Maršalu još stižu štafete

J. MATIJEVIĆ

25. 05. 2016. u 22:08

Маршалу још стижу штафете

Slovenački glumac Ivo Godnič, odeven u belu uniformu, izazvao je veliku pažnju posetilaca Kuće cvećaFoto N. Fifić

Dan mladosti i Titov rođendan u Beogradu obeležilo više stotina građana. Amira Ćatović: Vreme kada smo čekali slet nikad se neće ponoviti

JUGOSLOVENSKE trobojke sa petokrakom vijore se kraj zastava bivših republika SFRJ i crvenih barjaka Saveza komunista... Desetine autobusa i automobila iz svih krajeva bivše Jugoslavije pristižu na Dedinje... Od ranog jutra gužva ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Stotine građana pristiglih od Vardara do Triglava i članovi udruženja koja neguju tradiciju Narodnooslobodilačke borbe, došli su u sredu da obeleže Dan mladosti i 124. rođendan Josipa Broza Tita. Da odaju poštu, polože cveće, vence, ali i štafete na grob maršala.

Na reverima bedževi sa likom druga Tita, njegovim čuvenim potpisom, "kartom" SFRJ... Na prsima najstarijih blista ordenje, a u rukama crvene ruže i karanfili...

- Čekala sam ovaj 25. maj da dođem prvi put posle 26 godina i još jednom se poklonim senima druga Tita - kaže Amira Ćatović (45), koja je iz Lukavca kod Tuzle doputovala sa majkom Nevenkom Hrvatović (65). - Bila sam Titov pionir i sa mnogo nostalgije sećam se Dana mladosti i načina kako smo ga složno i lepo obeležavali. Jedva smo čekali veče, da počne prenos sleta sa stadiona JNA. Bilo je to zlatno vreme koje se verovatno neće ponoviti, mada je mnogo nas koji bismo želeli da se to vreme vrati. Eh, kad bi to moglo...

- Vreme pod Titom ne može da se zaboravi - dodaje Musa Bajrić (78), takođe iz Lukavca. - To su večna, najlepša sećanja na vreme bratstva i jedinstva. Došao sam da obeležim Dan mladosti, da našem drugu Titu još jednom odam počast i zahvalnost za život dostojan čoveka koji smo imali u njegovo doba.

U Užičkoj broj 15, ispred Kuće cveća, nalaze se i Titova unučad Zlatica i Josip Broz. Prilaze im posetioci iz svih krajeva Jugoslavije, žele da se rukuju s njima, fotografišu...

DOŠAO I "DRUG TITO" POSEBNU pažnju u Kući cveća izazvao je iznenadni i nenajavljeni dolazak "druga Tita". Bio je to Ivo Godnič, slovenački glumac odeven u belu uniformu. - Došao sam da vidim kako moj narod živi - rekao nam je Godnič u šali. - Širom bivše Jugoslavije, gotovo tri decenije glumim druga Tita na raznim manifestacijama u njegovu čast. U Kući cveća sam prvi put ovako odeven i vrlo mi je zanimljivo kako posetioci reaguju.

- Venac u ime porodice položili smo u 11 časova kao i svake godine 4. i 25. maja - kaže nam Zlatica Broz (67), po pisanju istoričara omiljeno Titovo unuče. - Lepa su moja sećanja na ovaj datum, jer je bio manifestacija mladosti i lepote. Volela sam da gledam slet, a i učestvovala sam na jednom kada sam bila sedmi razred. Drago mi je što vidim da je danas i više mladih nego prethodnih godina. Sopstvenu istoriju treba poštovati.

Među namernicima iz Šida, Sremske Mitrovice, Kumanova, Ljubljane, Jajca, Velesa, Zagreba, koji su posle Kuće cveća obilazili i Muzej istorije Jugoslavije, nekada Muzej "25. maj", i turisti iz Amerike, Italije, Grčke i Nemačke.

- Iznenađeni smo i oduševljeni svime što smo videli - kaže Peter iz Halea u Nemačkoj. - Prelepe su mi ove štafete, dirljiva je priča o zanosu i poletu Jugoslovena i njihove omladine kojoj je decenijama bio posvećen ovaj dan.

* Polaganje venaca i cveća na Titov grob


U "KORČAGINU" PROSLAVA UZ PASULj

JUGONOSTALGIČARI i poštovaoci Titovog lika i dela obeležili su Dan mladosti po tradiciji u beogradskoj kafani "Korčagin". Proslava je počela intoniranjem himne "Hej, Sloveni" i podizanjem zastave, a zatim je mladi "Titov pionir" proneo štafetu. Posle ceremonijalnog dela zasvirali su i trubači, okupljenima se obratio i Maršal (glumac Milenko Pavlov), a potom su gostima poslužene besplatne porcije pasulja.

- Svake godine smo ovde, da proslavimo Titov rođendan i prisetimo se nekih starih dobrih vremena - rekao je Predrag Nenadović. - Kakva je zemlja bila Jugoslavija, ostaje samo da se pripoveda, a mi smo tu da se ne zaborave to vreme i naš drug Tito.

I ove godine, organizator proslave bilo je Udruženje za negovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada. (M. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mozete svi da se smejete...ali:

25.05.2016. 22:48

Imali su ideale, imali su svoje heroje. Ljude su delili na dobre i lose, ne na Srbe i Hrvate. Imali su drzavu koju su svi postovali, imali su himnu od koje su svi drhtali, imali su razlog da se svakog jutra bude i idu u nove radne pobede.Sta vi imate, sta mi svi imamo? Pevaljke, ratni profiteri, sljam svakojaki, sa kojima posten covek ne bi seo u kafanu pre 25 godina, to su vam heroji tranzicije. Ovde je dobiti papire za iseljenje u inostranstvo dzek pot, san i zelja prosecnog mucenika.

mozes se zavaravati koliko hoces ali

26.05.2016. 01:30

@Mozete svi da se smejete...ali: - Zato sto su oni to imali, mi i nasi potomci cemo placati ceh toga.

ranko75

25.05.2016. 23:32

Onakav zivot i onakva sahrana! Imao se rasta i roditi! Srbiji mogu samo da pozelim srbina sa njegovim sposobnostima? i ljudskim vrednostima. Nista ne bih m enjao, samo da je srbin i da radi za Srbiju kao on za Jugoslaviju.

Марко Краљевић

26.05.2016. 06:12

Ма шта је он урадио ?Наставио сулуду Александрову политику, са је урађено како је војвода Мишић тражио не би било многих злих ствари бар не у овој мери , свима су требали Срби да се уздигну да би их пре пљунули!