ONI znaju da naprave atmosferu na Marsu pogodnu za disanje i to isključivo od gasova i ruda sa "crvene planete". Umeju da konstruišu i cepelin koji bi opstao u izuzetno gustoj atmosferi Jupitera.

A, ukoliko bude novog nastavka filma "Ratovi zvezda", za princezu Amidalu pripremili su gel za kosu, takav da ostane čvrst u svim delovima svemira. Znaju čak i tajnu najboljeg materijala za gume na Mesecu, koje su otporne na temperature od minus 169 do plus 122 Celzijusova stepena...

Ovo su samo tri od šest zadataka kojima su Anamarija Nikoletić (18), Dušanka Savić (18), Irena Radišić (16), Vuk Vuković (17), Branko Radović (18) i Damjan Čubraković (16), učenici beogradske Matematičke gimnazije, impresionirali žiri i osvojili zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom turniru Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Ostavili su takav utisak da je, uručujući im medalju, pred članovima 32 druge ekipe, profesorka Irina Uspenska, zamenik dekana Hemijskog fakulteta pri Lomonosovu, rekla: "Bila bi mi čast da budete studenti Lomonosova".

Mesec dana posle ovog velikog uspeha, "Novosti" su ovaj mladi tim budućih naučnika posetile na dodatnoj nastavi iz hemije. Ponosni su na svoj uspeh, on im je, kažu, "vetar u leđa", ali sada idu dalje. U belim mantilima, okruženi epruvetama, pipetama, biretama, "okupirani" formulama i eksperimentalnim vežbama, u kabinetu hemije pripremaju se za nova takmičenja pod budnim okom profesorki Ivane Vuković i Anke Vlajić.

- Svi su navikli da đaci Matematičke gimnazije osvajaju medalje na takmičenjima iz matematike i fizike, pa je bilo mnogo iznenađenih našim uspehom iz hemije - pričaju Anamarija, Vuk i Dušanka.

- Mi volimo i matematiku, fiziku i astronomiju, ali hemiju najviše. U svakoj generaciji ima bar nekoliko učenika vrlo zainteresovanih za ovaj predmet, pa možemo da formiramo grupu od nas desetak najzainteresovanijih za hemiju.

Pošto u prvoj i drugoj godini imamo po tri časa, u trećoj dva, a u četvrtoj uopšte nemamo časove hemije, sa profesorkama organizujemo dodatnu nastavu barem dva puta sedmično. Uoči takmičenja i češće. Tada radimo teorijske i eksperimentalne zadatke koji prevazilaze srednjoškolsku nastavu. Nama je, jednostavno, iz hemije uvek potrebno nešto više, nešto novo, intrigantno.

Nije im teško, otkriva profesorka Ivana Vuković, da dodatnu nastavu organizuju i vikendom. Neprekidno tragaju za novim knjigama, udžbenicima i zbirkama zadataka iz hemije. Vredni su, marljivi, željni novih znanja i, kako kaže profesorka, puni ideja.

- Volimo i organsku i neorgansku hemiju, ali i hemiju polimera i kompleksnih jedinjenja - nastavljaju Branko, Irena i Damjan. - Svako od nas mnogo radi i uvežbava pojedinačno, ali volimo i timske zadatke. Kad je potrebno, pomažemo se međusobno, zadajemo zadatke jedni drugima.

Važno nam je i to što ne oskudevamo u hemikalijama za oglede. Škola se pobrinula da ih dobijamo redovno, kao što nam i direktor uvek obezbedi sredstva za odlazak na takmičenja. To nama zaista mnogo znači, jer nas ne "boli glava" zbog razmišljanja o putu i smeštaju.

A, put kog fakulteta će krenuti posle mature, još nisu odlučili. Biće to, kažu, neki univerzitet koji daje dobro "jedinjenje" hemije i drugih nauka.

SAVRŠENO POVEZUJU ZNANjE

KADA sam počela da radim, mislila sam da će hemija đacima matematičke gimnazije biti sporedni, neinteresantan predmet - kaže profesorka Vuković. - Srećom, prevarila sam se. Oni su sjajni i savršeno povezuju gradivo iz više oblasti. Njihovo znanje je kao sistem spojenih sudova - otvoreni su da prime nove lekcije i da ih savršeno povežu sa već naučenim. A, verujte, ponekad i ja naučim ponešto od njih.

ORGANIZUJU FESTIVALE

HEMIJA je divna prirodna nauka i volimo da za nju zainteresujemo i mališane i osnovce - kažu naši sagovornici. - U okviru naučnog festivala, koji se od prošle godine organizuje u svečanoj sali Matematičke gimnazije, imali smo svoj štand "Sasvim prirodno uz Mg", koji je bio vrlo posećen. Osim toga, povodom međunarodnog Dana mola, 23. oktobra, izvodili smo magične oglede koji su impresionirali i đake i profesore.