SPORT ZA IZDRŽLJIVE: “Nebesko trčanje” osvaja Srbiju

NovostiOnline

05. 02. 2016. u 12:58

SPORT ZA IZDRŽLJIVE: “Nebesko trčanje” osvaja Srbiju
U Srbiji se sve više ljudi, ljubitelja prirode, bavi novim sportom – skajraningom, u bukvalnom prevodu “nebeskim”, a zapravo “planinskim” trčanjem na visinama većim od 2.000 metara

Premijerna trka u Srbiji održana je 1. marta prošle godine kada je organizovan Avala SkyTrail. Dok je prva nezvanična trka skyrunninga bio Sokolov put 2014. u formatu SkyRace-a.

Inače, u 2015. godini Srbija je zvanično našla svoje mesto na skyrunning mapi sveta. Grupa entuzijasta i ljubitelja prirode kroz Srpsku Skyrunning asocijaciju nastoji da doprinese, najpre afirmaciji i promociji, a potom i razvoju planinskog trčanja. Kažu da im je obaveza i odgovornost da se strogo pridržavaju statuta i standarda Internacionalne Skyrunning federacije, s obzirom na to da je primljena u njeno punopravno članstvo. Osnovana je Nacionalna liga, uspostavljen bodovni sistem i u premijernoj sezoni u kalendaru našlo se osam trka.

Precizno objašnjenje skyrunninga je da je to disciplina planinskog trčanja do, ili preko 2.000 metara nadmorske visine (dakle, jasno je da se uvek biraju ozbiljni i visoki planinski masivi), gde uspon ne prelazi 30%, a težina penjanja ne prelazi drugi stepen.

Ređale su se trke u 2015. – Prvi Vertikalni Kilometar u našoj zemlji na Rtnju, zatim SkyRace Sokolov put na Suvoj planini, pa UltraTrail na Staroj planini, SkyRace na Besnoj kobili, Vertikalni Kilometar na Prokletijama, najteži SkyRace kod nas održan je na Šar planini, a zavesa na prvu sezonu spuštena je trkama SkyTrail i UltraSkyMarathon na Torničkoj Bobiji.

Kroz ovih osam trka, učesnici su imali priliku da prvi put iskuse kako je to odraditi Vertikalni kilometar, neki su prvi put prevalili dužinu od 85, ili 122 km, dok su neki dobro ispitali svoje granice izdržljivosti i svakako stavili sebe pred veliki test.

Lako je “navući” se na skyrunning. Pored predivne i često netaknute prirode, zanimljivih lokacija i formata trka, ono što je sigurno zagarantovano jeste odlična zabava i druženje.

Pobednik u muškoj konkurenciji za 2015. je bio Kristijan Stošić iz Beograda sa maksimalnim brojem bodova, dok je u ženskoj konkurenciji prvo mesto zauzela Nela Lazarević iz Niša.

Ono čemu teži Srpska Skyrunning asocijacija jeste promovisanje sportskog i planinskog turizma u Srbiji i šire, kao i ruralnih područja. Ono što smo imali prilike da vidimo protekle godine jeste činjenica da je grupa ljudi koja organizuje ove trke uspela u tome i da su zahvaljujući skyrunningu neke destinacije u našoj zemlji, može se slobodno reći, oživele. Potencijal pojedinih lokacija konačno je u potpunosti iskorišćen, a avanturizam u nekim područjima je bar na trenutak bio u punom sjaju. Sve češće možemo videti skyrunnere kako se sami organizuju i idu na pomenute lokacije iz 2015. da rade treninge ili jednostavno vode prijatelje i prošetaju tim stazama.

Srpska Skyruning asocijacija i u 2016. nastavlja sa radom. Svakako da posle pionirske 2015. godine u novu sezonu ulaze daleko iskusniji, kako organizatori, tako i takmičari. U kalendaru je 11 trka (od kojih će se 10 bodovati), a prva je zakazana za 5. mart kada će se održati Kopaonik SkyTrail (prvi put će trkači u Srbiji imati prilike da osete snežnu podlogu pod nogama, na utabanim ski stazama). Posle Kopaonika, učesnići će, takođe, imati priliku za još jedan jedinstveni događaj. Za dve sedmice sledi prava poslastica kada će se dan za danom održati dva Vertikalna Kilometra, prvi na Kotoru, drugi u Trebinju.

