Naočare od američkog drveta

Branko Puzović

17. 04. 2016. u 19:31

Informatičar Vladimir Obradović (27) iz Valjeva, kreirao Atraktivan proizvod

Наочаре од америчког дрвета

Vladimir Obradović u svojoj radnji

TRAŽEĆI naočare kakve mu odgovaraju, informatičar Vladimir Obradović (27) na internetu je otkrio da se u SAD one prave od - drveta. Latio se posla i posle godinu dana stvorio je kolekciju ručno izrađenih muških i ženskih naočara sa okvirima od američkog oraha.

Okvir naočara Vladimir, inače zaposlen u Kovačkom centru valjevskog "Krušika", kreira u kompjuterskom programu, a potom u radionici po nacrtu laserski seče daščicu. Nakon toga, sve do finalnog izgleda naočara radi se isključivo ručno.

- Svaki primerak naočara praktično je unikat - kaže ponosno Obradović.

- Kolekciju sam nazvao Craft. Stakla sa dioptrijom, ili polarizovana za sunce ugrađuju se u valjevskim specijalizovanim kućama Lux Optika i "Hemikal". S obzirom na to da naočare dolaze u dodir s kožom lica, zbog mogućih alergijskih reakcija na drvo se ne nanosi boja, već je na njih nanesen specijalni vosak proizveden na biljnoj bazi, koji se u Švajcarskoj koristi za zaštitu drvenih posuda za hranu.

Obradović ističe da su naočare potpuno ekološki proizvod, za spajanje pojedinih delova upotrebljava se svega nekoliko miligrama lepka. Lagane su kao pero, teške su samo - 23 grama.

- U Srbiji ima još proizvođača naočara sa drvenim okvirom, ali ih na ovaj način, potpuno ekološki, niko ne izrađuje - kaže Vladimir. - Sve je još hobi, koji će možda da se pretvori u biznis, jer su mnogi ljubitelji mode, pogotovo mladi, oduševljeni već na prvi pogled kroz ove naočare.


NEŠTO NOVO

- NAOČARE Craft predstavljene su na našem štandu, nedavno na Sajmu privrede zapadne Srbije "Spreg" i odmah su privukle pažnju - kaže Nenad Milijanović, optičar u firmi Lux Optika. - Ovaj proizvod, očigledno, ima budućnost, jer tržište uvek zahteva nešto novo, pogotovo što se ove naočare potpuno uklapaju u ekološke trendove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Meda

18.04.2016. 01:17

umesto da ćuti i radi on proča ptiče..sve ima na internetu i sa dimenzijama i sto varijanti... Kakva izmišljanja kao jedan g-din iz mislim da je iz Kruševca ili Kraljeva kad je uzeo sa interneta od onih koji to proizvode isto sa dimenzijama i stotinu vsrijanti...takvih stručnjaka ovde koliko želite?

Pero Peric

18.04.2016. 01:53

jos kad bi mi jrdsn okvir poklonio bio bi car.ako odlučis se za ovaj humani potez isplatice ti se.

Miladin

19.04.2016. 18:53

@igWa - Ako nisi znao, americki orah je izuzetno kvalitetno drvo koje se koristi u drvnoj industriji, jer je veoma cenjeno zbog osobina, lepog izgleda i zato sto je lagano... To je kao kad bi neko tebe pitao "A zar si bas morao da koristis kompjuter u koji je ugradjen americki procesor?"