STRMA staza do Savinih isposnica, isklesana rukom i strpljenjem monaha na liticama kanjona Mileševke i ispod tvrđave, biće proširena sa tridesetak na 70 do 140 centimetra, a sa dve galerije i vidikovca - manastir Mileševa videće se kao na dlanu.

Posle višedecenijskog nemara i zaborava, lokalna uprava u Prijepolju i stručnjaci za zaštitu graditeljskog i kulturnog nasleđa rešili su da, povodom osamstote godišnjice manastira Mileševa (2019. godine), iz tame vekova izvuku Savine isposnice i ostatke tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, čuvara karavanskog puta Dubrovnik - Orijent i nemanjićke zadužbine.

Užičko preduzeće "Jedinstvo" započelo je pripreme za uređenje staze, a 12 miliona dinara za radove obezbedilo je Ministarstvo turizma. Dva republička zavoda - za zaštitu spomenika kulture i prirode, brinuće o očuvanju baštine i prirodnih retkosti.

- Skoro vertikalne stene iznad trase staze, u dužini od 200 metara, nametnule su najpreči zadatak - bezbednost posetilaca - ističe Alija Iglica, arhitekta prijepoljskog Zavoda za projektovanje. - Najveći deo konstrukcije zaštitne ograde, vidikovaca i natkrivenih galerije je od drveta, staze će biti popločane kamenom i drvenim talpama i sve će se uklopati u ambijentalnu celinu i ničim neće remetiti ovo kultno mesto i okolinu kanjona Mileševke, prirodnog rezervata.

Zbog nepristupačnog terena na litici iznad reke, prilaz je moguć samo sa jugozapadne strane, i tokom laserskog snimanja, a i pre 12 godina prilikom istraživanja Savinih isposnica sa Savinom vodom u tvrđavi (koju posećuju mnogi, verujući da je lekovita za slabovide) - ekipa alpinista je priskakala u pomoć.

Savine isposnice, sa oltarom na litici iznad Mileševke

- Planirano je i da se iduće godine sanira put od džamije u Hisardžiku do staze i puta prema zidinama tvrđave. U okviru priprema za obeležavanje jubileja Mileševe neophodno je uraditi projekte zaštite isposnica u kojima su nekad monasi prepisivali knjige, kao i započeti pripreme za arheološka istraživanja i restauratorsko-konzervatorske radove tvrđave Mileševac - naglašava Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog muzeja.

GRAD MILEŠEVAC

GRAD Mileševac se prvi put pominje u povelji Alfonsa Petog Aragonskog velikašu Stefanu Kosači 1444. godine. Nema podataka ko je podigao grad, već se pretpostavlja da je u rimskom periodu postojalo utvrđenje, a da je grad izgrađen odmah posle zidanja Mileševe 1219. godine. Kasnije je, kažu, i vlastelin Nikola Altomanović imao udela, a dolaskom Turaka, polovinom 15. veka, deo kamenog utvrđenja je ojačan i dozidan.