U BORBAMA za oslobođenje drevnog grada Palmire u Siriji učestvovao je i Srbin Davor Savičić (36) iz Doboja, nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) i veteran rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine. On je u Siriji komandovao jednim vodom misterioznog bataljona “Vagner” - neformalne ruske plaćeničke vojske. Kao komandir borbene grupe, kako pišu strani mediji, on je aktivno učestvovao u borbama protiv džihadista Islamske države na Bliskom istoku.

Vest da je Savičić učestvovao u velikoj pobedi vojske Bašara el Asada objavio je britanski “Gardijan”, koji se pozvao na pisanje portala “Fontanka”, jednog od najposećenijih informativnih sajtova u Sankt Peterburgu. U tekstu pod nazivom “Oni su se borili za Palmiru”, ruski portal navodi da je u borbama za drevni grad učestvovao veći broj ruskih boraca, mahom učesnika rata u Avganistanu i Čečeniji, kao i veći broj stranaca koji ratuju na strani Rusa.

Ovi ljudi su, kako se objašnjava u Rusiji, nevidljivi u ratnim dnevnicima i izvan su svakog formalnog lanca komandovanja. Koriste samo kodna imena, a naređenja za operacije dobijaju isključivo usmeno i bez ikakve formalne procedure. Zbog toga ih u Rusiji nazivaju ratnicima duhovima. Bataljon “Vagner” nije deo ruskih vojnih i policijskih snaga, a nema ga ni u registru agencija za pružanje usluga obezbeđenja.

Savičić je državljanin Bosne i Hercegovine, a više od dve godine stalno je nastanjen u Rusiji, u gradu Himki, gde živi od građevinskih radova. Prema pisanju peterburške “Fontanke”, međutim, Savičić je borac “Vagnera”, u kome komanduje jednim internacionalnim vodom. Kodno ime mu je “Volf” i pod svojom komandom ima i četvoricu boraca Srba, koji su tokom 2014. i 2015. godine došli iz Legije stranaca.

Za Savičićevo ime domaća javnost je čula 2001. godine kada je optužen kao jedan od učesnika nezapamćenog zločina u Beranama, kada je od podmetnutog eksploziva u kafe-baru “Holivud” ubijeno šest osoba. Meta napada bio je Beranac Duško Martinović, a osim njega u eksploziji su stradala i njegova dva brata, dvoje zaposlenih, kao i jedan od učesnika likvidacije. Posle prvostepene maksimalne zatvorske kazne, sud je 2009. godine Savičića oslobodio krivice u ovom slučaju. Bosanski mediji tvrdili su 2014. godine i da je postao deo međunarodne grupe koja za novac ratuje u istočnoj Ukrajini.

U razgovoru za “Novosti”, međutim, Savičić negira da je kao pripadnik odreda “Vagner” učestvovao u borbama u Siriji.

- Bavim se građevinom, zbog čega sam i došao u Rusiju - tvrdi Savičić, i naglašava da je na ratištu u Lugansku proveo svega nekoliko dana.

Posle kratkotrajnog boravka na frontu i ranjavanja, kako ističe, njegova ratna epizoda je završena.

- U Doboju imam porodicu, a sina iz prvog braka nameravam da dovedem kod mene. U RS i Srbiju uskoro ne planiram da dođem. Građevina mi je jedini posao, a sa ratovanjem nemam nikakve veze.

U gradu odakle potiče Savičić ima veliki broj poznanika, koji njegove ratne avanture pripisuju mašti i izmišljotinama zlonamernih ljudi.

- Povremeno se čujem sa njim. Reč je o vrlo dobrom momku i pravom prijatelju - kaže Nenad Bukvić, iz lokalne boračke organizacije.

Davorovi poznanici, međutim, ne kriju da ga je oduvek krasio borbeni i avanturistički duh. Poslednjih godina hobi mu je bio vožnja motora, posebno sa bajkerima iz RS i moto-klubom “Kosovski vitezovi”.

POREKLO SA OZRENA

DAVOR Savičić je poreklom iz opštine Banovići na Ozrenu (FBiH). Njegovi roditelji su iz Orahovice u Doboj stigli početkom izbijanja građanskog rata. Pobegli su od komšija muslimana, koji su u sastavu snaga Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki” prvih meseci 1992. godine proterali sve Srbe iz ovog kraja.

Brat mu je bio perspektivni rukometaš i igrao je u prvoligašu “Slogi”, gde je i Davor jedno vreme trenirao. Brat se više posvetio sportu i kasnije otišao u Australiju, gde i danas živi.

SLAVJANSKI KORPUS

PARAVOJNI ruski odred “Vagner”, kako može da se pročita u ruskim medijima i na društvenim mrežama, razvio se tokom rata u Ukrajini. Deo boraca “Slavjanskog korpusa” koji su činili ruski i strani doborovoljci, po okončanju ozbiljnijih dejstava u okolini Donjecka prekomandovan je u Siriju. Njihov zadatak su složene borbene operacije, ali i obuka lokalnih snaga. Neformalna baza bataljona “Vagner” je u gradu Moljkino, u Krasnojarskoj oblasti.