Na redu su dva formatatrke na Bobiji, pa Garmin SkyStairs u Zubinom Potoku (koji se jedini neće bodovati za Ligu), a zatim dobro poznati ultramaraton na Staroj planini na tri distance. Te trke će u 2016. nositi najveći broj bodova.Na Vlasini će u maju biti organizovan prvi Skyrunning kamp, koji će trajati 21 dan i na kojem će se okupiti poznati skyrunning treneri i trkači željni dobrog treninga. U opciji su dve trke za 9. juli, da li na Besnoj kobili, ili na Prokletijama, organizatori će odlučiti u zavisnosti od podrške u lokalu. Težak ispit trkači će opet imati na Šar planini, posle toga ih čeka Jadovničkiultramarathon sa čak četiri distance, pa dve staze na reci Tari (Grab kamp, CG). Za kraj ostaje popularni Sokolov put na Suvoj planini 15. oktobra, na kojem se prethodne godine okupilo blizu 300 učesnika.To će biti treće izdanje ove trke, koja ima sve tendencije da u 2017. postane deo svetske lige ISF-a.

Početak druge skyrunning sezone je blizu. Kalendar je bogat fenomenalnim trkama, a na svim zainteresovanim je da se pridruže, budu deo vrhunskih događaja i dobro se zabave.


KALENDAR ZA 2016. GODINU

5. MART – Kopaonik SkyTrail (15,2 km – 1.800 D+) powered by MK Resort

19. MART – Kotor Vertical km (2,8 km – 1.000 D+) koorganizator Orjen Outdoor

20. MART – Trebinje Vertical km (5 km – 1.000 D+) koorganizator PD Vučji zub

29. APRIL – Bobija SkyTrail i UltraSkyMarathon (25 i 56 km) Ljubovija

MAJ 21. dan – Skyrunning kamp na Vlasinskom jezeru

15. MAJ – Garmin SkyStairs, Zubin Potok, powered by Infoteam i Outdoor In (ne boduje se za Nacionalnu ligu)

3–5. JUN – UltraTrail Stara planina (20, 85 i 122 km) Knjaževac + UTMB poeni

9. JUL – Besna kobila SkyRace (25 km – 1.800 D+) ili Prokletije Vertical km (3,2 km – 950 D+)

13. AVGUST – Šarplaninski SkyRace (33,5 km – 2,450 D+) Štrpce, Kosovo

26–28. AVGUST – Jadovnik UltraMarathon (22, 66 i 111 km) Prijepolje i UG Jadovnik + UTMB poeni

17. SEPTEMBAR – Tara Grab SkyTrail i UltraSkyMarathon (distance slične kao na Bobiji Ultra Sky Marathon)

15. OKTOBAR – Sokolov put – SkyRace (22 km – 2.200 D+) Suva planina, Niš


DISCIPLINE PO ISF-U

SKYMARATHON (Nebeski maraton) – trke sa minimalnom ukupnom razlikom u nadmorskoj visini od 2.000 metara, dužine između 30 do 42 km (prihvatljiva tolerancija je 5%). Putanja trke može da ide preko različitih podloga, šumskih i planinskih staza i puteljaka, sipara, kamenih i stenovitih prolaza, snega i leda (ukupna dužina asfaltne podloge ne sme biti duža od 15%), a nadmorska visina dostiže ili prelazi preko 4.000 metara.

ULTRASKYMARATHON (Nebeski ultra maraton) – trke koje za više od 5% prevazilaze parametre Sky Marathona, sa minimalnim ukupnim vertikalnim usponom od 2.500 metara i sa preko 50 km dužine.

SKYRACE (Nebeska trka) – trke na nadmorskoj visini između 2.000 i 4.000 metara, minimalne dužine od 20, a maksimalne 30 km (prihvatljivo odstupanje je 5%). U zemljama gde nadmorske visine ne dosežu do 2.000 metara, takmičenja na kojima ukupan vertikalni uspon prelazi 1.300 metara, mogu se organizovati kao Sky Race trke.

VERTICAL KILOMETER (Vertikalni kilometar) – trke sa 1.000 metara ukupnog vertikalnog uspona preko različitog terena sa značajnim nagibom, ali koje ne prelaze dužinu od 5 km. Ove trke se razlikuju po tri visinska nivoa sa varijablom od +/– 200 m, na primer od 0 – 1.000 m, 1.000 – 2.000, 2.000–3.000 m, gde je prihvatljiva tolerancija 5%.

SKYTRAIL (Nebeske staze) – trke po trasiranim stazama (sa manje od 10% asfalta) koje ne ispunjavaju uslove za trke drugih formata preko 2.000 metara. Dužina ovih trka moze biti različita, ali ne manja od 15 km.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije