Kralj Aleksandar je imao vanbračnu ćerku sa Francuskinjom!

Ivan Miladinović

nedelja, 25. 10. 2015. u 20:07

Краљ Александар је имао ванбрачну ћерку са Францускињом!

Aleksandar iz mlađih dana, Jelena Juženidi

Jedina tajna dinastije Karađorđević koja nije skandalozno stigla u javnost. Mlada studentkinja medicine Šarlot Kotijar i budući suveren sreli su se u Parizu. Romansa neposredno pred Prvi svetski rat

VALjDA od kad je sveta, ili bolje rečeno, od kad su se pojedinci izdvojili kao vladari, o njima kruže razne priče i ogovaranja. Dvorskim intrigama i spletkama narod se vekovima naslađivao, te je verovatno tako nastala ona i narodna poslovica "zaklela se zemlja raju", ili bajka "U cara Trajana kozje uši". Ta čovekova karakteristika naročito je našla pogodno tlo kod nas Srba. U novije doba, poslednjih vek-dva, pričalo se sve i svašta, od Krađorđa do aktuelnih istaknutih političara... niko nije bio pošteđen. Ni Obrenovići (o njihovim aferama mogla bi i knjiga da se napiše), pa čak ni veliki sin naroda i narodnosti drug Josip Broz (ljubavne veze sa jednom operskom pevačicom i sestrama maserkama). Naravno, ni Karađorđevi naslednici nisu bili izuzeti. Za kralja Aleksandra Karađorđevća se pričalo da je sazidao vilu jednoj lepotici u Lisičjem potoku, odmah ispod Belog dvora, da bi mu bila "pri ruci". Beogradskom čaršijom brujala je priča o strasnoj ljubavnoj vezi kraljice Marije i jednog ađutanta Slovenca.

CINIČNI Miloš Crnjanski, beleži u "Embahadama" da bi neki srpski ministri i diplomate, za ono što su pričali o kraljici, dobili nož u stomak od uvređenog sina "da je bila majka nekog nosača, a ne kralja". Međutim, ima i jedna kraljevska porodična tajna koju niko nikad nije osporio i koja je bila jedna od retkih u dinastiji Karađorđević koja nije skandalozno otkrivena u javnosti. Za nju su, po svemu sudeći, znale samo osobe najodanije dvoru i kruni.

O ovoj tajni prvi je progovorio kraljević Tomislav Karađorđević u maju 1994. godine. Ispričao je da je na Oplenac stigla njegova sestra, vanbračna ćerka kralja Aleksandra. Bilo je to u kancelariji Miladina Gavrilovića, direktora "Zadužbine kralja Petra Prvog". Pored domaćina, svedoci kraljevićeve potrebe da obznani greh svaog oca iz mladalačkih dana bili su Mile Kordić, u to vreme direktor i glavni i odgovorni urednik "Politike ekspres", Dragoljub Janojlić, dopisnik tog lista iz Smederevske Palanke, foto-reporter Rade Bošnjak i autor ovog teksta.

Tomislav se upravo vratio iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Bio je vidno umoran od puta, još se nije aklimatizovao na srednjoevropsko vreme, a bio je i vrlo neraspoložen. Dugo je pričao o susretima s našim iseljenicima, o njihovoj nostalgiji i teškom životu u dalekom svetu. Mučilo ga je saznanje da većina našeg naroda na tom "silikonskom" kontinentu ima finansijskih problema.

Kraljević Tomislav sa sestrom Jelenom na Oplencu

U jednom trenutku spomenuo je kako je o tome razgovarao i sa svojom sestrom. Neko od prisutnih ga je upitao da li je to princeza Jelisaveta došla na Oplenac. Tomislav se, onako kako je to samo on umeo, zagonetno nasmešio i mirno rekao: "Ne, razgovarao sam s mojom sestrom Jelenom Juženidi. Ona je vanbračna ćerka mog oca kralja Aleksandra".

Dok je izgovarao ove reči, pažljivo je osmatrao naša zaprepašćena lica. Njegovo raspoloženje namah se popravilo kada je počeo da priča o sestri. Bilo je jasno da je odabrao ovaj trenutak da otkrije dugo čuvanu porodičnu tajnu:

- Da imam sestru po ocu, saznao sam za vreme Drugog svetskog rata. Za to žensko dete znala je i moja majka. Ona je saznala od oca, ali nama ništa nije govorila o tome. Uopšte, o tome se među nama nije govorilo. To je znala samo nekolicina očevih najbližih prijatelja. Knez Pavle je bio najupućeniji u tu porodičnu tajnu. On je neke detalje iz te životne epizode kralja Aleksandra ispričao mom starijem bratu Petru - govorio je kraljević Tomislav.

KRALj Aleksandar i Jelenina majka Šarlot Kotijar upoznali su se uoči Prvog svetskog rata u Parizu. Ona je bila iz Bretanje i, zbog porodične tradicije, pošto su joj otac i deda bili lekari, studirala je medicinu na Sorboni. Najpre je upoznala kneza Pavla, a onda ju je on predstavio srpskom prestolonasledniku. Navodno je ovo bila ljubav na prvi pogled, ali državničke obaveze budućeg kralja i ratni doboši koji su tutnjali Evropom razdvojili su ovo dvoje mladih.

Sudbina je htela da Šarlot Kotijar po završetku rata stigne u Srbiju kao lekar u misiji Međunarodnog Crvenog krsta. Novi susret mladog regenta i lepe Bretanjke bio je neizbežan i ponovo je rasplamsao pritajena osećanja.

Poslednjeg dana 1920. godine, u jednoj od odaja američkog konzulata, rođena je ćerka Jelena. Na krštenju je dobila ime Zorka, po Aleksandrovoj babi, ćerki crnogorskog kralja Nikole.

Kralj Aleksandar brinuo je o Jeleni i njenoj majci kako to dolikuje jednom kralju, sve do tragičnog kraja u Marselju 1934. godine. Od tada je brigu o njima preuzeo princ Pavle. I kraljica Marija, koja je znala za ovu predbračnu avanturu svog supruga, redovno je Jeleni slala rođendanske poklone sve do 1940. godine, do nemačke okupacije Francuske.

Kralj je želeo da ima ćerku

Ostao je zabeležen odgovor princa Tomislava na pitanje kako je ta veza mogla da opstane pored Nikole Pašića i ostalih radikalskih aždaja:

- Kad god sam razmišljao o ovome, pitao sam se kako je mogla da opstane pored ondašnjeg beogradskog dvorskog okruženja. Odgovor sam dobio mnogo godina kasnije, od nekih očevih prijatelja. Kada je završen Prvi svetski rat, Aleksandar je već imao trideset godina. Šaputalo se o njegovoj "muškoj nesposobnosti": još kao mladić, bolovao je od zapaljenja jednog testisa. Dugo je bio lečen, a posle prelaska Albanije 1915. godine stanje mu se pogoršalo, pa je morao da se operiše. Nikola Pašić, predsednik vlade, brinuo je da se zbog ove boljke ne prekine dinastija. Zbog toga je političarima odgovaralo da provere da li budući kralj može da ima decu - podsećao je princ Tomislav.

KOBNE 1934. godine protokolom je bilo predviđeno da kralj jedan dan provede s ćerkom Jelenom.

- Sestra će mi docnije pričati kako su ona i njena majka bile u šoku kada su čule šta se desilo u Marselju - ispričaće princ Tomislav.

Kada je Tomislav, šezdesetih godina prošlog veka, boravio u Hilandaru, gospodin Đorđe S. Roš diskretno ga je podsetio na sestru Jelenu. Princ je prelomio. Rekao je sebi: "Ona je moja sestra i tu nema šta da se krije!" I tada se javio telefonom. Bio je to njihov prvi kontakt: "Bio je tako prisan kao da smo stari znanci. Ubrzo smo se i videli. Bila je moj gost u Engleskoj, nekoliko meseci. Zatim je bila na večanju moje ćerke Katarine."

Jednom prilikom princ Tomislav je hteo da je iznenadi i nenajavljen je poseti u Atini. Na ulazu u zgradu presreo ga je portir i odmah rekao: "Vi mora da ste brat gospođe Jelene Juženidi!"

Jelena je ostala te godine na Oplencu pune dve sedmice. Nažalost, umrla je 19. januara 1998. godine. A njena majka Šarlot Kotijar preminula je četrdest i pet godina ranije, daleke 1953. godine.

I ranije je dolazila u Topolu, krišom, da u kripti Crkve Svetog Đorđa zapali sveću na očevom grobu. Inače, njen muž je bio ministar spoljnih poslova Grčke.

Kraljica Marija je znala za vanbračnu ćerku

GORNjA TOPONICA

SUDBINA se, po svemu sudeći, poigrala i sa Aleksandrovim rođenim bratom Đorđem, prvobitnim prestolonaslednikom, koji je pod pritiskom političara morao da ustupi presto bratu, koji takođe imao vanbračnu ćerku. Naime, posle smrti Kralja Petra I prvo mu je zabranjen ulaz u dvor 1922. godine, a posle montiranih lekarskih izveštaja o njegovoj neuračunljivosti bio je izolovan na Belju (1925/26), a potom u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša.

Dr Branislav Gligorijević, radeći na trotomnoj monografiji "Kralj Aleksandar Karađorđević", naišao je na neke dokaze o vanbračnoj ćerki Đorđa Karađorđevića i o tome je napisao:

- Prema prilozima za utvrđivanje identiteta Eve (Mileve) Almaši-Ilić, rođene 1926. ili 1928. godine u Senti, koje mi je dao da pregledam Đorđe Mitrović, kustos Muzeja Srbije, ona bi mogla biti vanbračna kći princa Đorđa. Njena majka Katarina Šarkanji u vreme začeća nalazila se, verovatno, na radu u Toponici, gde je Đorđe tada bio na lečenju. Međutim, ni majka, ni Đorđe, koji je posećivao posle rata, nisu otkrili ko je njen otac, a Eva je to saznala posle njihove smrti, otkrivanjem nekih dokumenata, i na osnovu njih je polagala pravo i tražila da se utvrdi da je njen otac Đorđe Karađorđević - pisao je dr Gligorijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Milan

25.10.2015. 20:29

Nije istina da je "pod pritiskom politicara" vec je Licno Kralj Aleksandar drzao zdravog, rodjenog brata zakljucanog u Dusevnoj bolnici i bio jedan obican Uzurpator prestola, koji mu nije pripadao ! Posle njegove smrti, Princ Djordje je trazio od Kneza Pavla da ga pusti, tih " politicara" odavno nije bilo, ali ovaj nije Hteo !! Jer bi Djordje ocigledno postavio pitanje svog zakonskog prava na Presto, a Pavle ne bi mogao da vlada kao Regent ! Tek su ga Nemci oslobodili 1941.

Milan Obradović

25.10.2015. 21:28

Ovi izgleda opet oće po svaku cenu da nam uvale "kralja"... !! po svaku cenu... !!!

Миљко Пејић

26.10.2015. 00:29

@Milan Obradović - Који "ови", кога да "увале", по коју то "цену", брате Милане? Ко је то питао Србе да ли хоће аустријског каплара за "маршала" или је он тај који нам је уваљен, и то по великој цени коју и данас плаћамо? Господ Бог нам коначно услишује жељу да се Краљ, Вождов потомак, врати где му је место и одакле га је истерала банда међународних терориста!

YU ZG

26.10.2015. 10:12

@Milan Obradović - To što vam je uvaljeno, uvaljeno vam je, zasad je toliko dovoljno. Ne morate, te nije obavezno da pogoršavate, što reče Kostić.

Милош

27.10.2015. 01:00

@Milan Obradović - Можеш од муке и да цркнеш али овај Александар што је сада у Београду јесте краљ који само треба да буде крунисан, а то предстоји било то теби мило или не. Утуви у ћупу да краља бира народ и да само народ може да га натера да абдицира, а не скупина црвених гангстера на неком састанку у нечијем Јајцу. Тебе нико не пита.

Радован

25.10.2015. 22:06

Имао је краљ Александар и у Београду ванбрачну кћер (Мару).

