Dinosaurusi propadali mnogo pre pada asteroida

Beta/ AP

18. 04. 2016. u 23:37

Диносауруси пропадали много пре пада астероида

Ilustracija

Dinosaurusi su bili u opadanju mnogo pre nego što ih je zbrisao udar asteroida u Zemlju pre 66 miliona godina

NjUJORK - Dinosaurusi su bili u opadanju mnogo pre nego što ih je zbrisao udar asteroida u Zemlju pre 66 miliona godina, navodi se u jednoj studiji.

To je najnoviji doprinos dugotrajnoj raspravi: Da li je asteroid preokrenuo sudbinu te uspešne grupe životinja? Ili su se dinosaurusi već borili za opstanak, a udar asteroida ih je samo gurnuo preko ivice, u izumiranje? Ili bi dinosaurusi ionako u svakom slučaju propali?

Dok su neki tvrdili da je broj dinosaurusa počeo da opada pet do 10 miliona godina pre njihove konačne propasti, nova analiza ukazuje da je to počelo mnogo ranije, možda i 50 miliona godina pre katastrofalnog udara asteroida u Zemlju.

Kao vrsta, "oni su izumirali brže nego što su mogle da nastanu nove vrste", rekao je paleontolog Manabu Sakamoto, sa Univerziteta u Redingu, u Engleskoj.

On je predvodio tim britanskih naučnika koji su analizirali tri velika porodična stabla dinosaurusa u potrazi za dokazima o tome kada je izumiranje postalo veće od pojave novih vrsta.

Utvrdili su da je s većinom grupa dinosaurusa to počelo 50 miliona godina pre asteroida. Dve njihove grupe su se umnožavale i ako se u računicu uključi i to, ukupno vreme izumiranja dinosaurusa se smanjuje na 24 miliona godina pre njihove konačne propasti.

Među grupama u opadanju su bili dvonožni mesožderi kao što je Tiranosaurus reks i ogroman, dugovrati, četvoronožni biljožder, poznate kao Sauropod. Suprotno tome, drugi poznati dinosaurus, Triceratops, pripadao je grupi koja je bila u porastu.

Rezultati te analize su objavljeni u ponedeljak u časopisu britanske Akademije nauka.

Sakamoto je rekao da nije jasno šta je izazvalo dugoročno opadanje dinosaurusa.

Rezultati ukazuju da je udar asteroida tu već ugroženu grupu samo gurnuo u istrebljenje, rekao je on, a da je samo jedna od tih grupa u opadanju i sada živa kroz svoje potomke - današnje ptice.

Smatra se da je asteroid-ubica udario u obalu sadašnjeg meksičkog poluostrva Jukatan, izazivajući ogromne požare i dugotrajan dim koji je na Zemlji blokirao sunčevu svetlost, i promenio klimu.

Većina podataka iz analize je iz Severne Amerike, a deo iz Azije i zapadne Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)