Tatu majstori: Tetovaže ne škode zdravlju

J. MATIJEVIĆ

četvrtak, 28. 07. 2016. u 19:44

Тату мајстори: Тетоваже не шкоде здрављу
Tatu majstori o upozorenjima iz EU da su mastila za oslikavanja po telu možda kancerogena. Bojan Gajić: Za 20 godina niko mi se nije požalio da ima neke zdravstvene probleme

DOKAZANO je da mastila koja koristimo za tetovaže ne škode zdravlju ljudi. Imamo deklaracije o poreklu, vrsti i sastavu pigmenata boja i sve su atestirane pre puštanja u promet. Osim toga, mastila su iz uvoza, imaju i sanitarne i zdravstvene potvrde koje obavezno predočimo klijentima.

Ovo, za "Novosti", tvrde tatu majstori beogradskih salona za tetovažu, reagujući na sumnju Evropske agencije za hemikalije da mastilo za tetoviranje verovatno povećava rizik od obolevanja od raka i da bi zbog toga trebalo da bude zabranjeno.

- Boje koje koristim u svom studiju su atestirane i provereno je da nisu kancerogene - kaže Bojan Gajić iz beogradskog studija "Tatu haus". - Mastila već godinama kupujem u Švajcarskoj, a za dve i po decenije rada, nijedan klijent mi se nije požalio da zbog mastila ima bilo kakve posledice po zdravlje. Osim u Švajcarskoj, vrlo kvalitetne i neškodljive boje mogu se kupiti i u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj i SAD. Postoji, istina, mogućnost da se mastila kupuju na neproverenim tržištima i najčešće su poreklom iz Kine. Ali, pravi, odgovorni tatu majstori nikada ih ne koriste, jer osim što nisu atestirane, takve boje nisu ni kvalitetne, ni postojane.

Da kupuje samo mastila priznatih, renomiranih svetskih proizvođača, tvrdi i Katarina iz Tatu studija "Bali" u Zemunu.

NAJJEFTINIJE PAKOVANjE BOJE - 50 EVRA MASTILA za tetoviranje kupujemo u specijalno upakovanim bočicama - objašnjavaju Katarina i Bojan.
- Njihove cene u zemljama EU su različite i zavise od zapremine, ali i od vrste pigmenata koji se koriste. Najjeftinija su pakovanja crne boje jer je ona u tetoviranju osnovna. Bočice od 100 mililitara koštaju oko 50 evra, dok je cena onih od 350 mililitara od 70 do 80 evra. "Majstori" koji ne rade legalno te boje, neproverenog kvaliteta i porekla, kupuju u Kini i plaćaju ih svega dva-tri evra.

- Za 15 godina, koliko radim, kada je reč o bojama, idem samo na sigurno i na kvalitet - priča Katarina. - Kupujem ih od istog proizvođača u Švajcarskoj ili Italiji. Sve boje imaju deklaraciju o sastavu, atestirane su i antialergijske. Osim toga, tokom rada poštujem sve medicinske i sanitarne propise i svojim mušterijama garantujem bezbednost usluga.

Po rečima naših sagovornika, u Švacarskoj postoje i vrlo stroga pravila o prodaji mastila za tetoviranje.

- Boje koje mi koristimo, u ovoj zemlji ne mogu da kupe građani - kaže Bojan. - Švajcarski trgovci prodaju ih isključivo kupcima koji im prilože dokaze odnosno dokumenta da su tatu majstori i, istovremeno, vlasnici salona ili studija za tetoviranje.

Kako tvrde naši sagovornici, klijenti legalnih tatu studija u Srbiji nemaju razloga za brigu zbog kvaliteta, ali ni razloga da sumnjaju u samu bezbednost tetoviranja.

- Ceo postupak izrade tetovaža je siguran - kažu Bojan i Katarina. - Sve je sterilno, za razliku od vremena kada su se tetovaže radile tuševima i iglama. Koža se najpre očisti i dezinfikuje, a materijal za rad otvaramo pred klijentom kako bi se uverio da su igle i boje za jednokratnu upotrebu.

U zapadnoevropskim zemljama, po rečima naših sagovornika, postoje i zakoni o tetoviranju. Štaviše, kako naglašavaju, u nekim državama Evropske unije postoje i zakoni koji propisuju koji delovi tela ne smeju da se tetoviraju, poput šaka, vrata i glave.

