TROGODIŠNjI Mihailo imao je samo dva meseca kada je majka Svetlana napustila njegovog oca Srbu (37), a dečaka, njegovog godinu dana starijeg brata Milana i sestre Anicu (5) i Andrijanu (9) ostavila bez majčinske ljubavi. Nedostatak ženske ruke oseća se na svakom koraku trošne kuće Đokića, u selu Grizime kod Kosovske Kamenice, u kojoj pored dece i oca, žive i Srbina dvojica braće i otac Dobrosav (56). Bez najosnovnijeg pokućstva, sa okrunjenim plafonom i vlažnim zidovima, dom Đokića ispunili su siromaštvo, tuga i nedostatak osmeha na licima mališana, tako svojstvenog deci njihovih godina.

- Teško mi je što deca odrastaju u ovako lošim uslovima, bez kupatila i osnovnih stvari u kući - snebivajući se priča Srba dok objašnjava da žive od socijalne pomoći Vlade Srbije i minimalca koji prima njegov otac. - Braća i ja se trudimo koliko možemo oko njih, ali to sigurno nije dovoljno.

U zadnjem delu dvorišta temelji i nekoliko redova ozidanih ciglom na kući koju je svojevremeno započela da im gradi opština Kosovska Kamenica. Srba ne gubi nadu da će se radovi, prekinuti zbog nedostatka sredstava, ipak nastaviti i ističe da im je posle deobe imanja ostalo samo 40 ari zemlje, zbog čega obrđuju i imanja komšija.

- Imamo stoku i živinu, pa se za hranu nekako i snalazimo, ali nam fali sve ostalo, posebno stvari u kući i garderoba za decu - nastavlja priču Srba dok oko njega trčkaraju dvoje mališana. - Eto, Anica i Andrijana pešače po sat i više do škole, gde starija pohađa prvi razred, a mlađa ide u predškolsko, ali gotovo nikada nemaju udobnu obuću.

Anicu i Andrijanu, uredno obučene, zatičemo na seoskom putu kako se sa još nekoliko mališana vraćaju iz susednog sela. Držeći za ruku mlađu sestricu i sa rancem na leđima, starija Andrijana kaže da im pešačenje nije naporno jer su se navikle. A na pitanje da li im nedostaje mama, mlađa Anica potvrdno klima glavom, a starija Andrijana bez reči odmahuje glavom.

Ostavljene Anica i Andrijana

- Volela bih da imamo kompjuter, sto i stolicu - odgovara Andrijana na naše sledeće pitanje.

Ova mala devojčica tvrdi da se ne plaši dok seoskim putem ide u školu, pošto deo puta koriste i Albanci.

- O bezbednosti i ne razmišljamo, jer srećom ovde nije bilo nekih većih incidenata, a jedino smo suočeni sa prodajom srpske imovine - priča nam stariji čovek u dvorištu kuće na ulazu u selo. - Od nekoliko stotina meštana, sada je ostalo svega tridesetak, a Đokići su najmnogočlanija porodica. Deci je pre svega teško bez majke, ali svakako da im treba i svaka druga vrsta pomoći.

POMOĆ DECI ĐOKIĆA

PORED Odbora za pomoć Srbima sa KiM iz Republike Srpske, koji je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za pomoć osmočlanoj porodici Đokić, do sada su pomogli i Ministarstvo za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, koje je doniralo deo građevinskog materijala za radove na započetoj kući, ali i brojni pojedinci i institucije. Akciju prikupanja pomoći za ovu porodicu, pre svega mališane, pokrenula je i GI SDP Olivera Ivanovića.

BLATNjAVI PUT DO KUĆE

SELO Grizime nalazi se na svega pet kilometara od Kosovske Kamenice. Do zapuštenih seoskih kuća, raštrkanih po brdima, vodi blatnjavi put na koji se skreće sa asfalta pokraj kojeg se nalaze velelepne kuće Albanaca.