Titovo sklonište na Oplencu i dalje stoji zapečaćeno

Boris Subašić

10. 07. 2016. u 20:03

Титово склониште на Опленцу и даље стоји запечаћено
Skrivena istorija vladarskog kompleksa Karađorđevića, omiljenog mesta svih režima. Od novembra 1949. pa do maja 1950. građeni tajni objekti. Često dolazili Đilas, Ćosić, Zogović...

NEPOZNATA priča o sudbini zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića i vladarske rezidencije njegovog sina Aleksandra na Oplencu krije tajnu istoriju Srbije i Jugoslavije. Mnogi važni događaji u ovom kompleksu još uvek su malo poznati ljudima iz spoljnog sveta.

Na šumovitom sedlastom uzvišenju iznad Topole srpski kralj Petar Prvi sagradio je malu vilu i iz nje nadzirao zidanje zadužbinske crkve. Aleksandar, prvi kralj Jugoslavije, ambiciozno je proširio projekat i napravio rezidencijalni kompleks. Prva je 1926. završena vila kraljice Marije, zatim 1930. vila kralja Aleksandra, a 1934. je napravljen i Zadužbinski dom - hotel za hodočasnike, jer je Oplenac bio zamišljen kao centar kulta dinastije Karađorđević.

Prvi jugoslovenski monarh nije doživeo da ih vidi, jer je iste godine ubijen. Tad u oplenačku sagu ulazi Herman Gering, Hitlerova desna ruka, koji je kasnije prepoznat kao siva eminencija atentata u Marseju. Kao nemački predstavnik na sahrani kralja on se slikao u njegovoj vili uz ikonu Tajne večere, koju je 1924. Aleksandar dobio iz Jerusalima. Gering je za njom žudeo isto koliko i Hitler, koji je verovao u natprirodnu moć ovog umetničkog dela. Tokom rata Nemci su je ukrali, ali su je posle kapitulacije srpski oznaši pronašli na crnom tržištu i vratili. Na Oplencu su se zbog nje ozbiljno sukobili Aleksandar Ranković i Josip Broz Tito, o čemu je svedočanstvo ostavio u svom dnevniku Radojica Raka Ivanović, prvi načelnik Ozne za Srez oplenački. On je bio prisutan kad je Broz na Oplencu uzimao umetnička dela za svoju rezidenciju.

- Kad je došao do ikone u sedefu rekao je da je izuzetna i da bi i ona trebala da bude u njegovoj rezidenciji. Na to mu je drug Ranković rekao: "Druže Maršale, mi smo je teškom mukom doneli iz inostranstva i smatram da ona pripada ovde". Na to ga je Tito pogledao i dodao: "Pa dobro, neka bude, Leko, po tvome". To je Tito rekao nekako čudno i s dozom ljutine - beleži Ivanović.

Pavle Milikić


Ekskluzivno za "Novosti" o tom najtajanstvenijem, posleratnom delu oplenačke istorije govorio je Pavle Milikić, dugogodišnji upravnik vladarskog kompleksa za komunistički državni vrh.

- Vlada Narodne Republike Srbije 1946. je odlučila da se Oplenac generalno uredi. U vezi projekta i svih radova angažovan je poznati arhitekta Minić, bivši vlasnik hotela "Mažestik" - kazuje Milikić.

Oplenac je podeljen na ugostiteljsko-reprezentativno odmaralište Predsedništva Vlade Narodne Republike Srbije i Državno poljoprivredno dobro Predsedništva Vlade Narodne Republike Srbije. Naređeno je da se radovi na ugostiteljskom delu Oplenca obave u što kraćem roku. Dovedeno je mnoštvo vrhunskih zanatlija i radnika iz preduzeća.

- Zatim je iz Beograda počeo da stiže naručeni i urađeni nameštaj, pažljivo pakovan i još pažljivije raspakovan. Postavljani su stilski lusteri usaglašeni s nameštajem, kristalni, od kovanog gvožđa, barokni. Svako mesto je ukusno ukrašeno nekim stilskim ukrasnim predmetom: srebrnim ili mesinganim čiracima, pepeljarama, vazama, retkim primercima od srebra, slikama poznatih slikara - navodi Milikić.

