BANjSKO mesto Vrdnik, smešteno u srcu Srema, dobilo je jedinstvenu spomen-ulicu, babici Novki Obradović. Glumac Aleksandar Berček i novinar-publicista Željko Marković, skidajući belo platno, kao simbol pelene, otkrili su obeležje ženi koja je do 80-ih godina prošlog veka pomagala trudnicama sa ovog područja da na svet donesu žive i zdrave bebe.

Ispred kuće, u kojoj je davnih godina živela Novka, okupili su se mališani iz vrtića, učenici, vaspitači, učitelji, da odaju počast babici koju još pamte, a i rado se sećaju njihove bake, deke, očevi, majke.

- Mudri ljudi su govorili da ime, može biti simbol, a nekada i sudbina. Jedna stara poslovica opet kaže, ime je znak. Samo njeno ime govori da je pomagala novim ljudima da dolaze na ovaj svet, dok prezime simbolizuje kako je umela da ih obraduje - rekao je Berček, ističući da je ponosan što je imao tu čast da uz pomoć ove babice ugleda svetlost dana.

Marković, takođe rođeni Vrdničanin, pojasnio je kako su tvorci došli na ovakvu ideju:

- Pre šest godina, u jednoj vrdničkoj kafani, tokom vrelog letnjeg dana, između dve flaše piva, jedne moje i druge Acine, on mi reče da je rođen naopačke. Njegova majka Milka, inače Vrdničanka, imala je ozbiljnih problema tokom trudnoće, ali brzom reakcijom babice Novke sve je proteklo u najboljem redu i ne samo da je rođen Aleksandar Berček, već smo dobili jednog od najvećih srpskih televizijskih i filmskih glumaca.

PRE BEBA - RUDARI

NOVKA, koja je pedesetih godina prošlog veka prvo radila kao bolničarka i brinula o povredama rudara, kasnije se usavršava za posao babice-akušera. U Vrdniku je radila sve do zatvaranja Rudnika 1968. godine, kada prelazi da radi u rumsko porodilište, sve do 1980. odakle odlazi u penziju. Bila je udata za seoskog berberina Vladimira sa kojim nije imala dece. Umrla je 1990. godine i sahranjena na starom vrdničkom seoskom groblju.

Aleksandar Berček i Željko Marković