Pronađen pečat kneza Lazara!

Boris SUBAŠIĆ

22. 10. 2015. u 21:03

Spektakularni nalaz arheologa u ostacima srednjovekovnog grada Rudnika. Na metalnoj pločici ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis: "Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje"

Пронађен печат кнеза Лазара!

Pečat koji je nosio knez Lazar oko 1373. godine

OTKRIĆE pečata kneza Lazara u ostacima srednjovekovnog grada Rudnika je spektakularan nalaz do koga su u poslednjim danima ovogodišnje kampanje došli arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Bili su zapanjeni kad je iz zemlje izronila metalna pločica-matrica s minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: "Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje". Pečat je urezan "u negativu", kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu ili vosku.

- Reč je o jedinstvenom nalazu, do sad smo poznavali samo otiske pečata na vladarskim poveljama sačuvanim u riznicama. Po prvi put pronađena je matrica kojom su ti pečati otiskivani. NJu je mogao da nosi samo knez Lazar ili njegov najbliži saradnik iz dvorske kancelarije - kaže docent dr Dejan Radičević koji s kustosom Anom Cicović rukovodi istraživanjima.

Oni ističu da je pronalazak kneževog pečata definitivno potvrdio važnost srednjovekovnog Rudnika i nagovestio da je u gradu postojala vladarska rezidencija.

- Rudnik je bio vrlo važan izvor Lazareve ekonomske moći, a pečat dokazuje da je on boravio u njemu i izdavao povelje - kaže dr Radičević. - Lazar je šireći državu sledio tradiciju Nemanjića i ovladavao ključnim rudarskim mestima, od Novog Brda do Rudnika, koji mu je bio veoma značajan.

Da bi precizno ustanovili od kog je metala izlivena matrica poslali su je na ispitivanje u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Spektrometrijska analiza je dala neverovatan rezulatat, da je reč o autentičnoj leguri koju su napravili ovdašnji metalurzi - kaže dr Radičević. - Pečat je napravljen od legure koja sadrži 80 odsto bakra, osam odsto olova, šest odsto kalaja, dva odsto cinka i jedan procenat silicijuma. Suštinski, to je olovno-kalajna bronza kojoj su ostali legirajući elementi dali posebne osobine.

Stručnjaci smatraju da je s pečatne matrice otiskivana prednja strana žiga i da je verovatno imala i drugi deo.

Sa arheološkog nalazišta na Rudniku

- Za drugim delom pečata i za ostacima vladarske rezidencije potraga tek počinje - kaže dr Radičević. - Pečat koji smo pronašli podseća na "veliki tipar" kojim je overena povelja svetogorskom manastiru Pantelejmonu, ali i na pečat s pisma Dubrovčanima.

Titula koju je Lazar koristio na rudničkoj matrici i tip viteškog šlema stariji od prikazanog na reljefu u Hilandaru, ukazuju da je ovaj pečat knez koristio u ranoj fazi vladavine.

- Verovatno je reč o periodu neposredno posle 1373. kad je pobedio velikaša Nikolu Altomanovića u sukobu oko Rudnika - kaže dr Radičević. - Od tada ovdašnji rudnici i gradovi postaju značajan izvor moći kneza Lazara, a docnije despota Stefana Lazarevića i Vuka Brankovića. Ovde je radila najdugovečnija i poslednja kovnica novca srednjovekovne Srbije.

Srednjovekovni Rudnik nije bio zaštićen zidinama i možda je to razlog za gubitak i otkriće kneževog pečata. Naime, odmah posle Kosovskog boja 1389. ugarski kralj Žigmund pokrenuo je pohod na "šizmatičku" Srbiju, a prvi cilj mu je bilo osvajanje "Rudničke planine" i njenih bogatstava. Međutim, naišao je na žestok otpor i morao je da se povuče. Zatim je 1390. bezuspešno opsedao Ostrvicu, glavnu rudničku tvrđavu.

- Ugarski upad je kratko trajao zbog neočekivano upornog otpora Srba, koje je najverovatnije predvodio velikaš Nikola Zojić - objašnjava dr Radičević. - Zojić nije učestvovao u Kosovskom boju jer je ostavljen da brani severnu granicu, što znači da su Srbi bili svesni opasnosti od Ugarske.

Ugari su iskalili bes na civilnom naselju Rudniku.

