DA je sve teklo po planu, tvrđava Golubac bi danas bila sasvim obnovljena, i jedna od najbolje očuvanih zasijala bi u punom sjaju posle gotovo sedam vekova.

Stvarnost je, nažalost, potpuno drugačija. Rok za rekonstrukciju je istekao, a projekat nije izveden do kraja. Neiskorišćena sredstva od 6,6 miliona evra, prema postojećim pravilima, vraćaju se u IPA fondove Evropske unije. Da li će i sa čijim novcem biti završena obnova Golupca još se ne zna. Stigla su obećanja iz EU da će sredstva za taj posao obezbediti iz svojih fondova. Zasada su to, međutim, samo obećanja. A prema poslednjim najavama nadležnih, tvrđava bi trebalo da dobije potpuno novi izgled do decembra 2017.godine.

Rekonstrukcija tvrđave je maltene na početku - urađeno je tek 15 odsto od predviđenog posla. Od pet projekata završeni su samo obilaznica oko tvrđave duga 760 metara i tunel dug 150 metera, kao i obaloutvrda. Vizitorski centar je sagrađen, ali ne može da dobije upotrebnu dozvolu, jer nema vodu. Krivac, međutim, nije izvođač, već investitor JP "Golubački grad" i Austrijska razvojna agencija ADA. Oni su dali nalog za izradu novih projekata vodovoda i kanalizacije, promenu izvorišta i lokacije rezervoara za vodu. Ali, građevinski inspektor je izvršio kontrolu i zabranio dalju gradnju bez dozvole. Sada se vraćaju na projektovano rešenje za snabdevanje vodom, ali su pare i vreme izgubljeni.

- Preduzeće "Ornament", koje rekonstruiše srednjovekovnu tvrđavu umesto 25 kompletno završenih objekata, sa krovovima, uradio je samo dva krova na kulama, deo jednog zida i jednu kulu bez krova - kaže arhitekta Marija Jovin, autorka projekta, koji je Srbiji doneo više miliona evra. - Ostalo nije ni započeo. Nikakvi radovi na elektroistalacijama, vodovodu i kanalizaciji i mašinskim instalacijama nisu ni počeli. Izvođač je za ukupno 22 meseca napravio zakašnjenje od oko 18 meseci. Ugovorom se toleriše do 15 dana zakašnjenja, a sve ostalo preko tog roka je dovoljan razlog za raskidanje ugovora.

ODSTUPANjE INVESTITOR i Ada zanemarili su ostale projekte u odnosu na izvođača na tvrđavi - tvrdi Marija Jovin. - Odbijena je izgradnja devijacije, koja bi omogućila rad na projektu spoljnog uređenja, a izvođač je doveden u tešku situaciju jer mu je naloženo da projektuje i počne divlju gradnju rezervoara za vodu. Izvođaču Vizitorskog centra stručni nadzor šest meseci nije želeo da odgovori da li se realizuje potkrovlje ili ne. Ovakvim potezom je završetak Vizitorskog centra prolongiran za šest meseci.

Jovinova, koja nije pozvana na prekjučerašnje otvaranje tunela i puta, tvrdi da je do zakašnjenja došlo samo zbog loše i neprofesionalne organizacije i da nije bilo nikakve više sile koja bi ometala radove.

- "Ornament" je odbio da počne radove od gornjih kula, kako je predviđeno ugovorenim dinamičkim planom, jer nije imao opremu, skele i ljudstvo da radi u gornjoj zoni tvrđave - tvrdi ona. - Uz odobrenje stručnog nadzora počeo je radove na kuli pored asfaltnog puta i nastavio samo na zidovima u najnižoj zoni. Ni u jednom trenutku broj radnika nije bio ni blizu ugovorenog broja - a u letnjoj sezoni je to 80 ljudi. Tehnička opremljenost je bila minimalna.

"Ornament" je od početka koristio cement, umesto materijal koji je projektant predvideo. Marija Jovin se obraćala "Tvrđavi", ADA i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture zbog upotrebe zabranjenog materijala i odstupanja od projekta, ali nije dobila odgovor.