Pesak sa staze sada na platnu

B. PUZOVIĆ

21. 12. 2015. u 16:19

Nekadašnja atletičarka crvene zvezde Ivana Stanisavljević Negić nastavlja umetnički put vajara iz rodnog kraja. Ivana je formirala svoj slikarski pravac

Песак са стазе сада на платну

Ivana sa ocem vajarom Milanom Stanisavljevićem

KAO što je bila uspešna atletičarka, osvajala brojne medalje za Crvenu zvezdu i reprezentaciju u trci s preponama, sprintu, skoku u dalj, Ivana Stanisavljević - Negić (38) podjednako dobro bavi se - slikarstvom. Umetničku "žicu" nasledila je od oca Milana, širom sveta poznatog vajara, poreklom iz Jabučja kod Lajkovca, a deceniju i po druženja sa štafelajem obeležiće izložbom u Etnografskom muzeju u Beogradu, koju će 26. decembra otvoriti Nikola Kusovac.

Odrasla je uz mnoštvo crnih, hrastovih, monumentalnih figura, ptica, troglavih stvorenja, ljubavnika, svetaca, koje je, u svom ateljeu u Beogradu, isklesao njen otac Milan Stanisavljević, ali je, ističu poznavaoci umetnosti, uspela da formira svoj, jedinstven stvaralački pravac. Ivana slika - peskom!

- Da bi se moji radovi razlikovali, počela sam da koristim posebnu tehniku, pesak i emajl-lak - objašnjava Ivana. - Zbog više slojeva peska na platnu, slika kao da ima tri dimenzije. - Dinamika koja mi je ušla pod kožu za vreme bavljenja atletikom, jednostavno se prenela i u moje slikarstvo, a počela sam da se bavim i vajarstvom, jer iver, što kažu, ne pada daleko od klade.

Izložba koju uveliko priprema u Etnografskom muzeju u Beogradu nosi naziv "Niko nije dovršen - Tri generacije Stanisavljevića". U pitanju su, uz Ivanu, njen deda Dragiša, iz Jabučja kod Lajkovca, začetnik nadaleko znamenite Kolubarske škole naive, te otac Milan koji se svojom umetnošću vinuo u sam vrh svetskog vajarstva te vrste. Stanisavljeviće kritičari nazivaju - čarobnjacima sa Kolubare! Ivana će izložiti pedesetak slika i desetak skulptura. Gost izložbe, sa nekoliko skulptura, biće njen otac Milan, a prikazaće i dva rada dede Dragiše.

- Ima u Ivaninom radu nešto od statičnog mira dedinog, ali i od očeve divlje, pa ipak lirske, neobuzdanosti i siline - naveo je Petar V. Simić o njenoj izložbi u Galeriji "Macola" u Drvengradu. - Ivana je rođeni narator, ona ne deklemuje i ne recituje, nego prosto govori... Bilo da su u pitanju svečani prizori, radosni kao svadba, dramatični kao porođaj, potresni kao sahrana, ili scene iz najobičnije svakodnevice - kompozicija je uvek besprekorno organizovana, ravnoteža savršena. Plemenitu prilježnost u radu, poseban kvalitet može da ostvari samo ženska ruka.

UMETNOST U NASLEĐE

- Posmatraču se namah otkriva čudesan hibrid "naive" i akademizma, autentičan autorski svet koji potvrđuje neoborivost važne misli velikog Milana Kašanina: "U umetnosti se sve može iprovizovati, sve osim nasleđa" - zapisao je Petar V. Simić. - I zaista, ne može se nikako prenebregnuti činjenica da je Ivana treća generacija umetnika u svojoj familiji: unuka velikog Dragiše Stanisavljevića i ćerka najvećeg srpskog vajara "naivca" Milana Stanisavljevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije