Od Save do Surčina u dve trake

N. Vukić - Z. Radović

19. 04. 2016. u 21:00

Obilaznica oko Beograda od mosta kod Ostružnice do Dobanovačke petlje konačno u punom profilu. Kasne radovi na novom savskom mostu. Neki objekti zreli za obnovu

Од Саве до Сурчина у две траке

NA deonici od Ostružnice do Dobanovaca završena je i leva traka auto-puta, tako da je deo Obilaznice oko Beograda sa surčinske strane sada kompletan. Asfalt je postavljen na 17 kilometara puta i otvaranje se očekuje narednih dana. Vozači će konačno moći da koriste auto-put u punom profilu u oba smera. Horizontalna signalizacija između Dobanovaca i Ostružnice je obeležena, a putari su u ponedeljak postavljali saobraćajne znake i zaštitnu razdelnu ogradu.

Radovi na levoj traci mosta kod Ostružnice, međutim, nisu odmakli dalje od početka, iako je pre tačno tri meseca gradilište zvanično otvoreno. Na vidiku nema nijednog putara, a kamoli mehanizacije.

- U toku su finalni radovi koji će omogućiti uključenje u saobraćaj novoizgrađene leve strane deonice - kažu u "Putevima Srbije". - Priprema se izgradnja druge faze Obilaznice oko Beograda, odnosno mosta preko Save kod Ostružnice. Izvođač radova "Štrabag" obavlja pripreme prema ugovornim procedurama. Preostalo je da dostave dokumentaciju oko formiranja gradilišta, program i metodologiju izvođenja radova.

Osim najavljenih radova na mostu iznad Save, ostalo je još mnogo posla za neimare kako bi ovaj pravac konačno dobio izgled auto-puta. Od pravog koridora deli ga izgradnja leve trake od mosta kod Ostružnice do Bubanj potoka, kao i nastavak izgradnje desne trake od Straževice do Bubanj potoka. Osim trase, ostalo je da se opreme i cevi na levoj strani tunela "Lipak", "Železnik" i da se dovrši leva strana tunela "Straževica".

BROJKE * 25 Godina traje izgradnja obilaznice oko Beograda
* 3 Tunela na deonici od Surčina do Bubanj potoka
* 2 Nova mosta biće izgrađena preko Save i Dunava

Da bi Obilaznica bila kompletna, posle spajanja sa auto-putem E75 kod Bubanj potoka, neimarima tek predstoji izazov - trasiranje saobraćajnice do Pančeva, koja podrazumeva i izgradnju još jednog mosta na Dunavu, kod Vinče.

Četvrt veka traje izgradnja obilaznice oko Beograda, a kraj radova se još ne nazire. Izgradnja je počela novembra 1990, ali je ubrzo i obustavljena. Zavisila je od priliva sredstava i bila je prekidana zbog sankcija, bombardovanja, hiperinflacije... Neki objekti, već izgrađeni, bili su tokom bombardovanja 1999. znatno oštećeni, pa je bilo potrebno da se saniraju.

GRAFITI

NA Obilaznici u zoni Surčina postavljena je i zaštitna ograda od buke. Metalne table, bahati navijači već su uspeli da naruže. Po njima su ispisani grafiti.

NEPRIJATNO TRUCKANJE

VOŽNJU postojećom deonicom između Dobanovaca i Ostružnica neprijatnijom čini i neprestano truckanje koje izazivaju neravnine na kolovozu. Ova traka koridora završena je krajem devedesetih i već je zrela za rekonstrukciju, pa će, kad uskoro bude otvoren smer prema Dobanovcima, vozači uživati u putovanju po novom i glatkom putu, dok će onima u suprotnom smeru vožnja biti mnogo manje prijatna.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Milan

19.04.2016. 21:04

Super je ovo . Gradi se 40 godina i daleko je od zavrsetka , a mnogi delovi su odavno zreli za renoviranje ? Jos malo pa ko Skadar na Bojani ;)

fontana nbgd

19.04.2016. 21:15

a kada ce da ga spoje sa novim beogradom tj. ulicama t.bunar - vojvodjanska - vinogradska da ne moramo da idem okolo preko surcina 10km ??

Nad Imak

19.04.2016. 22:28

@fontana nbgd - Nikad... zato sto je u pitanju obilaznica oko grada a ne voznja kroz grad! Obilaznica znaci da ces da obilazis ako treba i vise od 10 km. Treba smanjiti broj automobila u prolasku kroz grad iz raznoraznih razloga, a svakako i u navedenim ulicama...

Mister No

19.04.2016. 22:24

Hvalite se sa nekoliko km puta kroz Srem, kao da ste napravili autoput kroz planine. Nesposobnog naroda, strahota.

Влада

20.04.2016. 19:11

@Mister No - @Josko pogresno si cuo nije do Karlobaga vec do Zagreba a zajedno ce da ga otvore Kolindica i Seki jer joj je to obecao.

Koridori

20.04.2016. 08:23

Ma vazno je da pozurite u izgradnji crnogorskog koridora 11,slepog creva za Albaniju,to sto Srbija gubi milione evra, od ne prolazenja evropskih kamiondjija,koji nas obilaze preko Rumunije i Bugarske,nikog u vladi ne tangira.