Najluksuznije je bila opremljena Glavna, nekadašnja Kraljeva vila, gde su odsedali najviši funkcioneri.

- Pored stilskih kreveta, komoda, salonskih garnitura, udobnih fotelja i polufotelja, otomana, dopremljeni su i feder madraci, jorgani od svilenog brokata punjeni finim paperjem, jastuci od paperja, posteljina od belog damasta. Ugostiteljski inventar, porcelan, kristal nabavljen je prema specifikaciji u Čehoslovačkoj - seća se Milikić.

Radovi na Oplencu su završeni već 1947. i u vile su počeli da dolaze odabrani kadrovi s posebnim propusnicama.

- Često su dolazili Milovan Đilas, Dobrica Đosić, Radovan Zogović, Petar Lubarda. Tenis su tu redovno igrali Koča Popović, Mijalko Todorović, Blagoje Nešković - kazuje Milikić.

U decembru 1947. na Oplencu je održana istorijska konferencija Informbiroa evropskih komunističkih partija, koja je označila početak otvorenog propagandnog Hladnog rata za destabilizaciju Zapada preko komunističkih partija Francuske i Italije.

- Predstavnici evropskih komunističkih partija su nekoliko dana bili na Oplencu. Video sam da se dešava nešto krupno kad sam čuo vesti Radio Londona: "Negde u okolini planine Rudnik održava se konferencija Informbiroa..." - seća se Milikić.

Već sledeće 1948. godine dolazi do sukoba Tito - Staljin, a Oplenac, tajni državni centar, priprema se za eventualnu sovjetsku invaziju. Istovremeno se uređuju i Brioni, jer su mnogo bliže Zapadu u slučaju potrebe za bežanjem.

Unutrašnjost vile na Oplencu

- Od novembra 1949. pa do maja 1950. građena su tajna skloništa. Posle rezolucije Informbiroa osoblje i policijsko obezbeđenje je uklonjeno i zamenjeno vojskom. Bio sam proveren kadar, tako da su me ostavili i bio sam očevidac izgradnje skloništa za državni vrh - kaže Milikić.

Sagovornik "Novosti" tvrdi da nije obišao sve podzemne objekte "jer je bilo opasno suviše znati".

- Danas su poznati sporedni ulazi dva skloništa, a treće, koje je bilo najveće i pričalo se da je bilo namenjeno Titu, i dalje je zapečaćeno. Odlazio sam u Generalštab da im predložim da se ovaj objekat otvori i postane turistička atrakcija, ali oni u evidenciji uopšte nemaju zabeleženo njegovo postojanje - kaže Milikić.

GENERALSKA KRAĐA

KRCUNOVI i Rankovićevi srpski policajci sukobljavali su se s agentima vojne službe koje su slali hrvatski kadrovi da pljačkaju Oplenac. Tako je u zadužbinu kralja Petra došao lično general Otmar Kreačić, načelnik Glavne političke uprave JNA, i uspeo da odnese 15 pukovskih zastava srpske vojske, koje Austrougari nisu nikad mogli da zarobe u Velikom ratu. Pokradeno je i više od 100 zlatnih i srebrnih venaca koje su svetski državnici poslali na sahranu kralja Aleksandra.

Josip Broz sa Aleksandrom Rankovićem (levo)

JOSIP BROZ TRAŽIO ZLATO

NAČELNIK Ozne za Srez oplenački Radojica Raka Ivanović beleži da je tokom prve posete Oplencu Tita interesovalo da li na Oplencu ima zlata i drugih dragocenosti.

- Tito je izneo da je zemlja opustošena i da je sve što može da se koristi za njenu obnovu vrlo značajno, uključujući i zlato i druge dragocenosti, pa se to mora odnositi i na dinastiju Karađorđevića i njeno bogatstvo. Na to je drug Leka (Ranković) rekao da istorija srpskog naroda mora da se poštuje kao i istorija drugih naroda i da se sva istorijska blaga moraju jednako tretirati - zapisao je Ivanović.