Pitagora

26.10.2015. 07:16

@Радован - Pre nego što se oženio princezom Marijom, regent je imao vezu sa jednom prelepom Vranjankom, ćerkom nekog industrijalca. Iz te veze je njegova ćerka. Posle rata radila je u glavnoj pošti, u Beogradu, i to na jednom šalteru. Neverovatno je ličila na oca, pa se narod okupljao oko šaltera. Zato su je povukli da radi u kancelariji, ali su joj nešto kasnije dali pasoš pa je sa majkom otišla u Švajcarsku.

ddd

26.10.2015. 00:23

Istorijska cinjenica: Djordje Karadjordjevic je morao da abdicira ili da odgovara za ubistvo (sto bi bio nevidjeni skandal). Ubio je svog slugu, na najsuroviji nacin, sutirajuci ga i gazeci. Izabrao je abdikaciju, pod pritiskom politicara i britanske diplomatije. I pre ovog dogadjaja je imao napade besa, i cesto bio potpuno van kontrole. Na osnovu svega toga je proglasen neuracunjivim.

Milan

26.10.2015. 15:12

@ddd - To su potpuno Neistine ! Kako mislis ili sudjenje za Ubistvo ili Abdikacija ! Posle Abdikacije samo bi bilo olaksano sudjenje da je uopste moglo doci do njega ! Princa Djordja nisu mogli da kontrolisu , zamerio se i svome Bratu i Apisu i Pasicu ! Oni su mu sve to namestili, i nema nikakve Britanske nego Austro Ugarska diplomatija jer se sve to dogadja 1909 ! Uhapsen, pa zakljucan kasnije u Toponici kod Nisa od 1925-1941. Kako je bio neuracunjiv 1909 a zatvoren 1925, a posle bio Normalan ??

Петар

26.10.2015. 07:12

Сад ми се упалила сијалица.Дворске интриге и сплетке су уствари претеча риалитија.Обичан народ имитира цареве,принцезе,дворане и дворанке(ово последње читај:старлете).

JOVAN MATIJEVIĆ VRBAS

26.10.2015. 11:02

Uopšte me neinteresuju kraljevi skim je imao ćerku oće li i ona da traži apo nažu od Srbije jednom sam već rekao da se svi vrate u Englesku gde su odne li blago (narodno)iz srbije neka rade i zarade za život tamo su veće plate a tečno govore svoj maternji jezik engle ski znam da ovo neće proći vaše admi ne ove gluposti nemjte da pišete!

Dragan

26.10.2015. 12:16

Ovaj clanak pise ili kako sebe voli da nazove ekspert za kraljevsku porodicu,a i startu pravi strahovitu gresku ...po rodjenju je dobila ime Zorka po Aleksandrovoj babi ,kcerci crnogorskog kralja Nikole.....ne to nije greska ,nego totalno neznanje.Zorka je bila majka Aleksandru i Djordju eto to znam i ja ljevicar.

bager

20.12.2015. 19:13

@Dragan - Ako je rodjena u Francuskoj postoje zapisi u knjigama rodjenih ,,tesko da je to menjano u njihovim knjigama,,ali i ako je menjano i o tome postoje dokumenti ,,nije francuska administracija kao srpsko knjigovodstvo totalno neuredno,pa da menja neko kako mu se prohte

monarhista

26.10.2015. 14:22

zivela kraljevina srbija, dole slobodni crveni radikali koji su rak u srpskom drustvu

vuk-maniti

24.12.2015. 14:29

Dinastija Karađorđevića možda i ima (sumnjam) jednog potomka više ?! Ali dinastija Petrović-Njegoš, ima sigurno jednom potomka manje, jer aktuelni PRINC Nikola-2 po tvrdnjama njegove babe, rođen je kao plod ljubavi njegove majke u trenutku kada ona sa svojim muzem nije imala nikakvih kontakata. U OBA slucaja je moguce izvršiti DNK analizu i prestati sa PREVAROM naroda zbog OSTVARIVANJA podlih političkih ciljeva ?!

Monarhist

17.01.2016. 11:16

moze neko da mi odgovori,zasto je ubistvo Ferdinanda u Sarajevu herojski cin,a ubistvo u Aleksandra u Marseju mucko ubistvo?u ovom prvom su i trudnicu overili