VEŠTIM pokretima prstiju, bez četkice, poznata nemačka umetnica Dženin Plac prenela je na platno sliku Beograda viđenog iz sobe hotela "Radison Blu old mil". U okviru projekta "Pogled iz apartmana", Dženin je došla i u srpsku prestonicu, a da, kako kaže, nikad ništa nije ni čula o Beogradu.

Terasa hotelske sobe na desetom spratu tri dana je bila mali atelje nemačke umetnice Dženin Plac. Boje, najlon, veliko platno i pogled na užurbani Beograd, na most Gazela, reku Savu, novi i stari deo grada. Oživljeno platno, slikarka će poneti sa sobom u neki naredni hotel, a svi radovi naći će se, u aprilu sledeće godine, na velikoj internacionalnoj izložbi u Hamburgu.

- Kad sam rekla prijateljima da dolazim u Beograd, svi su bili začuđeni - kaže Dženin. - O Beogradu nisam znala ništa. Nisam znala gde ću da dođem, šta će da me dočeka ovde, ali sam oduševljena ovim gradom i jedva čekam da dođem ponovo, ne da radim, već da uživam!

Projekat "Pogled iz apartmana" Dženin je započela u Hamburgu, gde je i nastala prva slika vidikovca iz hotelske sobe. Prošla je i Edinburg, Istanbul, Rio de Žaneiro, Meksiko Siti, Atinu, Moskvu... ukupno 28 svetskih gradova. Posle Beograda čeka je Tokio, a onda dalje do broja 40, koliko će slika biti izloženo na velikoj izložbi u Hamburgu. Završiće baš tamo gde je počela.

- Nisam mogla da čekam, pa sam počela da slikam čim sam stigla u hotel u Beogradu, iako je bilo deset sati uveče - govori Dženin uz osmeh. - Kada sam shvatila da je previše mračno, odspavala sam i ranom zorom nastavila da što pre naslikam ovaj divan prizor.

Očarana viđenim, pauze je, kako kaže, pravila samo kada je trebalo da jede, a planira da ispriča svim svojim prijateljima kakvo je otkriće grad na ušću Save u Dunav.