Ova dragocena svedočanstva u knjizi "Oplenac, nepoznata istorija" sabrao je Igor Petrović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Jabre

11.07.2016. 01:53

Sve je radio da zatre sve srpsko, Srbiju delio, Krajinu i Bosnu razseljavao i drzao nerazvijenim oneSrbe koji su mu biliglavnina vojske, Kosovcima 300 000 zabranio povratak kuci, naselio stotine hiljada Albanaca na Kosmet, Hrvatskoj i Sloveniji poklonio Istru i Baranju a Kosovo poklanjao Albaniji. Da ne govorimo kako se je u skolama u Srbiji ucilo da smo Jugosloveni a u Hrvatskoj i Sloveniji kao i u Makedoniji i Crnoj Gori da su ono iz kojih su republika ...

ranko75

11.07.2016. 10:31

@Jabre - A sta su za to vreme radili srpski politicari? Ko je u znak protesta dao ostavku javno sa navodjenjem razloga da je to zato jer je zapostavljena Srbija u SFRJ?Ko je strajkovao gladju ili izvrsio javno spaljivanje iz istih razloga.Ko se je javno pobunio od srpskih politicara za to sto vi pisete?Tito nikada ni prema kome nije pokazao mrznju,nego se bavio Jugoslavijom kao celinom.Druga je stvar sto nasi srpski politicari nisu nista radili nego se dodvoravali Titu,a vi hocete da za to odgovara Tito.

Vuk

11.07.2016. 10:58

@Jabre - izvini,ali moram ti sugerisati na to da ne poznajes dovoljno tacnih cinjenica u vezi recenog...da ne upotrebim neki grublji izraz u vezi nepoznavanja istih...

Kao što vidiš

11.07.2016. 11:25

@Jabre - ništa on nije poneo sa sobom, već je ostavio ovim današnjim hohštaplerima da uživaju u onome što je Srbija stekla za vreme Tita...

kimi

11.07.2016. 13:35

@Jabre - Taj Oplenac nije nastao za vreme Tita, već pre njega. Uzgred ništa Tito nije gradio, već narod.

gedza

11.07.2016. 07:16

Da li postji mogucnost da se tih 15 pukovskih zastava vrate u otadzbinu Srbiju i to na Oplenac?

ranko75

11.07.2016. 10:33

Zasto je i dalje njegovo skloniste zapecaceno,kada je on sklonjen na drugo mesto?

Vuk

11.07.2016. 11:18

ma kakve veze ima gde je on...posejao seme zla za Srpski narod...danas svi ``jedemo`` plodove tog semena...to je sustina bez mnogo reci...

alfa...!

11.07.2016. 13:46

Sad ste svi pametni,a onda ste svi bili beda od bede,gledali ste samo na svoju ličnu korist,pametniji ste ako ćutite...............

E U

11.07.2016. 14:48

Nisu samo ovi sadašnji funkcioneri lopovi narodne imovine.To su njihovi preci,koji su jeli pogaču ispod saća,pa su tražili zlato u rezidencijama kraljeva.Danas,pak,lopovi nastavljaju pljačku,dok narod plaća subvencije od deset hiljada evra i otprmnine otpuštenima od 4 hiljade osam sto evra !Pljačka se nastavlja...

Marko

17.07.2016. 06:19

Oplenac ja raj na zemlji! Medjutim, stvarni potencijal nije iskoristen ni 25%.Drzava Srbija se ponasa kao da je Oplenac i Topola u Bugarskoj. Ima nacinaa ima i ljudskog potencijala da se Oplenac, Topola i okolica, pretvore u vrlovaznu turisticku destinaciju ovog dela Evrope. Ono sto sam prosle godinetamo video, "bogu je za plakati." Medjutim, ima jedna svetla tacka u svim timnevoljama, a to je upravnik hotela Stari Oplenac. Ali, kao pojedinac nece mocipuno uraditi. Treba mu pomoc.