General proslavio 102. rođendan

V. KADIĆ

ponedeljak, 27. 06. 2016. u 18:20

Генерал прославио 102. рођендан

Velimir Radičević

U dva veka smestio se život generala u penziji Velimira Veca Radičevića. Nema recept za dugovečnost

U dva veka smestio se život generala u penziji Velimira Veca Radičevića, najstarijeg narodnog heroja na prostorima bivše Jugoslavije, koji broji 102 leta! I ne samo heroja, nego i člana KPJ kojoj je ostao veran od 1936. Ovaj Zećanin proslavio je rođendan na Vračaru uz društvo rodbine, ali i brojnih prijatelja koji su došli da ga zagrle, stisnu mu ruku, partizanski ga pozdrave. Dočekao je on i predstavnike organizacije boraca NOR-a iz Crne Gore i Beograda, obradovao se njihovom dolasku.

- I Crnogorci stigli! Svaka čast jer danas nije lako prevaliti toliki put. Hvala svima jer ste mi dan ulepšali, dočekao ih je na vratima stana saborac Veco, počasni predsednik SUBNOR-a Crne Gore, kome su društvo pravili sin Vlado i kćerka Olga. - Pogledajte, još sam dobro. Jeste da su mi noge postale nesigurne, ali se ne da stari ratnik!

Potom je Veco nazdravio sa čašicom crnogorske loze, poželevši svima da dočekaju njegove godine, ali da ne prođu ono što je on kao borac prolazio tokom Drugog svetskog rata u bitkama na Sutjesci, Neretvi i oslobođenju Knina. Teško su mu pale devedesete i raspadi država SFRJ, SRJ i SiCG.

- Video sam nove žrtve i pogibije, bratoubilaštvo, što je mnogo za jedan ljudski vek - priseća se Velimir.

Nema general neki poseban recept za dugovečnost. Priznaje da je okružen pažnjom porodice, zbog čega je neizmerno srećan.

- Možda je tajna dugog života i u ovoj čašici, koju ponekad ispijem - dodaje general.

Pored slavljenika sedi zamenik predsednika SUBNOR-a Crne Gore, Radojica Radojević, koji s ponosom ističe da je njihov domaćin prošao brojna iskušenja u životu i sve stoički podneo.

- Kruna njegovog časnog života su ordeni narodnog heroja i zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, zatim bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem. Tu je i partizanska spomenica. Sve su oni verni svedoci uspravnog života našeg Velimira - dodaje Radojević.

Osmeh se ne skida ni sa lica Bore Ercega, predsednika beogradskog SUBNOR-a koji je uvek na usluzi saborcu Veci. Obilaze ga redovno članovi i obaveštavaju o aktivnostima i planovima. Posle dobre gozbe i "čašice razgovora" usledio je rastanak, ali i optimistička poruka Velimira Radičevića:

- Nemojte me zaobići iduće godine. Čekaću vas da proslavimo 103. rođendan!

RUSKO ODLIČJE

VELIMIR Veco Radičević nedavno je odlikovan jubilarnom medaljom Ruske Federacije, u znak sećanja za doprinos u borbi protiv fašizma, a naročito u bitkama na Sutjesci, Neretvi i oslobođenju Knina. U toku 1942. I 1943. godine Radičević je bio borac Zetskog bataljona, a potom i Pete proleterske brigade. Kasnije je bio i zamenik političkog komesara pratećeg bataljona Vrhovnog štaba NOVJ, a od kraja 1944. godine poneo je i zvanje političkog komesara Srpske divizije korpusa narodne odbrane Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Дане С.

27.06.2016. 23:15

Све је у реду нака слави 202,али не на Врачару нека слави живи и прима пензију на Зети, шта ће нам овде?

E pa Dane

28.06.2016. 11:05

@Дане С. - što misliš da ti imaš više prava kao lički Srbin, nego on, kao crnogorski Srbin? Kad je on došao u Beograd, Beograd je imao 300 hiljada stanovnika. Pa odakle onda toliki u njemu?

Mila

30.06.2016. 09:14

@Дане С. - ...meni ostala gorčina na onog Kapičića,koji je do zadnjih dana pljuvao po Srbiji i na kraju sahranjen na Čepurcima(valjda se tako kaže)...cetinjanin je to,bio...a nije na meni da sudim o ovom čestitom starini,ali kada je novac u pitanju,UVEK sam za čiste račune...znači FOND PIO Crne Gore....jer,mnogo ih je...generala...pukovnika...nosioca spomenice...pomoćnika nosilaca spomenice...i nisu minimalac,kao moja....

Brale Bax

27.06.2016. 23:30

Iz budzeta koje drzave ovaj prima penziju,i kolika je ta penzija?Imajuci u vidu da je iz Zete.

U Zeti žive Srbi

28.06.2016. 11:03

@Brale Bax - koji imaju pravo na Beograd i Srbiju, taman koliko i ti, kukavče...

Не живе у Зети

28.06.2016. 18:41

@Brale Bax - У Зети треба да живе Срби да би Зета живела, а не да се из Зете довлаче у Београд на који право имају само они који су у њему рођени пре 7 сати 6 априла 1941. године. И научи да пишеш ћирилицом.

Ma da

30.06.2016. 14:32

@Brale Bax - samo da vas "Beograđane" neko ne uznemirava... ja bih odabrao neki datum iz 19. veka, kao granični, ali to ti, verovatno, ne odgovara, pošto ste se posle toga dovukli iz neke vuko...ne u Beograd.

Gedza -penzioner

28.06.2016. 11:09

@ Brale Bax - penziju prima iz budzeta Srbije!!! I ako hocete,da znate(Novosti su objavili),u Beogradu vam zive oko 650 generala iz bivse JNA,koji su penzionisani do 2000.godine,a pukovnika ,650 x 10 !!! I svi su vam "lepo udom;jeni"na Dedinju ili Cvecari!!! (zasluzili ljudi?????........).

Gedžo

28.06.2016. 13:23

@Gedza -penzioner - i ti primaš penziju, pa te niko ne proziva... i oni su radili, i zaradili.

Mila

30.06.2016. 09:08

@Gedza -penzioner - ...sve ja to razumem,ali "fabrika" u kojoj su radili odavno otišla u stečaj...a stačajna masa podeljena...a oni ostali na grbači srpskog naroda...pa,nisu oni stvarali Srbiju,već Jugoslaviju...ŠTA mi imamo sa tim?...ja Jugoslaviju baš i nisam htela...to je trebalo rešiti u deobnom bilansu sa ovima koji su svoju državnost izvukli iz srpske,a potom državnosti SFRJ...ili je to,ipak,rešeno,a da mi i ne znamo...

ibraimovic meto

30.06.2016. 12:49

Gospodine -Druze ili sta me briga kako - vi niste zasluzili svoju penziju , vi niste obavili svoju duznost kao Gen. Vas zadatak je bio da stitite NAROD I DRZAVU - dakle vi ste otkazali , u stvarnosti trebalo bi sve vas Generale na odgovornost pred vojni i ako ima neki pravilni sud tj. vrhovni sud pozvati na sudjenje.A na vasu srecu vi uzivate i koristite sva drzavna dobara - de je tu pravda.Vi i slicni tebim je bolest jednog drustva - SRAM VAS BILO