- Srbija, nažalost, nema Zakon o tetoviranju - kažu Bojan i Katarina. - A s obzirom na to da u našoj zemlji vlada veliko interesovanje, ova oblast bi morala što pre da se uredi zakonom. Važno je, pre svega, da studiji budu registrovani, kao i da zaposleni budu samo obučeni tatu majstori koji su ovu veštinu izučavali godinama, a ne na "brzim" kuresvima. Ako bi zakon sve to uredio, mušterije bi se osećale bezbednije, a nama koji i sada poštujemo sva pravila sigurne tetovaže, bilo bi mnogo lakše da radimo.


CRVENA NAJOPASNIJA

MASTILO za tetoviranje verovatno povećava rizik od raka i zbog toga bi trebalo da bude zabranjeno, upozorila je Evropska agencija za hemikalije. Zasad se samo sumnja da su te boje potencijalno kancerogene, a ako se u nastavku ispitivanja to i potvrdi, zabrana ovih supstanci trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana.

Agencija će uskoro objaviti spisak hemikalija koje se koriste u izradi mastila za tetoviranje, a istražuje i mogućnost da te boje uskoro budu zabranjene širom Evropske unije. Crveno mastilo za tetoviranje proglašeno je najopasnijim, a potencijalni rizik nose i plavo, zeleno i crno.

REČ POZNATIH


BORA ĐORĐEVIĆ: NOVOST ZA MENE

POZNATO mi je da jakuze, koje zaista imaju mnogo tetovaža, umiru rano, jer im, navodno, mastilo zapuši pore. Ovo sa rakom je novost za mene. Ubeđen sam da je osiromašeni uranijum najefikasniji izazivač kancera, pa smo po broju obolelih prvi na svetu. Pišite o tome.

MILAN GUROVIĆ: IZMIŠLjAJU

NEMAM poseban komentar. Stalno nešto izmišljaju. Naravno da se ne plašim. Zabranjeno ovo, štetno ono... Ako bismo slušali sve to, kako bismo onda živeli?

ĐORĐE DAVID: ZDRAV SAM

- S obzirom na to da je tetoviranje postalo pomodarstvo, kao bušenje pupka ili obrva, neko je hteo da stavi šapu na to i uzme procenat. Prvu tetovažu sam uradio u 31. godini, a u 50. dobio zdravu i pravu ćerku, i teško da imam neki kancerogeni momenat. Savetujem mladima da se ne tetoviraju dok ne budu zreli i svesni i, pod dva, da to rade isključivo kod proverenih umetnika koji su sigurni po pitanju higejene i gde su uslovi maksimalno sterilni.

VALERIJ BOŽINOV: SADA NE BIH

RADIO sam tetovaže pre deset godina, kada sam bio mnogo mlađi, a sa ovom pameću ne bih napravio nijednu na telu. A što se tiče tih istraživanja, mislim da nema pravila. Pričaju da je štetno i da se puši i pije, a onda neko zdrav umre. Ne obazirem se previše na takva istraživanja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Doktor

28.07.2016. 20:27

A sta se desi ako recimo umacu masinicu (iglu) u bocicu za boju i rade s musterijom koja je bolesna (recimo hepatitis ili aids), a posle tu istu bocicu koriste za drugu musteriju?

Milan

29.07.2016. 00:07

@Doktor - Doktore, ti izgleda nisi nikad video proces kako se to radi ! Ko je lud da "umace" igle u celu bocicu od 100 ili 350 ml ? Odvoji se mala kolicina nekoliko ml zavisno od velicine i potreba za konkretan rad u plasticu posudicu, imaju i one koje se mogu zakaciti na prst druge ruke , da posudica bude pri ruci , i to se koristi za jednu musteriju da ne kazem "pacjenta" ;)

Nebelhorn

28.07.2016. 20:40

E vala svašta, zabranite prvo duvan koji je glavni uzrok, a onda kad ste to uspeli onda malo po malo uklonite sve uzroke koje štete zdravlju nacije. tek kada to završite dacu vam svoj glas.

мрсимуд

28.07.2016. 21:09

Од кад то "Тату мајстори" тумаче медицину?. Да ли су сви они незапослени доктори медицине који су учествовали у неким истраживањима па то знају. Чуј!, нико ми се није пожалио да је имао здравствених проблема!. Па нико се није пожалио ни месној индустрији што је јео прековише меса па има артериесклерозу и пије таблете да очисту масне наслаге, чуј обратио!. А шта ако је процес спор и касније развије неке симптоме који ће проузроковати нешто!. Све неки филозофи.