- Lazarev pečat smo pronašli u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u zadnjem trenutku, da bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena - kaže dr Radičević. - Taj arheološki sloj ukazuje da je grad bio spaljen i razoren. Tokom obnove preko neobične skrivnice je podignuta nova velika građevina, koja je praktično sačuvala pečat.

Ana Cicović kaže da će od četvrtka pečat biti izložen u Muzeju Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

dr Dejan Radičević, Ana Cicović

ODBIO DA BUDE TURSKI VAZAL

Budući knez Lazar rođen je 1329. kao sin plemića Pribca Hrebeljanovića, koji je posle Dušanovog krunisanja postao logotet - kancelar na njegovom dvoru. Odrastao je i obrazovao se na dvoru najmoćnijeg balkanskog vladara tog doba. Ženidbom sa Milicom iz loze Vukana Nemanjića, Lazar je praktično ušao u vladarsku porodicu. U borbi plemstva posle Dušanove iznenadne smrti, prvo je postao vladar moravske Srbije, a vremenom i najmoćniji među srpskim plemićima. Odbio je bude turski vazal i pokušao da kao i Dušan stvori hrišćanski savez za odbranu Evrope od Osmanlija. Papska Evropa je odbila da mu pruži podršku. Lazar je poveo srpsku vojsku u boj na Kosovu koji je bio Pirova pobeda: Osmanlije su nakratko zaustavljene, a cvet srpskog plemstva je izginuo.

TRGOVAČKA METROPOLA

Srednjovekovni trg Rudnik bio je civilno naselje s gustom koncentracijom solidno građenih objekata velikih dimenzija, među kojima više pravoslavnih i katoličkih crkava za primorske trgovce. Grad je bio sedište trgovačkih kompanija i administracije, sa carinom, diplomatskim predstavništvom, rezidencijama, većnicom, gostionicama i svratištima za putnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Дејан Петровић

22.10.2015. 21:16

Насмијали сте ме са "вотермарк"-ом. Блиц вреба?

Nikola

22.10.2015. 21:56

Историчар Миодраг Јанковић тврди да је Лазар заправо признао врховну власт краља Жигмунда (или је можда био Луј I Анжујски, заборавио сам). Лазар ми је иначе једна од најинтригантнијих личности старе српске историје, не само због Боја на Косову. Волео бих кад би се сазнало више нпр. о његовом педигреу или прошлости, на основу чега је Душану Лазар још од млађих дана прирастао за срце, и како је од ставиочевог сина постао Југ-Богданов зет и господар Србије?

Владимир

22.10.2015. 22:37

@Nikola - Југ Богдан се уствари звал Вратко Немањић. Све у вези са браћом Југовић је израсло из народних легенди и има дубоку митолошку позадину.

Istoričar

22.10.2015. 22:48

@Nikola - Lazar je priznao Luja Anžujskog (Lajoš na mađarskom) jer mu je trebala pomoć Ugarske protiv Altomanovića. Kasnije je bio vazal Lajoševog naslednika Žigmunda, normalno. Posle 1389. kneginja Milica priznaje tursku vlast, zato Žigmund i napada Srbiju, jer očekuje obnovu vazalstva od Srbije, a to se ne dešava. Lazarev otac je bio Dušanov logotet, Lazar se prvi put javlja u vreme Uroša kao stavilac, mozda je bio i Dusanov, dakle i nije puno napredovao onda, niti je bio mio Dušanu nešto.

Đura Zmaj

22.10.2015. 22:21

Ko je "udarao" pečate u Americi u vreme cara Lazara - Obmana, Buš, Klinton, onaj kauboj ili ..?

Аца

22.10.2015. 22:50

како ли су "извукли" тако чисту бронзу у средњем веку?

gedza

22.10.2015. 23:25

Svaka cast i cestitke Arheolozi.Nema druge nego da sami ceprkamo po nasoj Srbiji i pronadjemo sto vise dokaza i relikvija o nasem milenijumskom bivstvo anju na ovim prostorima.Ono sto se danas desava sa Srbijom nije nista novo,jer oduvek novodolazeci skorojevici su unistavali svaki trag postojanja i dostignuca Srba.Uzmimo se u pamet ako hocemo da opstanemo tu gde jesmo sada i gde smo oduvek bili.Srecno Arheolozi !

