LEDENI vetar "šamara" obraze, a sitna kiša rosi smrznuto blato. U novu godinu, lepšu i veću, stotinak građevinskih radnika bez pauze je ušlo sa džinovskom burgijom, pobijajući šipove na prvom objektu "Beograda na vodi". Rokovi kratki, posao obiman.

Reporteri "Novosti" jedan dan proveli su građevincima, koji pripremaju početak nadzemih radova na dve stambene kule. Vremena za priču nije bilo. Teška mehanizovana operativa bušila je rupe. Po planu, da bi zgrade izdržale svoju težinu na močvarnom tlu, moraju da imaju 410 tačaka oslonca.

- Radimo fundiranje objekta, postavljamo šipove i barete - objašnjava nam Milidar Jovanović, šef gradilišta. - Do sada smo izbušili 210 rupa, a ostalo nam je još 200, pa da završimo ovaj deo posla. Šipovi su dugački 22 metra. Kada se montiraju u rupu duboku 30 metara, to je kao da imate desetospratnicu u tlu.

Prema njegovim rečima, iako se sumnjalo, istraživanja su pokazala da u tlu nema zaostalih bombi. Radove su povremeno usporavali metali koji su pronađeni na određenim dubinama, između slojeva gline, peska i lapora.

Veliki problem mogle su da budu podzemne vode. Naime, velelepna građevina zida se samo 30 metara od korita Save.

NOVA GRADILIŠTA U 2016. - UŽURBANO radimo na pripremnim radnjama za otvaranje novih gradilišta. Sledeći koraci su početak radova na izgradnji "W" hotela i Kule Beograd, kao i nastavak radova na Sava promenadi. Do leta, Promenada će biti još duža - kaže za "Novosti" Nikola Nedeljković, direktor "Beograda na vodi".

- Ovo gradilište ima najmoderniju operativu. Urađeni su sistemi za odvodnjavanje. Prokopan je niz bunara oko celog gradilišta, a višak vode se izbacuje u reku - objašnjava ovaj građevinski inženjer, koji iza sebe ima trideset godina iskustva.

Ovaj deo Savamale zaštićen je i u slučaju poplava, jer je nasip pojačan zidom od talpe - metalna konstrukcija koja štiti od prodora vode prilikom visokog vodostaja. Svoj deo posla Jovanović se nada da će završiti do sredine marta.

- Nije bilo snega, ni drugih problema, pa smo sada nekoliko dana ispred zacrtanog plana - zadovoljno trlja ruke prvi čovek gradilišta.

Na izgradnji dva solitera isključivo rade domaće firme - "Energoprojekt", "Novko", PMC i "Mašinoprojekt". Brojne mašine su nove i moderne. Komande su prepuštne obučenim profesionalcima.

Ovaj deo Savamale dobiće uskoro sasvim nov izgled

Zbog dolaska ekipe "Novosti", kratku pauzu pravi Vojislav Kranjc. Ispod šlema viri seda kosa. Šake velike, žuljevite, a pogled oštar. Rukovodilac je mašine koja se kodno zove - C 400.

BROJKE

* 296 stanova gradi se u dve kule

* 22 metra su dugački specijalni šipovi

- Trenutno radim na izradi takozvane dijafragme, prilikom bušenja tla. Jeste naporno, ali uživamo u poslu - objašnjava nam Kranjc.

Zbog potrebe posla, radi se i noću pod reflektorima. A često se angažuje i treća, dodatna smena.

Kuća se od temelja zida, a da li je bio dobar rad ovih majstora, znaće se već 2018. godine, za kada je zakazano useljenje.

Hladno vreme nije zaustavilo radnike