. 17:09

Kad Je jugoslavia okupirana, prvi Titov apel Je bio: Drugovi, Pridruzimo se ustasama da srusimo srpsku hegemoniu. Revolucia Je bila anti srpska od pocket pa do Kranja. Cini mi se mnogi su jos na tome frontu protivSrpskom naroda.

naranca

01.08.2016. 15:32

@Mlstefanovic - Mistefanovic Kad su Ustase stupile na scenu 10 aprila 1941 Jugoslavija je vec bila unistena i raskomadana .........Tito je tih dana bio u ZG.Kad su ga pitali prijatelji sta ces sad:?Rekao je ''Idem u Srbiju da dizem ustanak''

Zoran Kragujevac

01.08.2016. 07:36

pa tito nije bio hrvat,bio je madjarski jevrejin.otac imucni madjar i majka poljska grofica.zvao se josif ambroz.

HISTORIA EST MAGISTRA VITAE

02.08.2016. 00:32

@Zoran Kragujevac - Tito je bio vanbračni sin poljskog grofa i jevrejske sluškinje. Zato se danas mora znati ko su babe i dede Predsedniku, Premijeru, ministrima,... gde su živeli i sahranjeni, koliko su imali rođaka,....

jagodinac

01.08.2016. 09:48

I znachi otkrili smo da partizani nisu razobili Lehra nego su ga zarobili Britanci i poklonili ga partizanima.I ne bi me iznenadilo da se kasnije otkrije da su ga streljali Rusi a ne partizani. I tako malo po malo cela ta pricha o NOBu i partizanima pocinje da se pokazuje kao falsifikat. Partizani su ustavi bili u savezu sa ustashama, belogardejcima, balistima, Nemcima, Italijanima i izgubili su rat 1945 ali su na prevaru prikazali same sebe kao pobednike itd, otd...

naranca

01.08.2016. 11:18

@jagodinac - jagodinac Nisu ga zarobili Englezi nego se on predao njima jer je bezao od Rusa

Pravda

01.08.2016. 10:19

A danas cetnici hoce da se svrstaju u redove partizana... Nikad! Nemoze bijelo nikada biti crno!

Стварно и могуће

01.08.2016. 12:30

@Pravda - Онај у доњем десном углу на последњој фотографији баш има некако фини поглед! Одмах се види добра душа!

Komunistička manjina u partizanima

02.08.2016. 00:28

@Pravda - Početkom rata 1941. među partizanima u Hrvatskoj i BiH je bilo najviše "neutralnih" civila (u političkom smislu), jer je to bio SRPSKI narod sa sela koji se povlačio u brda i šume, bežeći od ustaškog noža. Kasnije su se među te izbeglice , ubacili komunisti (plaćenici SSSR-a) i formirali partizanske jedinice kojima su oni komandovali (imali kape sa patokrakama). Pre rata bilo je 10.000 komunista, a u ratu partizana je bilo više stotina hiljada.

Lune

06.08.2016. 23:30

@Pravda - Hm,hmm..jeste, pocelo je samoorganizovanje,ali na poziv KPJ, pocele su ozbiljnije akcije i ratovanje...NOB po vodjstvom KPJ, rezultirala je sloboda !

vlado pljevlja

02.08.2016. 08:52

Draža Mihailović! Ma dajte ljudi molim vas prestanite više pokušavati da od domaćeg izdajnika napravite heroja.Dobio je prvo naoružanje od Tita da se bori protiv Hitlera,a onda je shvatio da je ipak bolje da od Hitlera uzme naoružanje u borbi protiv TITA.Sve odavno viđeno u "Užičkoj Republici".I danas postoje živi svjedoci koji su bili zgranuti kad su vidjeli kako Njemci u centru Užica dijele oružje četnicima.

ISTINOM do POMIRENjA

03.08.2016. 22:42

@vlado pljevlja - Đeneral Draža Mihailović je kao Pukovnik Kraljeve vojske od 06. APRILU 1941. u borbi sa Nemačkim okupatorom, a posle kapitualcije, koju nije priznao, nastavio je gerilsku (partizansku) borbu.. Komunisti su tek kasnije u JULU (kada je Namčka napala SSSR) otišli u šume i ubacili se u partizanske odrede, i počeli borbu za vlast, a protiv Kralja, Srba i pravoslavlja.

vlado pljevlja

02.08.2016. 09:56

Prosto je nevjerovatno koliko se već godinama unazad jedan dio intelektualne elite na prostoru bivše SFRJ uporno trud dai opovrgne savezništvo između Hitlera i Draže Mihailovića koje je tokom II svjetskog rata čvrsto utemeljeno.

Dobar si ti momak

02.08.2016. 23:04

@vlado pljevlja - U tvom razmišljanju ima dosta nelogične logike, ako znaš šta mislim, jer ti ona nije logična pošto bazira na tebi kroz pasrtijske kurseve utuvljeno nelogično verovanje koje si ti logično prisvojio i pretumbao u nelogično savezništvo Hitlera i Draže. Jasno?

vlado pljevlja

03.08.2016. 09:07

@vlado pljevlja - "Dobri momče" o čemu pričaš??? Kakve veze imaju partijski kursevi sa svjedočenjem jednog malog broja živih ljudi i sjećanja o svjedočenju mnogih kojih više na žalost nijesu među živima???

Lune

06.08.2016. 23:42

@vlado pljevlja - Hm,hmmm..moz da bidne, ali portal znaci.net/sudjenje Drazi, osporava sve SPO i slicne kurseve !

Ilija

02.08.2016. 11:23

Mi smo još 80-tih u školi učili da se general Ler predao Englezima, a da su ga oni izručili nama, što je praktično bilo priznanje Titove Jugoslavije. Osim u školskim udžbenicima ovo je ispričano i u čuvenom TV filmu iz 1976. godine "Čovek koji je bombardovao Beograd". Reklo bi se da samo autor ovog teksta nije znao kako je Ler dospeo u Jugoslovensko zarobljeništvo.

Lune

06.08.2016. 23:27

@Ilija - Hm,hmm...to su "autoi", sa stivom iz 1935-1941.godine.."obznanasi"

Komunisti su bili manjina u partizanima

03.08.2016. 22:35

@Jovan - Glavni cilj partizana (odredi koji su pratili narodne zbegove) je bio da se sačuva narod od USTAŠA, a komunisti su se kasnije ubacili i stavili na čelo partizanskih odreda i počeli BORBU zs VLAST i uništenje Kraljevine Jugoslavije i pravoslavlja.

iz glave

05.08.2016. 18:25

Дража је наш Ђенерал, који је четниковањем (српска реч за герилу, партизане) одржао Србе међу антизлотворима, тј победницима...a tito i pavelić su pata-pata, "jadni" nemci tek treći