dan

23.10.2015. 10:15

@gedza - Car Lazar je ziveo pre 700 godina a ne nikakvih milenijuma. Sta bi tek radili da kao Grci imamo 3000 godina istorije i ostavstinud Britanije do Indije. Ali i to njima sada mnogo ne koristi!"!

komentar

23.10.2015. 22:58

@gedza - Imamo i vise od 3000 godina istorije. Lepenski Vir je star 11 000 godina. Imamo i Vincu i Plocnik i Rudnu Glavu. Na nasoj teritoriji je jedna od kolevki svetske metalurgije. Druga je stvar sto nas uce da treba da potcenjujemo sebe i namecu rasisticku propagandu o "necivilozovanom Balkanu" i toboz civilizovanoj Evropi kao da Balkan nije Evropa i kolevka Evrope. Ako je Srbija imala zakonik i ako su stavljani pecati na dokumente pre 700 godina to znaci da je postojao neki red.

Милвас

22.10.2015. 23:54

Сад ће шиптари тражити да иђ дамо печат јер Лазар „њихов".

Nikola

22.10.2015. 23:59

Мој похвални коментар о Лазару има 20 плусева и 8 минуса а спрдња на рачун са Блицом 50 плусева и два минуса. Идентитет овог народа тоне у г***а, додуше, није да сам изненађен, за земљу где деца туку Рашу Попова, звижде престолонаследнику и знају све о Фарми а ништа о историји или књижевности. Без бриге, нећете ме гледати још дуго, након одбране дисертације, пакујем кофере и идем!

BorisFCRS

23.10.2015. 11:57

@Nikola - Lepo brate Nikola... Srbija da te školuje, a drugome da vraćaš što ti je Srbija dala! Putuj Igumane...

Mladen Šuvakov

23.10.2015. 09:09

U pravo vreme, da zapečatimo i našu sudbinu i našu kulturu i istoriju!!!

Blagica Tasic

23.10.2015. 09:22

Ovo znamenje nam Bog salje u ovim teskim vremenima,kao dokaz naseg postojanja na ovim prostorima.Dokaz-drugima. Nama-da se prisetimo ko smo mi i ko su nam bili preci! Posto smo ocigledno,zaboravili. Kosovo hoce u UNESK-u a Lazar izranja iz zemlje! Neko je rekao da ce Srbiju i mrtvi braniti! Ali, pravoslavni nisu mrtvi--njihove duse su i te kako zive!

Blagica Tasic

23.10.2015. 09:25

Nije srpska istorija nekakva bajka,mit,vec Istina koju su umanjivali i kaljali neprijetelji srpstva.Srbija vaskrsava!

Kole

23.10.2015. 09:56

Bravo za Srpske arheologe! Uzbudljivo otkrice, bravo! Koje je velicine pecat? Na osnovu fotografije se ne moze doneti zakljucak. Mogli bi da izloze pecat u Narodnom muzeju, kada uskoro bude otvoren, da se malo podigne interes za istoriju i kulturu u narodu.

Jovan

23.10.2015. 10:02

Rekao mi je Pedja Herc, covek koji je pre 10 godina u novinama Vranjskim rekao da pocinje 3 svetski rat ove godine, da je to predskazanje pronalazak pecata da ce Srbija konacno stati na noge.

Dexter

23.10.2015. 18:17

Jos malo pa cemo znati vise o Engleskoj nego o svojoj istoriji. Neka RTS napravi seriju (dokumentarnu ili igranu) pa nece biti problem placati pretplatu.

D.P.

24.10.2015. 01:07

Eto sada i dokaza da slje on bio car svih srpskih zemalja. Kosovo je Srbija. Šta sad kažu oni koji su priznali Kosovo kao Albansku državu!

Gile

25.10.2015. 09:58

@D.P. - Zanemeli su, kao i uvek kada cuju slicne vesti, a oglase se, da pokazu da nam ne misle dobro.

Бг

24.10.2015. 02:12

Прелепо , промовишите мало културу и историју народу српском и увећајте помоћ и доходатак фамилији са од по 2оје па надаље мушке деце

milija suzovic

17.02.2016. 09:37

sta bilo kad bismo imali pecat Knezev na letnjim majicama,pa pcat kneza Stojmira ,LIK Patrijarha Pavla,slike Vojvoda i ratnika iz I sv.rata i jos mnogo sta.Milija Suzovic bgd/